kvinna som applicerar lotion

Få bort utslag efter rakning

Lär dig mer om vad som orsakar utslag efter rakning och hur du lindrar rakutslag när du drabbas av ett utbrott.

FYRA SÄTT ATT SLIPPA UTSLAG EFTER RAKNING

Rakutslag, rakhyvelbränna och utslag vid bikinilinjen kan vara smärtsamt och irriterande. Oavsett om du försöker behandla ett större utslag efter rakning eller bara försöker undvika det helt och hållet, läs vår guide för att förstå hur du förebygger rakutslag, hur du blir av med rakutslag och hur du lindrar rakutslag.

Så här undviker du rakutslag

Tyvärr är rakutslag, rakknölar och utslag vid bikinilinjen helt naturliga följder av rakning. Vi har alla drabbats av detta vid något tillfälle och vet hur irriterande det kan vara – men att känna till orsakerna kan hjälpa dig att förstå hur du kan förebygga rakutslag. 

Finns det en kur mot rakutslag? Läs vår guide med allt du behöver veta om behandling av utslag efter rakning och rakbladsbränna, och förpassa rakutslag till det förflutna.

kvinna med rakade ben

Vad orsakar rakutslag och rakbladsbränna?

Att förstå vad som orsakar rakutslag kan hjälpa dig att förebygga det. Vi har lyft fram några vanliga orsaker för att hjälpa dig att förstå vad du bör undvika när du rakar dig.
kvinna i svart baddräkt

Vad är utslag efter rakning?

Rakutslag är en typ av hudirritation som uppträder på huden efter rakning som oftast dyker upp några minuter efter rakningen, men som även kan framkomma lite senare på dagen om du bär åtsittande kläder eller exponerar dig för vädret. Utslag eller röda prickar efter rakning är inte samma sak som rakknölar, som orsakas av massor av små inåtväxande hår snarare än utslag orsakad av rakningen.


Vad orsakar utslag efter rakning?

Kanske har du känslig hud och är mer benägen att få rakutslag, men det finns några saker du kanske gör som orsakar rakutslag.

  • Torrakning – det här är aldrig en bra idé. Torrakning ger dig irriterad hud efter rakning eftersom det inte finns någon skyddande barriär mellan huden och rakbladet, vilket orsakar friktion och hindrar rakbladet från att glida mjukt över huden. Du bör alltid använda rakgel eller -skum.
  • Du trycker rakbladet för hårt mot huden – rakbladet ska glida mjukt över huden, så att trycka hårdare än man ska bidrar inte till att avlägsna fler hårstrån, utan får i stället rakhyveln att fastna mer i huden och orsaka friktion.
Undvika utslag efter rakning

så här undviker du rakutslag på benen och andra områden

Rakutslag på benen, och andra vanliga områden att raka, är de vanligaste ställena där personer drabbas av utslag efter rakning. Läs våra steg om hur du undviker rakutslag på benen och andra vanliga områden:

STEG 1: EXFOLIERA DIN KROPP

Förbered det område du tänker raka. Du vill inte raka dig över en ansamling av döda hudceller eller smuts/olja som ansamlas under dagen. Dessutom gör exfolieringen att rakningen blir mer hudnära, vilket resulterar i slätare ben eller armhålor. Det bästa är att använda en exfolierande duk eller vante och skrubba bort den döda huden. 
kvinna i duschen

STEG 2: MJUKA UPP HÅRSTRÅNA

Att påbörja rakningen direkt efter exfolieringen kan tyckas vara nästa steg, men det finns fler steg som ska utföras, särskilt om du vill undvika rakutslag. Att mjuka upp dina hårstrån är ett stort steg i förståelsen av hur man undviker utslag efter rakning. Testa att använda varmt vatten i ett bad, en dusch eller med en handduk så att huden utvidgas och därmed blir enklare att raka.
kvinna i gymkläder

STEG 3: ANVÄND RAKKRÄM ELLER -SKUM

Nyckeln till en bra rakning är smörjning, undvik kroppstvål och använd en riktig rakkräm, -gel eller -skum för att undvika irritation, som kan orsaka rakbladsbränna eller rakutslag, och som säkerställer en så hudnära rakning som möjligt. En rakningsprodukt lägger ett tunt skikt på huden, så att rakbladet kan glida lättare. Dessutom innehåller de vanligtvis ingredienser som lugnar huden innan rakning.
rakapparat

STEG 4: RAKA ... ÅT RÄTT HÅLL

Det är viktigt att du vet åt vilket håll du ska raka dig. På benen vill du ha en så hudnära rakning som möjligt, och då ska du raka dig mothårs för att få så släta ben som möjligt. Rakutslag på benen är vanligt och orsakas ofta av att man tryckt för hårt med rakbladet. Men i mer känsliga områden såsom bikinilinjen eller i armhålorna, är det viktigt att man inte rakar sig mothårs eftersom den känsliga huden kan bli irriterad, få inåtväxande hår och det kan bli svårare att undvika rakbladsbränna.
tre kvinnor rakar sig

STEG 5: HUDVÅRD EFTER RAKNINGEN

Hudvård efter rakningen är avgörande för att slippa rakutslag, särskilt på benen och andra känsliga områden. Var noga med att skölja det nyrakade området med kallt vatten för att stänga porerna. Använd därefter en lotion eller fuktgivare som är utvecklad för känslig hud – undvik parfymerade produkter eftersom de kan irritera huden ytterligare och orsaka rodnad. Det är även avgörande att du byter ut rakbladen så snart du märker att de börjar bli slöa och definitivt innan de börjar rosta.

Finns det en kur mot rakutslag? Läs vidare för att se våra tips om hur du blir av med utslag efter rakning.


Behandling av rakutslag

Så här blir du av med rakutslag

Utslag efter rakning kan kännas obehagligt och påverka ditt självförtroende. Så hur får man bort röda prickar efter rakning snabbt? Att veta hur man lindrar rakutslag kan bidra till att minska detta obehag – och därför har vi lyft fram några behandlingar som hjälper dig att bli av med rakutslag.
Kylkompress – ett suveränt tips för hur man lindrar rakutslag är att applicera en kylkompress på det drabbade området. Så snart du lägger märke till tecken på rakutslag, är det klokast att ta itu med problemet genast. Att använda en kall kompress för att lindra rakutslag tar bort den brännande känslan, minskar rodnad och förhindrar att rakknölar dyker upp och är en snabb metod för att bli av med rakutslag. 

Återfuktning – en annan effektiv behandling mot rakutslag är återfuktning. Uttorkad hud är mer känslig för utslag efter rakning och därför är det bäst att se till att huden alltid är återfuktad. Att återfukta huden efter rakningen och särskilt om du samtidigt upptäcker rakutslag är viktigt när det gäller att eliminera utslag efter rakning. Att hålla huden återfuktad handlar dock om mer än att bara använda fuktkräm. Var noga med att dricka tillräckligt med vatten så att hudens naturliga skyddande barriär kan prestera på topp och ge ett så gott skydd som möjligt. När din hud är återfuktad presterar den bättre och blir mer effektiv när det gäller att bekämpa irritation eller orenheter. Som ett resultat kan du bli av med rakutslag snabbare. 

För att hålla din hud återfuktad, testa NIVEA Repair & Care Body Lotion för 72 timmars djupt återfuktande omvårdnad – som motverkar torr hud och rakutslag.

Låt huden läka – olika former av rakutslag läker av sig själva, men man måste låta dem göra det. Raka inte det drabbade området igen förrän huden har återhämtat sig och läkt, även om du inte tror att det handlar om rakutslag – all rodnad eller inflammation är ett tecken på att du inte bör raka området igen på en tid.

Vad är rakknölar och rakbladsbränna?

Rakknölar:
En rakknöl är en typ av hudirritation som uppkommer efter rakning. De orsakas oftast av små inåtväxande hårstrån. 

Rakbladsbränna: 
Rakbladsbränna är en form av kontaktdermatit på grund av ett irriterande ämne – det vi kallar för hudutslag. Rakbladsbränna uppstår när rakningen stör hudens ytterlager och orsakar pyttesmå sprickor, inflammation och torrhet. 

Rakbladsbränna kan vara rodnande och orsaka en stickande känsla, klåda och sveda och förekommer vanligtvis på benen, i armhålorna eller i ansiktet efter rakning. Medan rakknölar är inåtväxande hår som växer tillbaka in i huden och karaktäriseras av små knölar, framträder rakbladsbränna som röda fläckar eller partier och kan sitta kvar i timtal, ibland i flera dagar.

kvinna lugnande rakkniv bränna

Så här lindrar du rakbladsbränna

För att lindra rakbladsbränna och behandla symptom på rakbladsbränna, applicera fuktgivande, milda produkter som både skyddar och återfuktar huden.

Aloe vera är uppfriskande och lugnande för huden. Aloe vera ger inte bara fukt åt huden, utan har även antiseptiska och anti-inflammatoriska egenskaper som lugnar inflammerad hud och kan lindra rakbladsbränna. Dessutom känns aloe vera uppfriskande och svalkande för huden. NIVEA Naturally Good Aloe Body Lotion med ekologisk aloe vera lugnar och återfuktar hud som drabbats av rakbladsbränna. Vi rekommenderar att du applicerar produkten efter rakningen för att få maximala fördelar av den.


Behandling av rakknölar och rakbladsbränna

Så här blir du av med rakknölar och rakbladsbränna

De kan vara mycket irriterande, och därför vill vi hjälpa dig att förstå hur du kan bli av med rakknölar och rakbladsbränna. Det kanske känns oundvikligt att detta inträffar efter varje rakning, men vi har några tips som hjälper dig att slippa rakknölar och rakbladsbränna.
1. EXFOLIERA
Att exfoliera huden innan du rakar dig bidrar till att undvika rakknölar. Exfolieringen avlägsnar all smuts och död hud som kan leda till blockerade porer, vilket i sin tur orsakar rakknölar. Dessutom möjliggör exfolieringen en mer hudnära och mjukare rakning, vilket minskar risken för rakknölar och rakbladsbränna orsakad av hudirritation.


2. KALLT VATTEN
Att applicera kallt vatten efter rakningen bidrar till att stänga porerna. Därmed motverkar detta att inåtväxande hårstrån och finnar uppkommer. 

Det kan ta lite tid att vänja sig, men en kall dusch är ett suveränt sätt att applicera kallt vatten på kroppen efter rakning.
3. ANVÄND AFTERSHAVE
Hur självklart detta än kan låta, är det avgörande att man använder aftershave efter rakningen för att undvika rakknölar. På samma sätt som det kalla vattnet bidrar aftershave till att stänga porerna och hindrar hårstrån från att växa in i huden. Visst kan det svida lite, som i scenen i filmen ”Ensam hemma”, men du slipper åtminstone rakknölarna! 

Aftershave ska endast användas i ansiktet. När det gäller kroppen, klappa försiktigt huden torr med en handduk. Undvik att gnugga eftersom det kan orsaka hudirritation.


4. ÅTERFUKTA
Ett annat tips för att förstå hur man undviker rakknölar och rakbladsbränna är att använda en fuktgivare efter rakningen. Att använda en återfuktande produkt lugnar huden efter rakningen och motverkar den där svidande irritationen som ofta leder till rakknölar och rakbladsbränna.

UTSLAG VID BIKINILINJEN

Vi vill alla vara så snygga som möjligt när vi åker på semester, särskilt utan att utslag vid bikinilinjen ska påverka vårt självförtroende. Utslag vid bikinilinjen orsakas av torrakning eller att du tryckt för hårt när du rakat dig. Det kallas för utslag vid bikinilinjen eftersom det är där det uppstår – vid bikinilinjen. Denna typ av utslag är vanligare pga. av de tjockare hårstråna och den känsliga huden i detta område, men i övrigt skiljer det sig inte från andra rakutslag, det handlar bara om var på kroppen det förekommer.

BEHANDLING AV UTSLAG VID BIKINILINJEN

Utslag vid bikinilinjen kan behandlas på samma sätt som andra rakutslag. Att följa våra fem steg kan hjälpa dig att undvika det, men tänk på att din hud är mycket känsligare i detta område – så var extra försiktig när du rakar och behandlar den. 

Vi rekommenderar även att man använder underkläder av bomull och löst sittande kläder för att undvika utslag vid bikinilinjen. Bomull är mjukt och mindre irriterande för huden, vilket bidrar till att minska risken för utslag. På samma sätt låter löst sittande kläder huden andas och orsakar mindre irritation – vilket hjälper huden att förebygga utslag vid bikinilinjen.

Om du även fortsatt har problem med utslag vid bikinilinjen, rådfråga en läkare.
rakapparat

Finnar efter rakning

Om finnar dyker upp efter rakningen har de förmodligen orsakats av inåtväxande hår. När hårfolliklar blir blockerade uppkommer varfyllda finnar eller blåsor – en vanlig hudåkomma som kallas för follikulit. Döda hudceller i en igentäppt por kan också orsaka finnar, och därför är det viktigt att regelbundet exfoliera huden och raka den efter en varm dusch eller ett bad, när huden är ren.