BIOLOGISK NEDBRYTBARHET

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

Biologisk nedbrytning är en naturlig och balanserad process som säkerställer ett cirkulärt materialflöde i naturen. Vi ser det varje höst när träden fäller sina löv, som sedan blir till skogsjord och viktiga näringsämnen under månaderna som följer. Moderna material som inte är biologiskt nedbrytbara stör emellertid denna process och den naturliga cykeln. 

Att garantera biologisk nedbrytbarhet är därför en av våra prioriteringar när vi utvecklar hudvårdsformler. Genom att använda biologiskt nedbrytbara ingredienser säkerställer vi att material kan återföras till naturen utan att lämna några spår efter sig som naturen själv inte kan bryta ner. För att utvärdera den biologiska nedbrytbarheten hos våra formler använder vi oss av analysmetoder som följer OECD eller motsvarande riktlinjer. 

Varför är biologiskt nedbrytbar hudvård viktigt?

Fördelarna med biologiskt nedbrytbara hudvårdsprodukter blir uppenbara när du överväger en rinse-off-kategori, som kroppsrengöring. Tänk på mängden produkt du sköljer bort från huden och ner i duschavloppet. Efter användning förs vattnet till ett reningsverk, där reningsprocesser efterliknar den den naturliga biologiska nedbrytningsprocessen. En biologiskt nedbrytbar hudvårdsprodukt underlättar reningen av avloppsvattnet och säkerställer att endast ofarliga ämnen kommer ut i våra vattensystem.

 För att förbättra den biologiska nedbrytbarheten hos våra formler bestämde sig NIVEA så tidigt som 2013 för att fasa ut exfolierande partiklar tillverkade av polyeten, ofta kallade mikropärlor i kosmetika. Sedan 2015 har alla NIVEAs peelingar varit fria från mikropärlor, och sedan 2020 har alla NIVEA rinse-off-produkter, som duschgeler och schampon, varit fria från mikroplast, enligt FN:s miljöprograms (UNEP) definition. Istället använder vi miljövänliga alternativ. Viktigast av allt är att NIVEAs produkter kommer att vara fria från mikroplast i slutet av 2021, enligt UNEP:s definition.

Hur är det med polymerer?

Diskussionen om mikroplaster har också i viss mån utvidgats till att även omfatta ämnen som har helt andra egenskaper. Ingredienserna i fråga är polymerer, som antingen löses upp i vatten eller som är gel-aktiga. Dessa kallas ibland ”flytande mikroplast”, en term som inte bara är vilseledande utan som också inte är vetenskapligt korrekt. Använda i små mängder som förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel eller filmbildare har de en mängd olika produktfördelar, såsom förbättrad vattenbeständighet hos solskyddsmedel eller bättre hårutjämnande resultat i schampon. Enligt FN:s miljöprogram (UNEP) klassas dessa polymerer inte som mikroplaster. 

Oavsett vad de kallas och oavsett syfte, måste alla polymerer som används av NIVEA uppfylla de högsta säkerhetskraven. Därför tolereras de mycket väl av huden och är inte allergiframkallande. NIVEA lovar att alla polymerer som används i våra europeiska formuleringar kommer att vara biologiskt nedbrytbara i slutet av 2025. För oss är biologisk nedbrytbarhet avgörande för att utesluta möjliga negativa effekter på ekosystem.

Sister2Sister

 

NIVEAs sortiment av biologiskt nedbrytbar kroppsrengöring

Vårt duschsortiment är höjdpunkten i vårt biologiskt nedbrytbara hudvårdssortiment. De flesta av dina favoritprodukter, liksom våra nya Naturally Good och Fresh Blends duschprodukter redan biologiskt nedbrytbara till långt över 95 procent. Titta efter den här symbolen för att vara säker på att dina duschprodukter är lika skonsamma mot din hud som mot miljön.

- Utforska vårt duschsortiment

 

NIVEAs miljöoptimerade ansiktsrengöringsservetter

Våra Naturally Good rengöringsservetter är ett annat utmärkt exempel på biologiskt nedbrytbar hudvård på NIVEA. Formuleringarna i våra rengöringsservetter är 95 procent biologiskt nedbrytbara.  Våra Naturally Good-rengöringsservetter består dessutom av viskosfibrer, ett 100 procent växtbaserat material som är biologiskt nedbrytbart. Vi har lagt ner mycket arbete på att välja en hållbar viskos. Produktionen av materialet leder till en minskning av vattenförbrukningen av utsläppen med 50 procent jämfört med generisk viskos. Det är vårt mål att erbjuda dig 100% biologiskt nedbrytbara rengöringsservetter i framtiden, och det är därför som vi arbetar hårt för att förbättra formuleringarna för våra 95 procent biologiskt nedbrytbara ansiktsrengörings- eller sminkborttagningsservetter ännu mer.

- Utforska våra ansiktsrengöringsservetter

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

Vi vill vara 100 procent transparenta och svara på alla dina frågor om hållbarhet på NIVEA. Om du inte hittar alla svar du söker på denna webbplats, eller letar efter mer detaljerad information, kan du gå in på hållbarhetswebbplatsen för NIVEAs moderbolag Beiersdorf.