kvinna med kliande hud

ORSAKER OCH TIPS FÖR KLÅDA PÅ KROPPEN

Upptäck vad som orsakar kliande hud och de bästa behandlingarna mot kliande hud

Hjälp för klåda på kroppen: Orsaker, behandlingar & tips

Kliande hud kan både vara obehagligt och irriterande, men den goda nyheten är att även om du oroar dig för din klåda, så är klåda vanligtvis inte tecken på något mer allvarligt. 
 
 Så … vad är det som orsakar kliande hud? Det finns många orsaker till att du kan uppleva klåda på kroppen, och det bästa sättet att ta reda på varför du har klåda är att kategorisera klådan. Detta kan göras med hjälp av det område där du har klåda eller om det finns några ytterligare symptom såsom kliande hud med eller utan utslag.

Har du klåda i ansiktet, på kroppen eller överallt?

Kroppen

 
 Så vad beror klåda på kroppen på? En av de vanligaste orsakerna till klåda är torr hud, säsongsallergier eller när din hud varit i kontakt med ett irriterande ämne. Andra orsaker till klåda på kroppen kan vara kopplade till bett från mygg, spindlar eller andra insekter, och dessa bett är så små att man ofta inte ens ser dem utan bara känner av klådan. Sådana här insektsbett är inget att oroa sig för, men om klådan håller i sig rekommenderar vi att du uppsöker läkare för ytterligare undersökning. 
 

Ansiktet

 
 Klåda i ansiktet är vanligast på vintern på grund av den kalla, torra luften som kan leda till torr och irriterad hud i ansiktet. Säsongsallergier eller miljöallergier kan orsaka kliande hud på hela kroppen, särskilt klåda i ansiktet. Andra orsaker till klåda i ansiktet är livsmedels-/läkemedelsallergier samt rosacea, som är en hudåkomma som orsakar klåda och en stickande känsla i kinderna.
 
 

Över hela kroppen

 
 

 
 Detta är vanligtvis kopplat till hudåkommor såsom eksem, xeroderma, skabb eller brännskador. I de flesta fall är det viktigt att tänka på att detta inte är något att oroa sig för. Men om klådan är långvarig kan det vara klokt att kolla upp saken eftersom klåda över hela kroppen kan vara kopplat till underliggande sjukdomar såsom leversjukdom, njursjukdom, diabetes, sköldkörtelproblem, anemia och lymfom.


Kliande hud men inga utslag?

Den vanligaste orsaken till kliande hud utan utslag är återigen torr hud. Denna torra hud beror oftast på miljöfaktorer, t.ex. om du har vistats för länge i solen, kalla vinterförhållanden, torra förhållanden eller t.o.m. att huden har överexponerats för vatten. Torr hud förvärras dessutom ofta när man blir äldre eftersom huden åldras och förlorar en del av sina naturliga oljor med åren.
grupp kvinnor ler

Kliande hud på natten?

Den vetenskapliga termen för klåda på natten är nattlig pruritus, vilket kan vara mycket obehagligt och faktiskt leda till att du ligger sömnlös på nätterna. Orsakerna till kliande hud på natten kan delas upp i: 
 
 - Naturliga orsaker 
 
 - Medicinska orsaker 
 
  
 
Naturliga orsaker till nattlig klåda är oftast kopplade till dygnsrytmen, dvs. den interna 24-timmarcykel som kroppen går igenom som en reaktion på omgivningen. Den kan leda till kliande hud på natten eftersom både blodflödet och kroppstemperaturen ökar på kvällen, och denna ökade hudtemperatur kan få huden att klia. När din kropp följer sin dygnsrytm avger den även vissa ämnen under dagen, vilket också varierar beroende på tidpunkt på dagen. Under natten frigör din kropp fler cytokiner, vilket både kan öka inflammation och minska produktionen av sådana hormoner som kortikosteroider som minskar inflammation. 
 
 Åtskilliga medicinska åkommor orsakar kliande hud på natten, men det är viktigt att du rådfrågar en läkare innan du bestämmer dig för att det är detta som är orsaken och bestämmer dig för att behandla det. De medicinska åkommorna inkluderar: Hudåkommor (t.ex. eksem), insekter (skabb, löss eller vägglöss), njur- eller leversjukdom, anemi, sköldkörtelproblem, leukemi eller lymfom eller t.o.m. nervsjukdom. 
 
 Faktum är att din egen hjärna kan vara en av orsakerna till klådan. Känslan av kliande hud på natten kan intensifieras, och det beror på att du är mer sysselsatt under dagen och därmed inte tänker lika mycket på klådan, medan du på natten kan börja fokusera på klådan så att den känns ännu värre än den faktiskt är.
kvinna som applicerar bodylotion

Behandling mot klåda

Så vad hjälper mot klåda på kroppen egentligen? Det finns olika behandlingar mot klåda, och de flesta kan du utföra i ditt eget hem. En huskur mot klåda på kroppen som ger omedelbar lindring av kliande hud är att du lägger en våt kompress på det kliande området. En handduk som fuktats med kallt vatten och läggs på det kliande området i 5–10 minuter kan vara mycket effektivt mot klåda över hela kroppen. 
 
  
 
 
två flickor som ler

 
  
 
 När det gäller andra botemedel mot kliande hud, särskilt klåda som orsakats av torrhet, bör du först av allt återfukta din hud. Vi rekommenderar att du använder en långtidsverkande återfuktningsprodukt eller lotion som ger intensiv hudvård, som t.ex. NIVEA Rich Nourishing Body Lotion. 
 
 
 Om din hud kliar och är torr pga. överexponering för solen rekommenderar vi att du smörjer in dig med en after-sun-återfuktningsprodukt med aloe vera som t.ex. NIVEA:s Moisturising After Sun Lotion. Den ger omedelbar lindring och återfuktar huden i upp till 48 timmar. 
 
  
 Om du har känslig hud rekommenderar vi att du använder en återfuktningsprodukt eller dagkräm som är parfymfri som t.ex. NIVEA:s Soothing 24H Moisture Day Cream. Denna dagkräm återfuktar inte bara din hud utan främjar även hudens naturliga motståndskraft mot irritationer.

Så här förebygger du kliande hud

Du kan förebygga kliande hud genom att vidta vissa försiktighetsåtgärder, som t.ex. att vara noga med vilka produkter du använder, vilken miljö du utsätter din hud för och t.o.m. vilka kläder du använder. 
 
 När det gäller den miljö du exponerar din hud för bör du undvika extrema temperaturväxlingar. Optimala förhållanden för att undvika kliande är en miljö med neutral luftfuktighet. Om du är benägen att drabbas av torr hud och eksem, rekommenderas du att använda en luftfuktare under vintermånaderna. 
  
 Ditt val av kläder kan bidra till att stoppa klådan. Vi rekommenderar att du bär löst sittande kläder i bomull samt att du undviker kläder i ylle och syntetmaterial. De kan irritera huden ytterligare och leda till intensiv klåda, särskilt för personer med känslig hud.

Sammanfattning

Vad beror klåda på kroppen på och vad hjälper mot klåda på kroppen? De frågorna har vi ställt här, och det du framför allt behöver veta är att du vanligtvis inte behöver oroa dig om du har klåda någonstans på kroppen, eftersom det oftast handlar om något som ganska enkelt kan åtgärdas. Om klådan håller i sig en längre tid bör du söka läkare för en närmare undersökning. Om du vill undvika framtida problem med klåda bör du undersöka vilka förhållanden du exponerar din hud för samt vilka produkter du applicerar på huden. Det finns en och annan huskur mot klåda på kroppen, men som nämnts är det torr hud som är den vanligaste orsaken till klåda – undvik detta genom att utforska vårt urval av kroppslotioner och hitta den som passar just dig.

kvinna som applicerar bodylotion