Från slät till silkeslen: enkla tips för hårborttagning

Vilken typ av hårborttagningsmetod passar dig? Det finns många sätt att bli av med kroppshår. Vissa är milda, vissa är snabbare, andra är noggrannare och så finns det metoder som varar längre. Vi kommer att hjälpa dig att bestämma vilken metod som passar dig och dina behov bäst.

Säg adjö till hår och stubb

Hårborttagningsmetoder: vilken fungerar bäst?

Rakning – snabb och direkt hårborttagningsmetod

Rakning är en av de mest populära hårborttagningsmetoderna. Vårt tips: raka i duschen eftersom hår bäst rakas av när det är vått och därför mjukt. Se till att regelbundet byta ut rakbladen för att undvika att irritera eller skada huden.

Hårborttagningsmetoder: vilken fungerar bäst?

Hårborttagning med vax – för len hud som varar i veckor

Vax tar bort håret och dess rötter. Denna metod passar för hela kroppen och kan användas med kalla eller varma vaxremsor. Ungefär 4% av kvinnor tycker att hårborttagning med vax är den bästa metoden.

Hårborttagningsmetoder: vilken fungerar bäst?

Epilatorn – ta bort hår på ett roterande sätt

Dra ut kroppshår med rötterna med hjälp av elektriska epilatorer, små roterande pincetter eller skivor. Det är lite smärtsamt men eftersom håren rycks bort med rötterna växer de inte tillbaka förrän efter 2–4 veckor.

Vilken hårborttagningsmetod är den rätta för dig?

 • Välj den klassiska metoden med en våt rakhyvel om du söker en grundlig hårborttagningsmetod som inte gör ont eller tar för mycket tid. Håret som rakas av direkt med en rakhyvel på hudens yta växer dock tillbaka inom 1 till 3 dagar. 
 • En elektrisk epilator passar för dig som drömmer om att ha släta ben i veckor men som inte är rädda för lite smärta och inte har känslig hy. 
 • Vax är en kostnadseffektiv metod som ger dig en slät och len hud i1–2 månader. Varma och kalla vaxpaket är mycket lämpliga för hemmabehandlingar.
 • Vill du ha släta ben och armhålor snabbt men oroar dig för att skada dig med rakblad? D borde prova hårborttagningscremer.
 • Laserbehandling passar dig som vill bli av med hår permanent.

Kort och smidigt: ännu fler metoder för hårborttagning

 • Hårborttagningscremer och geler innehåller ingredienser som löser upp keratin vilket får hår att snabbt och smärtfritt lösas upp. 
 • Applicera krämen på de kroppsdelar du vill behandla och låt verka i ca. 10 minuter för att bli av med håret. Avlägsna sedan krämen och håret på ett enkelt sätt med en spatel. Håret växer tillbaka efter 5–7 dagar men är då lite mjukare än innan.
 • Var försiktig om du har känslig hud eller om den är skadad eller solbränd! Vårt tips: testa din tolerans först på ett osynligt kroppsområde, t.ex. i armhålan. 
 • Cirka 7% av kvinnorna föredrar en elektrisk rakapparat för att ta bort oönskad hårväxt. Dess rakhuvuden glider smidigt på huden och kapar håren direkt på hudytan. Denna metod är snabb och enkel men måste göras om efter 2–3 dagar.
 • Du borde överväga laserbehandling om du vill bli av med hår på ett permanent sätt. Denna metod innebär att ljusimpulser attackerar djupt i huden, hettar upp hårrötterna och förstör dem. Huden och vävnaden förstörs dock inte. Denna typ av behandling bör bara utföras av ett proffs eller en dermatolog.

Ta aldrig bort hår utan skum eller gel

Ta aldrig bort hår utan rakgel eller skum vid våt rakning, oavsett hur bråttom du har. De garanterar att en sorts film skyddar huden och gör att rakbladen glider smidigt. De innehåller vanligtvis ingredienser som lugnar huden innan rakning. Om du använder sådana produkter under hårborttagning undviker du att skada huden, orsaka rodnad eller små finnar och kan njuta av att ha en perfekt jämn och silkeslen hy. 
Vårt tips för epilering och vaxning: de fungerar bäst när huden är torr och fri från olja. Applicera därför inte kräm 24 timmar innan behandling på de områden du önskar epilera. 


Var försiktig! Kom ihåg:

Varje hårborttagningsmetod stressar och påverkar huden. Det är därför ytterst viktigt att väl förbereda behandlingen och att ta väl hand om huden efteråt.

Innan: huden bör vara torr och oljefri för att uppnå bästa resultat

Använder du vax som hårborttagning, använd inte creme samma dag på de områden du behandlar. Vaxet fäster bättre på torr, oljefri hud. Undvik även att applicera cremer på områden som du vill behandla med hårborttagningscreme eller hårborttagningsgel. Ingredienserna kan påverka varandra.

Efteråt: huden behöver tas hand om

Du bör inte utsätta huden för direkt sol omedelbart efter hårborttagning. Det bidrar till att motverka irritation p.g.a. ökad svettning

Några tips för hårborttagning

 • Att ta bort hår mycket ofta stressar huden och avlägsnar även dess fukt och olja. 
 • Det är viktigt att använda ett generöst skikt av kräm på huden efter desinficering. Vårt tips: välj en kroppslotion som innehåller lugnande ingredienser liksom kamomill eller pantenol, t.ex. NIVEA Sensitive Body Lotion eller NIVEA Repair & Care Body Lotion. 
 • Huden är särskilt ömtålig i armhålorna och kan snabbt torka ut eller börja klia. En deodorant kan hjälpa efter hårborttagning: NIVEA Double Effect Voilet Senses Spray innehållande avokadoextrakt kan skydda huden mot irritation.
 • Inåtväxande hårstrån är obehagliga men tyvärr en frekvent konsekvens av hårborttagning. Regelbunden epilering förhindrar döda hudceller från att blockera håraxeln och låter det nya håret växa. Våra tips: NIVEA Creme Peeling Shower & Scrub garanterar att huden blir fantastiskt slät och silkeslen redan när du är i duschen.