VARFÖR KLIAR DET?

Kliande hud kan bero på av en rad olika saker. Ta reda på några av de mest vanliga orsakerna till kliande hud och klåda på kroppen.

VAD ÄR ORSAKERNA TILL KLIANDE HUD?

Allergier: Allergiska reaktioner leder ofta till klåda på kroppen och kan triggas igång av konserveringsmedel, parfymerl, förtjockningsmedel och annat i kosmetiska produkter.Vissa tyger såsom ull eller polyester kan också trigga allergiska reaktioner. Hösnuva kan leda till anfall av kliande hud, beroende på hur allvarlig din allergi är. 

Rakning: Hårborttagning producerar mikrolesioner i din hud och om dessa inflammeras, kan kliande hud följa kort därefter. Om du använder en trög rakapparat, kan hårstråen vridas och fastna under huden, vilket leder till inåtväxande hårstrån som i sin tur orsakar att du lider av kliande hud. Om du märker att dina ben kliar efter att du har avslutat rakningen, kan det vara så att friktion som orsakas av dina kläder när de får kontakt med dina ben leder till ömhet och rödhet.

Svettning: Ansamling av svett i dina armhålor och mer intima områden är gynnsamt för bakterier, vilket leder till än mer kliande hud. Skavning sker ofta när svett fastnar på dina kläder, vilket bara förvärrar situationen.

Torr eller Känslig Hud: Kalla väderförhållanden kan orsaka att huden torkar ut under vintertid. Fjällig hud kan uppstå på hela ansiktet och kroppen och torr hud kan leda till kliande hud om din kropp inte får tillräckligt med fukttillförsel som den behöver. Värme kan också torka ut din hud genom vätskeförlust, eftersom din kropp producerar mer svett för att reglera din kroppstemperatur. Känslig hud kan inflammeras som ett resultat av rakning och att hantera vissa rengöringskemikalier kan också torka ut din hud.

Hudåkommor: Vissa åkommor, såsom eksem och psoriasis, kan trigga igång klåda på kroppen. Eksem kan leda till att områden på huden torkar ut, kliar och blir ömma, medan psoriasis skapar fjälliga, röda hudområden som en konsekvens av att hudceller försöker förnyas på kort tid (3-7 dagar) istället för gradvis (3-4 veckor). 


KLIANDE HÅRBOTTEN

Om du har en kliande hårbotten så beror det sannolikt på mjäll, en åkomma som orsakar uppkomst av vita och gula flagor döda hudceller i hårbotten. Mjäll triggas troligtvis av en rad olika faktorer, såsom överväxt av kroppslig jästsvamp, stress, hormoner och industribearbetade livsmedel, och det drabbar hälften av den vuxna befolkningen; det är särskilt vanligt bland män. Känslor av klåda kan också orsakas av en känslig hårbotten.

ATT BEHANDLA KLIANDE HUD

Kliande hud för ofta också med sig att huden blir röd, torr och öm, och därför är det viktigt att försäkra sig om att din hud återfuktas och får de vätskenivåerna den behöver. Vi erbjuder en variation av produkter som är desginade för personer med känslig hud : de är framtagna för att lugna din hud, med 0% parfym och 0% alkohol för att undvika motsatta effekter och uttorkning.

HUR MAN BEHANDLAR KLÅDA PÅ KROPPEN

Om din kliande hud beror på någon sjukdom eller åkomma, såsom eksem eller psoriasis, finns det en rad olika uppmjuknande creams som reducerar torrhet, klåda och sprickor. Vi rekommenderar att du använder vår klassiska fuktande NIVEA Body Lotion Repair & Care för att effektivt fukta kroppen i 72 timmar. Om dina symtom är mer allvarliga, rådgör vi dig att kontakta en läkare eller specialist.

Minska på dina bad- och duschtider och använd dig av ljummet vatten för att undvika att torka ut huden. Studera vad som utgör den perfekta duschrutinen med hjälp av våra experter. Om din hud är känslig för kemikalier som förekommer i bad- och duschprodukter, byt till en känslig, parfymfri duschgel eller schampo, såsom vår produkt NIVEA Protect & Care Shower Gel, som omvårdar med hjälp av aloe vera, med målet att skydda huden från uttorkning och att skapa en intensiv, fuktande känsla av hälsosam hud.

HUR DU FÖRHINDRAR KLÅDA PÅ HUDEN

Försök ha på dig mer luftiga kläder som inte är gjorda av syntetiska material. Bomull är optimalt, eftersom det utgör en mjuk kontaktyta mot din hud och chansen inte är stor att det orsakas hudirritation och klåda som följd.

Om du lider av kliande hud orsakad av rakbränna, prova vår NIVEA Men Sensitive Cool Shaving Gel, som infettar din hud och kroppshår för att minska på friktion. Har du kliande hud, kan vi rekommendera att du använder rakgel, istället för rakskum eftersom det förstnämnda tenderar att vara ett mer effektivt skydd ovanpå din hud. När du är klar med rakningen, applicera lite NIVEA Men Sensitive Cool Aftershave Balm så att din kliande hud kan få sig aftershavebehandlingen som den behöver.

Att skydda ditt ansikte är livsviktigt, och vi rekommenderar att du använder dig av solkräm under hela året: oberoende av vilken årstid det är, hittar UV-strålning till din hud, vilket orsakar uttorkning och tidigt åldrande. Vår Q10 Power Firming Day Cream SPF30 utgör ett lätt, fettfritt skydd mot solens strålar och innehåller vitamin E, vilken stärker huden och neutraliserar fria radikaler som påskyndar åldrande av huden.

Vill du vara på den säkra sidan kan du, dock, använda dig av solkräm med högre solskyddsfaktor: solskyddsfaktor 30 blockerar 97% av solens UV-strålning. Vår produkt NIVEA SUN Protect & Dry Touch Cream Gel SPF30 erbjuder effektivt solskydd tack vare en lätt, snabbt absorberande formula som absorberas omedelbart och inte leder till att huden känns fet. Vårt utbud sollotion & sprayer skyddar från 
solskyddsfaktor 30 upp till 50+. Vi rekommenderar återapplicering av solkräm en gång under en period av några timmar, för bästa resultat.