rynkade linjer

Hur blir jag av med bekymmersrynkan?

Upptäck hur du förebygger och minskar bekymmersrynkan.

ALLT DU BEHÖVER VETA OM BEKYMMERSRYNKAN

Rynkor är ett av de första tecknen på åldrande; när produktionen av kollagen och elastin minskar i huden framkommer rynkor som ett avtryck av våra livfulla ansiktsuttryck. Även om rynkor ger oss karaktär och karisma, finns det en rad olika metoder för att reducera och förebygga dem. Lär dig allt som är värt att veta om bekymmersrynkan samt hur du förebygger och reducerar den.
mörkt hår kvinna som håller ett Nivea-serum

En av de vanligaste orsakerna till bekymmersrynkan hos både män och kvinnor är åldrandet.

VAD ÄR BEKYMMERSRYNKAN?

Bekymmersrynkan (som även kallas för en glabellalinje eller argrynka) är vertikala linjer som bildas mellan ögonbrynen till följd av att våra ansiktsmuskler rör sig upprepade gånger när vi rynkar pannan eller gör andra miner.
Rörelsen genereras av två större muskler: corrugator supercilii och procerus.
När vi är unga är dessa linjer endast ytliga och försvinner så snart vi slutar rynka pannan. Men på grund av åldrande och andra faktorer kan bekymmersrynkan bli djupare och mer framträdande även när man inte rynkar pannan, vilket kan skapa ett falskt intryck av att man är arg.

VAD ORSAKAR BEKYMMERSRYNKAN?

En av de vanligaste orsakerna till bekymmersrynkan hos både män och kvinnor är åldrandet. När vi är unga fjädrar vår hud helt enkelt tillbaka till sin ursprungliga plats, så att linjerna snabbt bleknar bort. Men när vi blir äldre förlorar vår hud sin elasticitet och fasthet, så att bekymmersrynkan blir synlig.

Andra faktorer är:
- Upprepade ansiktsuttryck: Återkommande rörelser hos ansiktsmusklerna börjar visa sig som synliga avtryck i ditt ansikte.
- Solexponering: UV-strålar får kollagen och elastin att brytas ner i din hud, vilket gör den mer benägen att bilda rynkor.
- Stress: Bekymmersrynkor kallas även för stressrynkor eller tänkarrynkor. När vi stressar blir våra ansiktsmuskler spända och tenderar att bilda ett upprepat uttryck i form av en rynkad panna.
- Genetik: Vårt DNA lagrar information om vår naturliga benägenhet att utveckla bekymmersrynkor och andra rynkor.


SÅ HÄR MOTVERKAR DU BEKYMMERSRYNKAN

Du kan motverka bekymmersrynkan genom att göra följande livsstilsförändringar:

- Låt ditt ansikte slappna av: Eftersom bekymmersrynkan är resultatet av upprepade muskelrörelser, försök att undvika att rynka pannan genom att vara uppmärksam på när du gör det och i stället låta ansiktet slappna av.
- Använd solskydd: Genom att skydda ditt ansikte mot UV-strålar kan du förebygga förtida åldrande och rynkor.
- Sluta röka: Utöver de många andra negativa effekterna på din hälsa är rökning även dåligt för din hud och försämrar hudens möjlighet att reparera sig själv.
- Hälsosam kost: Att äta en kost som är rik på vitaminer och mineraler ger din hud ett tillskott av antioxidanter som hjälper huden att reparera och underhålla sig själv.
- Återfuktning inifrån och ut: Att dricka mycket vatten och använda återfuktande ansiktsprodukter regelbundet hjälper din hud att vara återfuktad, fyllig och spänstig.
kvinna som håller en Nivea Cellular ansiktskräm

SÅ HÄR BLIR DU AV MED BEKYMMERSRYNKAN

Det finns olika behandlingar för att reducera bekymmersrynkan hos såväl män som kvinnor, även om det kan vara svårt att helt ta bort argrynkan.

När du väljer den perfekta behandlingen för just dig, fundera på hur pass invasiv metoden får vara och hur dina rynkor ser ut.


- Hudexfoliering: Om dina bekymmersrynkor – glabellalinjerna – inte är särskilt djupa, kan du försöka reducera dem genom att exfoliera din hud med hjälp av kemiska exfolierare. Exfoliering aktiverar hudens naturliga läkningsmekanism, vilket leder till en hälsosam hudtillväxt och detta kan förbättra hudens yta.
- Ansiktsövningar: Det finns över 50 olika muskler i ansiktet, varav de flesta används sällan medan andra används hela tiden. Till följd av detta börjar det bildas rynkor på huden. Ansiktsövningar tonar musklerna, vilket bidrar till att reducera förekomsten av fina linjer och rynkor.
- Ansiktsmassage: Spänningar i dina ansiktsmuskler kan orsaka rynkor. Den goda nyheten är att det kan vara möjligt att massera bort bekymmersrynkan. Ansiktsmassage bidrar till att låta dessa muskler slappna av samt ökar blodcirkulationen, vilket i sin tur främjar produktionen av kollagen.
- Sömn: Sömnen låter din hud ladda batterierna och dina muskler att slappna av – försök att sova på rygg eftersom örngottet kan dra i din ansiktshud under natten och ge den ett veckat utseende.
- Hudvård för ansiktet: Hudvårdsprodukter med utfyllande effekter som innehåller ingredienser såsom hyaluronsyra, retinol, kollagen och Q10 kan bidra till att reducera bekymmersrynkan. På samma sätt som skönhetsingrepp kan en filler mot bekymmersrynkor eller anti-age-produkter fylla ut rynkor och balansera volymen i ditt ansikte.


NIVEA ANTI-WRINKLE SERUM

Upptäck NIVEA Q10 Anti-Wrinkle Power Expert Targeted Wrinkle Filler Serum som på ett synligt sätt reducerar fina linjer och rynkor på bara fem minuter, samtidigt som den även ger långvarig behandling av djupa rynkor. 

 

Detta 5 procent starka aktiva komplex, som innehåller koenzym Q10 och peptiden Bioxifill, tränger ner genom 10 hudlager och stimulerar kollagenproduktionen och reducerar envisa rynkor inifrån och ut.

 

På bara två veckor reducerar denna allround-produkt på ett synligt sätt alla typer av rynkor t.ex. i pannan, området runt mun och ögon, mellan ögonbrynen och nasolabialvecken, så att din hud blir mjuk och fyllig.