How Often Should You Shower: The Perfect Shower Routine

HUR OFTA SKA DU DUSCHA: DEN PERFEKTA DUSCHRUTINEN

Ta reda på hur kan du få ut det mesta av din duschrutin för att hålla huden strålande och glad.

HUR OFTA SKA MAN DUSCHA?

Många av oss vaknar och hoppar rakt in i en varm dusch varje dag, men är detta vad som är bäst för din hud?

HUR OFTA SKA MAN DUSCHA?

 • Det finns ingen regel för alla när det gäller hur ofta du ska duscha eftersom alla är olika, några av oss har naturligt torrare hud eller fet hud, och några av oss svettas mer än andra.  Dessa är alla bidragande faktorer när du ska avgöra hur ofta du ska duscha och din duschrutin:

 • Hur ofta ska man duscha: En gång om dagen - om du är mycket aktiv: när du tränar producerar din kropp mer svett som kan leda till mer kroppslukt, och då skulle det vara fördelaktigt för dig att tvätta dig dagligen för att ta bort smuts och hålla huden fräsch. - Om du upptäcker att du producerar mer kroppslukt: vissa av oss producerar mer kroppslukt än andra på grund av ett antal skäl, inklusive genetik, maten du äter, hormoner och stress. Om du befinner dig i denna kategori bör du duscha en gång om dagen med en fuktgivande duschgel för att fortsätta vara återfuktat och hantera din kroppslukt. - Om du bor i ett varmt klimat: Att leva i ett varmt klimat gör att din kropp producerar mer svett och precis som när du är aktiv, bör du duscha en gång om dagen för att bekämpa detta.
 • Hur ofta ska man duscha: En gång varannan dag - om du inte är mycket aktiv, har dålig kroppslukt, eller bor i ett varmt klimat, kommer en dusch varannan dag gott att räcka för de flesta människor eftersom din kropp inte blir smutsig så snabbt att du behöver tvätta ofta och du kommer osannolikt lukta efter en dag utan duscha. Prova NIVEA Clay Fresh Deep Cleansing shower Gel för att rengöra och återfukta huden ordentligt.
 • Människor som aldrig ska duscha mer än en gång varannan dag inkluderar: - Spädbarn och småbarn - spädbarn och barn har mycket känslig hud och det är viktigt att försöka upprätthålla balansen i hudens naturliga oljor för att hålla huden frisk. - Äldre - när du åldras huden blir torrare så att duscha ofta kommer att få din hud att torka ut mycket snabbare, vilket kan leda till irriterad och öm hud samt öka uppkomsten av rynkor eftersom linjer ser djupare ut när huden inte är återfuktad. Det spelar ingen roll om du gillar att duscha på morgonen eller på kvällarna, så länge du inte duschar alltför ofta eftersom det kommer att påverka din hud på samma sätt.

SAKER ATT UNDVIKA I DIN DUSCHRUTIN

 • Vatten som är för varmt - din hud föredrar kallt eller ljummet vatten för att behålla dess naturliga oljor
 • Duschgeler som innehåller alkohol - alkohol torkar ut huden och strippar den också av dess naturliga oljor
 • Tvätta ansiktet i duschen - duschvatten är för varmt för ditt ansikte och kommer att orsaka mer skada än det gör gott, så tvätta ansiktet med kallt vatten i handfatet, det är mycket bättre.
 • Spendera för länge i duschen - ju mer tid du spenderar i duschen desto mer kommer du att torka ut huden

VATTENTEMPERATUR OCH HUDHÄLSA

Varmvatten:

Även om det inte finns något bättre än en varm dusch att slappna av eller vakna upp till på en kall morgon, kan det faktiskt vara skadligt för din hudhälsa. Som en allmän regel; om din hud svider i duschen eller börjar bli röd, är din dusch för varm och det kommer att skada din hud. Detta beror på att använda varmt vatten skalar av din hud från dess naturliga oljor och torkar ut din hud. Samma sak kan sägas om att hålla håret friskt, med en dusch som är för varm kommer också att håret förlora sina naturliga oljor vilket gör det torrare och mer sårbart för skador. Hudproblem som eksem kan också bli inflammerade och kan förvärras om ditt duschvatten är för varmt.

Kallvatten:

Det finns många fördelar med att duscha i kallt vatten och du bör försöka tillföra kallt vatten till huden

 1. Porer drar åt sig och gör att huden känns fastare och även begränsar mängden smuts som kan komma in i dina porer
 2. Förbättrar hudens förmåga att reagera på skada
 3. Gör att din hud kan behålla dess naturliga oljor utan att torka ut

DEN PERFEKTA DUSCHRUTINEN

För att få ut det mesta av varje dusch; här på NIVEA har vi den perfekta duschrutinen för att skämma bort och ta hand om din hud:

 1. Innan du går in i duschen justera temperaturen så att den är ljummen
 2. Borsta håret för att få ut tovor, och minska mängden hår som sannolikt kommer att täppa till avloppet.
 3. Exfoliera huden för att ta bort döda hudceller
 4. Schamponera noggrant och se till att massera dina rötter - detta hjälper till att se till att du når alla hårstrån samt känns bra för hårbotten
 5. Skölj noga tills ditt hår känns rent
 6. Applicera balsam till ändarna av ditt hår och undvik rötterna - applicera balsam till dina rötter. Även om det är gottgörande och återfuktande, kommer det göra ditt hår fett snabbare vilket resulterar i att behöva tvätta det oftare vilket inte är bra för ditt hår
 7. Medan balsam verkar i håret, applicera en fuktgivande duschgel till hela kroppen som NIVEA Caring Shower Indulgent Moisture Star Fruit
 8. Om det behövs, kan du införliva rakning i din duschrutin: applicera raklödder eller gel på de delar av kroppen du vill raka - det varma vattnet gör att håret blir mjukare vilket gör det lättare att raka och hjälper till att förhindra rakningsutslag.
 9. Skölj med kallt vatten för att dra åt porerna

INTE BARA DIN KROPP

Frågan hur ofta ska man duscha och din duschrutin handlar om mer än att bara ta hand om din hud.

HUR OFTA SKA MAN TVÄTTA HÅRET?

Hur ofta du ska tvätta håret beror på din hårtyp samt om du har fet hud, torr hud eller normal hud eftersom vissa människors skalper är torrare och tycker att de kan gå längre perioder utan att tvätta håret, eller fetare och känner att de måste tvätta håret ofta för att de inte ska kännas fett.  

Hårtyper och hur ofta du ska tvätta håret:

 • Tjockt brunt hårtyper - dessa typer av hår tenderar att bli fetare snabbare så de behöver tvättas runt 3 gånger i veckan
 • Färgat/överbehandlat hår - denna typ av hår tenderar att vara torrare så kräver mindre tvätt på runt en gång i veckan

HUR OFTA SKA DU TVÄTTA ANSIKTET?

Liksom hur ofta ska man duscha, beror hur ofta man ska tvätta ansiktet också på din hudtyp. Kom ihåg att inte tvätta ansiktet i din duschrutin utan separat antingen före eller efter:

 • Fet hud: Även om det är en vanlig missuppfattning att personer med fet hud ska tvätta ansiktet flera gånger om dagen, har detta motsatt effekt och kan faktiskt göra mer skada än gott. När fet hud tvättas ofta producerar den mer olja (talg) för att bekämpa torkningseffekten från tvätt och kan leda till finnar och fläckar lättare. Istället bör du tvätta ansiktet med en mild ansiktstvätt innan sänggående för att ta bort smuts från dagen och  använda en toner på morgonen för att ta bort smuts som samlats över natten. Vad du bör fokusera på är att applicera en lätt fuktighetskräm som inte ytterligare täppar till dina porer istället för att tvätta ofta.

 • Torr hud: Även om du har torr hud är det viktigt att tvätta ansiktet en gång varannan dag med en försiktigt exfolierande ansiktstvätt för att ta bort döda hudceller som kan samlas på huden och orsaka finnar. Efter detta bör du tillämpa en mer närande fuktighetskräm som kommer att hålla huden återfuktad längre eller en fuktighetskräm som innehåller hyaluronsyra som ger huden en fuktboost.

 • Blandhy: För blandhy är det lite mer komplicerat - hur ofta du ska tvätta ansiktet beror på de olika delarna av ditt ansikte. Om du till exempel har en oljig T-zon bör du tvätta detta område en gång om dagen och bara tvätta de torrare delarna av ditt ansikte som dina kinder en gång varannan dag så att du inte torkar ut dem ytterligare. 

 • Normal hud: Om du har normal hud bör du använda en ansiktstvätt som innehåller en mild formel för att ta bort smuts och detta bör göras en gång varje eller varannan dag. Mellan tvättar bör du använda en cleanser eller toner för att ta bort smuts varje dag så att du inte får fläckar.

 • Mogen hud: Mogen hud tenderar att vara torrare så precis som torr hud bör du bara tvätta ansiktet varannan dag, men undvika hårda exfoliatorer eftersom din hud blir mer känslig när du åldras - använd istället en återfuktande mild ansiktstvätt och se till att applicera fuktkräm som innehåller hyaluronsyra eller för att låsa inne fukt efteråt.