SOLSMARTA TIPS FRÅN NIVEA

- Det är #solsmart!

NU ÄR NIVEA SUN PRODUKTERNA LITE SNÄLLARE MOT MILJÖN, MEN VAD BETYDER EGENTLIGEN DETTA?

Hållbarhet är en komplex fråga och kräver tvärvetenskapliga strategier. Vi vill ligga rätt i tid och arbeta med de senaste resultaten för att framgångsrikt driva mer hållbara innovationer. Vi är därför i ständig dialog med forskare, hållbarhetsexperter och våra egna leverantörer för att säkerställa och förbättra miljökompatibiliteten hos våra produkter. 

NIVEAs storsäljande solskydd har nu en formula som är lätt biologiskt nedbrytbar*
Detta innebär att minst 60% av produktinnehållet kan brytas ned i naturen inom 28 dagar. 
Samtliga solprodukter från NIVEA är även fria från Oktinoxat och Oxibenson, vilket gör att vi följer Hawaii Reef Bill. Det är inte endast formulan som optimerats med fokus på hållbarhet. En stor del av våra förpackningar har nu även en 95% återvunnen flaska (exkl lock och pump). 

 

Vi har ännu inte ändrat all formula och alla förpackningar men vi har tagit ett stort steg i rätt riktning. Vi på NIVEA arbetar kontinuerligt för att våra produkter ska bli ännu mer miljövänliga!

Läs gärna mer om vårat hållbarhetsarbete här!

 

*Enligt OECD Guideline 301B

ALLT SKYDD DU BEHÖVER

Alla våra NIVEA SUN-produkter innehåller högeffektiva UVA- och UVB-filter som ger direkt skydd och passar alla hudtyper. Vår rekommendation är att applicera rikligt med solskydd (30 ml för en helkroppsapplicering hos en vuxen) och undvik att vistas i solen mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast. Tänk även på att återapplicera din solkräm varannan timme då det lätt försvinner när vi badar, torkar oss eller svettas.

SKYDDA ANSIKTET MOT SOLEN ÅRET OM

Ingen annan del av din kropp är lika regelbundet utsatt för solens strålar som ditt ansikte. Vår hud i ansiktet är mycket känsligare och tunnare än huden på vår kropp, och just därför behöver vi vara extra vårdande mot ansiktet. Våra olika solskyddskrämer, speciellt anpassade för ansiktet, har en härlig formula som inte kladdar och solkrämerna för ansiktet går även utmärkt att använda som bas under makeup. Börja dagen med en solskyddskräm så håller du dig säker i solens strålar året om. 


FAQ

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Varför blir min hud solbränd?
Solens UVB-strålar stimulerar huden att bilda bruna pigment som ett försvar mot de skadliga solstrålarna. Melanin produceras naturligt i kroppen, det absorberar UV-strålar och bekämpar fria radikaler. Melaninproduktionen är vårt naturliga skydd mot solens strålar. Dock måste man tänka på att huden bara tål en begränsad mängd UV strålar innan den mättas (vad den kan hantera) och överexponering innebär att du bränner huden och påverkar risken för hudskador.

Hur mycket solskydd ska jag applicera?
Skyddseffekten beror på hur mycket solskydd du applicerar. Därför bör du applicera generöst över hela kroppen för att få ett så bra skydd som möjligt. Områden som är lätta att glömma av är bland annat öron, hårbotten och fötterna. Applicering av solskyddsfaktor är en av de viktigaste åtgärderna för att effektivt skydda din hud: applicera alltid innan du solar för att vara säker på att vara helt skyddad. En applicering för vuxna motsvarar ungefär 2-3 matskedar. Solskydd bör appliceras varannan timme och alltid återapplicera efter bad och svett. 

Kan jag förlänga solskyddet genom att applicera mer solkräm?
Den skyddande effekten ökar inte om du applicerar mer creme, därför är det viktigt att du använder en högre SPF redan från början. När du väl har valt SPF så är dettta den högsta skyddsnivån för din hud! Regelbunden applicering av solskydd under dagen (efter bad, svett etc) ser till att du behåller det SPF-skydd du har valt.

Vad innebär vattenfast?
Det finns en godkänd standard för tester av vattenfasta produkter i Europa som är godkänd av Cosmetics Europe (branschorganisation för den europeiska kosmetikabranschen). En del av testet går ut på att testpersoner badar i 20 minuter två gånger (för etiketten "vattenfast") eller fyra gånger i 20 minuter (för etiketten "extra vattenfast"). Efter det måste minst 50 procent av det ursprungliga SPF-skyddet vara kvar. Vattenfast innebär alltså inte att den ursprungliga skyddsnivån är densamma som efter man har badat. Vi rekommenderar därför att du applicerar mer solkräm efter du har badat och torkat av dig.

Vilka är de största orsakerna till solallergier?
Solallergier orsakas av den oxidativa stressen från fria radikaler som skapas inuti hudcellerna av UV-strålar. Immunsystemet överreagerar på dessa fria radikaler och orsakar inflammationer eller allergiska symtom. Vanligtvis är det personer med väldigt känslig hud som påverkas (ungefär 20 procent av befolkningen). Soleksem är inte skadligt men det kan vara väldigt obehagligt för den som påverkas. Personer med känslig hud kan reagera på vissa ingredienser, som parfym eller färgämnen. Du kan undvika solallergier genom att använda ett balanserat UVA-/UVB-solskydd – skydd mot UVA-strålar är extra viktigt. Produkten ska helst innehålla aktiva ingredienser som skyddar cellerna, exempelvis E-vitamin, och formeln bör inte innehålla potentiellt irriterande ämnen som parfymer och färgämnen.

Vad betyder solskyddsfaktor (SPF)?
SPF är en beskrivning för hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig, beroende på din huds skyddande egenskaper (om en person exempelvis kan vara i solen i 10 minuter utan att bränna sig, skulle en solprodukt med SPF 10 multiplicera den här "skyddstiden” med 10 = 100 minuter). Solskydd beror alltså även på din hudtyp. Framför allt så skyddar det bara om du applicerar tillräckligt mycket. Vi rekommenderar 2 mg/cm2 för en applicering. Det innebär solcreme som motsvarar längden av ett finger för ansiktet eller eller 2-3 matskedar för en genomsnittlig vuxens kropp.

Kan jag använda solskyddskräm i ansiktet som inte specifikt angetts för användning i ansiktet?
Ja, det finns inte något som gör att du inte kan använda våra produkter i ansiktet. Dock har vi vårdande produkter som är särskilt utformade för att klara kraven på solskydd för den tunna och känsliga huden i ansiktet. 

Behöver barn en särskild typ av solskydd?
Barn får lättare hudskador av UV-strålar än vuxna - deras hud är väldigt känslig och hudbarriären är inte helt utvecklad hos de allra minsta barnen. Det är först i tonåren som huden blir kraftigare och man har bättre möjligheter att hantera solens strålar. Ofta är det solskador från barndomen som orsakar hudcancer senare i livet, och därför bör barn ha solskydd med hög SPF. Bad och lek i vattnet riskerar att UV-filter från solkrämen sköljs bort, det är därför våra produkter för barn som är ""extra vattenfasta"". När vi testar produkter som är ""extra vattenfasta"" är testpersonerna i vatten 4x20 minuter enligt de godkända riktlinjerna av Cosmetics Europe. 

Vi kompletterar det här testet med vårt eget ""extremt vattenfasta"" test där testpersonerna badar i 6x20 minuter efter produktapplicering och efteråt måste solskyddet vara mer än 50 procent av det ursprungliga värdet."

Kan jag fortfarande använda solskydd jag köpte förra året eller är det inte lika effektivt?
Vi garanterar kvaliteten på våra produkter i 12 månader efter att de öppnats första gången. Om produkten har förvarats under normala förhållanden i rumstemperatur, och varken luktar illa eller ser konstig ut så kan du använda den. Följande egenskaper är tecken på att du inte bör använda produkten: 
- doften har förändrats betydligt
- cremen är vattnig eller oljig
- cremens färg har förändrats

Ett vanligt antagande att effekten på solskyddet minskar med tiden och att bara nya produkter ger fullt skydd - det stämmer alltså inte.

Finns det något jag kan göra åt de gula fläckar som jag har fått på kläderna av solskyddet?
Om solkräm hamnar på ljusa kläder kan det orsaka gulaaktiga fläckar på tyget. Fläckarna orsakas av UV-filter som "bränner" fast i textilien när plagget tvättas. På grund av det bredspektrade skyddet har vissa UV-filter en gul färg som leder till gula fläckar på kläderna. Dessa filter absorberas i tyget och förstärks av interaktionen mellan molekyler i UV-filtret och tygets yta. Fläckar blir tyvärr permanenta och kan till och med förstärkas i kontakt med joner i tvättvattnet. 

Det bästa sättet att undvika fläckar från solkräm är att låta krämen absorberas helt och undvika direktkontakt med kläder och hårda ytor. Har du ändå få fläckar på kläderna av solkräm kan du minska påverkan genom att följa de här enkla instruktionerna:

TVÄTTRÅD:
Använd inte blekmedel.
Tvätta på låga temperaturer eftersom varmt vatten kan fixera fläckarna i tyget.

Steg 1: Förtvätta i 30 grader och använd inte tvättmedel.
Steg 2: Tvätta i skonsamt tvättprogram i 30 grader och använd flytande tvättmedel.


HÅLL BARNENS HUD SÄKER I SOLENS STRÅLAR

Solens strålar gör oss glada: speciellt barn. Tillräckligt med solskydd är extra viktigt, särskilt hos barn för att kunna skydda deras känsliga och konstant utvecklande hud mot solstrålar. Vi rekommenderar en solskyddskräm med hög SPF-faktor, gärna 50, och att man även använder kläder för att skydda mot solen – tjocka vävda tyger erbjuder det bästa skyddet, och speciella klädesplagg med UV-skydd är också extremt praktiska. 

VÅRA PRODUKTER ÄR SNÄLLA MOT DIG, OCH NU ÄVEN LITE SNÄLLARE MOT MILJÖN

 Många av NIVEA Sun:s produkters formula är lätt biologiskt nedbrytbar*. Alla våra produkter är dessutom fria från Oktinoxat och Oxibenson. Dessutom är även många av NIVEAs solkrämer i sprayflaska tillverkade av 95% återvunnet material (förutom lock och pump). Via vårt samarbete med BOWER kan du nu även panta alla våra flaskor istället för att bara slänga dem. 


*Enligt OECD Guideline 301B

 


ALLT DU BEHÖVER VETA

HAWAII REEF BILL - REEF RESPECT

Solen ger oss energi och har positiva effekter på vårt humör, den stimulerar dessutom vår egen produktion av D vitamin. Men solen har också skadliga effekter. Därför är det viktigt med ett solskydd med effektivt UV skydd. En del UV filter misstänks ha en negativ effekt på korallreven, vilket har lett till att Hawaii har stiftat en lag som träder i kraft 1 januari 2021, som bannlyser användning av UV filtren Oxybenzone och Octinoxate. Samtliga av NIVEA SUNs produkter är fria från dessa bannlysta ingredienser, och följer därför Hawaiian Reef Bill.

NIVEA SUN

NIVEA SUN strävar inte endast efter att erbjuda bästa möjliga solskydd, utan också minska de miljöavtryck som våra produkter genomgår alltid nogranna tester för att möta de högsta kvalitetskraven på effektivitet och säkerhet.

OXYBENZONE

Studier som genomförts på koraller i labratorium har visat att ingrediensen Oxybenzone misstänks öka blekning av koraller. 

OXINOXATE

Den forskning som gjorts på Octinoxate misstänks inte ha lika stor påverkan på blekning av korallrev, men har liknande mekanismer som Oxibenzone. Därför är även Octinoxate inkluderad i Hawaiian Reef Bill.