kvinna som bär deo

SVETTAS MINDRE

Vi behöver svettas och det är bra för kroppen att svettas, men att svettas onormalt mycket kan vara mycket irriterande, både för att det känns fuktigt och för att det luktar. Läs våra råd om varför man svettas mycket, hur man kan svettas mindre och reducera lukten av svett.

Hur svettas man mindre?

Det är bra att veta vad svett är och varför vi svettas om vill svettas mindre. 

Svettkörtlarna påverkas när kroppen upplever temperaturförändringar eller känsloyttringar. För att reglera kroppstemperaturen producerar dessa körtlar vatten och salt som en mekanism för att kyla kroppen. Denna process i kroppen kallas för termoreglering.

De ekrina körtlarna är de vanligaste typerna av svettkörtlar och de återfinns över hela kroppen. Svetten som frigörs från de ekrina körtlarna består främst av vatten, men vattnet blandas dock upp med andra mineraler som finns i huden, till exempel salt, protein, urea och ammoniak.
Svetten som kommer från armhålor och ljumske kommer från de större apokrina körtlarna, och de sitter vanligtvis bredvid hårsäckar och skapar svett som oftast luktar mer. De flesta tror att det är själva svetten som luktar, men så är det inte - det är faktiskt bakterierna på vår hud som absorberar den svett som produceras av de apokrina svettkörtlarna. 

Läs vår guide nedan för att ta reda på hur du kan svettas mindre, hur du kan minska svetten, varför vi svettas och hur du hindrar armhålorna från att svettas.
Orsakerna till svett

NÄR OCH VARFÖR SVETTAS VI?

Att svettas (perspirera) är kroppens naturliga reaktion när vi utsätts för höga temperaturer, när vi motionerar, när vi upplever starka känslor eller till följd av vissa sjukdomar. Att svettas på natten eller att svettas överdrivet mycket kan vara irriterande, men det är inte farligt i sig att svettas. 

Orsakerna till svett

När vi utsätts för situationer som sätter våra nerver i dallring, som exempelvis en jobbintervju eller när hormonerna är i gungning, är det normalt att vi svettas extra mycket. Att svettas på natten, plötslig överdriven svettning eller svettiga händer kan vara ett symptom på nervositet inför något vi inte riktigt känner till. Det är en naturlig reaktion att vi svettas då. En annan anledning till att vi plötsligt börjar svettas är när kroppens temperatur förändras, till exempel när vi tränar eller är någonstans där det är väldigt varmt.

Så varför svettas jag så mycket? Det finns flera anledningar till att kroppen kan svettas mer än vanligt. Här är de vanligaste orsakerna till att man svettas:

 

1. Stress

Som en del av kroppens flykt- eller kamprespons, svettas våra kroppar mer när vi befinner oss i situationer med ”hög stress”. Det kan till exempel vara före en jobbintervju eller första dejten. 

 

2. Hormoner

Hormonförändringar kan få oss att svettas eftersom hormonerna ansvarar för att reglera vår kroppstemperatur. Hormonförändringar kan förekomma under klimakteriet, graviditet och puberteten.


flicka i vit klänning
kvinna med en deodorant i ena handen

3. Naturlig luftkonditionering

Att svettas är kroppens naturliga sätt att kyla ner sig. Detta fungerar på två sätt, först blir din hud fuktig och då känner du dig svalare, särskilt om det fläktar lite. För det andra absorberar svetten värmen och dunstar sedan från huden och leder bort värmen. 

 

4. Alkohol

När vi dricker kan vår hjärtfrekvens ibland öka och våra blodkärl öppnas upp, vilket får hjärnan att tro att kroppen motionerar och då utlöser den en reaktion för att försöka svalka kroppen: svett. 

 

5. Kost

Att äta vissa saker kan få dig att svettas mer än vanligt, till exempel skickar en viss komponent i kryddstark mat en signal till hjärnan som får den att tro att kroppstemperaturen ökar. Ett annat exempel är kött, ibland använder kroppen massor av energi för att bryta ner kött och då kan kroppstemperaturen gå upp, vilket kan göra att man svettas.


Svettas överdrivet utan att man tränar

Vill du veta hur du kan sluta svettas så mycket? Då har vi just det du behöver.
 
Det kan vara jobbigt och påverka våra liv om vi svettas överdrivet mycket. Det händer oftast när vi är nervösa eller oroliga och det har att göra med kroppens ”flykt- eller kamp”respons. Det är något annat än den svett vi producerar när vi tränar, eftersom den kommer från de apokrina körtlarna i stället för de ekrina körtlarna.
 
Du svettas då oftast extra mycket i armhålorna, ansiktet och handflatorna. 

Svettas i ansiktet och på huvudet

När vi svettas överdrivet mycket i ansiktet och på huvudet kan det bero på en åkomma som kallas hyperhidros i ansiktet. Om ditt huvud och ansikte ofta blir mycket svettigt när du inte motionerar, stressar eller är varm - då kan denna åkomma vara anledningen.
 
Men varför svettas man så mycket i ansiktet? Det finns ett stort antal svettkörtlar i ansiktet och hårbottnen och därför är dessa områden extra utsatta för överdriven svettning. Motion, varmt väder, stress, oro och kryddstark mat kan också orsaka överdriven svettning i huvud och ansikte. 
 
Om det inte finns någon uppenbar orsak till varför du svettas onormalt mycket och det besvärar dig, rekommenderar vi att du uppsöker en läkare för att utesluta eventuella medicinska orsaker. 


Minska svettning

tips på hur du kan svettas mindre

Våra livsstilsval spelar en stor roll för vår hud och för hur mycket vi svettas, Speciell hudvård, rakning och särskilda antiperspiranter kan hjälpa dig.


Så här kan du svettas mindre och undvika att svettas i armhålorna:

Ät magnesiumrika mat:  Överdriven svettning kan vara ett symptom på magnesiumbrist, och själva svettningen kan påverka magnesiumhalten i kroppen. Se till att äta saker som är rika på magnesium, till exempel avokador, bananer och frön, för att motverka överdriven svettning och det obehag som det leder till. 

Håll kroppen återfuktad:  Det räcker inte att bara ha en viss fukthalt i kroppen. Det är även viktigt att veta vilka typer av vätskor som är bäst. Håll kroppen återfuktad genom att dricka vatten och örtte för att förhindra att kroppen blir för varm och börjar svettas. Vatten bidrar till att svalka din basaltemperatur och får dig att svettas mindre eftersom du inte behöver frigöra överskottsvärme - vi rekommenderar att du dricker två liter per dag!

Klä dig rätt: Hjälp din kropp att hålla sig sval och undvika att svettas för mycket genom att använda kläder som låter kroppen andas naturligt, till exempel plagg i linne och bomull, eftersom dessa material hjälper huden att andas och låta svetten dunsta. Ibland går det inte att undvika att svettas, så om du har ett viktigt evenemang, håll dig till kläder som inte avslöjar eventuella svettmärken. Skippa ljusblått och grått och håll dig till mörkare färger och svart.

Håll dig ren och fräsch:  Känn dig fräsch och självsäker i alla lägen med en roll-on- eller spray-antiperspirant eller -deodorant, som hjälper dig att klara dig igenom dagen. Glöm inte att applicera produkten efter duschen. 

Tänk på vad du äter:  Kosten påverkar hur mycket eller lite du svettas. Vissa typer av mat, till exempel vitlök, curry, te eller kaffe innehåller kemikalier som kan påverka din kroppstemperatur och din kropps behov av att kyla ner sig genom att svettas. Den goda nyheten är att vissa livsmedel är mycket bättre när man vill svettas mindre. I synnerhet främjar frukt och grönsaker och vis mat en hälsosam matsmältning – om din matsmältning inte fungerar optimalt, kommer din kropp att svettas mer. Håll dig till gurka, selleri, spenat och liknande mat för att främja en hälsosam matsmältning. 

Raka dina armhålor: Ett annat sätt att minimera svett är att raka armhålorna så att dessa partier blir svalare. Det förhindrar att bakterier tränger in i porerna och äter av svetten och alstrar lukter.

kvinna i grå klänning
kvinna tränar

lösningar som motverkar svett

Så här förebygger du svett

Vi kan inte undvika att svettas och det är nödvändigt att svettas för att reglera vår kroppstemperatur, och att inte svettas kan faktiskt vara farligt för vår hälsa. Personlig hygien får dig inte att sluta svettas, men en härlig dusch kan skölja bort all svett och få dig att känna dig fräsch och mer bekväm i din egen kropp. Att tvätta sig regelbundet med rengörande duschgel bidrar till att rensa svettkörtlarna och förhindra porerna täpps igen. 

Några av de produkter du som du i första hand bör undvika om du har problem med svettning, är oljebaserade hudvårdsprodukter. Den här typen av produkter passar bäst för torr och känslig hud. Använd i stället lätta, återfuktande produkter. 
woman on a balcony

Förhindra svett i armhålorna

 Om du regelbundet lider av överdriven svettning i armhålorna, bör du hellre välja en antiperspirant i stället för en deodorant.
 
Antiperspiranter är utvecklade för att blockera svett, medan typiska deodoranter bara maskerar lukten. För en kraftfull antiperspirant som sätter stopp för illaluktande svett och ger dig helt torra armhålor, testa NIVEA Black & White Fresh Spray - för 48 timmars antiperspirantskydd. 

Hur fungerar antiperspiranter egentligen? De fungerar genom verksamma aluminiumsalter som blockerar porerna och begränsar åtkomsten till svettkörtlarna, vilket minskar den mängd svett de alstrar.


Så här applicerar du antiperspirant

Det verkar kanske uppenbart, men det finns en del rätt och fel när det gäller att applicera antiperspirant för att sluta lukta svett:


- Var noga med att applicera din antiperspirant på torr hud, eftersom bara  en pytteliten mängd vatten kan stoppa aluminiumet från att blockera dina körtlar.

- Applicera på kvällen: de flesta applicerar sin antiperspirant på morgonen, men det bästa sättet att få ut det mesta av din antiperspirant är faktiskt att applicera den på kvällen. Detta beror på att du svettas mindre på natten och detta ger antiperspiranten en verklig chans att sugas in på djupet, så att den blockerar körtlarna från att frigöra mer svett.

- Vänta tills antiperspiranten torkat in innan du klär dig. Om du tar på dig tröjan direkt efter att du har applicerat antiperspiranten, kan den gnuggas bort direkt!

- Shave! Ju närmare kontakt antiperspiranten får med huden, desto större chans har den att blockera de där svettkörtlarna.

kvinna i gymkläder

Andra produkter som motverkar svett i armhålorna

Andra suveräna produkter som bidrar till att hålla dig fräsch är talk, servetter och handsprit. Talk kan absorbera svett, samtidigt som det är praktiskt att ha en förpackning med servetter i väskan om du behöver torka av dig lite då och då. 

Så här avlägsnar du svettfläckar

människor som spelar basket

Gula svettfläckar kan vara svåra att få bort, särskilt om de har suttit i kläderna en tid. Det bästa tipset är att snabbt tvätta kläderna. Här har vi samlat några tips som du kan testa:

- Skölj området med kallt vatten eller dutta lite ättika på det innan du tvättar plagget
- Tvätta dina kläder så snart som möjligt efter att du har använt dem
- Använd ett fläckborttagningsmedel i tvätten 

Det bästa sätt att motverka svettfläckar är att ha koll på hur man motverkar överdriven svett i armhålorna och hanterar sin svettning. Om du oroar dig för överdriven svettning och svettfläckar, testa NIVEA MEN Black & White Fresh Roll on, vår bästa roll-on mot svett - som erbjuder både ett starkt svettskydd och skyddar kläderna mot gula fläckar.