Stressad hud

Stress är dåligt för hälsan i stort och är något vi bör undvika. Visste du, dock, att det kan ha direkt inverkan på vår hud?

Finnar av stress

Stress är en del av vardagen som kan orsakas av faktorer utanför vår kontroll. Den påverkar hela vår kropp, från håret, till naglarna huden och också de inre organen. Det är viktigt att lära sig symtomen som uppkommer av stress och hur man hanterar stress så att man kan hålla sig hälsosam.

Vad är stress?

Stress är kroppens normala reaktion på situationer som sätter press på oss och kräver förändring av oss. Stress kan rota sig i vår omgivning, fysisk aktivitet eller mentalt från våra tankar. Stress kan vara positivt när det håller oss alerta och motiverade att undvika faror eller slutföra en aktuell uppgift, med lättnad som belöning på slutet. Stress blir negativt när den inte släpper eller lättnad uppstår kopplat till det som får stressnivåerna att stiga, vilket leder till ansamling av stressrelaterad spänning.
 

Stressad hud

Stress triggar igång kemiska reaktioner i vår kropp som kan förändra vår huds förutsättningar. Stressad hud symtom innefattar exempelvis att huden blir mer känslig och reaktiv gentemot det som sker runt oss tack vare ""fight or flight""-läget som stress aktiverar. När vår hud är stressad är den också svårare att regenerera och läka från skador och andra problem.                                                                                 

När vi är stressade producerar vår kropp mer av hormonet kortisol. Kortisol är ett steroidhormon som fungerar som kroppens egna larmsystem och triggar igång "fight or flight"-läget. En av följderna av kortisol är att det orsakar mer produktion av talg, vilket leder till en, i högre grad, fet hud. Fet hud är mer aknebenägen men också mer benägen till andra hudåkommor - vilket innebär att mer stress kan göra dig mer sårbar mot uppkomster av finnar och andra åkommor.

Stressad hud symtom

  1. Mörka ringar under ögonen - stress kan leda till att du känner dig tröttare och ser tröttare ut än vad du är. Chansen finns att om du är väldigt stressad, får du inte så mycket skönhetssömn eftersom stress rubbar våra sömnmönster. För att lindra mörka ringar under ögonen prova använda NIVEA Q10 Power Firming Eye Cream.

  2. Stressfinnar - eftersom stress orsakar mer fet hud ökar det sannolikheten för att trigga igång akne och olika stressrelaterade utbrott i vuxenaknekategorin. För att hålla fet hud i schack, försök rengöra den med vår Purifying Wash Gel och återfukta sedan med NIVEA Mattifying Day Cream.

  3. Mer torr hud - vår hud blir känslig när vi är stressade så det är vanligt med uttorkning. Vanligtvis dricker vi inte nog med vatten när vi är stressade, samtidigt som vi konsumerar koffeindrycker såsom kaffe vilka kan bidra till attt torka ut oss. Om du börjar uppleva att din hud är torr, försök använda dig av NIVEA Essentials 24H Moisture Boost Nourish Day Cream för omvårdnad av ansiktet och för kroppen använder du NIVEA Rich Caring Shower Oil i kombination med NIVEA Body Lotion Express Hydration på din kroppshud för att stärka återfuktningsprocessen. 

  4. Stressrynkor - att konstant vara stressad kan påverkaa våra ansiktsuttryck. Om vi ständigt känner oss spända rynkar vi sannolikt pannan och skelar mer ofta. Att hela tiden göra sådana miner kan leda till djupare rynkor och stressmärken över tid. 

  5. Tunnare och gråare hår - stress kan påskynda vårt hårs livscykel vilket innebär att det kommer till förfallstadiet tidigare. Utöver detta, kan stress också stoppa produktionen av melanin i ditt hår vilket innebär att håret snabbare blir grått.

Finnar stress - kan stress orsaka finnar?

Det enkla svaret är ja, en av följderna på huden av stress är att stress kan leda till märken såsom stressrynkor. Stress kan orsaka utbrott av akne men också utslag och stressmärken som til synes plötsligt bryter ut. Att vara under konstant stress försvårar din kropps förutsättningar för motståndskraft gentemot infektioner, samtidigt som din hud blir fetare vilket gör dig mer sårbar för stressmärken och andra utbrott. 

Hur man blir av med stressfinnar

Stressad hud symtom kan arta sig i form av stressmärken och finnar som i sin tur uppstår på grund av täppta porer. Porer kan täppas till av överflödig talgproduktion i kroppen när vi är stressade. Här är några av de mest populära sätten att bli av med stressfinnar: 

1) Ändra din kost - vissa livsmedel ökar risken för uppkomst av finnar, såsom: pasta, vitt ris, socker, vitt bröd och mättade- eller transfetter. Försök begränsa konsumtionen av dessa typer av livsmedel.

2) Värmedyna - att använda sig av en värmedyna kan bidra till uppmjukning genom att varet förs upp till ytan. 

3) Rengör ansiktet - lär dig hur man rengör ansiktet korrekt för att avlägsna överflödig talg och döda hudceller. Använd dig av NIVEA Purifying Wash Gel vilket kommer att lindra och fukta din hud och skonsamt bekämpa orenheter. 

4) Kylklampsbehandling - särskilt effektivt på hårda finnar eftersom is kan lindra inflammation och smärta.

Tips på hur man minskar stressnivåerna

Om du vill veta hur man blir av med stressmärken måste du informera dig om hur man minskar stress. Preventiva åtgärder är att föredra över symtomlindring.

1) Träna mer - träning kan vara en utmärkt renande mekanism och ha funktionen att den metaboliserar överflödiga stresshormon för att skapa en lugnare balansnivå för dig. Träning förbättrar också din sömn.

2) Sov bättre - om du lider av sömnbrist är du mycket mer sårbar för stress. Sikta på att höja sömnkvalitén genom att se till att få 7-8 timmars sömn varje natt, ha lugnande kvällstidsrutiner och göra ditt sovrum till en avslappnande oas. Kom ihåg att pyssla om din hud med en nattkräm såsom NIVEA Essentials 24H Moisture Boost Soothe Night Cream som kommer stärka hudregenereration medan du sover, så att du kan vakna upp uppfriskad och med stark utstrålning. 

3) Lär dig när du ska säga 'Nej' - stress kan ofta orsakas av att vi har för många järn i elden och för lite tid för att utföra alla våra åtaganden. Att ha självinsikt och kunna säga nej till fler uppdrag kommer lätta på bördan som många åtaganden innebär.

4) Vila och ta pauser - för mycket stressiga uppgifter utan tillräckligt med avslappning kommer att göra så dina stressnivåer byggs upp. Det är viktigt att ta pauser och ta ett steg tillbaka och ge sig själv tid att slappna av och återhämta sig. Vi arbetar långa skift så att ha lite ""egentid"" för aktiviteter du gillar är kritiskt för stressreduktion.

5) Minska på koffein-, alkohol- och nikotinkonsumtion - alla dessa ämnen kan orsaka ökad stress på olika sätt och lagom intag hjälper mot stressen.

Stress och Svett

Att svettas är din kropps naturliga nedkylningsmekanism som respons på kroppstemperaturökningar. En av stressföljderna på hud är att du svettas mycket, som följd av ökad kroppstemperatur. Stresssvett skiljer sig, dessutom, från vanlig svett och det är högre risk att det orsakar illaluktande. 

Stressvett uppkommer i huvudsak från apokrina körtlar istället för ekriska körtlar (huvudsakliga svettkörtlar). Apokrina körtlar är mycket större än andra svettkörtlar och förekommer mycket på ställen med mycket kroppshår - såsom armhålor och vid genitalierna. Mängden svett dina armhålor producerar under stress är ungefär 30x större än när du vilar. 

Svett som utsöndras från dina apokrina körtlar tenderar att innehålla mer protein och lipider. När dessa protein och lipider bryts ner av bakterier på huden är det större chans att de utsöndrar otrevlig kroppslukt. Genom att använda NIVEA Ultimate Protect Deodorant Roll On kan du skydda dig från stressvett i 48 timmar, samtidigt som deodoranten verkar uppfriskande.