Torra läppar

Läppar är en känslig del av kroppen, vilket gör att torra spruckna läppar är en vanlig företeelse, framförallt under vintermånaderna. Ta reda på orsakerna till torra läppar och hur du blir kvitt dem, för mjuka, vackra läppar året runt. 

Vad orsakar torra läppar?

Torra spruckna läppar kan kännas extremt obekvämt, så vad är den främsta orsaken till torra läppar?

Tillsammans med våra fingertoppar har våra läppar det största antalet sensoriska nervceller på kroppen och är därför den känsligaste anslutningen till omvärlden. Huden på våra läppar är så mjuk och tunn att blodkärlen kan ses genom den, vilket ger läpparna sin röda färg. Våra läppar producerar ingen talg och har inga svettkörtlar, som båda ser till att förse huden med olja och fukt. Hornhinneskiktet, som skyddar huden mot skadlig miljöpåverkan, är extra tunn på läpparna.

Att göra små livsstilsförändringar kan verkligen göra skillnad vad gäller läpparnas hälsa, och efter att ha sett resultaten, kommer du aldrig att vilja gå tillbaka till dina gamla vanor! Ta reda på mer om orsakerna till torr hud här.


Huvudorsaker till torra läppar

 1. Kyla: Den vanligaste orsaken till torra läppar är den snabba förändringen mellan varmt och kallt väder. Det är därför spruckna läppar förekommer på vintern.
 2. Fel behandling: Endast i mycket sällsynta fall är ingredienserna i vanliga fuktkrämer lämpliga för den mjuka och känsliga huden på våra läppar.
 3. UV-strålar: Eftersom läpparna knappt har något pigment måste de vara välskyddade mot exponering för solljus. Ta reda på mer om dina SPF solskyddsbehov här.
 4. Stress: långa dagar på jobbet tillsammans med mental stress, har en negativ effekt på huden, och detta gäller även för huden på läpparna.
 5. Uttorkning: Om du inte dricker tillräckligt med vatten blir du uttorkad, vilket i sin tur leder till ömma och spruckna läppar.
 6. Var försiktig med vad du konsumerar: att dricka för mycket alkohol, röka, äta mycket kryddig eller syrlig mat kan göra dina läppar ännu torrare

Så förebygger du torra läppar

Det finns inget värre än att ha torra och brännande läppar. Det finns många åtgärder du kan vidta för att förhindra torra och spruckna läppar att uppträda. Dina läppar saknar förmåga att producera fukt, och behöver därför extra mycket omsorg.

Här är våra bästa tips för vackra mjuka läppar:

 • Exfoliera: Se till att ta bort överflödiga hudceller genom att massera dina läppar två gånger i veckan med en mjuk tandborste och ljummet vatten. Du kan även använda en speciell läppskrubb
 • Slicka inte på dina torra läppar: Att slicka på dina läppar regelbundet drar fukten bort från dina läppar och gör dem ännu torrare.
 • Hitta det bästa läppbalsamet för torra läppar: Var varsam när du väljer ett läppbalsam – oljehalten ska vara mycket hög och det får inte innehålla för mycket vatten, då vatten drar fukt från läpparna och gör dem ännu torrare. 
 • Se till att dricka minst 2 liter vatten om dagen och att du får dina 5 om dagen!
 • Använd SPF: Använd en läpp-produkt med SPF för att skydda dina läppar från solens farliga strålar.
 • Använd en luftfuktare: den håller fuktnivån uppe i rummet.
 • Undvik mat som är för salt eller kryddig. Chips och skräpmat torkar ut läpparna i onödan. 
 

Behandlingar och huskurer för torra läppar

Det finns massor av olika sätt att behandla ömma och spruckna läppar med vanliga saker du redan har hemma.

Honung

Honung har fantastiska fuktgivande och antibakteriella egenskaper. Honung kan hjälpa till att reparera torra läppar när den appliceras direkt på läppområdet flera gånger om dagen.

Sheasmör

Sheasmör innehåller vitaminer A och E, som båda är perfekta när du vill vårda och återfukta torra läppar.

Gurka

Gurka är ett enkelt och naturligt botemedel mot torra läppar, och är en ingrediens som du förmodligen redan har hemma. Försök försiktigt badda en gurkskiva över dina läppar och lämna saften på läpparna i 15 minuter innan du tvättar bort den. Detta kommer att få dina läppar att kännas mycket mjukare.

Låt inte torra läppar hindra dig från att kyssas

Att ha en bra läppvårdsrutin och använda vanliga huskurer bör hålla spruckna torra läppar borta så att du kan njuta av att kyssa din partner med mjuka och vackra läppar precis när du vill – det är bara att kyssa på!

När bör du söka vård

Om dina spruckna läppar är särskilt långvariga eller smärtsamma trots att du har bra läppvårdsrutiner, är det bäst att genast boka en tid hos din läkare. Extremt torra spruckna läppar kan vara en indikation på andra medicinska problem och det är alltid bättre att få hjälp så tidigt som möjligt. 

Läppbalsam

Så fungerar läppbalsam

Läppbalsamer innehåller oljor och har fuktgivande egenskaper som lindrar torra och spruckna läppar. De bildar en barriär på hudens yta, låser in fukt och förebygger spruckna läppar samt förhindrar andra skadliga ämnen eller miljöstressorer att påverka huden negativt. När du lider av spruckna läppar som inte vill läka, hjälper läppbalsam till att skapa ett extra skyddande, fuktgivande lager för att påskynda läkning.

Den envisa myten: läppbalsam är beroendeframkallande!

Ryktet har funnits länge. Så fort du börjar vårda dina läppar med läppbalsam, kommer du inte att kunna sluta. Många tror att istället för att skydda dina läppar från uttorkning, gör läppvårdsprodukter bara saken värre. Fel! I verkligheten handlar det mer om att vänja sig: om du använder läppbalsam regelbundet, blir du van vid den mjuka känslan som den lämnar på dina läppar. Utan fettlagret och skyddet kommer dina läppar att kännas torra och strama. Det är inte nödvändigtvis fallet, men ändå kommer du att vilja använda läppbalsam om och om igen.