Blackheads Header

PORMASKAR HAR INTE EN CHANS

VAD KAN DU GÖRA FÖR ATT FIXA ORENHETER I HYN?

Nästan alla får någon gång tas med små vita eller svarta blemmor, som kallas pormaskar, på näsan, pannan eller hakan. Läs vidare för att få reda på hur i får dem och vad man kan göra för att få bort pormaskar. 

Allt som är värt att veta om pormaskar

Få våra bästa tips för behandling av pormaskar

Vad är pormaskar 

Hyns orenheter har alltid sin början i talgfolliklarna. Dessa hårsäckar, som består av ett litet hår och en talgkörtel, hittas främst i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Om follikelns kanal blockeras eller ifall bakterier hamnar i porerna, så dyker en pormask upp. Ett annat namn för pormaskar är komedoner. De uppstår när talgkörtlarna blockeras och den överflödiga oljan inte har någon utväg. Då bildas "vita pormaskar". Om hyn spricker i änden av körteln, så blir talgen mörkare när den når luften. När detta sker, pratar vi om en "svart pormask". Sker detta, så behöver man se sig om efter en kräm för pormaskar, så att pormaskarna slipper bli till prickar.

Från pormask till finne

Om dina pormaskar inte går upp för egen maskin, så får man problem: talget som byggs upp älskas av bakterier, som blir fler vilket i sin tur kan leda till en varfylld inflammation. Detta resulterar i en röd finne. Du ska aldrig klämma pormaskar eller märken! Spricker den, så kan den omgivande vävnaden bli inflammerad - där en prick fanns ser du två. Därför är det avgörande att du använder en kräm som tar bort pormaskar så fort du får syn på en, om det är viktigt för dig att slippa problem framöver och här finns några att välja bland . 

PRATAR VI PORMASKAR, SÅ HANDLAR ALLT OM DIN HUDTYP!

Har du en hy som brukar utsättas för orenheter, som pormaskar och finnar? Med förebyggande vård skräddarsydd efter din hudtyp, kan du få bort pormaskar genom att förhindra att de utvecklas. 

Blandad hudtyp

Du har blandhy, om dina kinder brukar vara torra, medan man har oljig hy med blemmor i pannan, på näsan och hakan. Denna hudtyp är särskilt utmanande ifråga om hudvård. Se till att du anpassar din rutin för ansiktsrengöring efter de särskilda behov som blandhy har! Välj en fuktande hudvårdsprodukt utan olja, typ Daily Essentials Oil Free Day Cream, som förhindrar blemmor från att uppstå i T-zonen.

Fet hy

Fet hy med blemmor har för hög talgproduktion vilket får hyn att skina. Porerna blockeras vilket föreanleder bildandet av pormaskar eller finnar. Här är intensiv rengöring av särskilt stor vikt. Avlägsna överflödig talg med en mild tvättgel som är snäll mot huden och är mycket fukgivande. En mild tvättgel är ett perfekt alternativ till en kräm som tar bort pormaskar, vilket har dubbelverkande effekt för behandling av pormaskar eftersom den utöver att vara en kräm mot pormaskar, även håller hyn ren och fräsch.

Hur man kan få bort pormaskar

Tips & tricks för att få bort pormaskarna och handskas med blockerade porer