Kvinna med armarna höjda

Att få bort svettfläckar

Allt du behöver veta om hur du gör för att få bort gula svettfläckar, vad som orsakar dem och hur du förebygger dem.

Att få bort svettfläckar

Gula svettfläckar på kläder kan förstöra din favorit-T-shirt, blus eller skjorta. Många människor har upplevt att de fått gula svettfläckar på sina kläder – de kan dyka upp på träningskläder, sommarkläder eller arbetsskjortor. Dessa svettfläckar missfärgar området runt armhålorna och kan till och med förändra hur tyget känns.

Men trots att svettfläckar kan vara envisa, behöver du inte förpassa den där skjortan eller klänningen till soptunnan. Det finns åtskilliga åtgärder som du kan vidta för att undvika svettfläckar och, om de ändå skulle dyka upp, saker du kan göra för att få bort dem.

Läs vidare för att få veta hur du slipper deodorant- och svettfläckar och få bort gula svettfläckar.

Vad är svettfläckar och hur uppstår de?

Svett är kroppens sätt att kyla ner sin kärntemperatur, och det är därför du oftast svettas när du tränar, befinner dig i ett varmt rum eller när det är varmt ute. Det finns även andra orsaker till att du svettas – du kan t.ex. även svettas när du är nervös, stressad eller orolig. Stimulantia såsom alkohol och koffein kan också höja din puls och få dig att svettas mer. Du svettas även när du har en förhöjd kroppstemperatur när din kropp bekämpar en infektion.

Svett består av vatten, salt, fetter och proteiner. När du svettas hamnar alla dessa komponenter på dina kläder. Och vanligtvis är det inte enbart svett som missfärgar våra kläder utan, ironiskt nog, även de produkter vi använder för att kontrollera hur mycket vi svettas. 

Antiperspiranter hjälper oss att minska hur mycket vi svettas, men de kan även bidra till de missfärgade fläckarna under armarna på din snyggaste sommarklänning. Svett kan reagera på de ingredienser som finns i antiperspiranter och deodoranter, som exempelvis zirkonium och aluminium. 

Aluminium i antiperspiranter och deodoranter blockerar svettkanalerna och minskar därmed hur mycket du svettas. När detta ämne reagerar på din svett uppstår en gulnande effekt, som med tiden sätter sig i tyget.
Kvinna som håller en Nivea-deodorant

Så här förebygger du svettfläckar på dina kläder

Det finns saker du kan göra för att få bort svettfläckar på dina kläder, men det allra bästa är att försöka förebygga svettfläckar.
Man som använder en Nivea-deodorant
Man som håller en Nivea-deodorant

Här får du några tips på hur du kan undvika fula svettfläckar under armarna:
 
- Använd en aluminiumfri deodorant eller en deodorant som är utvecklad för att inte orsaka vita märken.
- Se till att din deodorant eller antiperspirant är helt torr innan du sätter på dig din tröja eller klänning.
- Tvätta dina kläder efter varje användningstillfälle med ett bra tvättmedel för att undvika att svettfläckar byggs upp och sätter sig i tyget.
- Låt inte dina träningskläder ligga kvar i väskan – ta ut dem och tvätta dem så snart du kan. Faktum är att det gäller alla svettiga kläder

– Undvik att lämna en svettig skjorta i tvättkorgen alltför länge så att svetten torkar in, eftersom det gör att fläckarna sätter sig i tyget. 

- Bär ett linne under din skjorta eller klänning för att undvika att få svettfläckar på ditt favoritplagg.


Så här får du bort svettfläckar på vita kläder

Vita T-shirts och skjortor är mest mottagliga för gula svettfläckar. Men det behöver inte betyda att du inte kan använda sådana plagg. Det finns knep för att få bort även de mest envisa svettfläckar. Gör så här: 
Kvinna som applicerar Nivea deodorant
  1. Skölj det drabbade området i varmt vatten.
  2. Använd riktad behandling innan du tvättar plagget – du kan t.ex. gnugga in ett speciellt fläckborttagningsmedel eller, för en mer naturlig behandling, testa att gnugga in ättika eller en pasta av bakpulver och vatten på det drabbade området.
  3. Låt medlet sitta kvar i minst 20 minuter. Ju mer ingrodd fläcken är, desto längre måste medlet sitta kvar. Beroende på hur envis fläcken är, måste medlet kanske sitta kvar över natten. 
  4. Låt medlet vara kvar och tvätta plagget som vanligt. Det går bra med ett vanligt tvättprogram – du behöver inte tvätta i hög temperatur.
  5. Om fläcken inte har gett med sig, upprepa steg 1–4 medan plagget fortfarande är fuktigt.
  6. Behandla inte det fläckiga området med blekningsmedel.

Så här får du bort svettfläckar på färgade kläder

Du gör ungefär likadant för att få bort svettfläckar på färgade kläder. Men eftersom du inte vill förstöra plaggets färg med förbehandlingen, kan du först testa fläckborttagningsmedlet på ett litet område – oavsett om du har köpt en färdig fläckborttagningsprodukt eller gjort den själv – innan du applicerar det på hela det drabbade området.
Kvinna som håller en Nivea-deodorant

Huskurer för att få bort svettfläckar:

Det finns åtskilliga beprövade naturliga sätt att behandla svettfläckar eller deodorantfläckar. Testa dessa naturliga knep för att få bort svettfläckar på dina kläder:

Aspirin
Krossa två aspirintabletter och blanda pulvret med varmt vatten. Lägg fläcken i blöt i lösningen i 2–3 timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.


Salt
Lös upp fyra matskedar salt i en liter hett vatten. När saltet har lösts upp, gnid in det på det drabbade området.

Ättika
Ättika är mycket ofta lösningen på hushållsproblem och det gäller även missfärgade armhålor. Gnugga helt enkelt in ättika på fläcken innan du tvättar plagget som vanligt. Du kan även hälla ättika i tvättmaskinens fack för sköljmedel för att ljusa upp vita kläder och få bort envisa dåliga lukter.

Bikarbonat
Bikarbonat är ett annat välkänt hushållsknep. Blanda bikarbonat med två delar vatten till en pasta och gnugga in det på deodorantfläckar eller gula fläckar. Låt sitta kvar i upp till två timmar.

Citroner
Skrubba fläckar under armarna med en blandning av lika delar citronsaft och vatten.

Hitta den antiperspirant som passar just dig

Det är viktigt att använda en antiperspirant eller deodorant som fungerar bra för dig och din kropp. Både deodorant och antiperspirant bidrar till att neutralisera de bakterier som orsakar den lukt vi kallar för kroppsodör. Dessutom innehåller antiperspiranter aluminium som minskar hur mycket du svettas genom att blockera svettkörtlarna. På grund av dessa svettblockerande ingredienser reagerar antiperspiranter på din svett och orsakar fläckar.
Flicka som applicerar Nivea deo-stick

Så här minskar du deodorantfläckar:

- Applicera en antiperspirant innan du går och lägger dig.
Applicera en antiperspirant på kvällen på ren, torr hud innan du går och lägger dig. Våra svettkörtlar är inte lika aktiva på natten och din kroppstemperatur sjunker, vilket gör antiperspiranten mer effektiv under natten. Produkten får även längre tid på sig att absorberas och detta minskar risken för deodorantfläckar.

Utforska vårt stora urval av antiperspiranter från NIVEA för att hitta den som passar bäst för just dig och som bidrar till att motverka svettfläckar!