kvinna ler med klar hud

Rengöring ansikte

Vår guide med tips för rengöring av ansikte och hur man rengör ansiktet för en jämn, klar hy.

Rengöring ansikte

Jämn, klar hy och rengöring av ansikte är individuellt och huden går ofta igenom olika perioder när den är mer ren eller oren. Det är helt normalt. Det viktigaste är att rengöra ansiktet och att du känner dig bekväm med din hud. 

Läs vår guide med tips för rengöring ansikte och hur du bäst rengör ansiktet för att snabbt få en jämn, klar hy.

Vad kan orsaka oren hy?

Det är viktigt att förstå vad som kan orsaka oren hud för att hitta bästa sättet att rengöring ansikte för att snabbt få en jämn, klar hy. Här lyfter vi fram några orsaker till varför huden periodvis kan vara oren: 
 
– Hormoner kan orsaka en överproduktion av talg i körtlarna vilket kan leda till tilltäppta porer

. – Stress kan leda till hormonförändringar hos personer som är benägna att få akneutbrott. 

– Starka ingredienser eller ingredienser som helt enkelt inte passar huden kan leda till oren hud. 

– Man rengör inte sina sminkborstar. Smutsiga sminkborstar är en grogrund för bakterier som kan leda till akneutbrott. Det är som att svepa bakterier över ansiktet om man inte rengör sina sminkborstar regelbundet.
 
– Man använder för många produkter. Ett viktigt steg för att rengöra ansiktet och få en jämn, klar hy är att hitta rätt balans av produkter med aktiva ingredienser. Håll dig till en enkel rutin som passar dig.

Läs vidare för att ta reda på hur du ska rengöra ansiktet för en jämn, klar hy.
dam med klar hud
Få en perfekt, jämn och slät hud

Rengöring ansikte – fyra tips för att rengöra ansiktet

– Förstå vilken hudtyp du har
För att rengöra ansiktet och få en jämn, klar hy behöver du först förstå din hudtyp behov. Det är lättare att undvika irritation, akneutbrott, rodnader, torr hud och annat om du ger huden den näring den behöver. 
 

– Välj hudvårdsprodukter som passar dig 
Man kan behöva prova sig fram och det är värt att ha lite tålamod med nya produkter eftersom huden kanske inte reagerar på den aktiva ingrediensen direkt, men sluta att använda produkten om den bränner på huden eller ger dig klåda. 


– Använd hudvårdsprodukter med måtta 
Hudvården spelar en avgörande roll för att rengöra ansiktet, men huden kan bli irriterad och orsaka akneutbrott och torrhet om vi använder för mycket produkter.
 

– Använd Gua Sha
Gua Sha är en traditionell kinesisk massage med ett verktyg, vanligtvis en platt, liten sten, som förs över ansiktet för att stimulera lymfsystemet och ge huden lyster, släta ut rynkor och minska fina linjer.

Få en perfekt, jämn och slät hud

Rengöring ansikte – tips för en ren, klar hy

Nu när du vet hur du ska rengöring ansikte vill du säkert också veta hur du ska behålla din rena, klara hy. Här har vi samlat några enkla förändringar du kan göra i din hudvårdsrutin för att rengöra ansiktet och behålla en ren och klar hy:
 
kvinna med klar hud
Rengöring ansikte – tips för en ren, klar hy

– Tvätta ansiktet innan du går och lägger dig

Under dagen är vi ute och rör oss i olika miljöer och det är omöjligt att undvika att huden blir smutsig. Använd en skonsam ansiktsrengöring innan du går och lägger dig för att undvika att smutsen leder till ett akneutbrott.
 
Rengöring ansikte – tips för en ren, klar hy

– Tvätta ansiktet när du vaknar

It's best to start the day by washing your face to remove any dirt or oil gathered on the face in your sleep. It also helps to start the day fresh and make sure there's no dirt gathering in your pores before the day has even begun. Adding this to your daily regime will work wonders when trying to keep clear skin.
Rengöring ansikte – tips för en ren, klar hy

– Försök att inte röra ansiktet så mycket

Våra händer är täckta av mikroskopiska bakterier och fett, så se till att de inte hamnar i ansiktet. Försök även att tvätta händerna regelbundet och undvik att röra vid ansiktet om du inte behöver.

Rengöring ansikte – tips för en ren, klar hy

– Låt ansiktet andas

Många kvinnor använder smink varje dag, några för att det ger dem självförtroende, andra för att de helt enkelt vill känna sig snygga och andra för att täcka över blemmor. Försök att låta huden vila från sminket åtminstone en dag i veckan eller över helgen, så att huden kan återhämta sig. Det kommer att underlätta din rengöring av ansiktet och kan bidra till en ren och klar hy.
 
 
Rengöring ansikte – tips för en ren, klar hy

– Tvätta inte för mycket

Ju mer du tvättar ansiktet desto mer fett kommer huden att producera för att kompensera. Det är viktigt att tvätta ansiktet regelbundet för att ta bort smuts, men man måste vara skonsam mot huden och också låta den producera det naturliga fett som är bra för huden.

Tvätta ansiktet hemma

Rengöring av ansikte för en ren och klar hy börjar med en bra rengöringsprodukt som passar din hudtyp. Ansiktsrengöringen ska inte bara ta bort smuts och bakterier från dagen utan även bevara hudens pH-balans. Vår NIVEA Hydra Skin Effect Micellar Face Wash med ren hyaluronsyra tar bort smuts och smink samtidigt som den bevarar hudens naturliga fuktbalans. En hud med bra fuktbalans är ofta ren och klar. Torr hud kan göra att döda hudceller ansamlas och leda till irritation och blemmor.
kvinna med klar hud
Tvätta ansiktet hemma

Rengöring ansikte – rutin:

Vi har tagit fram en hudvårdsrutin som du kan följa hemma för att rengöra ansiktet och få en ren och klar hy!

Exfoliera
Exfoliering tar bort döda hudceller från huden som annars skulle kunna täppa igen porerna och göra det lättare för smutsen att gro och orsaka pormaskar och akneutbrott. Du kan förebygga det genom att exfoliera tre gånger i veckan.


Använd en toner
En toner är en snabbabsorberande fuktboost för huden som samtidigt bidrar till att ta bort döda hudceller. Den förbereder huden för fuktkräm och smink och balanserar ansiktets pH-nivåer och kan dämpa flammiga områden på huden. Lägg till en toner till morgonrutinen. Det är ett enkelt och effektivt sätt att rengöra ansiktet och få en ren, klar hy.


Använd en fuktkräm utan olja
Då kan du återfukta huden utan att använda extra oljor i ansiktet. Det är särskilt viktigt för personer med fet hy som upplever att huden i ansiktet producerar mycket olja. Vår NIVEA Hydra Skin Effect Moisturizing Day Cream är fullmatad med otroligt närande ren hyaluronsyra, som finns naturligt i kroppen och smörjer leder och organ (även huden). Syran har förmågan att binda tusen gånger sin vikt i vatten och är ett absolut måste för alla som vill rengöra ansiktet och få en ren, klar hy. 


Ansiktsmasker
Ansiktsmasker är perfekta när man vill rengöra ansiktet och få en ren, klar hy eftersom de gör en rad bra saker för huden allt på samma gång. Bland annat återfuktar de huden, tar bort överflödig olja och drar ihop porer.

Vad man ska undvika!

På samma sätt som det finns saker vi kan göra för att effektivt rengöra ansiktet finns det saker vi ska undvika om vi vill ha en ren, klar hy. Om du undviker de här sakerna kan du effektivt rengöra ansiktet och snabbt få en ren och klar hy.
 
kvinna skruvar upp ansiktet

1) Alkohol

Vi vet alla att för mycket alkohol leder till uttorkning och den fruktade bakfyllan, men du kanske inte visste att alkohol även torkar ut huden. Huden kan då se blek och torr ut trots all tid och energi du lägger ner på din dagliga skönhetsrutin. Undvik att dricka för mycket alkohol för att undvika att huden blir uttorkad. Dessutom kan sockret i alkoholen skada kollagenet i huden och förstora porerna, och då är det lättare att de fylls med smuts.

 

2) Gluten

Gluten finns i vete, råg och korn och påverkar hudens pigment, så det kan leda till missfärgningar på huden. Gluten kan även leda till att huden inflammeras, så att den ser svullen ut. Försök därför att dra ner på glutenintaget, så kommer du att se vilken otrolig skillnad det gör för att få en ren och klar hy.
 

3) Mjölkprodukter

Mjölk och produkter som innehåller mycket mjölk kan rubba hormonbalansen och leda till fler akneutbrott, särskilt på kinderna och andra områden som direkt påverkas av hormoner.
 

4) Socker

Vi vet alla att socker är skadligt för hälsan och kan leda till en rad olika sjukdomar och problem, allt från viktökning till hjärtproblem, men det kan också påverka huden. Höga sockernivåer kan göra att huden ser matt och glåmig ut. Det kan dessutom leda till onödiga akneutbrott. Försök att inte äta för mycket processad mat, för mycket frukt, sötsaker och juice för en frisk och ren hud.

Rengöring ansikte och kost

Vår kost spelar en viktig roll när vi ska rengöra ansiktet för att få en jämn och klar hy. Det här ska du äta för att effektivt rengöra ansiktet och få en jämn och klar hy:
 
ren huddiet
Gröna bladgrönsaker
Gröna bladgrönsaker är bland det viktigaste för en klar hy i kombination med rengöring av ansikte. De är viktiga för en bra matsmältning och bidrar dessutom till att huden kan rensa upp ansamlingar av hormoner och toxiner på huden som annars skulle kunna leda till ett akneutbrott.


Fet fisk
Fet fisk är bra för huden och när du ska rengöra ansiktet eftersom det bidrar till att naturligt kontrollera fettet i huden. Dessutom kan fettsyrorna i fisken bromsa hudens ålderstecken.


Honung
Överraskande nog är honung rikt på vitaminer som är bra för huden, så många använder till och med honung som ansiktsmask tack vare de otroligt bra egenskaperna för huden.


Växtbaserat protein
Nötter och bönor är otroligt bra för huden tack vare de proteiner de innehåller. Proteiner finns i huden, håret och naglarna, så om vi äter proteiner kan vi se till att hålla dem starka och skapa en barriär som skyddar huden mot saker i omgivningen.


Kokos
Kokosnötsoljans antibakteriella egenskaper bidrar till en ren hud. Den är även rik på antioxidanter som kan ge huden den där otroliga lystern.

Rengöring ansikte – huskurer

Huskurer kan vara ett perfekt sätt att effektivt rengöring ansikte. Hämta inspiration av våra tips om hur du effektivt kan rengöra ansiktet för en jämn, klar hy:
 
aloe vera
Aloe vera
Aloe vera lugnar och återfuktar och kan lindra irriterad hy som lätt får akneutbrott. Tack vare dessa egenskaper är aloe vera en populär ingrediens i hudvårdsrutiner för rengöring av ansikte. 

 
Drick mer vatten
Vatten och frisk hy går hand i hand. Försök att dricka minst två liter vatten om dagen för en strålande hud med bra fuktbalans.


Kokosnötsolja
Kokosnötsolja är djupt återfuktande och har även antibakteriella egenskaper som underlättar när du ska rengöra ansiktet. Applicera oljan på det drabbade området och låt huden absorbera den för bästa resultat!


Rosenvatten
Rosenvattnets antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper gör det till en av de vanligaste huskurerna när man vill få en klar, strålande hud. Man kan ofta hitta rent rosenvatten, men det är även en vanlig ingrediens i ansiktskrämer och serum