NIVEA – 100 År Av Skapande Historia

NIVEA – 100 ÅR AV SKAPANDE HISTORIA

För över 100 år sedan uppfann vi modern hudvård med NIVEA Creme. Idag förlitar sig miljoner människor med olika hudtyper på NIVEAs varumärke. Det är därför som våra forskare gör ett omfattande arbete för olika hudtyper med olika behov till följd av kultur, kön och ålder. Tack vare denna strategi har vi de senaste decennierna utvecklat en rad olika innovativa hudvårdsprodukter – allt från deodoranter till solskyddsprodukter. Vi arbetar med över 50 inrättningar världen över för att säkerställa att våra produkter är anpassade för din hud. På vårt huvudkontor i Hamburg har vi till och med satt upp ett eget laboratorium för Asien och Latinamerika. Här bedriver vi forskning för de hudtyper och klimatförhållanden som finns i de regionerna. Vi gör detta så att alla i världen kan finna tillit till NIVEAs produkter.

NIVEAs historia börjar år 1911

Den första NIVEA Creme-burken från år 1911

NIVEAs historia börjar år 1911

NIVEA Creme-burk från år 1922

NIVEAs historia börjar år 1911

Den första blå NIVEA Creme-burken från år 1925

NIVEAs historia börjar år 1911

NIVEA Creme-burk från år 1928

NIVEAs historia börjar år 1911

År 1935 fick NIVEAs burk sin speciella typografi med ”spetsiga hörn”

NIVEAs historia börjar år 1911

NIVEA Creme-burk från år 1949

NIVEAs historia börjar år 1911

Den karaktäristiska ”Creme”-typografin lades till på NIVEAs burk år 1959

NIVEAs historia börjar år 1911

NIVEA Creme-burk från år 1970

NIVEAs historia börjar år 1911

NIVEA Creme-burk från år 1988

NIVEAs historia börjar år 1911

NIVEA Creme-burk från år 1993

NIVEAs historia börjar år 1911

NIVEA Creme-burk från år 2007

Hur allt började

Innan NIVEA Creme blev en framgångshistoria behövde något helt annat uppfinnas – Eucerit. Eucerit fungerar som ett emulgeringsmedel och kombinerar olja och vatten till en extremt fin och fast mix. Som tur var hade Dr Isaac Lifschütz utvecklat detta helt nya emulgeringsmedel år 1911. Dermatologen Professor Paul Gerson Unna beundrade Dr Lifschützs specialistkunskap på området och presenterade den för Dr Oscar Troplowitz, kemist och medgrundare av Beiersdorf. Den senare insåg med en gång att vatten-i-olja-emulsionen skulle vara en perfekt bas för hudkräm. Allt de nu behövde var ett namn. Och för att finna ett, behövde Dr Troplowitz se bortom själva krämen. När emulsionen var färdigställd hade den en snövit färg. Namnet NIVEA kommer ifrån latinets ”nix nivis” som betyder ”snö”. Ordagrant översatt så betyder NIVEA ”snövit”.
1911-1949

VÄRLDEN FÅR MÖTA NIVEA

1911

Allt började år 1911 när apotekaren och visionära entreprenören Dr. Oscar Troplowitz förstod potentialen i Eucerit, ett emulgeringsmedel framtaget av kemisten Dr. Isaac Lifschütz.

Eucerit gjorde det möjligt att förena vatten och olja till en fast kräm som först var ämnad för det medicinska området. Dermatologprof. Paul Gerson Unna uppskattade Dr. Lifschütz’s expertis inom fältet och presenterade honom för Dr. Troplowitz som genast förstod att olja-i-vatten-emulsionen skulle vara en perfekt bas för en kosmetisk kräm. Allt det nu behövde var ett namn.

Och för att finna ett, behövde Dr Troplowitz inte se längre än till själva krämen. Inspirerad av dess snövita färg gav han det namnet NIVEA – ett namn som kommer ifrån latinets ”nix” (snö) och ”nivis” (av snö).

Slutligen hade åren av forskning och kreativitet betalat för sig. I december år 1911 lanserades NIVEA. Arvet från vår fösta hudvårdscreme hade fötts.

Redan från första början var Dr. Troplowitz’s mål att utveckla högkvalitativa produkter som alla hade råd med. Med NIVEAs omfattande produktutbud, vilka tillhandahåller perfekt omvårdnad oavsett vad din hy behöver, så levde Dr. Troplowitzs vision vidare. Och den kom att leva kvar under de kommande 100 åren.

Dr. Oscar Troplowitz

Företagsgrundare

Eucerin-patent

Eucerin-patent; Dr. Issac Lifschütz

Professor Paul Gerson Unna

Dermatolog och anställd hos Beiersdorf

Paul C. Beiersdorf

Företagsgrundare år 1885

Forskningslaboratorium år 1914

Beiersdorfs forskningslaboratorium år 1914

1914

NIVEA har åkt runt i världen nästan ända sedan vi föddes, tack vare en speciell ingrediens kallad Eucerit.

Uppfunnen av en av NIVEAs grundare, Dr Isaac Lifschütz, gjorde Eucerit det möjligt för en hudkräm att hålla sig fast över tid. Detta ledde direkt till skapandet av NIVEA Creme år 1911. Detta var den första hudkrämen som kunde exporteras runt världen utan att förlora varken kvalitet eller konsistens.

Bara tre år efter att NIVEA Creme hade gjort sin debut i Hamburg var den tillgänglig på varje kontinent och nästan hälften av NIVEAs försäljningssiffror var utomeuropeiska. År 1914 producerades våra produkter inte bara i Hamburg utan också i Buenos Aires, Köpenhamn, Mexico, Moskva, New York, Paris och Sydney.

På den tiden hade hudvårdsindustrin tidigare inte hört talas om en så snabb internationell tillväxt. Vi var ute på outforskat vatten – vilket innebar att vi ofta fick bruka en viss genialitet för att kunna introducera NIVEA för nya marknader.

I Sydafrika behövde vår marknadsföring kommunicera på inte ett, utan tre språk – Engelska, Zulu och Xhosa. I Storbritannien behövde vi byta ut NIVEA Cremes blå burk med en plastförpackning när vi insåg att det brittiska folket associerade aluminiumburkar med skokräm.

I kalla länder, såsom Österrike, betonade vi vår produkts förmåga att skydda huden mot snö, vind och regn. Samtidigt marknadsfördes utbudet NIVEA Sun och andra produkter mer passande för varmare klimat i länder såsom Australien. Alla dessa metoder pågår än idag. 

Idag är NIVEA en av världens mest betrodda varumärken. Våra produkter finns tillgängliga överallt, från den australiska bushens mest avlägsna hörn till de högsta topparna i Klippiga bergen.

Samtidigt ser de flesta människor, som har tillgång till våra produkter i sina länder, NIVEA som ett lokalt varumärke. Detta är den störta komplimang vi någonsin hade vågat hoppas på från våra fans. Vi ser fram emot att erbjuda NIVEA till dig och till människor över hela världen de kommande 100 åren och ännu längre.

1924

När människor i alla åldrar började spendera mer och mer av sin tid utomhus, gav de tidigare skönhetsidealen av blekhet och skörhet efter för ett helt nytt utseende. Nu skulle man vara fräsch, vältränad och hälsosam. Tiderna hade förändrats så drastiskt att vi visste att NIVEA också behövde förändras. Men samtidigt som vårt kreativa team arbetade hårt för att transformera vår produktdesign, så var det slumpen som gav liv åt vår nya reklamkampanj.

Vår marknadschef, Juan Gregorio Clausen, tog sig en promenad i Hamburg när han passerade förbi en fotografs skyltfönster. I fönstret hängde ett foto av tre lyckliga, uppnosiga och oskuldsfulla unga bröder: Rolf-Robert, Peter och Wilhelm Wiethüchter. Genast visste Juan att denna rena och hälsosamma familjebild perfekt gestaltade det nya NIVEA. Så efter att ha förvärvat rättigheterna till fotot från pojkarnas föräldrar blev bröderna Wiethüchter år 1924 våra nya reklamstjärnor. Kampanjen blev en stor succé och bröderna fick mycket snart höra utrop som ”Hej NIVEA!” vart de än gick. Och det var inte den enda uppmärksamhet som pojkarna fick.

Snart efter att kampanjen hade lanserats blev vi översköljda av beundrarbrev från flickor över hela landet. Foton och brev strömmade in, fyllda med avgudande känslor såsom ”Vi tycker att ni är riktigt söta!” och ”Det är synd att ni inte vill gifta er med oss, vi tycker mycket om er!”. Kampanjen blev en sådan succé att det inte dröjde länge förrän NIVEA-pojkarna fick sällskap av NIVEA-flickor...

Det första pojkbandet

NIVEA-flickorna år 1925

NIVEA-flickorna

Även om reality-tvprogram såsom Idol, The X-Factor, The Apprentice eller Top Model är vanliga idag, så fanns inte den här typen av mediebaserat talangsökande på 1925-talet.

Så när vi satte in en annons i en tidning i Berlin, där vi kungjorde vårt nationella sökande efter tre NIVEA-flickor, skapade det enorm spänd förväntan hos allmänheten. Särskilt då vi inte sökte efter glamorösa modeller, utan vanliga, vardagliga flickor:

”Vi letar inte efter stora skönheter, debutanter eller unga kvinnor med tjusarlockar. Vi letar efter naturligt vackra, friska och städade flickor.”

En ung mor, Fru Fröhlich från Flensburg, norra Tyskland, såg annonsen och bestämde sig för att hennes tre döttrar, Margot, Elfriede and Hertha, skulle vara perfekta. När deras far hörde om hennes plan klargjorde han att hans döttrar minsann inte skulle bli ”reklamflickor” – så mamman anmälde dem utan att tala om det för honom!

Det var tur för flickorna att hon gjorde det, för systrarna Fröhlich konkurrerade ut mer än 1 000 andra flickor och vann tävlingen. Märkligt nog var familjen inte ens bekant med NIVEA då de precis hade flyttat till Tyskland från Samoa, där våra produkter inte fanns tillgängliga.

Lyckligtvis mjuknade Herr Fröhlich inför idén att hans döttrar skulle bli våra NIVEA-flickor, så de blev nya stjärnor i våra annonser. Och precis som för NIVEA-pojkarna innan dem så dröjde det inte länge förrän fick höra glada utrop som ”Hej NIVEA!” vart de än gick.

NIVEA Creme år 1911/1912

Klassiska annonser: 1911–1949

 
NIVEA Creme år 1912

Klassiska annonser: 1911–1949

 
NIVEA Creme, puder och tvål år 1913

Klassiska annonser: 1911–1949

 
NIVEA Sun Cream år 1931

Klassiska annonser: 1911–1949

 
NIVEA Sun Care år 1933

Klassiska annonser: 1911–1949

 
NIVEA Sun Care år 1933

Klassiska annonser: 1911–1949

 
NIVEA International år 1934

Klassiska annonser: 1911–1949

 
NIVEA år 1935

Klassiska annonser: 1911–1949

 
NIVEA Sun Oil 1930-tal

Klassiska annonser: 1911–1949

 
1950-1984

NIVEA SUN, SAND OCH HUDVÅRD

1958

Under 1960-talet gjorde ekonomisk blomstring och ett ökat bilägande att fler människor spenderade sin semester vid havet och strandkulturen exploderade som följd. Återigen var NIVEA där och hjälpte människor få ut det mesta av sin tid i solen.

”NIVEA-vagnar” var en vanlig syn på internationella semesterorter under 1960- och 70-talet. De gav bort de numer ikoniska NIVEA-bollarna till vem som helst som tog med sig sitt NIVEA-solskydd till stranden. Efterfrågan på dessa bollar blev så stor att vagnarna ibland inte ens tog sig hela vägen till stranden – de blev omringade på gatan innan de kunde hinna fram!

Det var också runt denna tidpunkt som forskare började utröna kopplingen mellan solexponering, hudcancer och hudskador såsom för tidigt åldrande. Dessa upptäckter sporrade vår forskning till att utveckla banbrytande produkter, som kunde skydda människor från dessa effekter och göra det roligare och säkrare att njuta av solen.

Under de kommande decennierna ledde deras genombrott till en rad olika hudvårdsinnovationer som inkluderar:

• Solskydd med SPF eller solskyddsfaktor

• Solskyddsspray

• Återfuktande solcreme, såsom utbudet NIVEA Sun Visage

• Specialprodukter för barn, bebisar och känslig hy

Det finns ingen tvekan om att strandkultur och solprodukter har förändrats genom åren. Men NIVEAs mål har alltid varit detsamma: att hjälpa människor i alla åldrar att njuta av solen, var som helst och när som helst.

NIVEA-bollen – kul i solen
NIVEA-bollen – kul i solen
NIVEA-bollen – kul i solen
NIVEA-bollen – kul i solen

1963

Under 1960-talet hade NIVEA-bollen blivit en enorm succé och den är populär än idag. Vi har producerat över 20 miljoner bollar de senaste 40 åren och människor världen över känner till den och älskar den.

Och precis som våra hudvårdsprodukter så för NIVEA-bollen oss närmre de vi älskar. Det är därför denna enkla, uppblåsbara gummileksaken har varit vår mest aktiva och underskattade varumärkesambassadör under decennier.

Kvinnor visar självförtroende

Kvinnor gör nu samma jobb som sina män men det betyder inte att de har försummat sin skönhetsregim. Med NIVEA Milk som introducerades år 1963 skämmer NIVEA bort hela kroppen – snabbt och enkelt.

1975

”NIVEA-vagnar” var en vanlig syn på internationella semesterorter under 1960- och 70-talet. De gav bort de numer ikoniska NIVEA-bollarna till vem som helst som tog med sig sitt NIVEA-solskydd till stranden. Efterfrågan på dessa bollar blev så stor att vagnarna ibland inte ens tog sig hela vägen till stranden – de blev omringade på gatan innan de kunde hinna fram!
Sommar, sol, solskydd
Sommar, sol, solskydd
Sommar, sol, solskydd
Sommar, sol, solskydd
1950

Klassiska annonser: 1950 ‑ 1984

 
1955

Klassiska annonser: 1950 ‑ 1984

 
1959

Klassiska annonser: 1950 ‑ 1984

 
1964

Klassiska annonser: 1950 ‑ 1984

 
1971

Klassiska annonser: 1950 ‑ 1984

 
1973

Klassiska annonser: 1950 ‑ 1984

 
1974

Klassiska annonser: 1950 ‑ 1984

 
1980

Klassiska annonser: 1950 ‑ 1984

 
1982

Klassiska annonser: 1950 ‑ 1984

 1985-IDAG

EN REVOLUTION INOM HUDVÅRD

1986

Idag är det en vanlig företeelse att gå in hos apotekaren och se rader av hudvårdsprodukter för män. Men för 90 år sedan var hudvårdsprodukter för män inte mycket mer än tvål och vatten. Samtidigt har män precis lika mycket hudvårdsbehov som kvinnor, om inte mer.

Det fanns en uppenbar lucka på marknaden. Så år 1922 introducerade vi vår första produkt för män, NIVEA Shaving Soap, följt av raklödder ett par år senare. Dessa produkter gav äntligen männen den krämigare rakningsupplevelse de hade väntat på.

Det fanns också fler unika behov att ta itu med. År 1980 startade vi ytterligare en trend genom att låta offentliggöra vår alkoholfria After Shave Balm. För första gången hade män ett prisvärt och lättillgängligt rakvatten som snarare lugnade och lindrade irritationen efter rakning än ökade den. Det blev en omedelbar succé som revolutionerade manlig hudvård.

Det vi hade bevisat var att män verkligen ville ha och behövde sin egen produkt. Så år 1986 uppfyllde vi deras önskan. Män behövde inte längre använda sina fruars, systrars och mammors produkter. Nu kunde de använda NIVEA for Men, ett utbud av hudvårdsprodukter bara för dem.

Från krämer till elektriska rakhyvlar. Från oljekontroll till antirynk. Från ansiktsskrubb till kroppsrengöring. NIVEAs uppsättning av produkter för män har multiplicerats sedan den första burken raktvål. Och det kommer fortsätta att utvecklas då mäns hudvårdsbehov utvecklas.

NIVEA for Men After Shave

NIVEA MEN

 
NIVEA for Men After Shave

NIVEA MEN

 
NIVEA for Men After Shave

NIVEA MEN

 

1998

År 1998 kom den första NIVEA-cremen med Q10 ut på marknaden och dess effektivitet blev en enorm succé. Som Dr Stäb sade, ”Vetenskapliga tester av vår Q10-creme bevisar att de märkbart slätar ut rynkor.” För över 20 år sedan började en av NIVEAs ledande biologer att undersöka hudvårdsingredienserna. Upptäckten att åldrande hud hade mindre Q10 ledde till skapandet av NIVEA Visage.

Idag köps en NIVEA Q10-produkt varannan sekund och vår NIVEA Visage Anti-Wrinkle Q10 Day Cream har blivit en av våra mest sålda antirynkcremer. Nu kan produkter berikade med Q10 hittas i alla våra relevanta kategorier, från NIVEA For Men till NIVEA Sun.

NIVEA Q10

Världspremiär från NIVEA – den första cremen med Q10

 
NIVEA Anti Wrinkle Cream år 1998

Världspremiär från NIVEA – den första cremen med Q10

 
NIVEA Creme med Q10

Världspremiär från NIVEA – den första cremen med Q10

 

2011/2014

När NIVEA fick liv för 100 år sedan bedrevs nästan all var forskning av endast tre personer: Dr Oscar Troplowitz, Prof. Paul Gerson Unna och Dr Isaac Lifschütz.

Idag kan det inte bli mer effektivt. Vi har nu anställt över 850 forskare och vårt hudforskningscenter i Hamburg är erkänt som ett av världens mest avancerade hudvårdsinsitut.

”Hudforskning har alltid funnits i vår formula för framgång”, säger Dr Horst Wenck, vårt företags vice ordförande för forskning. ”Det är uppenbart när manser hur vi har utvecklats.

”En av våra första bedrifter var att utveckla en fast vatten-i-olja-emulsion, Eucerit, vilket blev basen för NIVEAs creme. Och NIVEA Creme ledde oss in i tidsåldern för modern hudvård.”

Vår dedikering till forskning ledde till många hudvårdsframsteg som idag tags för givet. Hudcreme, kroppslotion, SPF solskydd, alkoholfritt rakvatten, pumpsprayflaska, hudvård för mogen hy, antirynkprodukter med Q10 – alla dessa och fler lanserades av NIVEA.

Men innan du kan uppfinna banbrytande produkter som dessa, säger Dr Wenck, måste du ställa de rätta frågorna.

”Å ena sidan tittar vi på konsumentens preferenser – vilka hudvårdsförväntningar och behov har människor? Å andra sidan bedriver vi forskning på varje aspekt av huden. Så vi frågar oss, baserat på vad vi vet om huden: vad stödjer eller stimulerar hudens naturliga processer?

”Kombinationen av dessa två aspekter gör det möjligt för oss att skapa nya och genuint innovativa hudvårdsprodukter.”

Att utveckla en ny produkt är en noggrann process som kräver år av forskning. Samtidigt som vi alla vill ha produkter som får oss att trivas med vår hud så avgörs våra individuella hudvårdsbehov av många faktorer – hudtyp, hudfärg, kön, ålder, kultur liksom platsen vi bor på.

Därför testas varje NIVEA-produkt på många olika människor i många olika situationer innan de går till försäljning.

Dessutom måste alla våra produkter klara en uppsjö av säkerhets- och effektivitetstester. Även till synes små detaljer, såsom hur lätt en produktförpackning kan öppnas eller stängas, går igenom omfattande tester.

Eftersom vi är emot alla former av djurtestning görs all vår forskning på våra underbara frivilliga testare eller genom avancerade labbtekniker såsom odlingstester.

Som Dr Wenck sade, ”Det kan ta tre, fem eller många år från den första produktidén till dess lansering på marknaden. Man kan inte kompromissa med kvalitet.”

Enligt Dr Wenck lovar den framtida hudvården att vara ”precis lika spännande som de senaste 100 åren har varit. Vi arbetar redan på en ny generations aktiva ingredienser som kommer att leda hudforskningen in i nästa dimension.”

Vad kommer att bli nästa genombrott inom hudvård? Det är något endast tiden kan utvisa...


NIVEA Invisible Black and White Deodorant

 

In Shower Body Lotion

 

Idag och imorgon

I 100 ÅR har vi skapat hudvårdsprodukter vilket innebär att NIVEA förstår hud bättre än någon annan, för alla människor, man eller kvinna och för varje hudtyp – NIVEA för livet.

Vår hud låter oss känna vindens smekning, solens värme och beröringen ifrån de vi älskar.

Vår hud talar om för andra hur vi mår. Vi rodnar när vi får en komplimang. Vi får gåshud när vi fryser. Vår hud strålar aldrig så mycket som när vi är lyckliga.

NIVEA förstår hud bättre än någon annan. Det är därför som vi skapar produkter som rengör, ger näring och skyddar din hud och ger den precis vad den behöver – mild och effektiv omvårdnad som håller din hud mjuk, smidig och strålande vacker.

Oavsett vad du gör eller var du bor, så är vi här för att hjälpa dig njuta av bättre hudvård för livet.

Vare sig du är man eller kvinna.

Ung eller gammal.

Ljus eller mörk.

Oljig eller torr.

Känslig eller normal.

Eller vad som helst där emellan.

Vi bryr oss om hela din hud.

För livet.


Sökandet efter bättre hudvård

Vi letar alltid efter nya sätt att hjälpa dig vårda din hud. Men hur hittar vi dem?
1985

Klassiska annonser: 1985 ‑ idag

 
1986

Klassiska annonser: 1985 ‑ idag

 
1988

Klassiska annonser: 1985 ‑ idag

 
1991

Klassiska annonser: 1985 ‑ idag

 
1992

Klassiska annonser: 1985 ‑ idag

 
1994

Klassiska annonser: 1985 ‑ idag

 
1998

Klassiska annonser: 1985 ‑ idag

 
2002

Klassiska annonser: 1985 ‑ idag

 
2005

Klassiska annonser: 1985 ‑ idag

 
2015

Klassiska annonser: 1985 ‑ idag