Frågor om Solskydd?

Frågor om solskydd?

1. Hur blir min hud solbränd?
Solens UV-strålar stimulerar hudens pigmentceller till att bilda brunt pigmentmelanin som en defensiv åtgärd. Melanin produceras naturligt av din kropp, absorberar UV-strålningen och bekämpar fria radikaler. Melaninproduktion är vår naturligt skyddande respons mot solljus. Det är viktigt att inse att förmågan att producera en solbränna och en individs naturliga hudton påverkar dess mottaglighet för hudskador.


2. Vad betyder solskyddsfaktor (SPF)?

SPF är en beskrivning av hur länge du kan vara i solen utan att bli bränd vilket beror på dins egen huds skyddande förmågor. (Om man t.ex. kan vara i solen i 10 minuter utan att bli bränd så multiplicerar en produkt med SPF 10 denna tid med 10 = 100 minuter.) Solskyddet beror alltså på din egen hudtyp. Och framför allt ges fullt solskydd bara om tillräckligt mycket av produkten appliceras. För en applicering rekommenderas 2mg/cm2, vilket till exempel motsvarar 1 fingerbredd av produkten för ansiktet eller 2–3 matskedar av produkten för en normalstor vuxen människas kropp.

 

3. Hur mycket ska jag applicera?
Det skydd som ges av solvårdsprodukten varierar beroende på hur mycket som appliceras. Därför bör solskyddsprodukten appliceras generöst på hela huden. Delar på kroppen som ofta glöms bort är baksidan av nacken, den övre framsidan av bröstet och baksidan av benen. Hur solskyddsprodukten appliceras är nyckeln till hur effektivt den skyddar i solen: Applicera alltid innan du är i solen för att vara säker på att du har skydd från början. En applicering motsvarar 2–3 matskedar för en normal stor vuxen. Applicera igen varannan timme och efter att du simmat, handdukstorkat dig och svettats.

 

4. Behöver barn andra solskyddsprodukter än vuxna?
Barn är särskilt mottagliga för UV-relaterade hudskador. Deras ömtåliga hud är fortfarande sårbar och när det gäller väldigt små barn så är deras huds naturliga skydd inte fullt utvecklat. Full hudtjocklek och förmågan att bilda pigment nås först i tonåren. Hur frekvent du har bränt dig i solen i barndomen är relaterat till hudcancer i senare åldrar, därför bör barnen använda solskyddsprodukter med mycket hög SPF. Dessutom älskar barn att bada och simma. Detta minskar deras huds eget UV-skydd och sköljer bort UV-filter till en viss grad. För att solskyddet ska vara så länge som möjligt har våra lotions och sprayer för barn utvecklats med ”extra vattenresistans”. Produkten Kids Swim&Play är därför ett alternativ med långvarigt vattenresistanta egenskaper.
I testerna för ”extra vattenresistant” badar testaren i 4x20 min i enlighet med standard godkänd av Cosmetics Europe. Våra tester är en förlängning av detta där testaren badar i 6x20 min efter att produkten har applicerats. Efteråt ska det kvarvarande solskyddet ha mer än 50% kvar av sitt ursprungliga värde.

 

5. Kan jag förlänga solskyddet genom att applicera solskyddscreme igen?
Den skyddande effekten ökar inte genom att man applicerar igen. Därför är det extra viktigt att använda en hög solskyddsfaktor från början. Regelbunden applicering efter att ha torkat sig med handduk, simmat etc., och åtminstone varannan timme, hjälper att upprätthålla den valda nivån av skydd

 

6. Vad betyder vattenresistans?
För testning av vattenresistans i Europa finns en vida accepterad standard som har godkänts av Cosmetics Europe (paraplyorganisation för den kosmetiska industrin). Alla våra solskyddsprodukter testades enligt denna standard av externa och fristående institut och klarade kriterierna för vattenresistans. Testarna tar ett bad i 2x20 min. (vattenresistant) eller 4x20 min. (extra vattenresistant) efter att ha applicerat produkten. Efteråt ska det kvarvarande solskyddet ha mer än 50% kvar av sitt ursprungliga värde. Därför innebär inte vattenresistans ett varaktigt initialt solskydd under obegränsad tid.

 

7. Kan jag fortfarande använda en solskyddsprodukt från förra året eller är den mindre effektiv?
Vi garanterar produktens hållbarhet i 12 månader efter att den har öppnats. Produkten kan användas igen nästföljande säsong om den har förvarats under normala omständigheter i rumstemperatur och varken ser ut eller luktar konstigt.
Hållbarhetstiden är något begränsad av faktorer såsom fysisk instabilitet (separation av emulsionen) och förändringar i parfymen och i produktens färg. Den allmänna åsikten att skolskyddets SPF minskar över tid och att endast nya produkter ger fullt skydd är inte sant.

 

8. Kan jag använda solskydd i kombination med andra NIVEA kroppsvårds- eller NIVEA ansiktsvårdsprodukter?
Detta är möjligt när du applicerar NIVEA solskyddscreme först och väntar 15 till 30 minuter innan du applicerar en NIVEA kroppsvårds- eller NIVEA ansiktsvårdsprodukt. På det här sättet bibehåller du effektiviteten hos solskyddssystemets UVA/UVB-filter.

 

9. Vad är de huvudsakliga orsakerna till solallergier?
Solallergier orsakas av oxidativ stress som kommer av UV-framkallade fria radikaler i hudcellerna. Detta leder till att immunförsvaret överreagerar och orsakar inflammatoriska processer och en rad olika allergiska symptomer. För det mesta är det individer med känslig hy som drabbas, så runt 20% av befolkningen. Det är inte direkt farligt men mycket obehagligt för de personer som är drabbade. Vi kan försöka undvika solallergier med ett balanserat UVA/UVB-skyddssystem, särskilt med högt UVA-skydd. Dessutom kan aktiva cellskyddsmedel i produkten, såsom vitamin E, hjälpa till att stärka hudens skydd mot solen. För att möta dina önskningar när det gäller hudvårdsprodukter i kombination med solskydd erbjuder vi ett brett utbud av solskyddscremer och sprayer. För personer med känslig hy rekommenderar vi produkterna NIVEA Sun Protect & Sensitive.

 

10. Vad kan jag göra åt gula missfärgningar på mina kläder som orsakats av solskyddsprodukter?
Produkten innehåller olika UV-filter som skyddar huden mot UVA- och UVB-strålning. Särskilt UVA-filtren tenderar att ge gula missfärgningar. Bildandet av dessa missfärgningar sker om kläderna kommer i kontakt med huden innan produkten helt har absorberats. I dessa fall bör kläder bli förtvättade i 30 °C utan tvättmedel följt av ett normal program med flytande tvättmedel i 30 °C. Om missfärgningarna är envisa och fortfarande synliga efter tvätt rekommenderar vi att blötlägga tyget i en citronsyralösning (50 g citronsyra i 1 L vatten) i 1 tim. Var försiktig med ömtåliga tyger och t.ex. pärlemorknappar. Testa produkten på ett diskret ställe innan faktisk användning. Alternativt kan du behandla missfärgningar med kommersiell rostlösning för tyger i enlighet med produktens anvisningar. Tvätta sedan med flytande tvättmedel i 30°C. Undvik generellt blekmedel, fläckborttagningsmedel liksom pulvertvättmedel eller tvättning vid höga temperaturer.  Varning: Observera att citronsyra kan vara lätt skadligt vid kontakt med huden (irritation, sensibilisering), ögonen (irritation) vid förtäring och inandning (irritation). Kontakt med huden kan orsaka en inflammation och blåsbildning. Graden av vävnadsskada beror på längden av kontakt. Av denna anledning rekommenderar vi att skyddshandskar används vid hanteringen av citronsyra och att inte andas in cironsyrapartiklar.

 

11. När jag använder solskyddskräm, varför blir jag inte lika solbränd som utan?
Många tror att solskyddskräm med hög solskyddsfaktor (SPF) hindrar solbrännan och använder då istället produkter med lägre SPF. Men du blir solbränd även med högre solskydd. Det tar något längre tid men är skonsammare mot din hud. Produkter med hög solskyddsfaktor skyddar mot att bli bränd i solen och mot att huden åldras för tidigt till följd av UV-strålning.

 

12. Vad är hållbarhetstiden för NIVEAs produkter?
Alla NIVEAs oöppnade produkter har en bevisad hållbarhetstid upp till åtminstone 30 månader från tillverkningen, om det inte står att de har ett specifikt utgångsdatum.  Värme och ljus kan med tiden leda till en viss instabilitet i produktens grundläggande struktur. Vårt råd är att man slänger gamla produkter som ser gryniga, vattniga eller missfärgade ut eller om doften har förändrats.

 

13. Vad är orsaken till solallergier?
Solallergier orsakas av oxidativ stress som kommer av UV-framkallade fria radikaler i hudcellerna. Detta leder till att immunförsvaret överreagerar och orsakar inflammatoriska processer och en rad olika allergiska symptomer. För det mesta är det individer med känslig hy som drabbas, så runt 20% av befolkningen. Det är inte direkt farligt men mycket obehagligt för de personer som är drabbade. Vi kan försöka undvika solallergier med ett balanserat UVA/UVB-skyddssystem, särskilt med högt UVA-skydd. Dessutom kan aktiva cellskyddsmedel i produkten, såsom vitamin E, hjälpa till att stärka hudens skydd mot solen. För att möta dina önskningar när det gäller hudvårdsprodukter i kombination med solskydd erbjuder vi ett brett utbud av solskyddskrämer och sprayer. För personer med känslig hy rekommenderar vi produkterna NIVEA Sun Protect & Sensitive.


Fler frågor?

Kontakta oss online med vårt kontaktformulär.

 

KONTAKTA OSS