man med skägg

Så här behandlar du skäggklåda

Läs vår guide om allt du behöver veta om skäggklåda och vad du kan göra för att behandla mjälleksem i skägget.

Så här behandlar du skäggklåda

Oavsett om du precis börjat låta skägget växa eller har haft det ett tag, har du förmodligen känt av klåda någon gång. Ibland märks klådan knappt men den kan även bli mycket obehaglig, eftersom ett konstant kliande kan göra din hud ännu mer irriterad. 

Läs vår guide om vad som orsakar skäggklåda, hur du behandlar en kliande nacke och hur du hanterar mjälleksem skägg.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN SKÄGGHÅR OCH HUVUDHÅR?

Skägghåret skiljer sig från håret på ditt huvud. Skägghår kallas androgena hår, och är tjockare och grövre än håret på ditt huvud.

 

Det finns åtskilliga orsaker till skäggklåda och kliande nacke, från rakningsirritation till igentäppta porer.

 

Läs vidare för att få veta vad som ligger bakom din skäggklåda och hur du behandlar mjälleksem i skägget.  

man with beard

Hudirritation under skägget och vad som orsakar det

Om du har ett helskägg som kliar, kan detta orsakas av torr hud under skägget. Ansiktshår avlägsnar fukt från huden och drar upp den från ytan och till håren, där den snabbt förångas. Detta kan göra huden extremt torr eller fjällande, och t.o.m. orsaka mjälleksem i skägget. Dessutom kan döda hudceller som vanligtvis avlägsnas genom daglig ansiktstvätt eller exfoliering fastna i skägget, och ansamlingen av smuts och olja kan orsaka hudirritation.

Det är även mycket vanligt att man drabbas av en kliande nacke när du först börjar låta skägget växa. När du rakar dig lämnar du kvar en vass kant på varje hårsäck och när hårstrået väl börjar växa, skrapar det grövre skägghåret mot hårsäckens kanter – och det är det som får nacken att klia.
man shaving
Här är några andra orsaker som kan orsaka skäggklåda:

Rakningsutslag

Som dermatologer kallas för irriterande kontaktdermatit, kan orsaka rodnad, stickande känsla och skäggklåda. Slöa rakhyvlar eller en sliten elektrisk rakapparat kan vara bovarna i dramat, medan en alltför nära rakning på hud som inte förberetts på rätt sätt kan orsaka friktion och resultera i skäggeksem eller skäggklåda. 
mens face cream
Här är några andra orsaker som kan orsaka skäggklåda:

Känslighet för produkter

Din hud kan vara känslig för ingredienser i rakkräm, gel och pre-shave-lotion som kan bryta ner hudens skyddande ytterlager och exponera den för irritation och klåda. Personer med känslig hud bör satsa på parfymfri lotion och kräm för att minska risken för skäggklåda och kliande nacke. Pröva vår NIVEA MEN Sensitive Pro Menmalist Liquid Shave, en rakkräm som är snäll mot huden och perfekt för rakning utan irritation. 

Skäggfinnar

Skäggfinnar är en vanlig orsak till skäggklåda och kliande nacke. Det finns åtskilliga orsaker till att du kanske upplever röda, knöliga, kliande fläckar – så kallade skäggfinnar:

Blemmor
Fläckar och blemmor uppstår när talg, som produceras av huden, blandas med döda hudceller på hudens yta. 
 

Inväxt hår
Inväxt hår uppstår när ett hårstrå som rakats eller klipps växer tillbaka ner i sin hårsäck, i stället för att växa utåt, och fångas under huden. Det är detta som orsakar irritation och inflammation. När detta händer kan hårsäcken bli röd, knölig och klia. Personer med lockigt hår drabbas extra ofta av inväxta hårstrån. 

Follikulit
Follikulit uppstår när hårsäckarna med ditt skägg blir inflammerade och känns ömma eller smärtsamma vid beröring. De kan bli till blåsor och, om det är en bakteriell infektion, fyllas med var. 
Follikulit är vanligtvis resultatet av en bakteriell infektion, viral infektion eller svampinfektion, även om det också kan orsakas av inväxta hårstrån.

 
man with beard

Så här blir du av med mjälleksem I skägget

Skäggmjäll orsakas av ett tillstånd som kallas seborroisk dermatit, som orsakar skäggeksem och får huden fjälla.
 
Experterna vet inte exakt vad som orsakar seborroisk dermatit, men de vet i alla fall att det är en reaktion på en jästsvamp som heter Malassezia på huden. Denna jästsvamp växer oftast till på områden med gott om talgkörtlar, såsom din hårbotten och ditt ansikte. Svampen bryter ner den olja som produceras av dessa körtlar, en process som kan framkalla ett fjällande eksem på hårbotten, ögonbryn, näsa, mustasch och skägg. Det är en kronisk åkomma som kan blossa upp när som helst, men god skägghygien lindrar problemet. 
 
Om du har fjällande hud under ditt skägg men ingen rodnad eller irritation, kan orsaken till din skäggklåda vara torr hud under skägget. 
 
Att försumma att tvätta ditt skägg tillräckligt väl kan också leda till att oljor och hudceller byggs upp som kan

Tips på hur du blir av med skäggmjäll:

1. Tvätta ditt skägg med varmt vatten varje dag. För hjälp med att tvätta ditt skägg, pröva vår NIVEA Men Sensitive Pro Menmalist Face & Beard Wash för en skonsam djuprengöring, perfekt för att motverka torr hud och skäggmjäll.

2. Använd en skäggtvätt som är skonsam mot huden.

3. Exfoliering med en skäggborste för att få bort döda hudceller. Var noga med att inte borsta för hårt, det kan förvärra skäggmjäll eller eventuellt skäggeksem.

4. Återfukta ditt skägg. Detta är ett avgörande steg, särskild om skäggklåda eller skäggmjäll orsakas av torr hud under skägget. Återigen, välj en produkt som är skonsam mot huden, såsom NIVEA MEN Sensitive Pro Menmalist Face Cream som lugnar och lindrar.
menmalist face cream

Så här tar du hand om ditt skägg och blir av med skäggklåda

Det finns steg du kan vidta för att undvika skäggklåda. Se vår rutin för att bli av med din skäggklåda:

Rengöring – rengör och exfoliera ditt ansikte regelbundet för att undvika att smuts fastnar I skägget. Eftersom ansiktshår skiljer sig från huvudhår, är ett vanligt schampo inte alltid den bästa lösningen för ditt skägg, eftersom det kan avlägsna de naturliga oljorna från hårstråna och göra dem torra. Satsa I stället på ett skäggschampo av god kvalitet eller en skäggrengöringsprodukt eftersom de lämpar sig bättre för ansiktshår och känslig ansiktshud. 

Balsam – om du har ett långt skägg, använd ett speciellt skäggbalsam för att reda ut och mjuka upp håret. När du väl har rengjort skägget, applicera skäggbalsam och låt det sitta I några minuter innan du sköljer ur det. När du ska välja skäggbalsam, håll utkik efter produkter med naturliga ingredienser såsom arganolja eller jojobaolja – de är suveräna för att mjuka upp och stärka ditt skägg.

Torka ditt skägg – även om detta steg ofta förbises, är det ett viktigt steg – var noga med att torka skägget på rätt sätt. Att låta vattnet sitta kvar kan torka ut din hud och ditt skägg och orsaka ett kliande skäggeksem. Handdukstorka varsamt sitt skägg efter rengöring för att få bort överskottsvattnet.

man with beard
man moisturising

Återfuktning – återfuktning är ett annat viktigt steg för att hantera ett kliande skäggeksem. Använd en lätt skäggolja eller -lotion för att mjuka upp håret och vårda huden under. 

Borste – regelbunden borstning ger inte bara ditt skägg en snygg form och slätare textur, utan lär även dina hårstrån att växa åt samma håll. Detta bidrar till att motverka inväxta hårstrån och klåda. Det finns speciella skäggkammar som gör det enklare att fördela produkter I ditt skägg, så att du får maximala resultat av de aktiva ingredienserna. 


Finslipa din rakningsteknik – din rakningsmetod kan minska risken för skäggklåda. Testa följande för att undvika skäggklåda och skäggfinnar:

  • raka dig efter att ha duschat – ångan öppnar upp dina porer för enklare åtkomst till hårsäckarna, vilket ger en mycket mer hudnära rakning och minskar risken för irritation, nötning, rodnad och torrhet.
  • använd ett nytt rakblad varje gång du rakar dig.
  • om du inte redan använder det, fundera på att byta till en elektrisk rakapparat eller en rakhyvel med fyra eller fem blad.