ingefära hår kvinna som håller en Nivea Q10 ansiktskräm

Så här reducerar du nasolabialveck: tio orsaker och sex omvårdnadstips

Nasolabialveck, även kallade skrattlinjer, dyker helt naturligt upp med åldern. Ta reda på vad som orsakar dem och vad det finns för behandling mot nasolabialveck så att de blir mindre framträdande.

VAD ÄR NASOLABIALVECK?

Nasolabialveck kallas även för skrattlinjer och är veck som löper från sidorna av näsan diagonalt ner mot mungiporna. Dessa skrattlinjer är en typ av dynamiska rynkor, vilket innebär att de blir mer framträdande när man gör olika miner. De framkommer med åldern när kollagenproduktionen avtar, men kan även fördjupas av solframkallad skada och andra stressfaktorer.

Som namnet antyder visar skrattlinjer att man har levt ett glädjefyllt liv och de bör därför hyllas. Men om du siktar på ett mer ungdomligt utseende finns det ett antal metoder för att bli av med, eller åtminstone reducera, nasolabialvecken. Dessa metoder handlar om allt från skönhetsingrepp till massage och topiska krämer.

VAD ORSAKAR NASOLABIALVECK?

Den underliggande orsaken till att skrattlinjer framträder är en minskning av mängden kollagen och elastin i huden, vilket leder till att huden veckas och rynkas. Även om detta uppstår naturligt med åldern, kan djupare nasolabialveck orsakas av UV-skada, rökning och viktförändringar.

Sammanfattning: Varför är kollagen viktigt för huden?

Kollagen är ett protein som vi producerar naturligt och det tillhandahåller struktur, styrka och stöd runt om i hela kroppen. Rikliga mängder kollagen är det som gör huden fast, ungdomlig och spänstig.

Här följer ett antal orsaker eller bidragande faktorer till att skrattlinjer dyker upp:

kvinna leende

1) Ålder
Redan från 20-årsåldern kan kollagennivåerna börja minska med 1 procent per år. Lägre kollagennivåer leder till rynkig och hängande hud. Dessutom förändras vår ansiktsstruktur med åldern när de en gång höga kindbenen börjar plattas ut, vilket leder till nasolabialveck.

2) Solskada (fotoåldrande)
När UV-strålar tränger in i huden stör de processer som är viktiga för dess förnyelse och reparation. På kort sikt kan solskada orsaka solbränna, på lång sikt försvagar den bindväven och leder till att det framkommer rynkor, linjer och mörka fläckar

3) Rökning
Både nikotin och tusentals andra skadliga substanser i röken kan skada huden p.g.a. oxidativ stress som skadar kollagenproduktionen. Dessutom har studier visat att huden i nasolabialvecken är tjockare hos rökare än hos icke-rökare. De ansiktsuttryck man gör medan man röker kan också bidra till skrattlinjerna.

4) Viktförändringar
Det är vanligt att man märker av överskottshud när man gått ner i vikt, då huden kan hänga och framhäva ansiktslinjernas utseende. Medan viktökning kan få kinderna att växa i storlek, kan den också göra skrattlinjerna mer framträdande.

 

 

5) Uttorkad hud
Uttorkad hud är inte samma sak som torr hud: det handlar om brist på vatten till skillnad från brist på naturliga oljor. En av egenskaperna hos uttorkad är en insjunken eller skuggartad hudton, vilket gör rynkor mer definierade.

6) Genetik
Den mängd kollagen och elastin du producerar påverkas av ditt genetiska arv. Om dina föräldrar har framträdande nasolabialveck, är det troligt att även du kommer att få dem.

7) Sockerrik kost
Hur mycket vi än kan njuta av sötsaker, är det tyvärr så att socker bryter ner både kollagen och elastin – vilket får skrattlinjerna att bli mer framträdande. Detta innebär inte att du alltid måste göra avkall på goda kakor, men du bör försöka minska mängden socker i din totala kosthållning.

8) Upprepade ansiktsuttryck
Till att börja med framkommer nasolabialvecken bara som dynamiska rynkor när du skrattar eller ler. Med tiden kan dessa upprepade uttryck få de dynamiska rynkorna att bli statiska efterhand som huden förlorar sin förmåga att fjädra tillbaka på plats. Betrakta skrattlinjerna som ett minne av glada stunder!

9) Föroreningar
Luftföroreningar såsom smog och avgaser innehåller fria radikaler som skadar huden och stör dess försvarsbarriär. En av effekterna av detta är att huden åldras snabbare, vilket leder till nasolabialveck.

10) Sömnbrist
Huden inleder sin naturliga regenerering och reparationsprocess medan du sover, bygger upp sin försvarsbarriär på nytt och producerar kollagen. Så utan tillräckligt med skönhetssömn, blir det svårare för din hud att hålla sig fyllig och fast.

 
kvinna leende

Till att börja med framkommer nasolabialvecken bara som dynamiska rynkor när du skrattar eller ler. 


SÅ HÄR BLIR DU AV MED SKRATTLINJER

Utan att genomgå potentiellt kostsamma och invasiva behandlingar går det inte att helt bli av med nasolabialvecken. Men det finns massor av sätt att reducera dem, inklusive topiska krämer, ansiktsmassage och ljusterapi.

Så här kan du reducera skrattlinjer:
Så här blir du av med skrattlinjer

1) Ansiktsmassage

Vissa hävdar att ansiktsmassage kan behandla tecken på åldrande genom att göra huden fylligare och stimulera kollagenproduktionen. Även om det inte finns några säkra bevis, skadar det inte att massera ansiktet regelbundet för att försöka reducera linjer.

Så här blir du av med skrattlinjer

2) Topiska dagkrämer

Krämer såsom NIVEA Cellular Expert Filler Day Cream innehåller effektiva ingredienser som ger näring åt huden och främjar produktionen av kollagen. Att använda denna produkt dagligen bidrar till att mjuka upp linjer och definiera konturer på nytt.

Så här blir du av med skrattlinjer

3) Topiska nattkrämers

Utöver en effektiv dagkräm, stöder en nattkräm din huds naturliga regenerering och reparationsprocess medan du sover och kan bidra till att definiera dina ansiktskonturer på nytt. Ingredienser såsom Q10, bakuchiol och folsyra har alla beprövade anti-aging-effekter.

Så här blir du av med skrattlinjer

4) Ansiktsövningar

Du kan pröva att göra ansiktsövningar varje dag för att stärka musklerna i ansiktet och få skrattlinjerna att bli mindre framträdande. Beläggen för hur effektiva ansiktsövningar är begränsade, men de är ofarliga och gratis att prova.

Så här blir du av med skrattlinjer

5) Ljusterapi

LED-ljusterapi används för att behandla åtskilliga hudproblem och hudåkommor. Under behandlingen tränger LED-ljus in i huden i ett försök att främja regenerering och minska tecknen på åldrande. I allmänhet krävs regelbunden behandling tillsammans med en hudvårdsrutin för att man ska se fördelarna.

Så här blir du av med skrattlinjer

6) Kirurgiska eller kosmetiska lösningar

Kosmetiska behandlingar är förmodligen det mest effektiva men också minst naturliga sättet att bli av med nasolabialveck. Dessa sträcker sig från fillers och micro-needling till fullskaliga ansiktslyft. Det rekommenderas att man prövar hudvårdsrutiner och naturliga lösningar innan man väljer skönhetsingrepp. Om du funderar på att genomgå ett skönhetsingrepp bör du rådfråga din läkare först.


NIVEA Q10 TARGETED WRINKLE FILLER FÖR ATT REDUCERA NASOLABIALVECK

kvinna som använder Nivea Q10 ansiktskräm

NIVEA Q10 Power Expert Wrinkle Filler Serum erbjuder en avancerad lösning mot rynkor. Rent koenzym Q10 har kombinerats med Bioxifill-peptider för att tränga ner genom tio hudlager och stimulera produktionen av kollagen och ge så gott som omedelbara rynkutfyllande resultat. Införliva denna lösning i din ansiktsvårdande anti-aging-rutin efter rengöring och innan du applicerar din återfuktande produkt för att med tiden reducera dina skrattlinjer. 

Koenzym Q10 är en kraftfull antioxidant som bidrar till att ge ny energi åt och föryngra huden. NIVEA Q10-sortimentet är omsorgsfullt utvecklat för att uppfylla behoven hos olika hudtyper, skydda celler mot skada och sakta ner åldrandeprocessen. Att införliva dessa produkter i din hudvårdsrutin kan med tiden bidra till att minska förekomsten av fina linjer och rynkor.


GÅR DET ATT FÖRHINDRA ATT DET BILDAS NASOLABIALVECK?

Tyvärr är svaret nej, de är en naturlig del av åldrandet och t.o.m. barn har dem när de skrattar eller ler. Men det finns saker du kan göra för att undvika att de fördjupas, vilket oftast innebär att man ska undvika det som orsakar dem.

För att försöka motverka att skrattlinjerna fördjupas kan du:
1) Undvika rökning
2) Applicera solkräm dagligen
3) Äta hälsosamt
4) Få massor av motion
5) Konsekvent använda en personlig hudvårdsrutin
6) Sova 7–9 timmar per natt
7) Hålla huden återfuktad

mörkt hår flicka tittar på hennes vänstra sida

Musklerna i ansiktet kan tonas på samma sätt som på resten av kroppen för att kontrollera ansiktsuttrycken på ett bättre sätt. 

Så här kan du massera dina nasolabialveck

För att minska nasolabialvecken på naturlig väg kan du massera dem varje dag. Massagen syftar till att förbättra hudens struktur och förhindra att den hänger. Här är några tips på hur du kan utföra massagen:

- Använd dina knogar och dra dem neråt från kindbenen till hakan och tillbaka upp igen
- Upprepa denna process cirka 20 gånger på båda sidor av ansiktet
- Applicera ett lätt tryck
- Upprepa detta dagligen som ett led i din hudvårdsrutin

Ansiktsövningar som syftar till att försöka reducera nasolabialvecken på naturlig väg

Musklerna i ansiktet kan tonas på samma sätt som på resten av kroppen för att kontrollera ansiktsuttrycken på ett bättre sätt. Om du upprepar detta över tid kan du kanske se en minskning av dina skrattlinjer. Du kan testa följande dagligen utan att riskera någon skada:

- Tryck läpparna uppåt som om du försökte kyssa himlen och håll kvar i 15–20 sekunder. Upprepa 5 gånger.
- Dra isär mungiporna med pekfingrarna samtidigt som du drar ihop dina ansiktsmuskler för att skapa lite motstånd. Håll kvar i 2–3 sekunder och upprepa 30 gånger.
- Puta med läpparna samtidigt som du drar dina mungipor utåt. Håll kvar i 15 sekunder och upprepa 5 gånger.
- Lyft försiktigt upp dina kindben med hjälp av handflatorna, samtidigt som du putar med läpparna i en kyssande rörelse. Håll kvar i 20 sekunder och upprepa 5 gånger.


SÅ HÄR MINSKAR DU NASOLABIALVECK – FÖR MÄN

Som tur är för männen har deras hud mer kollagen och därför ser de ofta yngre ut än jämngamla kvinnor. Mäns hudstruktur skiljer sig en del från kvinnors och behöver därmed vårdas på ett annat sätt. De flesta allmänna hudvårdsråd gäller fortfarande, men det som män applicerar i ansiktet bör reflektera behoven hos deras hud.

NIVEA MEN Anti-Age Hyaluron-produkter har utvecklats med hyaluronsyra för att hålla huden återfuktad och reducera tecken på åldrande. Regelbunden användning av dessa produkter kommer med tiden att göra huden fylligare, fastare och mjukare, synligt reducera djupa rynkor och stärka hudens elasticitet.


FLER VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR OM NASOLABIALVECK

Om du fortfarande har frågor om skrattlinjer följer här några vanliga frågor och svar i detta ämne:
 
mörkt hår flicka leende

Skrattlinjer framträder i vilken ålder som helst eftersom det handlar om en dynamisk rynka, men de börjar bli mer statiska i åldrarna 25–30 år. 

Vid vilken ålder börjar nasolabialveck framträda?
Skrattlinjer framträder i vilken ålder som helst eftersom det handlar om en dynamisk rynka, men de börjar bli mer statiska i åldrarna 25–30 år. När kollagenproduktionen avtar börjar de bli djupare: vid 40 års ålder är de vanligtvis synliga i de flesta människors ansikten, och vid 50 års ålder är de mer markerade.

Vem löper störst risk att få nasolabialveck?
Kort sagt, alla. De som tar bättre hand om sin hud och har en mer hälsosam livsstil märker kanske att skrattlinjerna är mindre framträdande eller dyker upp senare i livet, medan de som inte tar hand om sin hud och som lever ohälsosamt kan se dem framträda tidigare och vara djupare. Genetik påverkar också hur framträdande skrattlinjer en person får.

Är nasolabialveck attraktiva?
Ja! De kan definitivt vara attraktiva eftersom de vittnar om ett liv fyllt av skratt och leenden. 

Blir nasolabialvecken mindre tydliga när man går ner i vikt?
Gradvis viktminskning kan reducera hur framträdande skrattlinjerna är eftersom kinderna inte längre är lika runda. Med en snabb viktnedgång kan få skrattlinjerna att bli mer framträdande p.g.a. av överskottshud.

Hur bör man sova för att undvika nasolabialveck?
Försök att sova på rygg eller utan att den nedre halvan av ditt ansikte vidrör kudden. Var även noga med att applicera en nattkräm innan du går till sängs.

Orsakar stress nasolabialveck?
Ja, det kan det göra. Stress påverkar huden på alla möjliga sätt, och ett av dem är att det påskyndar tecken på åldrande. Höga stressnivåer leder sannolikt till förtida tecken på åldrande såsom fina linjer och rynkor.

Orsakar stress nasolabialveck?
Ja, det kan det göra. Stress påverkar huden på alla möjliga sätt, och ett av dem är att det påskyndar tecken på åldrande. Höga stressnivåer leder sannolikt till förtida tecken på åldrande såsom fina linjer och rynkor.

Påverkar alkohol nasolabialvecken?
Alkoholintag bidrar sannolikt till djupare nasolabialveck. En av effekterna av alkohol är uttorkning, vilket kan få huden att förlora sin elasticitet och börja hänga. En annan effekt är att alkohol påskyndar minskningen av kollagen, vilket ytterligare påverkar huden.

Hjälper hyaluronsyra mot nasolabialveck?
Det gör det definitivt. De mest populära fillerprodukterna innehåller hyaluronsyra eftersom det bidrar till att fylla ut dem och förhindrar att rynkor fördjupas. Produkter som innehåller hyaluronsyra kan även bidra till att återfukta, strama åt och fylla ut huden, vilket minskar förekomsten av rynkor. 

Cellular Expert Lift and Cellular Expert Filler-sortimentet erbjuder några av NIVEA:s mest effektiva anti-age-produkter. Genom att kombinera hyaluronsyra med andra suveräna aktiva anti-age-ingredienser kan dessa produkter bidra till att förbättra hudens fasthet och minska förekomsten av fina linjer och rynkor.

 
mörkt hår flicka leende

PRODUKTER SOM HJÄLPER ATT MINSKA NASOLABIALA VECKEN