Hudvård för Blandhy

Hur man bemästrar balansgången tillsammans med NIVEA

VILKA ÄR SVÅRIGHETERNA MED BLANDHY?

Blandhy är ett speciellt fall: den består av två hudtyper, där vissa delar av ansiktet, såsom kinderna, är torra, medan andra som T-zonen är oljigare och mer aknebenägen. NIVEA hjälper dig med din blandhys hudvårdsrutin.

Med blandhy är vissa delar av ansiktet torra medan andra är oljiga och det gör att rengöring och återfuktning kan bli svårt, eftersom du inte vill torka ut kinderna ännu mer samtidigt som du inte vill återfukta T-zonen för mycket. Ett sätt att bekämpa detta är att endast applicera vissa produkter på vissa områden i ansiktet, men när du använder för många produkter kan du riskera korskontaminering. Därför rekommenderar vi att du istället använder produkter som är speciellt formulerade för blandhy.

 


Hur vet du om du har blandhy?

Blandhy får sitt namn från att man har två olika hudtyper. Resultatet är att T-zonen är oljigare än andra ansiktsområden och kan därför bidra till utveckling av föroreningar från alltför aktiva talgkörtlar som är särskilt aktiva i detta ansiktsområde. Huden på kinderna är oftast normal eller torr. Om du känner igen dig, är det troligt att du har blandhy. Det är viktigt att vara medveten om detta, så att du kan skapa en rengöringsrutin som är specifikt anpassad för blandhy. 

Kommer du alltid att ha blandhy?

Blandhy uppstår framförallt när du är ung. De individuella hudområdena anpassas gradvis till varandra under hela ditt liv, och huden kan i allmänhet bli torrare när du åldras. Därför är det inte ovanligt att märka förändringar i din hudvårdsrutin för din blandhy. 


ÅTERSTÄLL HUDENS BALANS

Om du har blandhy är det viktigt att använda de rätta produkterna, då allmänna produkter kan stimulera T-zonen och göra den ännu mer oljig eller kinderna torrare – vilket bidrar till en känsla av stramhet. Det rekommenderas därför att du använder en bra ansiktsrengöring och återfuktar din blandhy med en kräm som inte innehåller för mycket fett, för att kunna ge båda zoner den omsorg de behöver. Att rengöra och återfukta alla delar av din blandhy är viktigt, eftersom försummelse av specifika områden kan hindra förbättring.

No 1: Rengöring

Din dagliga ansiktsrengöring utgör kanske den största utmaningen: T-zonen måste försiktigt rengöras från olja för att undvika pormaskar och finnar, samtidigt som de torra hudområdena inte får förlora fukt. För att hjälpa till med denna balansgång rekommenderar vi NIVEA Refreshing Cleansing Mousse, som hjälper alla ansiktsområden.

No 2: Vård

Det största problemet som måste lösas när du vårdar din blandhy är att se till att områdena med oljig hud inte blir ännu fetare, medan områden med torr hud fortfarande får tillräckligt med fukt. 

Tips

Se till att du använder en lätt kräm med lågt fettinnehåll som är speciellt utvecklad för blandhy, och applicerar den sparsamt på pannan, näsan och hakan. Det är viktigt att krämen har en fuktgivande effekt men samtidigt är lätt. Självklart kan du använda samma kräm för båda zonerna. Men se till att du väljer en kräm som skräddarsys speciellt för din hudtyp, till exempel NIVEA Moisturizing Day Care. Var försiktig med ögonområdet, eller välj en kräm som är speciellt utvecklad för detta känsliga område. 


SÅ ÄNDRAS BLANDHY UNDER ÅRSTIDERNA

Precis som årstiderna förändras, så gör även din hud. Detta gäller speciellt för blandhy. Vissa människors hud blir torrare från sommarsolen, och andra torrare från vinterns vindar. När årstiderna börjar växla är det viktigt att utvärdera hur din hud mår, och justera hudvårdsrutinen för din blandhy efter detta. Om huden blir torrare, hitta en fuktgivande ansiktskräm som kommer att återfukta huden på djupet genom att låsa in fukt utan att stimulera ökad fettproduktion. 

Blandhy på sommaren

På sommaren är det viktigt att använda en SPF på huden och skydda den från skadliga UVA/UVB-strålar, som riskerar att skada blandhyn eller skapa ömhet i de torra hudområdena.


MAKEUP FÖR BLANDHY

När du har blandhy kan det vara svårt att hålla din makeup på plats, vilket gör att du kanske behöver omapplicera under dagen. T-zonen som är mellan pannan, näsan och hakan kan snabbt bli oljig och blank, medan kinderna riskerar att bli ännu torrare och fläckiga. För att behålla fukten i kinderna är det viktigt att återfukta med en fuktgivande kräm med lågt fettinnehåll, och låta den absorberas ordentligt innan du applicerar din makeup. 

Vacker hud med en färgad dagkräm

Färgade dagkrämer passar perfekt när man sportar, då de inte blockerar hudens porer, vilket är fördelaktigt för dem med en bland hudtyp. Denna lätta kräm gör att du kan gå utan makeup eller puder när du tränar och svettas, samtidigt som din hy ser jämn och slät ut.