kvinna som använder Nivea kroppskräm

Varför är Jojobaolja bra för huden?

Upptäck de sex huvudsakliga fördelarna med Jojobaolja och hur du kan införliva den i din hudvårdsrutin

Vad är Jojobaolja?

Jojobaolja utvinns naturligt ur fröna från Chinensis-plantan (Jojoba), ett buskartat träd som växer naturligt i Arizona, Kalifornien och Mexiko. Jojobaolja består nästan helt av rena vaxer, steroler och vitaminer, och på grund av dess sammansättning används den främst inom ansikts- och hårvård. Jojobaolja kan appliceras direkt på huden i många olika syften och blandas ofta med andra gynnsamma ingredienser i krämer för ansiktet och kroppskrämer.

Användning av Jojobaolja

leende kvinna
Jojobaolja används i många hudvårdsrutiner eftersom den har anti-inflammatoriska egenskaper och kan motverka torr hud, blemmor med mera.
 
Torr hud
Jojobaolja är en mycket effektiv återfuktare eftersom den kan agera på exakt samma sätt som hudens naturliga oljor. På grund av Jojobaoljans vaxartade konsistens fungerar den även som ett skyddande lager ovanpå din hud som låser in fukt, samtidigt som den skyddar huden mot extern påverkan. 
 
Blemmor
Jojobaoljans vaxartade konsistens är även gynnsam för acnebenägen hud eftersom den är mycket snarlik det talg som kroppen producerar naturligt. Detta kan bidra till att normalisera hudens naturliga oljeproduktion och fungerar på samma sätt som talg genom att återfukta huden utan att täppa igen porerna. 
 
Rodnad
Jojobaolja är anti-inflammatorisk och har läkande egenskaper och kan därmed vara mycket fördelaktig för personer som lider av inflammatoriska hudåkommor som t.ex. rosacea eller t.o.m. solbränna.

Åtta huvudsakliga fördelar med Jojobaolja

1. Återfuktar huden

Jojobaolja är en fuktbindande ingrediens, vilket innebär att den drar till sig vatten från luften till hudens översta lager, så att huden förblir återfuktad. Dessutom förångas den inte som många andra återfuktare gör med tiden – detta är mycket viktigt eftersom det säkerställer ett långvarigt skydd och fukt för det översta hudlagret.

 

2. Balanserar den naturliga oljeproduktionen

Eftersom Jojobaolja är så snarlik den olja som kroppen själv producerar kan den bidra till att balansera den naturliga talgproduktionen. Alltför mycket talg kan leda till oljig eller acnebenägen hud, men detta kan undvikas genom användning av Jojobaolja. Eftersom den molekylära strukturen är så snarlik kan Jojobaolja imitera kroppens naturliga talg, och då reagerar kroppen med att reducera sin egen naturliga talgproduktion.
 

3. Antioxidanter

Jojobaolja innehåller naturligt Vitamin E, en välkänd antioxidant. Detta innebär att den bidrar till att förebygga skada på huden som orsakas av fria radikaler såsom föroreningar. Den förbättrar även hyn genom att motverka oxidering av sådana saker såsom olja, vilket bidrar till att motverka igentäppta porer och blemmor.

4. Anti-inflammatorisk och lindrande effekt

Detta beror på att Jojobaolja innehåller antioxidanten Vitamin E, som har anti-inflammatoriska egenskaper och ofta används för att behandla irriterad, solbränd eller torr hud. Kombinationen av Vitamin E och olja bidrar till att lindra huden och främjar sårläkning

5. Antibakteriella egenskaper

Jojobaoljan innehåller egenskaper som bidrar till att döda vissa bakterier och svampar och hindrar dem från att tränga in i huden, vilket kan bidra till att behandla och skydda acnebenägen hud.

 
 

6. Främjar produktionen av kollagen

Antioxidanterna i Jojobaolja kan även främja kollagenproduktionen. Kollagen är avgörande för din huds elasticitet och att boosta kollagenproduktionen kan bidra till att reducera rynkor och fina linjer. Vårt kollagen minskar naturligt över tid, vilket man kan se visuellt i ansiktet när människor åldras eftersom det leder till synliga linjer och rynkor.

 

7. Lindrar solbränna

Eftersom Jojobaolja är suverän för att återfukta huden vet man att den även kan lindra solsveda – oljans läkande egenskaper lugnar huden och motverkar fjällning. Men du rekommenderas ändå att alltid använda solskydd med SPF30+ när du vistas i solens UV-strålar för att undvika solbränna och hudskada. 

8. Bidrar till att läka ärr

Detta beror på den höga halten av Vitamin E i Jojobaoljan, och på samma sätt bidrar den till att läka sår samt att ljusa upp mörkare hudpartier tack vare sina hudreparerande egenskaper.

 

Så här använder du Jojobaolja inom hudvård


Jojobaolja används på olika sätt i en rad olika produkter som du kan införliva i din hudvårdsrutin.
 
kvinna som applicerar jojobaolja i duschen

Jojobaolja används på olika sätt i en rad olika produkter som du kan införliva i din hudvårdsrutin.
   
Ansiktsvård
För att använda Jojobaolja till ansiktet som en återfuktare, applicera den på ren hud och massera varsamt in den. Det rekommenderas att du applicerar den både morgon och kväll.

NIVEA Soft är en återvitaliserande allround-kräm som gör din hud mjuk och spänstig. Dess lätta formula med Vitamin E och Jojobaolja absorberas snabbt och är perfekt för alla hudtyper, oavsett om det gäller oljig, torr, känslig eller normal hud. Applicera en generös mängd av krämen på ditt ansikte, kropp eller händer och massera in den i huden.
  
Återfuktningsprodukt för kroppen
Att använda Jojobaolja i en kroppslotion kan vara effektivt för alla hudtyper. Applicera helt enkelt kroppslotionen dagligen på hela kroppen.

NIVEA Oil In Lotion Cherry Blossom & Jojoba Oil erbjuder 24 timmars djup återfuktning utan kladd. Den speciella ingrediensen Jojobaolja bidrar till att lindra irriterad, torr hud och främjar en slät hud med lyster. Applicera kroppslotionen dagligen över hela kroppen för att märka effekten.
   
Duschkräm
Använd Jojoba Oil Shower Cream genom att fukta huden grundligt och applicera duschkrämen över hela kroppen och massera in den. Avsluta genom att skölja av den resterande duschkrämen och klapptorka huden torr.

NIVEA Caring Shower Cream Coconut & Jojoba Oil är utvecklad med Vitamin C och E samt Jojobaolja för att göra huden märkbart mjuk länge. Jojobaoljan och kokosdoften är dermatologiskt godkända för alla hudtyper och ger huden en frisk känsla.
   
Behandling av blemmor
Om du använder Jojobaolja till ansiktet för att behandla blemmor, bör detta göras efter att du har rengjort huden. Applicera helt enkelt några få droppar på det problemområdet och låt oljan absorberas av huden.
    
Kan kombineras med många andra ingredienser 

Du kan blanda Jojobaolja med massor av andra ingredienser, och den anses vara en av de bästa bäraroljorna. Detta innebär att du kan blanda andra essensoljor med Jojobaolja för att dra fördel av båda dessa hudvårdsprodukter.

Kan kombineras med många andra ingredienser

Du kan blanda Jojobaolja med massor av andra ingredienser, och den anses vara en av de bästa bäraroljorna. Detta innebär att du kan blanda andra essensoljor med Jojobaolja för att dra fördel av båda dessa hudvårdsprodukter.