ANSVARSFULL ANSKAFFNING

ANSVARSFULL ANSKAFFNING

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

ANSVARSFULL ANSKAFFNING

På NIVEA använder vi naturresurser för våra hudvårdsformuleringar och förpackningsmaterial. Att arbeta med dessa förnybara material kan därför vara ett viktigt steg bort från en fossilbränslebaserad ekonomi och mot en mer hållbar framtid. När man använder växtbaserade ingredienser och förpackningsmaterial spelar det samtidigt roll hur dessa växter odlas. NIVEA strävar efter att behandla naturen med respekt, så vårt mål är att bidra till ekologiska jordbruksmetoder, förhindra avskogning och stödja de samhällen och regioner där våra ingredienser växer.

sustainability

Hur planerar NIVEA att säkerställa ansvarsfull materialanskaffning?

På NIVEA är vårt mål att förhindra negativ påverkan eller skador på miljön genom vår användning av värdefulla naturresurser. Därför är vårt mål att anskaffa 100 procent av våra förnybara ingredienser hållbart senast 2025 för att stödja ekologiska jordbruksmetoder.

NIVEA arbetar för en hållbar palmolje-/kärnoljeekonomi som inte stöder avskogning av regnskogar. Sedan slutet av 2020 har vi bara använt palmolje-/kärnoljebaserade ingredienser från hållbart certifierade källor. Detta gäller 100 procent av våra produkter världen över.

Vi använder papper och kartong som naturligt förpackningsmaterial. Med certifieringen från ”Forest Stewardship Council” (FSC) säkerställer vi att träbaserade produkter kommer från ansvarsfullt förvaltade skogar som ger miljömässiga, sociala och ekonomiska fördelar. Sedan 2019 tillverkas 100 procent av våra vikboxar av FSC-certifierat material.

Hur ingredienserna anskaffas är existentiellt viktigt för människorna i de regioner där ingredienserna har sitt ursprung. Odling av naturligt framtagna ingredienser går ofta tillbaka till småskaliga, familjeägda företag, även kallade småskaliga lantbruk. Tillsammans med lokala ideella partners arbetar NIVEA med småbrukare på plats, främjar hållbar odling utan ytterligare avskogning, och bidrar till att förbättra levnadsstandarden och den ekonomiska situationen i dessa lokalsamhällen.

sustainability

Naturliga hudvårdsprodukter med sheasmör från Västafrika

Sheasmör är en mångsidig återfuktare – och ofta en ingrediens i naturliga hudvårdsprodukter. Människor över hela Afrika har använt sheasmör i tusentals år för att skydda huden från att torka ut på grund av det varma klimatet söder om Sahara. På grund av dess återfuktande och naturligt närande egenskaper har sheasmör blivit oumbärligt i kroppsvård och kosmetiska produkter världen över. Detta högkvalitativa smör är också en viktig ingrediens i många NIVEA-produkter.

Som medlem i Global Shea Alliance (GSA) strävar vi efter att främja  hållbar anskaffning av shea, samtidigt som vi tar hand om de människor som är involverade i produktionen av shea. Vårt småbrukarprojekt i Ghana och Burkina Faso ger till exempel 10 000 kvinnliga sheasamlare utbildning, rena spisar och trädplantering under fem år.

Marknadsför etisk hudvård med arganolja från Marocko

Arganolja används i flera NIVEA-produkter på grund av dess enastående hudvårdande egenskaper. Marockaner har använt denna värdefulla olja från arganträdet i årtusenden. Idag ger arganoljehandeln befolkningen på landsbygden en stabil inkomst och skapar arbetstillfällen, vilket förhindrar att landsbygden avfolkas.

Arganträd hjälper också till att förhindra ökenspridning eftersom trädens djupa rötter fungerar som vattenreservoarer. Detta gör att samhällen kan odla upp mark igen som tidigare var för torr. Vi köper vår arganolja från en lokal leverantör i sydvästra Marocko och bidrar till dess stöd till sociala, ekonomiska och miljöprojekt och den lokala landsbygdsbefolkningen.

organic ingredients

Användning av ekologiska hudvårdsingredienser: kardborrextrakt från Tyskland

Växtbaserade ingredienser från ekologiskt jordbruk bidrar till ansvarsfull anskaffning eftersom detta odlingssätt är i balans med naturliga processer och begränsar användningen av syntetiska ämnen. Det är därför som NIVEA arbetar med ett brett utbud av ekologiska hudvårdsingredienser, exempelvis kardborrextrakt.

Många av oss känner till kardborre från barndomen. Frukterna har små hakar som fastnar i kläderna när du kastar dem. Den taggiga frukten härstammar från Asien, där kardborre ofta används i medicinskt syfte – den används till exempel än i dag i ayurvedisk örtmedicin och traditionell kinesisk medicin.

Forskningsexperter på NIVEA har undersökt effekterna av kardborre på huden och upptäckt att dess extrakt främjar produktionen av kollagen. Vi använder en särskild sort av ekologisk kardborre som heter nuda, som kommer från delstaten Sachsen-Anhalt i östra Tyskland. Fruktextraktet stimulerar kollagenbildningen i huden och förhindrar att denna viktiga bindvävskomponent försvinner. Extraktet hjälper även till att reducera synliga rynkor avsevärt.

Ekologiska hudvårdsingredienser

Naturally Good night cream

Ekologisk arganolja: Naturally Good Regenerating nattkräm

Organic Chamomile: Naturally Good Day Cream for Sensitive Skin

Ekologisk kamomill: Naturally Good Dagkräm för känslig hy

Organic Green Tea: Naturally Good Cleansing Tonic

Ekologiskt grönt te: Naturally Good Cleansing Tonic

Organic Green Tea: Naturally Good Milky Cleanser

Ekologiskt grönt te: Naturally Good Milky Cleanser

Naturally Good aloe vera

Ekologisk aloe vera: Naturally Good Radiance Dagkräm

Vad gör NIVEA för att främja mänskliga rättigheter och en etisk skönhetsindustri?

NIVEA upprätthåller mänskliga rättigheter i hela värdekedjan för att bidra till målet om en etisk kosmetikindustri. Vi har åtagit oss att skydda mänskliga rättigheter och tolererar inte någon form av tvångsarbete eller barnarbete, korruption eller diskriminering i vår verksamhet och i våra leveranskedjor.

Skapandet av NIVEAs produkter är ett gemensamt arbete och vi är ansvariga för alla inblandade, oavsett om de är anställda direkt av oss eller av våra affärspartners. Vi har tagit fram både interna och externa uppförandekoder, som inkluderar bindande policyer.

Vår inställning till etiska affärsmetoder följer internationellt erkända principer och riktlinjer, som FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna eller Internationella arbetsorganisationens (ILO) grundläggande konventioner, och så följer vi naturligtvis landsspecifika lagar och krav.

shaking hands

One Skin. One Planet. One Care.

Vi vill vara 100 procent transparenta och svara på alla dina frågor om hållbarhet på NIVEA. Om du inte hittar alla svar du söker på denna webbplats, eller letar efter mer detaljerad information, kan du gå in på hållbarhetswebbplatsen för NIVEAs moderbolag Beiersdorf.