fötter i gräset

Så här behandlar du torra fötter

Dina fötter bär upp hela din vikt varje dag, och därför är det inte undra på att det är så vanligt med torra fötter. Följ NIVEA:s råd om hur du behandlar torra fötter och hur du lindrar och återfuktar fötterna för att undvika att de blir torra.

Så här behandlar du torra fötter

För att veta om torra fötter behandling, är det även viktigt att känna till vad som orsakar torra fötter. Det finns många orsaker till torra fötter. Att få torra fötter kan bero på något så uppenbart som din livsstil, dålig kosthållning, massor av promenader och träning eller helt enkelt en dålig fotvårdsrutin. Tvålar, duschgeler, värme och fukt kan också orsaka torra, förtjockade eller spruckna områden på fötterna. Torr hud på fötterna kan vara irriterande, klia, strama och ibland även orsaka smärta, men trots dessa irritationsmoment är torra fötter sällan skadligt.

Följ NIVEA:s råd om hur du behandlar torra fötter, upptäck orsakerna till torr hud på fötterna och få äntligen lindring.
Torra fötter orsak

Varför är mina fötter så torra?

Torra fötter och spruckna fotsulor är vanligare än torr hud på resten av kroppen eftersom fötterna saknar oljekörtlar, särskilt fotsulorna. Bristen på olja leder till uttorkning, vilket är en av de vanligaste orsakerna till torr hud. Fötterna förlitar sig i stället på svettkörtlar för att hålla sig återfuktade.

Dessutom utsätts dina fötter ständigt för påfrestningar under dagen när du står, går, tränar och fötterna ska bära upp hela din kroppsvikt. Detta kan leda till att hård, torr, valkig hud bildas på fötternas tryckpunkter, vilket är en av orsakerna till torr hud på fötterna. Detta kan vara extra framträdande om du är på benen större delen av dagen, tränar mycket eller påbörjar ett nytt träningsprogram, och det kan leda till att du utvecklar spruckna fötter.

Det är viktigt att du tar hand om dina fötter genom att använda en återfuktande fotlotion. Du bör alltid försöka undvika torra fötter och fjällig hud i stället för att behandla den, så därför är det klokt att använda en återfuktande produkt varje kväll för att motverka torr hud på fötterna. Om du ändå utvecklar sprucken hud på fötterna kan du pröva att använda en näringsrik lotion två gånger per dag, en gång efter badet eller duschen och en gång innan du går och lägger dig för att återfukta dina torra fötter.
kvinnans ben

Sex orsaker till torra fötter

kvinna i dusch

1. HETT VATTEN

Att duscha eller bada i mycket hett vatten kan dränera fukten från fötterna och få dem att kännas torra och uttorkade. Ju längre du badar eller duschar, desto värre blir denna torrhet; om huden på dina fötter eller händer blir skrynklig har du badat/duschat för länge. Duscha eller bada i ljummet vatten för att undvika att torka ut fötterna och se upp för starka tvålar och duschkrämsprodukter som också kan beröva huden på fukt. Var noga med att skölja bort all överskottstvål innan du lämnar badet/duschen för att undvika torr hud på föttterna.

kvinna i solen

2. UVA-/UVB-SKADA

Att vistas i solen för längre kan också torka ut dina fötter. Fötter är extra känsliga för solskada och UV-strålar eftersom man ofta glömmer bort att applicera solskydd på fötterna, men den tunna, ömtåliga huden ovanpå fötterna är särskilt känslig för väder och vind. Nästa gång du tar på dig ett par sandaler en solig dag – glöm inte bort att smörja in fötterna med solkräm.
höst

3. KALLT VÄDER

Kallt vinterväder berövar huden dess fukt och gör den uttorkad. Dessutom minskar uppvärmningssystemen inomhus fukten i luften under vintermånaderna, vilket torkar ut fötterna ännu mer. Vinterhudvård är en viktig del av att ta hand om din hud. Du bör vara extra uppmärksam på dina fötter på vintern och vara extra noga med att återfukta dem.

kvinnans ben

4. HUDÅKOMMOR

Fötterna kan vara benägna att bli torra och få utslag genom vissa hudåkommor på grund av den friktion som orsakas av skor och strumpor samt fötternas många svettkörtlar. Dessa hudåkommor inkluderar:

- Fotsvamp: en svampinfektion som kan uppstå om dina fötter är fuktiga eller du har på dig svettiga strumpor längre perioder i taget.
- Eksem: en vanlig hudåkomma som orsakar kliande, torr hud som blir fjällig eller börjar falla av om du kliar på den.
- Psoriasis: en autoimmun komma som får hudceller att mångfaldigas snabbare än normalt. I stället för att falla av som normala hudceller gör ansamlas de på huden och orsakar utslag och lesioner som kliar, är ömma och inte ser särskilt trevliga ut.

Om du misstänker att du lider av någon av dessa hudåkommor rekommenderar vi att du talar med en dermatolog eller läkare.

kvinna utanför

5. VÄRME OCH FUKT

Fötter som är instängda i sneakers som inte andas kan bli varma och svettiga, särskilt när det är fuktigt. Fötterna har inga oljekörtlar men däremot har de massor av svettkörtlar – betydligt fler än resten av kroppen. En varm, svettig och instängd miljö drar ut fukt från huden och orsakar friktion och irritation, vilket i sin tur kan leda till sprucken hud på fötterna.
kvinna utanför

6. ATT STÅ UPP LÅNGA STUNDER I TAGET

Att stå upp för länge eller bära illasittande skor utsätter dina fötter för ständiga påfrestningar och kan orsaka friktion. Denna friktion eller dessa påfrestningar kan leda till torra, spruckna fötter. Att ägna sig åt löpning eller annan högintensiv träning kan leda till smärtsamma spruckna fötter. Regelbundna fotbad och omsorgsfull återfuktning av drabbade områden bidrar till att lindra torr hud på fötterna som orsakats av träning eller att man stått upp långa stunder i taget.

Omvårdnad av torra fötter

En bra hudvårdsrutin och insikten om att behandling av torra fötter inte behöver vara en uppförsbacke hjälper dig att hålla dina fötter friska och i gott skick.

Att följa en regelbunden rutin bidrar till att det inte bildas torr hud på fötterna igen eller att huden på fötterna blir sprucken.

Behandling av torra fötter: De bästa huskurerna för att bli av med torr hud på fötterna

Att vårda dina fötter bidrar till att hålla dem mjuka och fria från valkar. Ansamling av döda hudceller på försummade fötter kan bilda förtjockade, spruckna områden på hälar eller fotsulor. Dessa kan med tiden orsaka besvär och kan t.o.m. göra det smärtsamt och svårt att gå.

När du ska behandla torr hud på fötterna är det viktigt att skapa en bra rutin som inkluderar såväl specifik rengöring som återfuktning. Svett och smuts kan fångas i de döda hudcellerna och dra till sig bakterier och lukt, vilket ytterligare förvärrar problemet med torra fötter. 

Här har du en steg-för-steg-guide i form av en torra fötter huskur så att du blir av med torr hud på fötterna och förhindrar att detta problem uppstår:

Steg 1: Rengör dina torra fötter

För att behandla torra fötter, rengör dina fötter grundligt med en återfuktande duschkräm. Det är viktigt att du tvättar bort smuts, döda hudceller och bakterier som kan ansamlas. Ha för vana att tvätta dina fötter i badet eller duschen varje dag och glöm inte bort att tvätta dig mellan tårna. Att använda en återfuktande duschgel fördubblar fördelarna, den både avlägsnar döda hudceller och dagens smuts och återfuktar dina fötter för att motverka torrhet.  

För en djuprengöring som verkligen motverkar torr hud på fötterna, prova att ta ett fotbad varje vecka, eller t.o.m. oftare än så. 

Ett fotbad med varmt vatten hjälper inte bara till att lossa torr hud, utan kan även motverka torr hud genom att öka blodcirkulationen till fötterna. Fotbad kan vara extra välgörande för att hantera specifika fotproblem eftersom du kan tillsätta olika ingredienser såsom:

Ättika 
Epsomsalt
Essensoljor såsom pepparmynta eller lavendel

Du behöver inte ha ett särskilt fotbad – det går utmärkt med en vanlig skål. Fyll den bara med varmt vatten och tillsätt önskad ingrediens. Sitt med fötterna i fotbadet i upp till 15–20 minuter (eller tills vattnet blir kallt).

womans legs

Steg 2: Exfoliera dina torra fötter

Efter badet eller fotbadet, använd en fotfil eller pimpsten för att avlägsna död hud från dina torra fötter för att frilägga nya, mjukare hudlager undertill. Doppa pimpstenen i varmt vatten innan du använder den. När du har handdukstorkat foten, massera den varsamt med cirklande rörelser med pimpstenen i 2-3 minuter. Skölj därefter av foten. När du har exfolierat den spruckna huden på fötterna är det bäst att använda en mycket återfuktande lotion, och den nya, mjukare huden absorberar återfuktningsprodukten snabbare och bättre än torr hud. NIVEA Repair & Care Body Lotion är extra snäll mot exfolierade fötter som kan kännas lite ömtåligare än vanligt. Denna lotion är berikad med avokadoolja och återfuktar torr hud på fötter så att du får mjuk, återfuktad hud som ser frisk ut.

Steg 3: Återfukta dina torra fötter

Vårt sortiment med NIVEA:s kroppslotioner samverkar med hudens mikrobiom – ett ”osynligt lager” av bakterier på din kropp – vilket bidrar till att bevara och reparera denna naturliga hudbarriär. De fungerar extra bra på fötterna eftersom de binder fukt så att den inte kan förångas lika lätt, vilket håller dina fötter torrare och gör dem mindre benägna att spricka. Smörj in dina fötter och vader med kroppslotion efter duschen eller badet, massera in den i hälarna och fotsulorna, som är extra utsatta för torrhet och sprickor.

Steg 4: Applicera en fotmask över natten

Om du vill skämma bort dina fötter kan du ge dem en rik, djupverkande fotmask över natten. Smörj helt enkelt in fötterna generöst med en fyllig återfuktningslotion och sätt på dig ett par bomullsstrumpor innan du går och lägger dig. Du kommer att vakna upp med mjukare, mer återfuktad hud på morgonen. 

Vissa experter rekommenderar honung som en naturlig huskur för torr hud på fötterna. Du kan använda honung som en fotskrubb efter fotbadet – massera in den på de berörda områdena. Alternativt kan du applicera honung som en fotmask över natten. Ta på dig strumpor för att skydda sängkläderna.

Våra bästa tips på hur du förebygger torr hud på fötterna

- Förebyggande är bättre än behandling! Var noga med att upprätthålla en god kosthållning och hudvårdsrutin, eftersom det motverkar att huden torkar ut.

- Var noga med att dricka tillräckligt mycket vatten – brist på fukt påverkar din hud. Uttorkning kan särskilt leda till torr hud på fötterna.

- Öka cirkulationen i fötterna genom att äta nyttigare, träna mer, avstå från att röka och förbättra din benhållning.

- Använd en luftfuktare för att förhindra torr luft i din omgivning. Om luften blir för torr torkar även huden ut, vilket kan leda till torr hud på fötterna.

- Pröva att duscha och bada i ljummet vatten i stället för hett vatten. Om vattnet är för hett kan det leda till torr hud som ofta även orsakar smärta.

- Använd produkter som är avsedda för att återfukta huden och undvik produkter som innehåller alltför mycket etylalkohol.
ute i solen
kvinnans ben

Klia inte på fötterna

Man kan lätt bli frestad att klia på fjällig hud på fötterna. Det kan klia och kännas obehagligt, men om du kliar tillbaka kan bakterier spridas och det kan även leda till sprucken hud på fötterna och sår i huden. 

Om bakterier sprids kan de leda till finnar, infektioner och ömma fötter. Klia inte, utan använd i stället kallt flanelltyg för att lindra kliande fötter eller rengör skonsamt, exfoliera och återfukta fötterna.

Torra fötter och val av strumpor

Du har (förmodligen) på dig strumpor under hela dagen, och om du har torr hud på fötterna kan det innebära att bakterier som bidrar till torr hud överförs till strumpan och vice versa. Var noga med att alltid använda rena strumpor som andas för att undvika sprucken hud på fötterna. Efter träning bör du byta strumpor om du inte kan duscha genast. Återanvänd aldrig strumpor utan att tvätta dem först.

Att använda strumpor som låter fötterna andas kan förebygga torra fötter och bidra till att motverka torr hud på fötterna. Bomullsstrumpor är lättare och svalare än syntetiska strumpor och motverkar lukt från fötterna.