kvinna som håller en Nivea ansiktskräm

Så här reparerar du din skadade hudbarriär

Att hålla din hud återfuktad och skyddad är hudbarriärens primära funktion, och att upprätthålla styrkan hos hudbarriären är avgörande för att bevara en frisk hud.

VAD ÄR EN HUDBARRIÄR ELLER HYDROLIPID BARRIÄR?

Hudbarriären, som även kallas hydrolipid filmbarriär eller hydrolipid barriär, håller huden återfuktad och motverkar förlust av fukt, så att huden känns mjuk och spänstig. Den hydrolipida barriären består av hudceller som är sammanlänkade av lipider och innehåller naturliga återfuktare, fettsyror och ceramider, som alla spelar en avgörande roll för hudens hälsa. 

Hudbarriären är viktig eftersom den ansvarar för att skydda huden mot yttre faktorer såsom UV-strålar, kemikalier, föroreningar och alla andra externa hot som kan skada huden. En annan huvuduppgift är att förhindra förlust av vatten, så om din hud känns torr och känslig kan det vara ett tecken på en skadad hudbarriär.

VAD ÄR EN SKADAD HUDBARRIÄR?

En skadad eller förstörd hudbarriär är när det inte längre finns en stabil koppling mellan hudens celler. Om hudbarriären är trasig kan externa hot lättare absorberas av huden, vilket leder till förlust av mer vatten och orsakar ännu mer irritation. Detta innebär också att hudbarriären inte längre kan hålla kvar oumbärliga ämnen såsom fettsyror och kolesterol som bidrar till att upprätthålla hudcellernas integritet.

FEM ORSAKER TILL EN SKADAD HUDBARRIÄR

1. Överdriven rengöring eller exfoliering
Att använda rengöringsprodukter med aktiva ingredienser eller dofter kan torka ut huden alltför mycket och göra den irriterad och stram, vilket kan ge en försvagad hudbarriär. 

Var noga med att alltid läsa anvisningarna på produktförpackningen för att säkerställa att du använder produkterna på rätt sätt för bästa resultat.

2. Miljöförhållanden
En förstörd hudbarriär kan bero på miljöförhållanden såsom extrema temperaturer, föroreningar och UV-strålar som kan skada hudceller och lipider, så att det blir svårt för huden att behålla fukt och skydda sig själv. 

3. Medicinska åkommor
Hudåkommor såsom eksem, psoriasis och dermatit kan kräva behandling med vissa läkemedel om detta ordineras av en läkare, och dessa läkemedel kan orsaka torrhet och klåda som bidrar till en trasig hudbarriär.

4. Livsstilsfaktorer
Dålig kosthållning med massor av fett, salt och socker, alltför stort alkoholintag och rökning kan avsevärt skada hudbarriären på grund av inflammation, oxidativ stress och näringsbrist.

5. Åldrande
När det gäller åldrande börjar den hydrolipida barriären att tunnas ut och förlora sin förmåga att hålla kvar fukt på grund av en minskning av hudens naturliga oljor och lipider, som håller huden mjuk och återfuktad. Detta kan leda till torrhet, strävhet, klåda och t.o.m. öka risken för infektion.

två flickor som står sida vid sida

Var noga med att alltid läsa anvisningarna på produktförpackningen för att säkerställa att du använder produkterna på rätt sätt för bästa resultat.

 

NIO SYMPTOM PÅ EN SKADAD HUDBARRIÄR

grupp vänner ler

En skadad hudbarriär kan visa sig i en rad olika symptom som exempelvis:
1. Torr, fläckig hud

2. Flagig, ojämn textur

3. Känslighet

4. Rodnad 

5. Kliande hud

6. Inflammation

7. Hud med ett matt utseende

8. Utdragen sårläkning

9. Hudinfektioner

Fem tips på hur man bygger upp hudbarriären

1. Håll din hud återfuktad under hela dagen och fokusera på att införliva ingredienser såsom ceramider eller hyaluronsyra i din hudvårdsrutin, eftersom de är kända för sin förmåga att förbättra hudens fyllighet och återställa naturliga fuktnivåer.
2. Om du har ömtålig, känslig hud bör du vara noga med att inte exfoliera huden dagligen eftersom det kan beröva huden dess naturliga oljor och irritera den ännu mer. 
3. Var noga med att inte använda alltför mycket av produkter som innehåller ingredienser som till exempel alkohol eller parfym.
4. Att anamma en hälsosam livsstil kan förbättra hudens funktion och även upprätthålla en stark hudbarriär, eftersom en välbalanserad kosthållning med massor av vitaminer och fettsyror kan förstärka hudens hälsa och motståndskraft. 
5. Var noga med att använda solskydd varje dag för att begränsa och förebygga ytterligare skada på din hudbarriär från UV-strålar. En fördel med att använda solkräm i din dagliga återfuktande produkt är att solkrämen både håller huden återfuktad och skyddar den mot solen.

Att bygga upp en försvagad hudbarriär kan ta tid och kräva tålamod, och en konsekvent omvårdnad är själva nyckeln.


NIVEA:S REPARATIONSRUTIN FÖR ATT BYGGA UPP HUDBARRIÄREN

En enkel och skonsam hudvårdsrutin är exakt det du behöver för att komma igång med att reparera din hudbarriär. Utforska NIVEA Cellular Expert-sortimentet som innehåller återfuktande ingredienser såsom hyaluronsyra som ger huden intensiv återfuktning. Försök att införliva dessa produkter i din dagliga rutin för att få de bästa resultaten när det gäller att förbättra din hudbarriärsfunktion.
 

1. Rengöring

För att reparera hudbarriären på ett effektivt sätt, avstå från att använda rengöringsprodukter som innehåller starka ingredienser som kan störa de naturliga oljor som finns i huden. Satsa i stället på att använda återfuktande rengöringsprodukter såsom NIVEA Sensitive Cleansing Milk. Denna rengöringsmjölk bidrar till att lindra symptom som till exempel rodnad, stramhet och torrhet, samtidigt som den bevarar hudens naturliga fuktnivåer. 

2. Återfuktning

Nyckeln till att reparera din hudbarriär är att hålla huden återfuktad. En riktigt bra början är att använda en återfuktande ansiktsmask efter rengöringen, som till exempel NIVEA Hydra Skin Sheet Mask. Denna mask är infunderad med återställande ingredienser såsom hyaluronsyra och får din hud att kännas mjuk och återfuktad. 

För att få ännu mer återfuktning, använd en återfuktande produkt som exempelvis NIVEA Cellular Expert Filler Day Cream som ger intensiv återfuktning och stärker huden. Kombinera detta med NIVEA Cellular Expert Filler Night Cream på kvällen för bästa resultat. 

3. Solskydd

Ett av de viktigaste stegen för att reparera din hudbarriär är att skydda huden på rätt sätt mot solens skadliga UV-strålar. Solskydd är ett oumbärligt inslag i din hudvårdsrutin eftersom det fungerar som en sköld som skyddar din hud mot skada, samtidigt som det även förstärker din hudbarriär.

kvinna som applicerar nivea solspray

När en skadad hudbarriär repareras, kommer huden att kännas mer näringsrik och mjuk vid beröring med mindre torrhet, rodnad och känslighet. När du väl har byggt upp din hudbarriärs styrka kan du börja fundera på att införliva aktiva ingredienser såsom salicylsyra, niacinamid och retinol mer regelbundet.