Pernille och Lenes berättelse

Mamma, familj

Pernille, 42, och Lene, 36, har varit gifta sedan 2008. Paret bor med sina två barn, Vergilius och Theolonious, strax utanför Köpenhamn. Pernille har autism. Men hon och Lene accepterar varandra ändå med alla sina olikheter. De har en viktig sak gemensamt: ”Det värsta för oss skulle vara om våra barn om fyrtio år skulle säga: ’Vi fick inte tillräckligt med kärlek och kramar när vi växte upp’.”

”Jag känner att de saker jag har varje dag är saker som jag kan uppskatta varje dag.”

Pernille

1

Vad är viktigt i livet

Vad är viktigt för dig i livet? Vad står högst upp på din prioriteringslista?

P: Vi är helt olika när det gäller det. Som autist föredrar jag att vara hemma och bygga upp allt runt det här utrymmet” … Och Lene prioriterar att vi kan resa ibland.
L: När vi började dejta kom vi överens om att vi en dag skulle resa till Madagaskar tillsammans. Men så sa Pernille något om hur dyr resan skulle bli – och det ÄR naturligtvis dyrt. Men jag trodde att vi hade kommit överens om att vi skulle prioritera den här resan och spara till den.
P: Alltså, ... jag känner att de saker jag har varje dag, som två bra bilar och ett fint hus, är saker som jag kan uppskatta varje dag. När semestern är över är den borta. Du kanske har några bilder som du aldrig tittar på ändå, men för mig är det så att: om den är borta, då är den borta. Jag har svårt att se något som du inte har längre som något du fortfarande har.

”Vi har så mycket kärlek att ge våra barn och vill att de ska känna det.”

Lene

2

Betydelsen av fysisk beröring

Vad betyder fysisk beröring för er i er vardag?

L: Vi uppskattar det verkligen. Vi vill att våra pojkar ska lära sig att vara kärleksfulla mot de människor som de känner står dem nära. Barnen mår trots allt bättre när de kramas och pussas. Vi har kämpat så för att få egna barn, vi har så mycket kärlek att ge dem; vi vill att de ska känna det.
P: Varken jag eller Lene fick särskilt mycket kärlek och uppmärksamhet under uppväxten. Vi vill inte att våra barn ska behöva sakna samma saker som vi saknade. Det värsta för oss skulle vara om de om fyrtio år skulle säga att: ’Vi fick inte tillräckligt med kärlek och kramar när vi växte upp’.

”I Danmark vet du aldrig om du ska krama någon eller bara ta personen i hand”

Lene

3

Fysisk beröring i det danska samhället

Hu ser ni på fysisk beröring i samhället? Får människor tillräckligt mycket av det?

P: Jag tycker att det är för mycket av beröring, kramar, kindpussar och handskakningar. Jag är så glad att jag inte bor i ett land där man måste pussa varandra hela tiden!
L: Fördelen är dock att reglerna är tydliga i dessa länder: när du träffar någon pussar man varandra på kinden. I Danmark är det inte lika tydligt. Du vet aldrig om du ska krama någon eller bara ta personen i hand. Jag tycker att båda fungerar bra. Men att det inte finns en tydlig överenskommelse om hur man hälsar på någon kan ibland skapa jobbiga situationer.

”När du kommer till jobbet på morgonen kramar du inte dina kolleger. Men när man träffas utanför jobbet gör man det. Är inte det knäppt?”

Lene

4

Sociala normer

Vilka är de sociala normerna för fysisk beröring i Danmark?
Tänk på sociala normer och sociala medier - förändrar de något när det gäller fysisk beröring i Danmark? På din arbetsplats? För människorna du känner?


L: Arbetsplatser är ett bra exempel. När du stämplar in på morgonen kramar du inte dina kolleger. Men när man träffas utanför jobbet gör man det. Är inte det knäppt? Vissa patienter? ger mig en kram när de kommer till sitt tandläkarbesök. Andra tar bara i hand. Jag vet aldrig hur jag ska hälsa på dem. Men vi kramar alltid våra vänner! Eller ... vi kramar faktiskt inte våra vänner som bor på gatan. När vi hälsar på hos dem går vi bara in i deras hus och säger ’Hej!’

Hur upplever du beröring?

Varje beröring är annorlunda. Och varje person upplever beröring annorlunda.

Beröring är komplext och fyllt av nyanser - vilken typ av beröring gillar du?

Stark

Jag föredrar ett fast handslag eller en stor kram framför en kittlande smekning

Mjuka

Ju lättare beröring, desto bättre känsla.

Virtuell

Jag gillar att hålla kontakten med mina vänner oavsett var de är.

Känslomässig

Musik, filmer, natur eller söta foton – Jag älskar när något inspirerar mig känslomässigt.

Kulturell

En bugning, två pussar på kinden eller Maoriernas hongi – olika kulturer har olika sätt att hälsa på; jag älskar den mångfalden!

Förklara mer detaljerat

En fotskakning eller en handskaknings-challenge - ju mer komplex hälsningen är, desto mer intressant blir den för mig.