kvinna med slutna ögon

Så här reducerar du rynkor i pannan för en slätare hud, tillsammans med NIVEA

Börjar du se linjer eller veck i pannan? Lär dig mer om rynkor i pannan och hur du effektivt kan behandla dem, för slätare hud tillsammans med NIVEA.

VAD ÄR RYNKOR I PANNAN?

Det elastin och kollagen som håller vår hud spänstig och elastisk minskar när vi åldras. Det innebär att vår hud inte sviktar tillbaka på samma sätt som tidigare, vilket får fina linjer och veck att börja framträda. Med tiden kan dessa linjer bli djupare – tills de en dag blivit permanenta. Detta inträffar ofta i pannan. Kort sagt är rynkor i pannan de horisontella linjer som framträder tvärs över din panna.

Olika typer av rynkor i pannan

Det finns två typer av rynkor: dynamiska och statiska. Dynamiska rynkor framträder när du gör en min och försvinner när du slutar att le, kisa eller rynka pannan. Men statiska rynkor lämnar kvar spår även när ditt ansikte är i vila. Det är förekomsten av dessa ”statiska rynkor” som de flesta försöker undvika.    

Kom ihåg att fina linjer i pannan är en del av att bli äldre och att de är ett tecken på att du har levt ett härligt liv – ju mer uttrycksfull du är, desto mer sannolikt är det att dessa linjer framkommer. Rynka inte pannan av oro – du behöver inte bekymra dig om dessa linjer. Men om de besvärar dig finns det många sätt att reducera deras synlighet. 

kvinna som applicerar Nivea ansiktskräm på hennes panna

VAD ORSAKAR RYNKOR I PANNAN ELLER, SOM VISSA KALLAR DEM, UTTRYCKSRYNKOR?

Det finns åtskilliga olika faktorer som kan få din hud att bilda rynkor – och en del av dem kan du kontrollera. 
 

1. Åldrande och genetik

När du blir äldre blir din hud torrare och mindre elastisk. Detta beror på att produktionen av naturliga oljor minskar. Samtidigt börjar fetthalten i de djupare hudlagren att minska, vilket kan få huden att se slapp ut och skapa mer uttalade linjer och djupa rynkor. Men dina gener spelar också en roll för när du eventuellt börjar utveckla statiska rynkor. 

 

2. Solexponering

UV-strålar påskyndar den naturliga åldrandeprocessen och är ofta huvudorsaken till förtida rynkor. Detta beror på att UV-ljuset bryter ner hudens kollagen och de elastiska fibrer som bildar hudens bindväv. När den bryts ned förlorar din hud sin flexibilitet och i stället för att se fast och spänstig ut, kan den börja bli slapp och rynkig. Det är därför de flesta hudvårdsspecialister rekommenderar att du använder solskydd i din dagliga hudvårdsrutin. 

 

3. Rökning

Rökning är inte bara skadligt för din hälsa, utan kan dessutom påskynda åldrandet och bidra till att rynkor bildas. Vissa hudvårdsspecialister anser att detta beror på cigaretternas effekt på kroppens kollagenproduktion. 

 

4. Ansiktsuttryck

Återkommande ansiktsuttryck – såsom att kisa, le och rynka pannan – kan orsaka fina linjer och rynkor. Dessa upprepade rörelser präglas in i musklerna och bildar gropar under hudens yta. När din hud blir mindre fast blir dessa fåror under huden mer framträdande. 

 

5. Sömnposition

Det är viktigt att sova gott, men visste du att ditt sätt att sova kan fördjupa rynkor i pannan och ansiktet? Om du ligger på magen eller på sidan kan detta få ditt ansikte att tryckas ihop mot kudden och resultera i ”sömnlinjer”. Med tiden kan dessa sömnlinjer bli permanenta. Det kan vara knepigt, men försök gärna att sova på rygg i stället. 

 

Nivea serum

Vilka andra delar av ansiktet är benägna att få rynkor?

 

Huden i ditt ansikte är förhållandevis känslig och får lätt rynkor med tiden. 

Några av de vanligaste områdena är:
- Kråksparkar
Kråksparkar är små rynkor i ögonvrårna som ofta orsakas av att man kisar. 

- Skrattrynkor
Linjer runt munnen – som ofta orsakas av att man ler och skrattar. 

- Veck mellan ögonbrynen 
Dessa är mycket lika rynkor i pannan, men utgörs av de två vertikala linjer som kan framträda mellan ögonbrynen när man rynkar pannan eller koncentrerar sig.  


Få bort rynkor i pannan

Det kan vara svårt att bli av med uttalade rynkor, men om du besväras av dem finns det ett antal behandlingar du kan prova. Det enklaste och rekommenderade sättet för de flesta är att börja med att se över sin hudvårdsrutin.

 

Behandling av rynkor i pannan med innovativ hudvård

Tack vare vetenskapliga innovationer finns det massor av olika anti-aging-produkter som du kan köpa i ditt lokala apotek eller kosmetikabutik, och dessa produkter innehåller en del imponerande och mycket effektiva ingredienser.

blond kvinna leende

TRE KRAFTFULLA INGREDIENSER FÖR ATT BEHANDLA RYNKOR I PANNAN

1. Hyaluronsyra

Denna ingrediens har verkligen varit en snackis i hudvårdskretsar. Hyaluronsyra är populär på grund av dess förmåga att öka återfuktningen och skapa fyllig hud som ser frisk ut. Ordet ”syra” låter kanske inte så lockande, men oroa dig inte – den är helt ofarlig. Och den är en suverän ingrediens att hålla utkik efter när du ska förnya dina hudvårdsprodukter. 

Hyaluronsyra är stjärnan i ett antal av NIVEA:s anti-age-hudvårdsprodukter, däribland NIVEA Cellular Expert Filler-sortimentet som inkluderar dag- och nattkrämer samt serum.

2. Koenzym Q10

Q10 är suveränt för att minska förekomsten av fina linjer och rynkor. Varför? Därför att detta är en kraftfull antioxidant som bidrar till att skydda huden mot skador som orsakats av solen, miljöfaktorer och åldrande. Dessutom främjar den produktionen av kollagen, vilket gynnar cellförnyelse och bibehåller hudens elasticitet, och reducerar på så vis förekomsten av fina linjer och rynkor. Utbudet av produkter med Q10 bygger på vetenskapliga rön för att de ska ha en stor påverkan på huden.

Q10 Power Ultra Recovery Night Serum ger en stor dos av Q10 i varje pumptag. Det är en fantastisk innovation inom anti-wrinkle-teknologi. Högkoncentrerat Q10 bidrar till att skydda huden mot fria radikaler och fyller huden med energi så att den har möjlighet att förnya sig. Många kvinnor har upplevt fantastiska fördelar redan efter två veckor.

Plus vårt nya Q10 Power Expert Wrinkle Filler Serum, fokuserar på att behandla just de områden du vill rikta in dig på, allt från linjer i pannan till skrattrynkor och rynkor runt läpparna. Det tränger ner i tio hudlager och du kan se resultat inom fem minuter. Använd produkten konsekvent för långsiktig reducering av djupa rynkor.

kvinna som håller en Nivea ansiktskräm

Q10 Power Expert Wrinkle Filler Serum, fokuserar på att behandla just de områden du vill rikta in dig på, allt från linjer i pannan till skrattrynkor och rynkor runt läpparna. 

kvinna leende

3) Bakuchiol

Du har förmodligen hört talas om retinol – och det här är retinols mer lättanvända kusin. Många upplever att retinol kan irritera huden, särskilt om de har känslig hud. Men bakuchiol är ett helt växtbaserat alternativ som fungerar precis lika bra, utan att irritera huden. 

Det bidrar till att motverka fina linjer och rynkor, är effektiv när det gäller att reducera acne, kan motverka ojämna hudtoner och t.o.m. stimulera produktionen av kollagen. Det är en verkligt kraftfull och mångsidig ingrediens. 

I NIVEA Cellular Expert Lift-sortimentet hittar du några av de mest effektiva anti-age-produkterna. Prova att kombinera NIVEA Cellular Expert Filler Day Cream med NIVEA Cellular Expert Night Cream för en 24 timmars rutin som riktar in sig på djupa rynkor i pannan och gör huden fastare.


NATURLIGA METODER MOT RYNKOR I PANNAN

1. Behandling med kokosolja
Tillsätt en tesked jungfrulig kokosolja i handflatan och massera den mellan händerna för att värma den. Massera in oljan i huden, fokusera på de områden som bekymrar dig. Låt sitta i några minuter och skölj sedan, eller låt sitta över natten för en mer intensiv fuktkick. Detta kan hjälpa dig att ta bort rynkor i pannan, men du bör undvika denna metod om du lätt får finnar. 
 
2. Ansiktsmassage
Varsam massage kan öka blodcirkulationen och bidra till att få musklerna i ansiktet att slappna av, vilket kan bidra till att reducera eller eliminera rynkor och fina linjer. Det är viktigt att använda olja när man utför ansiktsmassage eftersom man inte vill dra i huden – det orsakar bara mer skada. 
 
Prova en tesked med olivolja blandat med en tesked kokosolja. Använd händerna eller en mineralsten (gua sha) och massera helt enkelt din panna med uppåtgående rörelser i cirka tio minuter. När du är klar, skölj noga av ansiktet med varmt vatten och klappa huden torr. Upprepa detta varje kväll. 

kvinna med långt, mörkt hår

Professionella behandlingar för att reducera rynkor i pannan när man är ung

NIVEA rekommenderar alltid icke-invasiva åtgärder först, men det finns även professionella behandlingar. Många väljer botox som ett alternativ för att hantera sina rynkor i pannan. 
Botox är ett muskelavslappnande medel som sprutas in i pannan och minskar musklernas rörelse. Det kan även förhindra att rynkor blir djupare. Kom ihåg att det är viktigt att gå till en licensierad behandlare om du överväger att spruta in botox på grund av ansiktsstrukturens komplexa anatomi.  

Så här förebygger du rynkor i pannan

Många hudvårdsexperter är överens om att det bästa sättet att bekämpa rynkor i pannan, är att förebygga att de uppstår. 

De olika metoder som folk använder för att behandla sina rynkor är också de saker du bör använda för att förebygga dem – det är mycket enklare att förebygga rynkor än att få bort dem! 

Att införliva några av de behandlingar och huskurer som listas ovan i din dagliga rutin kan verkligen förbättra hudens elasticitet och kollagenhalt och bidra till att förebygga att rynkor uppkommer. Tänk på att det är konsekvens som är nyckeln. 

RYNKA INTE PANNAN …

Kom ihåg att man inte måste åtgärda eller bli av med rynkor. De är ett smärtfritt och naturligt inslag, och allas hud kommer för eller senare att visa tecken på att åren går. I slutänden är rynkor ett tecken på att man verkligen levt sitt liv. 

Om du inte gillar ditt utseende med fina linjer och rynkor i pannan, finns det olika sätt att reducera dem. Det viktigaste är att du mår bra i din egen hud.