NYA NIVEA SUN #SOLSMART

Innovativ Anti-Stains After Wash Technology – skyddar din hy och ger vacker solbränna

SKYDDA DIN HUD OCH BEVARA DINA KLÄDER MED DIN FAVORIT BLAND VÅRA SOLSKYDD

ALLT SKYDD DU BEHÖVER

Alla NIVEA SUN-produkter innehåller högeffektiva UVA- och UVB-filter som ger skydd direkt och passar alla hudtyper. Vi rekommenderar att du applicerar rikligt med solskydd (30ml för en helkroppsapplicering) och inte vistas i solen mellan kl 11 och 15 för att skydda huden så mycket som möjligt. Solcremen kan lätt försvinna när du svettas, badar eller torkar dig med en handduk så tänk på att applicera generöst och återapplicera varannan timma.

BEVARA DINA KLÄDER I SOMMAR!

Minns du när gula solcremesfläckar förstörde dina vita sommarkläder?
Nu behöver du inte längre oroa dig! Vår innovativa formel skyddar huden och bevarar dina kläder från fläckar av solcreme - nu kan du njuta av dina sommarkläder längre.
Hitta ditt perfekta solskydd - Anti-stains After Wash Technology* finns även för vår kollektion Protect & Bronze.

*Minskar intensiteten av fläckar orsakade av solcreme efter tvätt

FAQ

Vanliga frågor och svar

Varför blir min hud solbränd?
Solens UVB-strålar stimulerar huden att bilda bruna pigment som ett försvar mot de skadliga solstrålarna. Melanin produceras naturligt i kroppen, det absorberar UV-strålar och bekämpar fria radikaler. Melaninproduktionen är vårt naturliga skydd mot solens strålar. Dock måste man tänka på att huden bara tål en begränsad mängd UV strålar innan den mättas (vad den kan hantera) och överexponering innebär att du bränner huden och påverkar risken för hudskador.

Hur mycket solskydd ska jag applicera?
Skyddseffekten beror på hur mycket solskydd du applicerar. Därför bör du applicera generöst över hela kroppen för att få ett så bra skydd som möjligt. Områden som är lätta att glömma av är bland annat öron, hårbotten och fötterna. Applicering av solskyddsfaktor är en av de viktigaste åtgärderna för att effektivt skydda din hud: applicera alltid innan du solar för att vara säker på att vara helt skyddad. En applicering för vuxna motsvarar ungefär 2-3 matskedar. Solskydd bör appliceras varannan timme och alltid återapplicera efter bad och svett. 

Kan jag förlänga solskyddet genom att applicera mer solcreme?
Den skyddande effekten ökar inte om du applicerar mer creme, därför är det viktigt att du använder en högre SPF redan från början. När du väl har valt SPF så är dettta den högsta skyddsnivån för din hud! Regelbunden applicering av solskydd under dagen (efter bad, svett etc) ser till att du behåller det SPF-skydd du har valt.

Vad innebär vattenfast?
Det finns en godkänd standard för tester av vattenfasta produkter i Europa som är godkänd av Cosmetics Europe (branschorganisation för den europeiska kosmetikabranschen). En del av testet går ut på att testpersoner badar i 20 minuter två gånger (för etiketten "vattenfast") eller fyra gånger i 20 minuter (för etiketten "extra vattenfast"). Efter det måste minst 50 procent av det ursprungliga SPF-skyddet vara kvar. Vattenfast innebär alltså inte att den ursprungliga skyddsnivån är densamma som efter man har badat. Vi rekommenderar därför att du applicerar mer solcreme efter du har badat och torkat av dig.

Vilka är de största orsakerna till solallergier?
Solallergier orsakas av den oxidativa stressen från fria radikaler som skapas inuti hudcellerna av UV-strålar. Immunsystemet överreagerar på dessa fria radikaler och orsakar inflammationer eller allergiska symtom. Vanligtvis är det personer med väldigt känslig hud som påverkas (ungefär 20 procent av befolkningen). Soleksem är inte skadligt men det kan vara väldigt obehagligt för den som påverkas. Personer med känslig hud kan reagera på vissa ingredienser, som parfym eller färgämnen. Du kan undvika solallergier genom att använda ett balanserat UVA-/UVB-solskydd – skydd mot UVA-strålar är extra viktigt. Produkten ska helst innehålla aktiva ingredienser som skyddar cellerna, exempelvis E-vitamin, och formeln bör inte innehålla potentiellt irriterande ämnen som parfymer och färgämnen.

Vad betyder solskyddsfaktor (SPF)?
SPF är en beskrivning för hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig, beroende på din huds skyddande egenskaper (om en person exempelvis kan vara i solen i 10 minuter utan att bränna sig, skulle en solprodukt med SPF 10 multiplicera den här "skyddstiden” med 10 = 100 minuter). Solskydd beror alltså även på din hudtyp. Framför allt så skyddar det bara om du applicerar tillräckligt mycket. Vi rekommenderar 2 mg/cm2 för en applicering. Det innebär solcreme som motsvarar längden av ett finger för ansiktet eller eller 2-3 matskedar för en genomsnittlig vuxens kropp.

Kan jag använda solskyddscreme i ansiktet som inte specifikt angetts för användning i ansiktet?
Ja, det finns inte något som gör att du inte kan använda våra produkter i ansiktet. Dock har vi vårdande produkter som är särskilt utformade för att klara kraven på solskydd för den tunna och känsliga huden i ansiktet. 

Behöver barn en särskild typ av solskydd?
Barn får lättare hudskador av UV-strålar än vuxna - deras hud är väldigt känslig och hudbarriären är inte helt utvecklad hos de allra minsta barnen. Det är först i tonåren som huden blir kraftigare och man har bättre möjligheter att hantera solens strålar. Ofta är det solskador från barndomen som orsakar hudcancer senare i livet, och därför bör barn ha solskydd med hög SPF. Badar och lek i vattnet riskerar att UV-filter från solcremen att sköljs bort, det är därför våra produkter för barn som är ""extra vattenfasta"" och Kids Swim & Play tål vatten under en längre period. När vi testar produkter som är ""extra vattenfasta"" är testpersonerna i vatten 4x20 minuter enligt de godkända riktlinjerna av Cosmetics Europe. 

Vi kompletterar det här testet med vårt eget ""extremt vattenfasta"" test där testpersonerna badar i 6x20 minuter efter produktapplicering och efteråt måste solskyddet vara mer än 50 procent av det ursprungliga värdet."

Kan jag fortfarande använda solskydd jag köpte förra året eller är det inte lika effektivt?
Vi garanterar kvaliteten på våra produkter i 12 månader efter att de öppnats första gången. Om produkten har förvarats under normala förhållanden i rumstemperatur, och varken luktar illa eller ser konstig ut så kan du använda den. Följande egenskaper är tecken på att du inte bör använda produkten: 
- doften har förändrats betydligt
- cremen är vattnig eller oljig
- cremens färg har förändrats

Ett vanligt antagande att effekten på solskyddet minskar med tiden och att bara nya produkter ger fullt skydd - det stämmer alltså inte.

Finns det något jag kan göra åt de gula fläckar som jag har fått på kläderna av solskyddet?
Om solcreme hamnar på ljusa kläder kan det orsaka gulaaktiga fläckar på tyget. Fläckarna orsakas av UV-filter som "bränner" fast i textilien när plagget tvättas. På grund av det bredspektrade skyddet har vissa UV-filter en gul färg som leder till gula fläckar på kläderna. Dessa filter absorberas i tyget och förstärks av interaktionen mellan molekyler i UV-filtret och tygets yta. Fläckar blir tyvärr permanenta och kan till och med förstärkas i kontakt med joner i tvättvattnet. 

Det bästa sättet att undvika fläckar från solcreme är att låta cremen absorberas helt och undvika direktkontakt med kläder och hårda ytor. Har du ändå få fläckar på kläderna av solcreme kan du minska påverkan genom att följa de här enkla instruktionerna:

Använd inte blekmedel.
Tvätta på låga temperaturer eftersom varmt vatten kan fixera fläckarna i tyget.

Steg 1: Förtvätta i 30 grader och använd inte tvättmedel.
Steg 2: Tvätta i skonsamt tvättprogram i 30 grader och använd flytande tvättmedel.


FORSKNING & UTVECKLING

NIVEAs INNOVATIVA Anti-stains After Wash Complex*

NIVEAS INNOVATIVA ANTI-STAINS AFTER WASH COMPLEX*
Prova den nya generationen solskydd, världens första solskydd som inte bara skyddar din hud mot solens farliga strålar men också bevarar dina kläder genom att göra det enklare att tvätta ur fläckar från solcreme. NIVEA SUN Anti-stains After Wash Technology* skyddar din hud och bevarar dina sommarkläder. Hitta det solskydd som passar dina behov bäst.

SÅ HÄR FUNGERAR VÅRT NYA KOMPLEX
När vi utvecklade vårt nya Anti-stains After Wash Complex* arbetade vi tillsammans med Hohenstein Institute, ett ackrediterat testlaboratorium som testar och utvecklar textilier. NIVEA SUNs expert Dr. Lara Terstegen förklarar i en intervju hur solskyddsfläckar på kläder uppstår och hur välgenomtänkt utvecklingen av den nya formeln är*.

Dr. Lara Terstegen är chef för forsknings- och utvecklingsavdelningen för NIVEA SUN på Beiersdorf AG.

DE VIKTIGASTE FRÅGORNA OM VÅRT ANTI-STAINS AFTER WASH COMPLEX*

UV-filter i solskydd orsakar fläckar på kläder. Hur kommer det sig att solskydd ger fläckar på ljusa kläder?
Fläckar från solskydd syns först efter tvätt. De gulaktiga fläckarna syns extra bra på ljusa kläder som kommer in kontakt med solskyddet. De orsakas av specifika UV-filter i solskyddsproduktens formel. Dessa filter ger ett bredspekrat skydd och de har en gulaktig färg som orsakar de här fläckarna. Överföringen av filter till tygets fibrer förstärks av interaktionen av UV-filter och fibrernas yta. De här fläckarna är svåra att ta bort genom att tvätta som vanligt. Dessutom: kemiska reaktioner med metalljoner i vattnet kan till och med förstärka fläckarna.

Orsakar alla solskyddsprodukter fläckar?
UV-filter skyddar huden mot skadliga UVA- och UVB-strålar. De är en viktig del av solskyddsprodukter. Därför uppstår fläckar oavsett vilket solskydd som används (creme, lotion, spray) och varumärke.

Hur hanterade ni det här problemet?

När vi väl hade fastslagit orsakerna till fläckarna började vi utveckla en formel med vårt Anti-stains After Wash Complex*. För att uppnå det här arbetade vi tillsammans med textilexperterna på Hohenstein Institute. Vi genomförde mer än 10 000 timmars forskning och testade över 160 substanser i över 2 500 laboratorietester med 1 000 tygprover. Experterna på Hohenstein testade ytterligare 200 textilprover. I slutändan integrerade vi två ämnen i vårt Anti-stains After Wash Complex* för att få perfekt resultat. 

Komplexet tar bort metalljoner från vattnet under tvätt för att förhindra att de kombineras med UV-filtret.

SÄKERT SOLSKYDD UTAN FLÄCKAR PÅ KLÄDERNA

Hur kan formeln bevara kläder från fläckar orsakade av solskydd efter tvätt?
En av de två ingredienserna i vårt Anti-stains After Wash Complex* tar bort metalljonerna i vattnet. Den drar in dem i en "magnet" för att försäkra att de inte kan kombineras med UV-filter på ett enkelt sätt. Den andra ingrediensen fungerar som en alternativ dockingsstation för det specifika UV-filtret. Därför fastnar inte jonerna på textilfibrerna och, jämfört med tidigare formula, sköljas ur lika enkelt.

Påverkar den nya formeln nivån av solskydd?
Nej, vårt Anti-stains After Wash Complex* har inte någon påverkan på NIVEAs UV-skydd utan det skyddar pålitligt din hud. Produkterna är även vattenresistenta. Vårt Anti-stains After Wash Complex* aktiveras endast efter tvätt.

Vilka resultat fick ni efter testerna?
Vi testade nya NIVEA SUN Protect & Moisture med Anti-stains After Wash Technology* på totalt 300 konsumenter. Resultaten talar för sig själva: 9 av 10 konsumenter angav att de inte kunde upptäckta några fläckar av solskydd efter tvätt. De bekräftade att produkten levde upp till deras förväntningar på en solskyddsprodukt med Anti-stains After Wash Complex*.**

*Minskar intensiteten av fläckar orsakade av solcreme efter tvätt
**PIU Brand Test, mars 2016, Gran Canaria, Spanien. Testade produkter: NIVEA SUN med Protect & Moisture lotion SPF 30, NIVEA SUN Protect & Moisture spray SPF 30. Varje produkt testades på 150 testpersoner.