Kvinna sitter med armarna i kors

Så här får du bort finnar på hakan

Upptäck de huvudsakliga orsakerna till finnar på hakan och hur du får bort dem.

FINNAR PÅ HAKAN

Finnar på specifika ställen i ansiktet, inklusive hakan, runt munnen och längs käklinjen, kan bero på olika saker. Utforska vår guide om de vanligaste orsakerna till återkommande finnar på hakan.

VAD ÄR FINNAR PÅ HAKAN?

Finnar eller akne på hakan är finnar som specifikt dyker upp på hakan och ofta även runt munnen och käklinjen. De är resultatet av fluktuerande hormoner, särskilt hos kvinnor.

VARFÖR FÅR MAN FINNAR PÅ HAKAN? ÄR DET OLIKA FÖR MÄN OCH KVINNOR?

Det finns ett par tänkbara orsaker till finnar på hakan som gäller både män och kvinnor – dessa inkluderar stress, sömnbrist och onyttig kost.

Hakan är den del av ditt ansikte som du vidrör oftast. Detta främjar spridningen av oljor, talg och smuts som ökar tillväxten av aknebakterier.

Det finns mer specifika orsaker till att finnar dyker upp på hakan:
Flicka med lockigt hår

Hormonell obalans hos kvinnor är en vanlig orsak till återkommande finnar i denna zon. Detta resulterar i ett överskott av androgent hormon som överstimulerar oljekörtlarna.

 

Kvinnor:

Vad betyder finnar på hakan hos kvinnor? Kvinnor som fortfarande får akne i mitten till slutet av 20-årsåldern tenderar att få finnar på hakan, finnar på sidan av hakan, runt munnen och käklinjen – det som kallas för ”U-zonen”.

Hormonell obalans hos kvinnor är en vanlig orsak till återkommande finnar i denna zon. Detta resulterar i ett överskott av androgent hormon som överstimulerar oljekörtlarna.

Talg bidrar till att täcka, återfukta och skydda din hud, men överskottsoljor på huden kan täppa igen porerna och leda till finnar på hakan. De dyker vanligtvis upp i form av stora, röda och smärtsamma knölar eller vita prickar som stannar kvar under huden, så kallade komedoner.

Män:

Män är också utsatta för hormonella fluktuationer som kan påverka deras hud, men den vanligaste orsaken till finnar på hakan hos män är inväxta hårstrån. Detta inträffar när toppen på ett hårstrå växer tillbaka in i huden och orsakar rodnad och inflammation. Ett inväxt hår kan framkalla en irritation som ser ut som en finne.


ÄR FINNAR PÅ HAKAN OCH AKNE PÅ HAKAN SAMMA SAK?

När vi talar om finnar menar vi vanligtvis enstaka, tillfälliga finnar som går snabbt att behandla och som oftast inte återkommer.

Akne är däremot en mer avancerad och smärtsam form av blemmor som dyker upp regelbundet och som kräver lite tid och omsorg att behandla. Akne kan ha många olika allvarsgrader, det finns olika typer av akne och olika orsaker till att akne uppkommer.

Akne på hakan uppstår av liknande skäl som finnar på hakan (hormonella fluktuationer) men kan kräva en mer komplex behandling i långvariga fall.

Blond kvinna som ler

Det finns många olika sätt att behandla finnar på hakan, och de kan reduceras med små insatser.

Det första råd som hudspecialister ger är att man inte ska pilla på sina finnar – ju mindre man rör vid dem, desto snabbare läker de. Att klämma finnar leder till inflammation och eventuell ärrbildning.

Var noga med att rengöra din hud varje dag – använd en ansiktsrengöringsprodukt för att avlägsna smink, smuts, föroreningar, svett och bakterier från hudens yta. 

Det är en god idé att använda en kemisk exfolierare. Börja med att använda den två gånger per vecka och övergå så småningom till att använda den dagligen för att öka cellomsättningen och främja kollagenproduktionen. 

Efter rengöring och exfoliering, använd en toner till ansiktet för att ge din hud en extra återfuktande boost och följ upp med en återfuktande produkt – detta stärker hudens skyddande barriär och balanserar oljeproduktionen.

Undvik starka ingredienser i dina hudvårdsprodukter som kan beröva din hud dess fukt – om huden blir alltför torr producerar talgkörtlarna alltför stora mängder olja för att kompensera förlusten av fukt, vilket leder till igentäppta porer och utbrott av finnar.

Håll utkik efter ansiktsvårdande produkter med ingredienser såsom salicylsyra och glykolsyra, de bryter ner oljan i porerna och bidrar till att reducera akne.

För män som fått finnar på hakan p.g.a. inväxta hårstrån är det bästa sättet att reducera detta att använda krämer och raklotioner som motverkar klåda och hudirritation.

Att exfoliera ansiktet är också ett bra sätt att förebygga inväxta hårstrån samt att inte raka sig alltför hudnära, eftersom lite stubb kan hindra bakterier från att komma in.

Om dessa metoder inte fungerar för din hud och det fortsätter att dyka upp finnar på hakan eller om du tror att du lider av en mer allvarlig form av akne, vänd dig till en läkare för att få råd om en mer avancerad behandling.


HUR KAN JAG FÖRHINDRA ATT FINNARNA PÅ HAKAN KOMMER TILLBAKA?

Med några få enkla steg kan du förhindra att finnarna på hakan kommer tillbaka:

- Tvätta ditt ansikte två gånger per dag, särskilt när du har svettats.
- Håll fingrarna borta från din haka och käklinje.
- Använd icke-komedogena hudvårdsprodukter (produkter som innehåller ingredienser som inte täpper igen eller blockerar porerna i din hud).
- Minimera stress och se till att sova ordentligt – detta förbättrar den hormonella obalansen.
- Försök alltid att äta nyttigt och att minimera ditt sockerintag.
- Håll dina sängkläder rena.
- Håll ditt hår rent och håll det gärna borta från din käklinje.
- För män – använd skonsamma hårborttagningstekniker när du rakar dig för att undvika inväxta hårstrån.

Kvinna som håller en Nivea tvål

MINSKA DINA FINNAR PÅ HAKAN MED NIVEA DERMA SKIN CLEAR:

NIVEA Derma Skin Clear hjälper dig på din hudvårdsresa med produkter som rensar upp överskottstalg, återfuktar huden utan att täppa igen porerna samt förhindrar att nya finnar dyker upp. Denna serie kombinerar tre kraftfulla ingredienser – niacinamid, salicylsyra och glykolsyra, som hjälper till att förnya gamla och skadade hudceller, rensar porerna och balanserar din hud på nytt med synliga resultat på bara sju dagar.