kvinna med kombinerad hud

Vad är blandhy?

Lär dig mer om vad blandhy är och hudvårdsrutiner för blandhy med hjälp av NIVEA.

Lär dig att älska din blandhy

Det kan vara ganska knepigt att ha blandhy. Blandhy är en mix av normal och oljig hudtyp. Vissa tycker att det är svårt att sköta sin blandhy, men med rätt information och produkter kan du utveckla en gynnsam och omvårdande rutin – och vi har informationen som hjälper dig!  

Längre ner och hittar du en del härliga tips och knep som hjälper dig att få ut det mesta av din hudtyp, vårda den och lära dig att älska den!


Så vad är blandhy?

Låt oss börja från början: vad innebär blandhy?

Med en blandning av normal och oljig hud kan din T-zon snabbt förvandlas till en oljefläck. Överskottsoljan i dessa T-zonområden leder till att det ansamlas orenheter som kan täppa igen porerna. Detta resulterar ofta i omedelbara utbrott av blemmor och finnar över din näsa, haka och panna. Och när du testar produkter för att försöka minska oljigheten kan du oavsiktligt råka torka ut andra delar av ansiktet.

kvinna med kombinerad hud

 kvinna leende

Så här behandlar du blandhy

Det gäller att hitta rätt balans och bra hudkräm för blandhy. Vissa tror att eftersom blandhy har en del oljiga områden och en del områden med normal till torr hud, så kan de punktbehandla vissa områden. Men detta är ofta knepigt eftersom de specifika produkterna kan överlappa varandra och förvärra hudens torrhet eller oljighet – vilket är raka motsatsen till det resultat man vill uppnå. 

Vi rekommenderar att man använder produkter som är särskilt utvecklade för blandhy. Att använda en enda produkt till hela ansiktet är mycket enklare än att försöka lokalisera de specifika zonerna med oljig eller torr hud!


Är du osäker på din hudtyp?

Det finns sex huvudsakliga hudtyper: blandhy, torr, normal, aknebenägen, känslig och mogen hud. Och de har alla sina specifika behov. Den goda nyheten är att när du väl vet vilken hudtyp du har, så kan du lära dig att hantera de problem som kan dyka upp, tillgodose hudens behov och jobba på att öka hudens lyster.   

Undrar du fortfarande ”vad innebär blandhy?” och ”vad handlar blandhy egentligen om?”? Som nämnts ovan är blandhy en kombination av två hudtyper, vanligtvis med en oljig T-zon, haka och/eller panna, och torra/normala kinder.


Kan man ”fixa” eller bli av med blandhy?

Det korta och det långa svaret – nej, du kan inte bara ändra din hudtyp. Däremot kan du förändra din hudvård, ta kontroll och få ut det mesta av din hudtyp. 

Det är värt att tänka på att blandhy oftast är ett problem för tonåringar och unga vuxna. När man åldras förändras huden. Ibland blir huden mycket torrare. Därför upptäcker du kanske att du behöver justera din hudvårdsrutin under livets gång. Men det gör ju faktiskt inget – det är alltid kul att testa nya produkter eftersom vetenskapen ständigt jobbar hårt bakom kulisserna för att utveckla nya och spännande produkter. Vi vill verkligen inte att du ska missa alla spännande innovationer.


Att vårda sin blandhy

Det första steget är att räkna ut vilken hudtyp du har – tänk på att det finns en länk till en suverän NIVEA-artikel ovan som hjälper dig med just den saken. 

Om du har läst så här långt har du förmodligen lämnat frågan ”vad är blandhy?” bakom dig och tänker i stället ”japp, det där låter som jag”. Nu kan du börja jobba med din blandhy i stället för att kriga mot den! Vad menar vi med det? Jo, vissa reagerar på en oljig T-zon genom att anta att all deras hud är oljig och att de kan använda produkter som är utvecklade för en oljig hudtyp. Men det kommer tyvärr att torka ut andra delar av din blandhy, skapa nya problem och få din hud att kännas allt besvärligare.

kvinna rengöring kombinerad hud
blond kvinna leende

När du väl har tagit reda på din faktiska hudtyp blir det enklare att skapa en hudvårdsrutin för blandhy och förbättra hudens utseende. Vi hoppas kunna hjälpa dig att få den lyster du vill ha med hjälp av hudvård blandhy.

Kanske har du en del viktiga frågor, som exempelvis ”vad är en bra hudvårdsrutin för blandhy?”? Eller kanske t.o.m. ”vilken är den bästa återfuktningsprodukten för blandhy?” eller ”vilken är den bästa rengöringsprodukten för blandhy?”? Då har vi riktigt bra svar till dig – läs bara vidare. 

Ta en titt nedan för att få några viktiga rekommendationer som är utformade för att förbättra din hud och – ännu viktigare – få dig att känna dig mer bekväm och självsäker i ditt vardagsliv.

Gör om din hudvårdsrutin för blandhy

Att ha blandhy kan innebära vissa problem – kanske råkar du torka ut vissa hudområden först. Men oroa dig inte, du lär dig efterhand. Och eftersom det finns så många hudvårdsprodukter, finns det alltid nya möjligheter att prova. Låt oss utforska det mest grundläggande när det gäller att skapa en hudvårdsrutin för blandhy. Det gäller att hitta bra hudvårdsprodukter för blandhy. 

Den bästa återfuktningsprodukten för blandhy

Att shoppa en ny återfuktningsprodukt är inte det enklaste. Men när du är på jakt efter den bästa återfuktningsprodukten för blandhy, kan NIVEA erbjuda en del riktigt bra alternativ. 

Vårt stora urval av dagkrämer är utformat för att säkerställa att alla hudtyper får den kärlek och den omvårdnad de förtjänar. Alla våra produkter är omsorgsfullt utvecklade och alla våra krämer har en suverän kvalitet som gör din hud slät och fyllig.

Om du oroar dig för en glänsande T-zon eller haka på grund av din blandhy, rekommenderar vi en produkt med en matt effekt!

Är du på jakt efter den bästa rengöringsprodukten för blandhy?

Många är på jakt efter den bästa rengöringsprodukten för blandhy! NIVEA har ett sortiment med milda rengöringsprodukter som är framtagna för att optimera och förbättra hudens utseende. Vi vill särskilt uppmärksamma dig på några av våra uppfriskande gelrengöringsprodukter, fullspäckade med såväl vitamin E som förstärker hudbarriären samt återfuktningskomponenter som ger din hud nytt liv och får den att kännas härlig.

Tänk på att använda produkterna dagligen för att få bästa resultat. 


Två sminktips för blandhy

Det första du bör leta är primer, puder och andra produkter som är skräddarsydda för att passa blandhy. 

1. Skapa en matt bas
Primerprodukter erbjuder en strålande bas för din foundation.

2. Absorbera olja och fixera din sminkade look
Puder bidrar till att fixera din foundation för en perfekt matt look. 

Det finns massor av alternativ, allt från löst puder till puderkakor. Du kan även testa en fixeringsspray – den fixerar ditt smink och håller förhoppningsvis även överskottsoljan borta.

 blond kvinna skrattar
blond kvinna leende

Ta med dig ditt smink när du är på språng

Om du har en hektisk dag framför dig, kan det vara klokt att packa med sig ett par oljeabsorberande produkter.

Personer med blandhy upptäcker ofta att pannan, näsan och hakan blir glansiga under dagen på grund av överskottsproduktionen av olja i dessa områden. 

Vi rekommenderar ett kompakt puder så att du snabbt kan bättra på ditt smink när du är på språng. Sådana puder har ofta en lättanvänd puffapplikator. Eller, om du föredrar det, kan du alltid ta med dig en liten sminkborste. Alternativt kan du använda läskpapper – oljeabsorberande papper som ofta säljs i en liten ask eller servettdispenser som du kan dutta lätt med på problematiska oljiga områden i ansiktet. Detta är ett suveränt val om du oroar dig för att ditt smink ska se ”hopklumpat” ut, och ännu bättre om du bara använder lite smink.


Fantastisk hud – oavsett väder

Din hud reagerar på förhållanden i omgivningen och därmed kan även årstidsväxlingar påverka den. Men vi har en del intressant info om vad du kan göra för att ta kontroll över din hy.

Sol och hudvård

Vissa tror att solen ska fixa deras hudproblem – ta bort överskottsolja, torka ut finnar med mera. Men du vet bättre än så! Tyvärr har solmetoden för att få mindre oljig och något klarare hud ett pris – hudskador, åldrande samt överdriven torrhet.

Specialdesignade solkrämer för ansiktet hjälper dig att undvika skador eftersom de vårdar den känsliga ansiktshyn. De är ofta lättare än solkrämer som är utvecklade för att användas på kroppen, vilket bidrar till att förebygga oestetiska finnar. Och – den goda nyheten – det finns oljefria versioner som är ett perfekt tillskott till din hudvårdsrutin för blandhy. 

Kom ihåg – solkräm är inte bara till för semestern. Vi rekommenderar att du använder solkräm dagligen för att bibehålla den där ungdomliga lystern.

Vacker vinterhud

Kylslagna morgnar, friska vindar och plötsliga kalla temperaturer. 

En sak du kanske inte har tänkt på är den överdrivna användningen av centralvärme! Att tillbringa massor av tid inomhus med värmen högt uppskruvad kan verkligen torka ut din hud. Därför råder vi dig att ge din hud en extra fuktkick. Överge inte de produkter som är skräddarsydda för din speciella blandhy, men satsa eventuellt på en produkt som erbjuder lite extra fukt jämfört med din hudvårdsprodukt för sommaren.  

Och glöm så klart inte bort att dricka vatten! Bara för att det är kallt ute bör du inte glömma bort hur viktigt det är att dricka vatten för att återfukta huden inifrån.


Hitta en rutin som passar just dig – och älska din hud

Vi började med ett par frågor såsom ”vad innebär blandhy?” och ”vad handlar blandhy egentligen om?”. Vi hoppas att dessa tips och ledtrådar kan ge dig lite mer inblick i hur du kan skapa en hudvårdsrutin för blandhy.

Och glöm aldrig att din hud är vacker! Men med ett par enkla knep kan du förbättra din hudvårdsrutin, främja din hudhälsa, ditt självförtroende och verkligen visa alla hur strålande du verkligen är.