kvinna som ler med arganolja

Arganolja ansikte

Upptäck arganolja för ansiktet

Arganolja ansikte

Vad är arganolja och vad är arganolja bra för? Vi kan berätta allt om varför arganolja har blivit så populärt inom ansiktsvård och vad det är som gör den så effektiv.
kvinna som applicerar arganolja

VAD ÄR ARGANOLJA?

Marockanska kvinnor använder sedan länge arganolja för dess fördelar för huden och håret. Men vad är arganolja och vad gör den så effektiv?
 
Arganolja framställs av nötterna från arganträd som växer naturligt i Marocko. Dessa nötter innehåller mellan 1 till 3 oljerika argankärnor som spräcks och rostas för att utvinna det som vi kallar arganolja.
 
Arganolja har en tunn konsistens som lätt tränger in i huden. Konsistensen är visserligen lätt, men oljan är en tungviktare när det gäller fördelar för huden. Arganolja är rik på närande ämnen, bland annat E-vitamin, fettsyror, skvalen och antioxidanter, och kan skydda, lindra och behandla en lång rad olika hudåkommor.


Arganolja ansikte

Arganoljans egenskaper

Arganolja är full av fettsyror, antioxidanter och E-vitamin som skyddar mot fria radikaler och andra yttre faktorer. Arganolja främjar även hudens förmåga att förnya sig. 
 
 

Exempel på arganoljans egenskaper:
 
 1. Polyfenoler, som även kallas flavonoider: kraftfulla antioxidanter som bidrar till att ge oljan dess unika smak
 
 2. Karotener: dessa omvandlas av kroppen till A-vitamin som främjar en frisk hud och friska ögon och stärker immunförsvaret
 
 3. E-vitamin: bidrar till att bevara en sund hud och sunda ögon och stärker samtidigt kroppens immunförsvar
 
 4. Omega-fettsyror: bidrar till hudens naturliga fettbarriär och främjar därmed en hud som ser återfuktad, fylligare och yngre ut
 
 5. Melatonin och växtsteroler – naturliga antioxidanter


Arganolja ansikte

Vad används arganolja till?

Arganoljans många hälsofördelar gör den otroligt mångsidig. Den kan användas mot en lång rad av hudåkommor och hudproblem. Arganoljan är mest känd för och används i första hand för att bevara håret och huden friska. Men den har även antiinflammatoriska egenskaper och bekämpar fria radikaler och annat som kan irritera huden. 
  
 

 Här är några exempel på hur man kan använda arganolja i ansiktet:
  
  
- Sminkborttagning 
- Hårbehandling 
- Skydda huden mot solskada 
- Som återfuktare 
- Behandla nagelband (gnid in lite olja på dina nagelband så att de inte spricker)
- Behandla akne 
- Antiaging 
- Mot bristningar
- Som kroppslotion
- För att göra huden ljusare
- För att stimulera hårväxt (fenolerna i arganoljan stimulerar hårbottnen) 
- Bleka mörka fläckar
- Stänka lite över maten - arganoljans söta, nötiga smak passar perfekt till många maträtter
- Behandla sår och brännskador

äldre kvinna som använder arganolja

Arganolja ansikte

ÄR ARGANOLJA BRA FÖR ANSIKTET?

Arganolja för ansiktet har blivit så populärt inom hud- och hårvård på grund av att de många bra egenskaperna och att fördelarna är så många. Det finns en anledning till att den kallas för ”naturens flytande guld” och det är inte bara på grund av arganoljans färg i sin renaste form. Men många undrar: Är arganolja bra för ansiktet?
Är arganolja bra för ansiktet?

ARGANOLJA HUD – FÖRDELAR:

kvinna som ler med arganolja
1. Främjar elasticitet
 
 2. Återfuktar huden och motverkar torr och flagnande hud
 
 3. Förebygger och reducerar bristningar: arganoljans förnyande och reparerande egenskaper för huden bidrar till att minska inflammation, öka hudens elasticitet och minska och släta ut bristningar.
 
 4. Motverkar och minskar solfläckar: arganolja innehåller ett fysiskt filter mot UV-ljus som bidrar till att förhindra solskador, och de reparerande egenskaperna för huden, till exempel E-vitaminet bidrar till att sudda ut solfläckar så att man får en frisk hud med lyster (men använd inte arganolja i stället för SPF).
 
 5. Kontrollerar fet hud: arganoljans antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper kan behandla fet hud och akne. Arganoljan reglerar talgproduktionen så att huden hålls återfuktad och inte börjar överproducera talg, vilket är extra användbart om du redan har fet hud. 
 
6. Minskar akneutbrott: en minskad talgproduktion bidrar till att förhindra igentäppta porer som kan leda till akne
 
7. Hjälper andra produkter att absorberas av huden: arganolja är djupt återfuktande och underlättar exfoliering, vilket innebär att det inte finns en barriär av döda hudceller, så att hudvårdsprodukter kan komma igenom och enkelt absorberas av huden
 
8. Motverkar rynkor: på grund av arganoljans mycket närande och solskyddande egenskaper åldras inte huden lika lätt på grund av torr hud och solskador. Arganoljans höga halter av E-vitamin bidrar till att stärka hudens barriär och minskar uppkomsten av fina linjer och rynkor
 
9. Skyddar hår mot värmeskada: arganoljans höga halter av E-vitamin och fettsyror kan skydda håret och hårbottnen från skador som kan uppstå av värmen från plattänger, hörfönar och andra stylingverktyg. Gnid in en liten mängd olja i vått eller torrt hår före styling.
man som använder arganolja

Är arganolja bra för ansiktet?

ARGANOLJA MOT AKNE

En fantastisk fördel med arganolja är att den både är bra mot akne och bidrar till att reducera ärren efter akne. Det gör den genom att främja hudens naturliga förnyelse, återfuktning och elasticitet. Färdiga akneprodukter innehåller ofta ingredienser som berövar huden dess naturliga fett. Det gör huden torr och då blir talproduktionen tio gånger så stor för att kompensera för det förlorade fettet. Det leder i sin tur till igentäppta porer och ytterligare akneutbrott och ärrbildning.
 
 Det är här som arganoljan kommer in i bilden – arganoljan lindrar och minskar den inflammation som kommer med akneutbrott. Den bidrar även till att reglera talgproduktionen så att porerna inte täpps igen ytterligare och underlättar samtidigt hudens exfoliering så att porerna kan andas. När det gäller att reducera befintliga akneärr bidrar E-vitaminet till hudens naturliga återhämtning och antioxidanter reparerar och läker skadad hud. Vad mer kan man önska sig?


kvinna leende
Är arganolja bra för ansiktet?

Arganolja för torr hud

Arganolja är djupt återfuktande och lämpar sig därför extra bra för torr hud. Man kan använda arganolja i ansiktet, men även på till exempel händer och nagelband. Den absorberas djupt in i huden och lämnar inte kvar någon kladdig hinna.
  
Arganoljan innehåller omega-fettsyror, E-vitamin och linolsyror, som alla bidrar till att återfukta huden och mjuka upp torra partier. 
  
Du kan antingen använda arganoljan varje dag i ansiktet eller massera in arganolja eller en arganoljebaserad kräm på torra ställen, till exempel på armbågarna eller runt ögonen.

Arganolja för applicering i ansiktet

HUR ANVÄNDER MAN ARGANOLJA I ANSIKTET? HÄR KOMMER 5 ENKLA STEG

1. Tvätta ansiktet med kallt vatten och en mild ansiktsrengöring så att det är rent innan du applicerar någon annan produkt.
 
2. Klappa ansiktet torrt (gnid inte eftersom det kan irritera huden) och låt huden vara en aning fuktig, men inte våt.
 
3. Applicera 2–3 droppar arganolja i ansiktet och massera varsamt in den med cirklande rörelser så att den fördelas jämnt i ansiktet.
 
4. Låt oljan absorberas av huden i 5 minuter (ju längre oljan får sitta i, desto bättre).
 
5. Upprepa denna rutin en gång om dagen och se din hud blomstra


Föredrar du en kräm eller lotion i stället för olja men vill ändå dra nytta av arganoljans fördelar?

 

Att låta arganoljan sitta kvar över natten är ett suveränt sätt att maximera fördelarna. NIVEA Naturally Good Regenerating Night Cream är berikad med ekologisk arganolja och passar perfekt om du föredrar att använda en kräm. Applicera krämen efter ansiktsrengöring och toner på kvällen, så kommer din hud att kännas utvilad och förnyad nästa morgon. Krämen är framställd av 99% naturliga ingredienser, vilket gör att naturen är själva hjärtat i denna produkt. Den näringsrika formulan är berikad med ekologisk arganolja för att stärka hudens egen naturliga förnyande under natten, så att du kan vakna upp med en mjuk och fräsch hud. Denna naturligt inspirerade ansiktskräm verkar under natten, då din hud är som mest mottaglig för att absorbera alla fördelar. Upptäck andra nattkrämer från NIVEA här.

kräm med arganolja

Arganolja ansikte

ARGANOLJA HUD – FÖRDELAR

Det finns inget bättre! Här är några tips på hur du kan göra arganolja till en del av din dagliga skönhetsrutin.
 
 
kvinna som använder arganolja
ARGANOLJA HUD – FÖRDELAR

NJUT AV EN AVSLAPPNANDE MASSAGE MED ARGANOLJA

Tack vare arganoljans milda, kladdfria konsistens är den en av de bästa massageoljorna. Dess omvårdande egenskaper främjar hudens reparation eftersom oljan mjukar upp och återfuktar huden. Så dimma ljusen, tänd ett stearinljus och njut av massagen – din hud kommer att tacka dig!
 
 
kvinnligt hår
ARGANOLJA HUD – FÖRDELAR

TESTA EN ÅTERFUKTANDE HÅRINPACKNING MED ARGANOLJA

En hårinpackning kan vara precis rätt medicin för slitet hår. Massera helt enkelt in oljan i håret och hårbottnen och linda sedan in håret i en handduk. Låt sitta i några timmar eller över natten så att oljan kan utöva sin magi. Skölj sedan håret, schamponera det och njut av ett mjukare och slätare hår. Alternativt kan du massera in lite olja i de torraste hårtopparna innan du går och lägger dig och skölja håret på morgonen för ett mjukare hår. 
 
 
nivea bodylotion
ARGANOLJA HUD – FÖRDELAR

ANVÄND OLJAN SOM BODYLOTION

Arganolja är rik och närande och kan återfukta kroppen från topp till tå. Smörj in dig efter duschen eller badet när huden är fuktig. Oljan tränger in så snabbt att du kan använda den morgon och kväll utan att oroa dig för fläckar på kläderna. Du får en frisk hud med lyster.

Arganolja ansikte

4 FASCINERANDE FAKTA OM ARGANOLJA ANSIKTE

1. Den är en av världens mest sällsynta oljor.
 
2. Marockaner masser ofta sina bebisar med arganolja, eftersom de är övertygade om oljans hälsosamma egenskaper.
 
3. År 1999 utsågs den marockanska arganskogen till världsarv av UNESCO.
 
4. Getter älskar att äta arganfrukter och klättrar ofta upp i träden för att komma åt dem.