Så behandlar du torra fötter

Dina fötter bär hela din vikt hela dagen lång, så det är ingen överraskning att torra fötter är ett ganska vanligt fenomen. Men det betyder inte att du behöver stå ut med hälsprickor och torra fötter resten av livet. Följ NIVEAs råd för att lindra och återfukta dina fötter och förhindra dem från att bli torra.

Vad orsakar torr hud på fötterna? 

Vissa livstilsval kan ha en stor påverkan på om du får torra fötter och därför är det viktigt att ta reda på orsakerna. 

Varför är dina fötter så torra?

Anledningen till att torra fötter och spruckna hälar är vanligare än torr hud på andra kroppsdelar är för att de inte har oljekörtlar, framförallt i fotsulorna. Brist på olja leder till uttorkning, en av de främsta orsakerna till torr hud. Fötterna behöver i stället svettkörtlarna för att behålla fukten. Läs mer om orsakerna till torr hud med NIVEA.  

Dina fötter är under konstant tryck hela dagen från att stå, gå eller träna, samtidigt som de bär hela din kroppsvikt. Detta kan leda till torr hud och förhårdnader som bildas på tryckpunkter i fötterna, något som bidrar till torr hud på fötterna. Detta kan vara särskilt framträdande om du står mycket mer än genomsnittet, tränar mycket eller precis har börjat en ny träningsrutin, vilket kan leda till ömma spruckna fötter. 

Det är viktigt att skapa en bra fotvårdsrutin genom att applicera en återfuktande fotkräm som NIVEA Body Lotion Repair & Care. Det är bättre att försöka förhindra istället för att behandla torra fötter och fjällande hud, och därför är det viktigt att använda en vårdande hudkräm som en del av din rutin för att behandla torr hud på fötterna. 

Om du får torra eller spruckna fötter kan det vara bra att använda en vårdande fotkräm två gånger om dagen, en gang efter ett bad eller en dusch och än en gång innan läggdags för att återfukta dina torra fötter.

4 orsaker till torra fötter 

Att duscha eller bada med riktigt varmt vatten kan dra bort extra frukt från fötterna, vilket leder till fuktfattig och torr hud. Ju längre du stannar i duschen eller badet, desto torrare blir fötterna!

4 orsaker till torra fötter 

Att spendera långa perioder under solen, kan torka ut dina fötter och människor tenderar att glömma av att applicera ett effektivt solskyddsmedel som  NIVEA Sun Protect & Moisture Moisturising Sun Lotion trots att huden på fötterna är extremt tunn och känslig.

4 orsaker till torra fötter 

Kalla vinterväderförhållanden gör att huden blir fuktig och gör den uttorkad. Dessutom minskar inomhusvärmesystem fuktigheten i luften under vintermånaderna, vilket torkar ut fötterna ytterligare.

4 orsaker till torra fötter 

Fötterna kan vara utsatta för torrhet och utslag från hudförhållanden som eksem. Detta beror på att det finns så många svettkörtlar och på friktionen mellan strumpor och skor.


VÅRDA DINA TORRA FÖTTER

När du vårdar dina torra fötter och spruckna hälar är det viktigt att inte bara återfukta men också rengöra fötterna. Svett och smuts kan fastna i de döda hudcellerna, något som kan få bakterier (och svettlukt) att utvecklas, vilket i sin tur gör torra fötter ännu värre. 

Återfukta dina fötter

För att vårda torra fötter är det viktigt att rengöra dina fötter med en fuktgivande duschkräm som NIVEA Caring Waterlily & Oil Shower Gel och följa upp med lite mild exfoliering av fötterna några gånger i veckan. Du kan även använda en pimpsten följt av en fuktgivande hudkräm för att avlägsna döda hudceller på fötterna. 

NIVEA Rich Nourishing Body Lotion är perfekt att applicera efter en dusch, då den absorberas snabbt av huden. Den håller huden återfuktad hela dagen ut, och gör att du kan se fram emot en fräsch, mjuk och frisk hud på nolltid. Kontinuerlig användning efter problemet uppstått hjälper dessutom att förebygga uppkomsten av torr hud och spruckna hälar. 

Skrubba dina torra fötter

Använd en pimpsten för att ta bort torr hud och döda celler och göra fötterna mjuka, lena och friska. När du exfolierar är det viktigt att jobba i cirkelrörelser och skölja huden efteråt. När du har skrubbat bort den spruckna huden på fötterna är det att rekommendera att använda en fuktgivande kräm, då den nya huden kommer att absorbera fukt snabbare än torr hud, så att du får mjuka och sköna fötter. 

 

Torra fötter och val av strumpor

Du bär förmodligen strumpor större delen av dagen, och om du har torr hud på fötterna kan det innebära att bakterier som bidrar till torr hud överförs till strumporna och vice versa. Se till att du alltid har på dig rena strumpor som andas för att undvika sprucken hud på fötterna. Efter träning är det viktigt att byta strumpor om du inte kan duscha direkt, och se till att aldrig ta på dig samma strumpor utan att tvätta dem först. 

Att ha bra strumpor som gör att dina fötter kan andas kan förhindra torra fötter och hjälpa till att behandla torr hud på fötterna. Bomullsstrumpor andas bättre än syntetstrumpor och förhindrar illaluktande fötter.

Bästa huskurer mot torra fötter

  • Förebyggande är bättre än efterbehandling! Se till att du har en bra diet och hudvårdsrutin, eftersom dessa kommer att bidra till att hindra huden från att torka ut.

  • Se till att du dricker tillräckligt med vatten – att vara uttorkad kommer att påverka din hud. Mer specifikt kommer uttorkning att göra torr hud på fötterna värre. 

  • Öka cirkulationen till fötterna genom att förbättra din kost, motionera mera, bibehålla en hälsosam vikt, inte röka och förbättra benhållning.

  • Använd en luftfuktare för att hindra att luften omkring dig blir för torr. Om luften blir för torr kan det leda till att huden torkar ut, vilket orsakar torr hud på fötterna. 

  • Försök att duscha och bada i ljummet vatten istället för varmt. Om temperaturen är för varm kan det leda till torr och även öm hud.

  • Använd produkter som är speciellt utformade för att ge fukt till huden, och undvik eventuella produkter som innehåller för mycket etylalkohol. 

Klia inte dina fötter

Det kan vara frestande att försöka klia den flagnande huden på fötterna. Klåda kan vara riktigt obekvämt, men att klia fötterna kan leda till att bakterier sprids, och även orsaka skärsår och sprickor på fötterna. 

Spridningen av bakterier kan leda till finnar, infektioner och ömma fötter. I stället för att klia rekommenderar vi att du applicerar en kall trasa för att lugna kliande fötter, eller att försiktigt rengöra, exfoliera och återfukta fötterna.