woman smiling

Ansiktstvål

Vill du ha en miljövänlig, praktisk rengöringsprodukt som även är mild och skonsam mot din hud? Läs mer om ansiktstvål och upptäck vilka fördelar den har för huden.

Ansiktstvål

Ansiktstvål har gjort comeback bland hudvårdsprodukter, men vet du egentligen vad ansiktstvål är? Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om ansiktstvål, från vad ansiktstvål egentligen är till dess enastående fördelar och när du bör använda ansiktstvål i din hudvårdsrutin.

Vad är ansiktstvål?

Att tvätta ansiktet med tvål är förmodligen det sista du tror att man ska göra. Vi har alltid fått höra att man inte ska använda tvål till ansiktet eftersom de starka ingredienserna torkar ut huden alldeles för mycket. Vi har fått intrycket att tvål avlägsnar smuts och orenheter, men också att den berövar huden dess naturliga oljor och skyddsbarriär, vilket gör huden röd och inflammerad. 

Men på senaste tiden har det dykt upp ansiktstvålar som förändrat denna schablonbild. Numera innehåller ansiktstvålar en lång rad lindrande, varsamma ingredienser såsom ansiktsoljor, essentiella vitaminer och mineraler. Dagens ansiktstvålar använder milda rengöringsämnen och aktiva ingredienser, vilket innebär att det finns en ansiktstvål för alla hudtyper. Ett perfekt, plastfritt alternativ till mer traditionell ansiktsrengöring. 
woman checking face

4 fördelar med ansiktstvål

För att bli av med fördomarna om att ansiktstvål skulle vara dåligt för huden kan du läsa nedan om varför du faktiskt bör byta ut din flytande ansiktsrengöring mot en ansiktstvål.

environment

1. Bättre för miljön

Huvudorsaken till att en ansiktstvål är mycket bättre för miljön beror på dess förpackning. När en produkt är flytande är det svårt att förpacka den utan att använda plast eller glas, och detta kan i sin tur förvärra det befintliga problemet med plast. Dessutom blir produkterna tyngre att transportera när de förpackas med dessa material, vilket ökar deras koldioxidavtryck.

Eftersom tvålar är fasta kan man förpacka dem med endast lite material, vanligtvis en bit kartong eller ett bionedbrytbart omslagspapper – ibland behöver de inte ens ha någon förpackning! Dessutom krävs det inte mycket energi för att tillverka en ansiktstvål och det går åt mycket mindre vatten, vilket i slutänden gör dem mer miljövänliga. 
soap in hands

2. Spara pengar – räcker mycket längre

En annan fördel med att använda ansiktstvål är att du sparar pengar. Forskning visar att människor använder sex gånger mer av produkten när de använder flytande hudvårdsprodukter jämfört med ansiktstvålar. Detta innebär att ansiktstvålen räcker mycket längre, vilket gör att du sparar pengar. 
woman with cucumber

3. Rena formler

När man väljer hudvårdsprodukter är det viktigt att man tänker på vilka ingredienser och kemikalier de innehåller. Eftersom vi använder dessa produkter på huden dagligen kan kemikalierna tränga in i huden och eventuellt göra den irriterad och röd. 

Ansiktstvålar innehåller vanligtvis färre och mer naturliga ingredienser som är skonsammare mot huden. Dessutom innehåller de färre konserveringsmedel såsom parabener, vilket gör dem mindre irriterande för huden. 
woman in the city

4. Mer praktiskt

Ansiktstvålar är betydligt mer praktiska eftersom de är små och fasta och därmed enkla att ta med sig överallt och på resor. 

När ska jag använda ansiktstvål i min hudvårdsrutin?

Många är inte särskilt vana vid att använda ansiktstvål i sin hudvård och vet kanske inte riktigt hur den ska passa in i rutinen. Nedan kan du läsa om de bästa stegen för en hudvårdsrutin och var ansiktstvålen kommer in i den.
Steg 1: Ansiktstvål
Som nämnts ovan används ansiktstvål oftast för att ersätta flytande ansiktsrengöring. Nuförtiden innehåller ansiktstvålar liknande ingredienser som flytande ansiktsrengöringsmedel och de är mycket effektiva när det gäller att ta bort smink och orenheter. Det är viktigt att man använder ansiktstvål varje morgon och kväll för att säkerställa att huden hålls ren och för att förebygga finnar.

Steg 2: Toner
Toner används efter ansiktstvålen och utgör ett extra steg för att ta bort eventuella orenheter som man missade när man använde ansiktstvålen. 

Steg 3: Fuktkräm
För att säkerställa att din hud blir återfuktad och inte torkar ut, använd alltid en fruktkräm efter rengöringen med ansiktstvål.
 
woman washing face

Så här använder du ansiktstvål

Ansiktstvål används i 3 enkla steg:

1 Förberedelse
Löddra upp ansiktstvålen i blöta händer för att få en konsistens som är enkel att massera in i ansiktet.
2 Applicering
Massera in löddret i ansiktet. Var extra försiktig vid det känsliga området runt ögonen och var noga med att tvåla in hela ansiktet.
3 Borttagning
Skölj av med ljummet vatten. Var noga med att vattnet inte är för varmt. Nu känns din hud mjuk och ren.

NIVEA’s ansiktstvål

Hos NIVEA hittar du några av de bästa ansiktstvålarna som passar alla hudtyper.

NIVEA’s MagicBar Refreshing Face Cleansing Bar 
Denna blåbärsansiktstvål är berikad med mandelolja och blåbärsextrakt. Perfekt för alla hudtyper. Den innehåller 99 % naturliga ingredienser och har en 100 % plastfri förpackning, vilket gör den hållbar och miljövänlig. Den veganska formeln är designad för att vara skonsam och vårdande för huden samtidigt som den är optimerad för hudens pH, vilket gör den perfekt för att fräscha upp huden och ge den näring. 

NIVEA’s MagicBar Radiance Cleansing Bar
Detta är en mild tvål för ansiktet som är berikad med vitamin E och rosenextrakt och innehåller 99 % naturliga ingredienser. Den säljs i en 100 % plastfri förpackning för att minska sopberget och den veganska formeln säkerställer att den är skonsam och mild mot huden. Denna rengöringstvål är en av de bästa ansiktstvålarna för alla hudtyper eftersom den är optimerad för hudens pH-nivå, så att den kan samverka med din hud på ett perfekt sätt. 

NIVEA's MagicBar Exfoliating Cleansing Bar
Denna ansiktstvål är berikad med aktivt kol, vilket innebär att den renar huden och gör den mindre glansig. En vegansk rengöringstvål som är tillverkad av 100 % naturliga ingredienser och med en förpackning som är 100 % plastfri, ett perfekt tillskott till vilken hudvårdsrutin som helst. 
magicbar