lycklig familj på stranden

Hitta den bästa solkrämen för barn

Skydda ditt barns hud med NIVEA

Hitta den bästa solkrämen för barn

När barnen leker utomhus är det viktigt att se till att deras ömtåliga hud skyddas mot solens skadliga UV-strålar. Med alla de produkter som finns på marknaden kan det vara svårt att veta vilken bra solkräm till barn som man ska välja. Här är vår guide till att hitta det bästa solskyddet för barn.
Barn som leker i vattnet

Vilken är den bästa solkrämen för barn?

Det är mycket viktigt att skydda barnen när de ät ute och leker i solen så att de inte bränner sig. Det kan leda till hälsoproblem senare i livet och gör dessutom väldigt ont när huden utsätts för den första solen. 

Vilket solskydd för barn som är bäst kan variera beroende på till exempel formula, grader av skydd och annat.

Vad ska man tänka på när man väljer solskydd för barn?

Till att börja med behöver vi fundera på vilka aktiviteter barnen ska ägna sig åt så att du köper rätt produkt för just ditt barns behov. När du kollar efter solkrämer för barn online, kan det vara bra att tänka på följande saker:
mor och dotter, skrattar

Formula

Det finns så många olika typer av solkrämer för barn på marknaden att det är enkelt att hitta en produkt som passar just ditt barn. 

Vissa kanske föredrar en krämig konsistens, till exempel en lotion (vilket är perfekt för att försäkra sig om att man inte har missat något ställe!). Andra kanske föredrar en oljespray som torkar snabbt och är enkel att applicera. Det kan vara extra praktiskt när barnen är ivriga att springa ut och leka!

Det finns inte någon universallösning som passar alla, så välj den produkt som passar dig och ditt barn bäst. 
baby leker på stranden

Vattenresistens

En vattenresistent solkräm är avgörande om barnen ska bada i havet, i en pool vid ett hotell eller bara i barnpoolen i trädgården. Då behöver du inte applicera solskyddet på nytt lika ofta och dessutom är barnet skyddat mot solen under en längre stund. 

Till exempel har NIVEA Kids Ultra Protect & Play SPF50+ en formula som är extra vatten- och sandtålig. Det innebär att solskyddet inte sköljs bort när barnet badar! Vissa solskydd är vattenresistenta, men det betyder inte att de inte sköljs bort från huden när man badar. Därför är det alltid viktigt att applicera solskyddet på nytt när barnet har kommit upp ur vattnet.


Nivea Sun Kids Sensitive Oparfymerad Roll-On

UVA

På många flaskor med solkräm för barn kan du hitta termer såsom ”UVA-skydd”. Enkelt uttryckt är UVA (ultraviolett A) en ”lång våglängd” - det är en typ av UV-strålning som orsakar förtida åldrande och andra hudproblem. Det kan tränga igenom flera hudlager och leda till långvarig skada - så det är mycket viktigt att se till att du har ett solskydd som skyddar mot dessa typer av strålar. 

På solkrämer för barn hittar du ofta en UVA-gradering med stjärnor. Den visar hur mycket skydd du får mot UVA-strålar, på samma sätt som SPF-nivåer. UVA-graderingar med stjärnor är indelade så här: 

- En stjärna - Minimalt skydd
- Två stjärnor - Måttligt skydd
- Tre stjärnor - Bra skydd
- Fyra stjärnor - Mycket bra skydd
- Fem stjärnor - Ultraskydd

Givetvis är det klokt att välja en solkräm för barn som har femstjärnigt skydd - det finns ingen anledning att välja en produkt med lägre skydd. Det bästa är att även kombinera det med en hög solskyddsfaktor.
liten flicka som använder Nivea solkräm roll-on

SPF

SPF står för solskyddsfaktor. Det många inte vet är att SPF skyddar din hud mot en annan typ av UV-strålning, som kallas UVB - eller ”kort våglängd”.

UVB-strålarna får din hud att brännas när du vistats för länge i solen, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem längre fram i livet. Man kan exponeras för UVB-strålar även  molniga dagar, och det därför som många hudvårdsprodukter, till exempel fuktkrämer, har inbyggd SPF.

Vilken SPF ska jag välja till mitt barn?

Som nämndes ovan, ju högre SPF, desto mer skydd får du mot solens UVB-strålar - vilket är viktigt när du vill skydda ditt barns hud.

De flesta solkrämer för barn finns med SPF 15, 30 och 50, men vad är skillnaden mellan dem? Kort sagt ligger skillnaden i andelen skydd du får: 

  • SPF15 - blockerar cirka 93 % av UVB-strålarna
  • SPF30 - blockerar cirka 97 % av UVB-strålarna
  • SPF50 - blockerar cirka 98 % av UVB-strålarna

Ska jag välja faktor 50 eller faktor 30 till mitt barn?

Det finns ingen anledning att välja en lägre SPF för en solkräm för barn - det är alltid bäst att välja högsta möjliga SPF så att ditt barn får ett så starkt skydd mot solen som möjligt. Därför är det bäst att välja SPF50 om man kan.

Det är viktigt att tänka på att bara för att SPF är högre, innebär det inte att solskyddet varar längre än ett solskydd med lägre SPF. Du måste fortfarande applicera solkrämen för barn med jämna mellanrum, för att vara säker på att de är så skyddade som möjligt mot solen.

flicka som leker i vattnet

Solskydd för barn med känslig hud

Alla barn är så klart olika och har olika behov och det behöver man anpassa sig till så att man väljer en giftfri solkräm barn som passar just dem - särskilt om du har ett barn med känslig hud eller eksem eller andra åkommor. 

 

 

Håll utkik efter eventuella ingredienser som kan förvärra deras känsliga hud, exempelvis kraftigt parfymerade produkter, när du köper solskydd

 

 

NIVEA Kids Sensitive Sun Roll-On är det perfekta valet för barn med känslig hud eftersom den milda formulan är förstärkt med kamomill för att lugna huden. Den är dessutom parfymfri!

NIVEA Kids Sensitive Roll-On SPF50 solskyddsmedel

Vad är skillnaden mellan solkräm för barn och solkräm för vuxna?

Barn springer på stranden

När du är på språng har du kanske bara med dig din egen solkräm, i stället för solkrämen som är specifikt avsedd för barn. Du kan använda din egen solkräm som en nödlösning, men det är viktigt att tänka på att solkrämer för barn är specifikt framtagna för att inte innehålla några ingredienser som skulle kunna irritera barnens känsliga hud. 

CBarn har tunnare, mer absorberande hud än vuxna, vilket gör deras hud skadas lättare.

Därför är det viktigt att välja ett solskydd som har tagits fram specifikt för barn.