nature

VÅRT ÅTAGANDE OM NOLL MIKROPLASTER

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

VAD ÄR MIKROPLASTER?

Mikroplaster, enligt definitionen i FN:s miljöprogram (UNEP), är fasta plastpartiklar som är mindre än fem millimeter, olösliga i vatten och inte biologiskt nedbrytbara. På grund av sina egenskaper är de källa till såväl mark- som havsföroreningar världen över.

Mikroplaster kategoriseras vanligtvis i primära och sekundära mikroplaster. Primära mikroplaster är utformade för att vara riktigt små och tillsätts produkter avsiktligt, medan sekundära mikroplaster är resultatet av att stora bitar plast bryts sönder i mindre bitar, genom väderexponering och vittring. Oavsett hur mikroplaster hamnar i naturen – när de väl är där, blir de ett problem.

Det är därför som NIVEA lovar att sluta använda mikroplaster i slutet av 2021.

NIVEAs åtagande om 100 % mikroplastfri hudvård och produkter utan mikropärlor

NIVEA vidtog tidigt åtgärder för att eliminera användningen av mikroplaster i alla våra produkter. Redan 2013 ställde vi oss frågan: Hur undviker vi att använda mikroplaster i våra produkter? Vi bestämde oss för att fasa ut exfolierande partiklar tillverkade av polyeten, ofta kallade mikropärlor i kosmetika och toalettartiklar. Sedan slutet av 2015 har alla NIVEA peeling-produkter varit fria från mikropärlor. Istället använder vi miljövänliga alternativ, till exempel för vår exfolierande ansiktsrengöring utan mikropärlor.

Vi gick mycket längre än till att ta bort enbart de mikroplaster som du kan se och känna. Nästa milstolpe var att fasa ut ogenomskinlighetsmedel i våra rinse-off-produkter, något som vi uppnådde i slutet av 2019. Dessa ingredienser bidrog till att ge våra formuleringar färg och utseende. Efter att ha slutfört denna utfasning är alla våra rinse-off-produkter, som ansikts- och kroppstvålar eller ansiktsrengöring för män, nu utan mikropärlor och 100 procent fria från mikroplaster.

Det som återstod var några mikroplastfyllmedel, som används i leave-on-formuleringar för att ändra viskositeten och förbättra känslan på huden. Vi håller på att eliminera dessa ingredienser från alla våra produkter. I slutet av 2021 kommer alla NIVEA och Beiersdorf-produkter att vara fria från mikroplaster.

nivea products

Mikroplastfria hudvårdsprodukter från NIVEA

Många av våra produkter, som hela våra sortiment för ansikts- och kroppsrengöring, är redan 100 procent fria från mikroplaster. På många av dem hittar du denna symbol, som gör att du kan fatta ett hållbart beslut. Dessutom är hela vårt Naturally Good-produktsortiment 100 % fritt från mikroplaster så att du kan handla utan att behöva oroa dig över miljön. 

sustainability

Vi följer vetenskapen: om vårt fokus på biologiskt nedbrytbara polymerer

Diskussionen om mikroplaster har också i viss mån utvidgats till att även omfatta ämnen som har helt andra egenskaper. Ingredienserna i fråga är polymerer, som antingen löses upp i vatten eller som är gel-aktiga. Dessa kallas ibland ”flytande mikroplast”, en term som inte bara är vilseledande utan som också inte är vetenskapligt korrekt. Använda i små mängder som förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel eller filmbildare har de en mängd olika produktfördelar, såsom förbättrad vattenbeständighet hos solskyddsmedel eller bättre hårutjämnande resultat i schampon. Enligt FN:s miljöprogram (UNEP) klassas dessa polymerer inte som mikroplaster.

Vi vet att många är oroade över vilken påverkan deras favorithudvårdsprodukter har på vattensystemen. Det är därför som vi har åtagit oss att använda biologiskt nedbrytbara polymerer. Vi har redan börjat ändra formlerna för våra kroppsrengörings- och solskyddsprodukter.

sustainable shower gel

Våra kroppsrengöringsprodukter: mikroplastfria med endast biologiskt nedbrytbara polymere

Vi har slutfört omformuleringen av vårt kärnsortiment inom kroppsrengöring. Du hittar all relevant information på produktinformationssidorna så att du kan handla medvetet.

sunscreen

Vårt solskydd: mikroplastfritt med enbart biologiskt nedbrytbara polymerer

Vi håller fortfarande på att omformulera våra solskyddsformler. Våra första nylanseringar kommer att inkludera nya produkter för barn med 100 procent mineralbaserade UV-filter.

One Skin. One Planet. One Care.

Vi vill vara 100 procent transparenta och svara på alla dina frågor om hållbarhet på NIVEA. Om du inte hittar alla svar du söker på denna webbplats, eller letar efter mer detaljerad information, kan du gå in på hållbarhetswebbplatsen för NIVEAs moderbolag Beiersdorf.