VARFÖR KLIAR DET?

Kliande hud kan bero på av en rad olika saker. Ta reda på några av de mest vanliga orsakerna till kliande hud och klåda på kroppen.

VAD ÄR ORSAKERNA TILL KLIANDE HUD?

Allergier: Allergiska reaktioner leder ofta till klåda på kroppen och kan triggas igång av konserveringsmedel, parfymerl, förtjockningsmedel och annat i kosmetiska produkter.Vissa tyger såsom ull eller polyester kan också trigga allergiska reaktioner. Hösnuva kan leda till anfall av kliande hud, beroende på hur allvarlig din allergi är. 

Rakning: Hårborttagning producerar mikrolesioner i din hud och om dessa inflammeras, kan kliande hud följa kort därefter. Om du använder en trög rakapparat, kan hårstråen vridas och fastna under huden, vilket leder till inåtväxande hårstrån som i sin tur orsakar att du lider av kliande hud. Om du märker att dina ben kliar efter att du har avslutat rakningen, kan det vara så att friktion som orsakas av dina kläder när de får kontakt med dina ben leder till ömhet och rödhet.

Svettning: Ansamling av svett i dina armhålor och mer intima områden är gynnsamt för bakterier, vilket leder till än mer kliande hud. Skavning sker ofta när svett fastnar på dina kläder, vilket bara förvärrar situationen.

Torr eller Känslig Hud: Kalla väderförhållanden kan orsaka att huden torkar ut under vintertid. Fjällig hud kan uppstå på hela ansiktet och kroppen och torr hud kan leda till kliande hud om din kropp inte får tillräckligt med fukttillförsel som den behöver. Värme kan också torka ut din hud genom vätskeförlust, eftersom din kropp producerar mer svett för att reglera din kroppstemperatur. Känslig hud kan inflammeras som ett resultat av rakning och att hantera vissa rengöringskemikalier kan också torka ut din hud.

Hudåkommor: Vissa åkommor, såsom eksem och psoriasis, kan trigga igång klåda på kroppen. Eksem kan leda till att områden på huden torkar ut, kliar och blir ömma, medan psoriasis skapar fjälliga, röda hudområden som en konsekvens av att hudceller försöker förnyas på kort tid (3-7 dagar) istället för gradvis (3-4 veckor). 


KLIANDE HÅRBOTTEN

Om du har en kliande hårbotten så beror det sannolikt på mjäll, en åkomma som orsakar uppkomst av vita och gula flagor döda hudceller i hårbotten. Mjäll triggas troligtvis av en rad olika faktorer, såsom överväxt av kroppslig jästsvamp, stress, hormoner och industribearbetade livsmedel, och det drabbar hälften av den vuxna befolkningen; det är särskilt vanligt bland män. Känslor av klåda kan också orsakas av en känslig hårbotten.

ATT BEHANDLA KLIANDE HUD

Kliande hud för ofta också med sig att huden blir röd, torr och öm, och därför är det viktigt att försäkra sig om att din hud återfuktas och får de vätskenivåerna den behöver. Vi erbjuder en variation av produkter som är desginade för personer med känslig hud : de är framtagna för att lugna din hud, med 0% parfym och 0% alkohol för att undvika motsatta effekter och uttorkning.

HUR MAN BEHANDLAR KLÅDA PÅ KROPPEN

Om din kliande hud beror på någon sjukdom eller åkomma, såsom eksem eller psoriasis, finns det en rad olika uppmjuknande creams som reducerar torrhet, klåda och sprickor. Ett tips från oss är att använda vår klassiska bodylotion Rich Nourishing Body Lotion som effektivt återfuktar och håller huden mjuk i upp till 48 timmar. Om dina symtom är mer allvarliga, rådgör vi dig att kontakta en läkare eller specialist.

Dra ner på tiden och antalet gånger du badar eller duschar och använd dig av ljummet vatten för att undvika att torka ut huden. Ta reda på hur den perfekta duschrutinen ser ut med hjälp av våra experter. Om din hud är känslig för kemikalier som förekommer i bad- och duschprodukter, byt till en känslig, parfymfri duschgel eller schampo, såsom vår produkt NIVEA Protect & Care Shower Gel, som tar hand om din hud med hjälp av aloe vera med målet att skydda huden från uttorkning och att skapa en intensiv, återfuktad och hälsosam hud.

HUR DU FÖRHINDRAR KLÅDA PÅ HUDEN

Försök ha på dig mer luftiga kläder som inte är gjorda av syntetiska material. Bomull är optimalt, eftersom den är mjuk mot din hud och risken att friktion uppstår minskar som kan orsaka hudirritation och klåda som följd.

Om du lider av kliande hud orsakad av rakbränna, prova vår NIVEA Men Sensitive Cool Shaving Gel, som infettar din hud och kroppshår för att minska på friktion. Har du kliande hud, kan vi rekommendera att du använder rakgel, istället för rakskum eftersom det förstnämnda tenderar att vara ett mer effektivt skydd ovanpå din hud. När du är klar med rakningen, applicera en lugnande aftershave som NIVEA Men Sensitive Cool Aftershave Balm så att din kliande hud får möjlighet att lugna sig.

Att skydda ditt ansikte är viktigt och vi rekommenderar att du använder solkräm under hela året. Oberoende vilken årstid det är når UV-strålarna din hud, vilket orsakar uttorkning och tidigt åldrande. Håll dig uppdaterad om ditt aktuella UV-index för att veta hur du bäst skyddar dig. En dagkräm med SPF är en bra start på dagen som vår Q10 Power Firming Day Cream SPF30 som ger dig ett skydd mot solens strålar och innehåller vitamin E som stärker huden och neutraliserar fria radikaler som påskyndar åldrande av huden.

Vill du vara på den säkra sidan kan du använda dig av solkräm med högre solskyddsfaktor. Välj ett solskydd som skyddar dig mot både UVA- och UVB-strålning.  effektivt och . Prova vår bästsäljare NIVEA Protect & Moisture Sun Lotion som ger omedelbart skydd mot både UVA & UVB . Kom ihåg att återapplicera varannan timme och direkt efter, bad, handukstorkning och svettning för att behålla effektivt skydd mot solen.