pojke anvander duschkram barn

Hur ofta ska barn duscha?

Lär dig mer om hur ofta barn bör duscha beroende på deras ålder samt hur du väljer de bästa duschprodukterna för ditt barn.

Hur ofta ska barn duscha?

Ett bad i slutet av dagen kan vara en del av en avlappnande och lugnande kvällsrutin för barn. Ibland kan det vara svårt att få barnet att vilja bada, men du kan vara lugn, ett bad om dagen behöver inte vara nödvändigt. Hur ofta just ditt barn bör bada beror helt på dennes ålder samt hur aktivt det är.

Om ditt barn har torr hud, är det bättre om du ger kortare och ljumna bad. Här är några tumregler på hur ofta barn ska duscha:

 

Bebisar & småbarn - att duscha för mycket kan resultera i torr hud, särskilt för barn under 1 års ålder eftersom deras hud inte är fullt utvecklad för att bada regelbundet. Bebisars och småbarns hud kräver inte daglig rengöring - ett bad i ljummet vatten en gång i veckan är mer än tillräckligt för bebisens hygien ska förbli god.

Barn i åldern 6-11 - beroende på hur aktivt ditt barn är rekommenderas bad 2-3 gånger i veckan.

Barn i åldern 12+ - när ett barn har gått in i puberteten rekommenderas dagligt duschande. De bör också tvätta ansiktet två gånger om dagen. Lär dig mer om hudvård för tonåringar här.

 

Undrar du hur ofta ska du duscha? Upptäck här!


Hur ofta ska barn duscha

7 tips för att bada barn

duschtvål barn
 1.  Lämna aldrig ditt barn utan uppsikt i badet, var närvarande hela tiden.
 2. Förbered allt i förväg - handduk, tvättlapp, ren blöja och rena kläder. Det betyder att du kan stanna hos ditt barn under hela badtiden.
 3. Fyll badet till upp till naveln när barnet sitter ner.
 4. Innan du sätter in ditt barn i karet, kontrollera vattentemperaturen - den ska vara mellan 37 ° C och 38 ° C. Det ska kännas behagligt varmt men inte hett.
 5. Undvik att använda produkter som innehåller tvål eftersom det kan torka ut ditt barns hud. Applicera duschprodukten i slutet av badtiden så att ditt barn inte behöver sitta i det för länge, skölj sedan med vatten.
 6. Så snart badtiden är över bör du släppa ut vattnet så ingen olycka sker.
 7. Placera en halkfri matta på duschgolvet så att ditt barn inte halkar.

 

Ta del av fler duschtips här.


Duschkräm för barn

Hur väljer man rätt duschgel för barn?

Barns pH-värde skiljer sig från vuxnas, det innebär att de inte bör använda samma produkter. Välj istället de produkter som är särskilt utvecklade för barn - så här väljer du det bästa:
pojke med ryggsäck
Hur väljer man rätt duschgel för barn?

1) Skonsam formula

Leta efter produkter med en mild formula som inte innehåller parabener, SLS eller starka parfymer som kan irritera barnets känsliga hud.
kvinna som använder duschtvål barn
Hur väljer man rätt duschgel för barn?

2) Produkt

Välj det produkt som fungerar bäst för dig och ditt barn - om det nu är en duschgel eller ett badskum som det kan röra sig om.
pojke använder duschkräm barn
Hur väljer man rätt duschgel för barn?

3) Doft

Välj produkter med en behaglig doft som du och ditt barn gillar - det gör badet ännu roligare! Bra val brukar vara antingen neutrala eller söta fruktiga dofter.

Hur ofta ska barn duscha?

Lär barn hälsosam handtvätt

Även om barn inte behöver duscha dagligen är det viktigt att lära dem vardagliga hygienvanor såsom handtvätt. Regelbunden handtvätt är viktigt för alla och barn bör komma in i vanan så tidigt som möjligt.

Skapa en rutin för ditt barn med att tvätta händerna innan maten, efter toalettbesök, när de snytit sig, klappat husdjur eller kommit hem från utomhusaktiviteter.

Hur ofta ska barn duscha

Steg för effektiv och hälsosam handtvätt

 1. Använd ljummet vatten för att blöta händerna
 2. Applicera handtvål och gnugga händerna mot varandra för att skumma. Kom ihåg att få in det mellan fingrarna.
 3. Fortsätt att skumma och gnugga händerna i cirka 20 sekunder
 4. Skölj med varmt rinnande vatten
 5. Torka händerna på en ren handduk.

 

Det kan ta lite tid för ditt barn att komma ihåg att tvätta händerna, så fortsätt påminna!

tvätta händerna

Duschkräm barn

NIVEA duschtvål barn

Upptäck NIVEA KIDS 3 in1 Berry Shower och Kids 3 in 1 Apple Shower - duschtvål för barnens känsliga hud och hår som inte irriterar ögonen. Vår milda formula vårdar och rengör barnets hud och hår försiktigt. En härlig bär- eller äppledoft gör badet ännu roligare och lekfullare!