Kvinnor blir av med pormaskar

Hur kan man få bort pormaskar?

Allt du behöver veta om pormaskar, hur du förebygger pormaskar och hur du kan få bort pormaskar

Hur kan man få bort pormaskar?

De flesta av oss drabbas av små vita eller svarta prickar, så kallade pormaskar, på näsan, pannan eller hakan vid någon tidpunkt i livet. Som tur är finns det en del vi kan göra för att få bort pormaskar! 

Lider du av pormaskar? Har du även märkt att de övergår till att bli finnar? Läs vidare för att få veta allt om vita och svarta pormaskar, hur pormaskar övergår till finnar och – slutligen – hur man kan ta bort pormaskar.

DET HÄR BÖR DU VETA OM PORMASKAR

Pormaskar och alla de krämer för att få bort pormaskar som finns på marknaden kan kännas förvirrande, men NIVEA finns här för att hjälpa dig som undrar: hur får man bort pormaskar?
kvinna rengöring ansikte

HUR OCH VAR PORMASKAR DYKER UPP: PORMASKAR I DITT ANSIKTE, PÅ NÄSAN OCH HAKAN

Hudorenheter förekommer alltid vid talgfolliklarna. Dessa folliklar, som består av ett litet hårstrå och talgkörtlar, återfinns huvudsakligen i ansiktet, på bröstkorgen och på ryggen. Om follikelkanalen blir blockerad eller om bakterier kommer in i poren, bildas en pormask, till exempel pormaskar näsan. 

VAD ORSAKAR PORMASKAR OCH AKNE?

Många saker bidrar till den övergripande hudhälsan, men här är några som specifikt gäller förebyggande av pormaskar och akne:
•        Hormonsvängningar
•        Stress och oro
•        En osund livsstil
•        Ärftlighet


FRÅN PORMASK TILL FINNE

Om pormaskar inte öppnar sig av sig själva, blir de ett mer allvarligt, frustrerande problem. Från pormask till finne. Den ansamlade talgen blir en grogrund för bakterier och detta kan leda till en varfylld, inflammerad finne. Kom ihåg att du aldrig ska klämma ut en finne! När den spricker kan den inflammera den omgivande vävnaden – och därmed får en finne snabbt sällskap av en till – och skapar ett allmänt rött och irriterat hudområde. Så om du vill förhindra finnar i framtiden, är det viktigt att använda en kräm för borttagning av pormaskar så snart du märker att en pormask håller på att bildas.

NÄR DET GÄLLER PORMASKAR HANDLAR ALLT OM DIN HUDTYP

Tenderar din hud att drabbas av orenheter såsom pormaskar och finnar? I så fall är vi övertygade om att du funderar på pormaskar behandling och hur du kan bli av med pormaskar och finnar. Med hudvård som är skräddarsydd efter din hudtyp kan du förhoppningsvis förhindra att de dyker upp – och om de ändå skulle göra det, kan du bli av med dem snabbt.

BLANDHY

Om du har blandhy tenderar dina kinder att vara torra, medan huden i pannan, på näsan och hakan är blemmig och fet. Denna hudtyp är särskilt knepig när det gäller hudvård. Var noga med att skräddarsy din ansiktsrengöringsrutin efter blandhyns specifika behov. Välj en återfuktande och oljefri hudvårdsprodukt för att undvika finnar i T-zonen.

FET HUD

Blemmig, fet hud producerar alltför mycket talg och får huden att se glansig ut. Porerna blir blockerade och pormaskar kan dyka upp. Intensiv rengöring är extra viktigt i det här fallet. Avlägsna överskottstalg med en mild tvättgel som är skonsam mot huden och ger massor av fukt. En mild tvättgel är ett utmärkt alternativ till en pormaskborttagningskräm, som inte bara fungerar som en kräm mot pormaskar utan även håller huden ren och klar.

 kvinna med klar hud

VAD MAN KAN GÖRA ÅT PORMASKAR

HUR MAN BLIR AV MED PORMASKAR

Ansiktsrengöring: En riktigt bra rengöringsprodukt avlägsnar orenheter och bidrar till att motverka pormaskar. Testa NIVEA MagicBAR Refreshing Cleansing Bar för en föryngrad och strålande hud. Den veganska formulan med mandelolja och blåbär bidrar till att lugna huden samtidigt som den rengörs på djupet – och som en bonus är den plastfri. Vi erbjuder ett urval av olika MagicBAR som passar alla olika behov – till och med praktiska tvålkoppar att förvara dem i.

Ansiktsmasker: Regelbundna ansiktsbehandlingar avlägsnar olja, döda hudceller och pormaskar i ansiktet! Skäm bort din hud med en ansiktsmask en gång i veckan för att få en strålande hud med lyster.

Pormaskskrubb: Till hud med blemmor och massor av pormaskar i ansiktet behöver du en pormaskborttagningskräm. Men om du är på jakt efter något som både tar bort pormaskar och vårdar resten av huden, är NIVEA MagicBAR Exfoliating Face Scrub den idealiska produkten för dig. Den renar huden från överskottsolja för att förebygga pormaskar och finnar.

Rengöringsremsor: Använd rengöringsremsor i T-zonen. Låt remsan sitta kvar en stund och riv sedan av den med ett enda drag. Detta avlägsnar överskottstalg från porerna – pormaskarna i ansiktet har inte en chans! 


TIPS OCH KNEP FÖR ATT BEKÄMPA BLOCKERADE PORER OCH MOTVERKA PORMASKAR

Vi förstår att du vill veta hur du kan bli av med pormaskar – särskilt pormaskar i ansiktet – men det kan ta ett tag, så du måste ha tålamod. Under tiden är det smart att lära sig hur man motverkar blockerade porer och hantera dem redan innan problemet uppstår!

Antibakteriella täckstift: Om du vill täcka över pormaskar i ansiktet, använd inte vanligt smink. Det är bättre att använda täckstift eller ansiktspuder med antiseptisk effekt.

Professionella kosmetiska behandlingar: På en skönhetssalong utförs pormaskborttagning av en utbildad expert: ett ångbad för ansiktet öppnar upp porerna, så att pormaskarna kan avlägsnas. Efteråt desinficeras huden, tonas och får lite extra omvårdnad. Du kommer att bli överraskad över hur pass mycket du kan förbättra din huds utseende! Men sådana behandlingar är ofta dyra och därför kan det vara bäst att börja med en pormaskborttagningskräm, om du inte är redo att investera en större summa pengar ännu. 

Livsstil: Vill du ha färre pormaskar i ansiktet? Att lägga om kosten och ändra dina livsstilvanor kan hjälpa dig med just den saken. Skippa fettrik mat som innehåller färre vitaminer och spårämnen, eftersom det kan skada din hud. Ät hälsosam mat i stället och drick massor av vätska. Vi rekommenderar även att du undviker rökning. Rökning är som gift för din hud och kan påverka hudens utseende negativt på lång sikt. Om du kombinerar en hälsosam livsstil med en bra pormaskborttagningskräm kommer du definitivt att se en förbättring av hudens utseende.

GÅR DET ATT FÅ BORT PORMASKAR FÖR ALLTID?

Tyvärr finns det ingen trollformel för permanent pormaskborttagning. Därför är det viktigt att hitta en hudvårdsrutin som är skräddarsydd för just dina hudönskemål och din hudtyp.