KLÅDA EFTER DUSCH

Upptäck vad som orsakar den kliande känslan på huden efter att du har duschat och motverka detta med våra främsta råd.

KLÅDA EFTER DUSCH

Att ta en dusch det första du gör på morgonen är ett bra sätt att få en uppfriskande, rätt start på dagen.

Dock är kliande hud efter en dusch, något som många av oss upplever, långt ifrån uppfriskande och föryngrande. Oftast är klådan mild och över på några minuter, men kliande hud efter dusch kan i vissa fall fortsätta över tid och kan t.om göra dig sårbar

Låt oss utforska anledningarna bakom sådan här klåda och åtgärder du kan vidta för att bli av med den.
TORR HUD EFTER DUSCH

Varför får jag klåda efter bad och dusch?

Det finns ett flertal bakomliggande orsaker bakom irriterande klådor och torr hud efter dusch. Låt oss djupdyka i vad som orsakar en kliande känsla.
 • Torr hud, eller xeros, är ofta den bakomliggande orsaken till klåda efter dusch. Denna åkomma kan drabba folk i alla åldrar, men torr hud är extra vanligt bland äldre människor. Att exponera din hud för hett vatten under längre perioder kan drabba balansen av naturliga oljor som förekommer i huden, vilket i sin tur kan irritera den och orsaka torr hud efter en dusch. Känslor av klåda är vanligast förekommande på fötter och ben, eftersom de delarna av kroppen i högre utsträckning är exponerade för duschvatten.
   

 • Tvål: om du har upplevt klåda efter dusch i ett tag, kan tvålen du använder mycket väl vara en bidragande faktor till känslan. Vissa tvålsorter kan torka ut din hud, som kan lämna dig med en långvarig klåda efter att du har lämnat duschen. Om du inte lyckats tvätta bort all tvål från huden efter att du har gått ur duschen, kan detta också bidra till klåda och obehag.
   

 • Medicinska åkommor: vissa åkommor kan orsaka intensiv klåda när du kommer i kontakt med vatten. Akvagenisk klåda, för att ta ett exempel, aktiverar ditt nervsystem när huden kommer i kontakt med vatten. Det är dock en ovanlig åkomma. Du bör konsultera med din allmänläkare om du tror att klåda efter dusch beror på en åkomma som denna.
KLÅDA EFTER DUSCH

HUR KAN JAG MOTVERKA MIN KLIANDE & TORRA HUD EFTER ATT HA DUSCHAT?

Här är våra främsta tips för hur du kan slå tillbaka mot klådan och återgå till att alltid känna dig uppfriskad samt len efter att ha duschat.
 • Oljor: att använda oljor, såsom jojobaolja, kan bidra till att lugna och fukta kliande, torr hud efter dusch. Skäm bort dig själv med vår Creme Coconut Shower, som vårdar huden på djupet med ett härligt skum.

 • Duscha kortare: om du regelbundet duschar under långa pass, kan du göra istället ta kortare duschar med ljummet vatten. Detta kan förhindra att naturliga oljor försvinner från din hud.

 • Klappa: att gnida huden med handduk kan rubba fukthalten som din hud behöver. Vi rekommenderar att du, när du ska torka, istället klappar dig torr med din handduk efter duschen.

 • Drick bra med vatten: drick minst åtta glas vatten om dagen för att se till att din kropp får i sig tillräckligt med vätska.