Hyaluronsyra för ansiktet: Former, fördelar & hudvårdsrutin

Lär dig allt du behöver veta om hyaluronsyra för huden, inklusive vad hyaluronsyra är, dess fördelar, former och hudvårdsrutin för ansiktet.

VAD ÄR HYALURONSYRA?


Hyaluronsyra är ett gel-liknande ämne som finns naturligt i kroppen, nämligen i huden, leder, ögon och bindvävnad. Hyaluronsyra kan hålla kvar vatten mer än 1 000 gånger sin egen vikt och spelar en viktig roll när det gäller att bevara fukt. Tack vare dessa egenskaper fungerar den ypperligt som en anti-aging-komponent i ansiktskrämer och serum som håller huden mjuk och spänstig. Ibland saluförs hyaluronsyra under namnen hyaluron eller hyaluronan.
 
Kroppens produktion av hyaluronsyra avtar när vi åldras, vilket leder till förlust av fukt, minskad volym och fina linjer. Omkring 25-årsåldern börjar hudens syntes med hyaluronsyra att sakta ner, vilket resulterar i ökade ålderstecken.
 
Hyaluronsyra är en viktig del av huden och synovialvätskan – en huvudkomponent i ledvätskan. Om man får problem med lederna på ålderns höst, kan hyaluronsyra bidra till att avhjälpa detta. Självklart ska du diskutera saken med din läkare för att få skräddarsydda råd.


VAD ÄR HYALURONSYRA BRA FÖR?

ÅTTA HUDFÖRDELAR MED HYALURONSYRA

 1. Återfuktar huden

  Hyaluronsyra har den egenskapen att den återfuktar huden. När hyaluronsyra appliceras på ansiktet, absorberar hudens alla lager betydande förnyande återfuktning från hyaluronsyran, som tränger in i huden och binder vatten till hudcellerna.

 2.  Definierar konturer
   
  Det är helt normalt att ansiktets konturer mjukas upp när vi åldras. Huvudorsaken till detta är att huden förlorar kollagen och elastin, vilka är de huvudsakliga komponenterna i ansiktshudens strukturella integritet. Att använda produkter som innehåller hyaluronsyra för ansiktet kan hjälpa dig att bevara hudens fasthet längre och få huden att se fylligare ut.

 3. Gör huden fylligare

  Med åldern förlorar huden i ansiktet sin fyllighet. Detta gäller i synnerhet kinder och käklinje. Koncentrerade formler med hyaluronsyra fungerar som en volymfördelare som kan bidra till att göra kinderna fylligare och främja ett ungdomligare utseende.

 4. Ger lyster

  Hyaluronsyra för ansiktet tillför extra fukt och stärker hudens skyddande barriär, vilket bidrar till en ungdomlig hy genom förbättrad cellhälsa och främjar en naturlig lyster.

 5. Slätar ut huden

  Det går inte att helt undvika rynkor när man åldras, men man kan påverka hur framträdande rynkorna blir. Krämer och serum med hyaluronsyra ger ansiktet optimal fukt, reducerar befintliga rynkor och fördröjer uppkomsten av nya rynkor. Dessa anti-wrinkle-egenskaper beror på hyaluronsyrans förmåga att behålla stora mängder vatten. Hyaluronsyran hjälper huden att hålla sig återfuktad genom att ”fylla i” befintliga rynkor så att de blir mindre framträdande.

 6. Gör huden fastare
  Ung hud är fast och fyllig. Men med tiden förlorar huden allt mer av sin elasticitet. Vårdande produkter som innehåller hyaluronsyra kan bidra till att sakta ner denna process.

 7. Läkning

  Att applicera hyaluronsyra på sår kan bidra till att minska deras storlek på hudens yta och lindra smärta på dessa områden. Hyaluronsyra förekommer naturligt i huden och dess produktion ökar om man har öppna sår, vilket kan bidra till att påskynda läkningsprocessen. Denna ingrediens kan bidra till att reglera inflammationsnivåer och få kroppen att bygga upp fler blodkärl i sårområdet. Tänk på att NIVEA:s produkter inte är utvecklade för detta syfte.

 8. Antioxiderande egenskaper

  Hyaluronsyra är en kraftfull antioxidant som bekämpar fria radikaler i din kropp, men den är tveklöst mest känd för sin förmåga att binda vatten till celler, vilket kan bidra till att ge huden ett hälsosamt utseende.

OLIKA FORMER AV HYALURONSYRA

Hyaluronsyra delas in i kortkedjiga och långkedjiga former:
OLIKA FORMER AV HYALURONSYRA

Långkedjig form

Denna form består av en lång kedja av molekyler som har en högre molekylvikt.
 
Effekt: Långkedjig hyaluronsyra lägger sig på hudens yta utan att tränga in i den. Den bildar en tunn film som har en gynnsam och anti-inflammatorisk effekt – den får även din hud att se mer elastisk ut. Men när du tvättar ansiktet tvättas även den tunna filmen bort – det är därför som långkedjig hyaluronsyra inte har någon verkligt långvarig effekt.

 
 

OLIKA FORMER AV HYALURONSYRA

Kortkedjig form

Kortkedjig eller lågmolekylär hyaluronsyra består av en kort kedja av molekyler och har därmed lägre molekylmassa.
 
Effekt: Kortkedjig hyaluronsyra tränger djupt in i huden och bidrar till att lagra fukt i bindvävnaden. Detta gör inte bara huden fylligare och fastare, utan minskar även rynkor på ett synligt sätt. Därmed har kortkedjig hyaluronsyra en långvarig effekt på din hud.
 
NIVEA Cellular-produkter innehåller båda dessa typer av hyaluronsyra, som även kallas mikro och makro, för att intensivt återfukta och släta ut hudens yta samtidigt som den även tränger in i de djupare hudlagren.

woman applying Nivea serum

SÅ HÄR ANVÄNDER DU HYALURONSYRA I ANSIKTET

VILKA FORMER FUNGERAR BÄST?

Hyaluronsyra fungerar bäst när molekyler av olika storlekar appliceras på huden. Det är på så vis du utnyttjar de positiva effekterna av båda varianterna.
 
Ju mindre kedjor av hyaluronsyra, desto djupare kan hyaluronsyran tränga in i huden. För en långvarig effekt mot rynkor bör din hudvårdsrutin därmed innehålla en högre andel av kortkedjig hyaluronsyra – bara då kan den aktiva anti-aging-ingrediensen verkligen tränga in i huden.

HUDVÅRDSRUTIN MED HYALURONSYRA I FEM STEG FÖR ATT REDUCERA RYNKOR OCH TECKEN PÅ ÅLDRANDE


Hyaluronsyra för ansiktet återfinns som en huvudingrediens i många produkter, av vilka de populäraste är dagkrämer, nattkrämer, ansiktsmasker, serum, ögonkrämer och rengöringsprodukter.
Eftersom hyaluronsyra är ett naturligt ämne som kroppen själv kan producera, kan du använda den mer än en gång per dygn i din hudvårdsrutin. Detta bidrar till att hålla din hud återfuktad och kan även bidra till att reducera tecken på åldrande.
 
Följande hudvårdsrutin använder produkter från NIVEA Cellular Expert Filler-sortimentet, som innehåller hyaluronsyra. Att följa denna hudvårdsrutin kan bidra till att minska tecken på åldrande, samtidigt som huden blir fastare och fylligare:

HUDVÅRDSRUTIN MED HYALURONSYRA I FEM STEG FÖR ATT REDUCERA RYNKOR OCH TECKEN PÅ ÅLDRANDE

1. Rengör huden

Att rengöra ansiktet är en viktig del av din hudvårdsrutin eftersom det hjälper dig att bli av med smink, föroreningar och svettpartiklar som kan ha ansamlats på ansiktet, tar bort stressfaktorer och förbereder huden inför att absorbera din välgörande hudvårdsrutin.

 

HUDVÅRDSRUTIN MED HYALURONSYRA I FEM STEG FÖR ATT REDUCERA RYNKOR OCH TECKEN PÅ ÅLDRANDE

2. Applicera ett serum

Att införliva serum i din hudvårdsrutin kan bidra till mer synliga resultat. Serum har en tunnare formula än krämer, vilket kan leda till snabbare absorbering och djupare inträngning, så att det kan ha en riktad verkan mot specifika hudproblem. 
 
NIVEA Cellular Expert Filler Replumping Hyaluronic Acid Serum är berikat med ren mikrohyaluronsyra, som aktiverar hudcellerna och gör huden fastare och fylligare på ett synligt sätt.

woman applying Nivea Cellular serum
woman applying Nivea Cellular Expert Filler
HUDVÅRDSRUTIN MED HYALURONSYRA I FEM STEG FÖR ATT REDUCERA RYNKOR OCH TECKEN PÅ ÅLDRANDE

3. Applicera dina riktade behandlingar

Ögonkontursbehandlingar är viktiga för att bevara återfuktning runt ögonen. Eftersom blodcirkulationen är lägre i denna del av ansiktet, kan användning av en ögonkonturbehandling motverka problem såsom kråksparkar och mörka ringar under ögonen. 
 
Applicera din ögonbehandling, t.ex. NIVEA Cellular Expert Filler Eye & Lip Contour Cream som är berikad med hyaluronsyra och folsyra och ger en utfyllningseffekt under 24 timmar och bidrar att motverka förlorad fasthet hos huden runt ögon och läppar.

 

HUDVÅRDSRUTIN MED HYALURONSYRA I FEM STEG FÖR ATT REDUCERA RYNKOR OCH TECKEN PÅ ÅLDRANDE

4. Applicera din återfuktningsprodukt

Att återfukta ditt ansikte är en viktig del av din hudvårdsrutin som hjälper huden att behålla sina fuktnivåer, gynnar cellförnyelse och främjar en slätare hud.
För att få en utfyllningseffekt under 24 timmar kan du applicera NIVEA Cellular Expert FIller Intensive Anti-Age Day Cream SPF15 som är berikad med hyaluronsyra och folsyra, för att återställa hudens volym och fasthet. 
 
Under kvällsrutinen kan du i stället applicera NIVEA Cellular Expert Filler Intensive Anti-Age Night Care som bidrar till att återställa volymen under natten, fyller i rynkor och fräschar upp din hudton.

HUDVÅRDSRUTIN MED HYALURONSYRA I FEM STEG FÖR ATT REDUCERA RYNKOR OCH TECKEN PÅ ÅLDRANDE

5. Använd solkräm för att skydda din hud

Det är viktigt att använda solkräm i slutet av din hudvårdsrutin på morgonen varje dag, för att skydda din hud mot solens skadliga UV-strålar. Eftersom solen är en av huvudorsakerna till att huden åldras, är detta även ett av de bästa sätten att bibehålla en ungdomlig hud, förebygga förtida rynkor och missfärgning.

NIVEA Cellular Expert Filler & Expert Lift-sortiment med hyaluronsyra

Cellular Expert-sortimentet är en förstklassig anti-aging-lösning från NIVEA som innehåller mycket effektiva ingredienser såsom:
 
 
Mikro- och makrohyaluronsyra: Två oumbärliga delar av en anti-aging-rutin som är kända för att effektivt fylla ut rynkor, göra huden mjuk och ge den intensiv återfuktning
 
 
Folsyra*: Fyller cellerna med ny volym och bidrar till att reparera hudens återfjädrande fibrer** för att främja en fastare och fylligare hud.
* Finns i Cellular Expert Filler-produkter.
** In vitro-test med aktiv ingrediens.
 
 
Bakuchiol*: Bidrar till att främja cellernas kollagenproduktion, vilket sin tur bidrar till att minska djupa rynkor och omdefiniera ansiktets konturer.
* Finns i Cellular Expert Lift-produkter.
 
 
NIVEA Cellular Expert-produkterna hjälper huden att omstrukturera sig själv på cellulär nivå, och hjälper hudens inneboende biologi att reparera och förnya sig själv genom att samverka med den.

NIVEA Cellular Products

Hyaluronsyra för män

man applying Nivea Anti-age Hyaluron Face Moisturising Gel

NIVEA MEN Hyaluron- och NIVEA MEN Anti-Age Power-sortimenten innehåller de högsta koncentrationerna av hyaluronsyra av alla NIVEA MEN anti-aging-produkter. Båda sortimenten är avsedda att bidra till att reducera rynkor med hjälp av mycket riktade verkningssätt. 
NIVEA MEN Anti-Age Power-sortimentet riktar sig även mot mörka fläckars storlek och intensitet, för en ungdomligare hud på två veckor.* 
* Baserat på egen utvärdering, 12-veckorsstudie 2022.
 
 
Dessa produkter kan appliceras dagligen, morgon och kväll, på ett rengjort ansikte. 
 
 
För optimala resultat, följ samma process med produkterna från NIVEA MEN.


HYALURONSYRA FÖR SPECIFIKA HUDPROBLEM

Hyaluronic Acid thanks to its hydrating properties can help to address various skin concerns.
woman using Nivea Cellular Luminous 630 Anti-Dark Circles Treatment
HYALURONSYRA FÖR SPECIFIKA HUDPROBLEM

ATT ANVÄNDA HYALURONSYRA UNDER ÖGONEN FÖR ATT MINSKA MÖRKA RINGAR

Hudutfyllande kollagen och återfuktande hyaluronsyra är nyckeln till att minska mörka ringar under ögonen. Uttunnad hud och matt, uttorkad hud under ögonen åtföljs ofta av mörka ringar under ögonen – och hyaluronsyra kan bidra till att reducera dem.
 
 
NIVEA Luminous630-sortimentet erbjuder produkter såsom Cellular Luminous630 Anti-Dark Circles Eye Treatment Cream som är berikad med koffein och hyaluronsyra för att göra trötta ögon mindre puffiga och reducera påsar under ögonen.

HYALURONSYRA FÖR SPECIFIKA HUDPROBLEM

BLEKER HYALURONSYRA MÖRKA FLÄCKAR?

Eftersom hyaluronsyra främjar hudcellernas förnyelse, kan den bidra till att reducera mörka fläckar, solfläckar och åldersfläckar. Resultaten syns snarare efter några veckor än omedelbart, men huden kommer tveklöst att kännas mer återfuktad och spänstig.

NIVEA Luminous630-produkterna kombinerar dock hyaluronsyra med NIVEA:s patenterade Luminous630-ingrediens, som har en bevisad effekt när det gäller att reducera mörka fläckar. 

NIVEA Luminous630-sortimentet utvecklades efter tio års forskning av NIVEA:s experter för att hitta den banbrytande ingrediensen Luminous630, som riktar in sig på pigmentbalans och att reducera fläckar. 

Dess dubbelverkande formula verkar på befintlig pigmentering för att göra mörka fläckar ljusare och minska deras storlek, samt att balansera ny pigmentproduktion för att förebygga att ytterligare mörka fläckar återkommer.

women using Nivea Cellular Luminous 360 products

BÖR JAG ANVÄNDA HYALURONSYRA I ANSIKTET?


Tack vare alla fördelar såsom återfuktande och utfyllande effekter, bidrar hyaluronsyra till en ungdomlig hud med lyster när den appliceras dagligen. Denna ingrediens lämpar sig för alla hudtyper och kan enkelt införlivas i din hudvårdsrutin för att rikta in sig på vanliga hudproblem.  
 
I kombination med ingredienser såsom folsyra och bakuchiol, som återfinns i NIVEA Cellular-produkterna, kan hyaluronsyra på en och samma gång erbjuda bättre resultat, understödja celltillväxt, kollagenproduktion och bevarande av fukt i huden.

Vanliga frågor och svar

1. Hyaluronsyra, vad är det egentligen?

Hyaluronsyra är ett gel-liknande ämne som produceras naturligt i människokroppen för att behålla fukt och hålla huden mjuk och spänstig. Hyaluronsyra förekommer även i våra ögon, leder och bindvävnad, vilket gör den till en ypperlig anti-aging-komponent i hudvårdsprodukter.

2. Hur verkar hyaluronsyra i kroppen?

Hyaluronsyra är inte bara gynnsam för huden, utan spelar också en viktig roll i synovialvätskan, som är en huvudkomponent i ledvätska. Den kan användas för att avhjälpa ledproblem hos äldre, men vänd dig till din läkare för att få personliga råd.

3. Finns det olika former av hyaluronsyra?

Inom hudvård används termer såsom hyaluron, hyaluronsyra och hyaluronan för samma sak. Men hyaluronsyra kan ha olika molekylstorlekar och de mindre kedjorna tränger djupare in i huden, vilket ger mer långvariga anti-aging-effekter.

4. Vilka fördelar har hyaluronsyra för ansiktet?

Hyaluronsyra erbjuder åtskilliga fördelar för huden, inklusive att definiera konturer, att göra huden fylligare, ge lyster, släta ut huden, göra huden fastare, främja läkning och tillhandahålla antioxiderande egenskaper för ett hälsosamt utseende.

5. Hur bör jag använda hyaluronsyra i min hudvårdsrutin?

För att maximera fördelarna, använd hyaluronsyra med olika molekylstorlek på din hud. Håll utkik efter produkter som innehåller en högre andel kortkedjiga molekyler som tränger in i huden för en långvarig anti-aging-effekt.

6. Vilken hudvårdsrutin med hyaluronsyra rekommenderas?

En rekommenderad hudvårdsrutin inkluderar rengöring av huden, att applicera ett serum med hyaluronsyra, som följs upp av andra hudvårdsbehandlingar med ögonbehandling, återfuktning och avslutas med SPF som skydd mot solen.

7. Vilka hudvårdsprodukter innehåller hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är en populär ingrediens i många hudvårdsprodukter, däribland dagkrämer, nattkrämer, ansiktsmasker, serum, ögonkrämer och rengöringsprodukter. Du kan använda hyaluronsyra mer än en gång per dygn i din hudvårdsrutin.

8. Kan jag använda hyaluronsyra tillsammans med vitamin C?

För optimala resultat kan du kombinera hyaluronsyra med andra anti-aging-näringsämnen såsom vitamin C. Kom ihåg att det inte bara är mindre fukt som ligger bakom hudens åldrande, utan även UV-strålar och oxidativ stress.

Återfuktningsprodukter såsom hyaluronsyra fungerar bra tillsammans med antioxidanter som Vitamin C eller vitamin A. De kan användas tillsammans och utgör några av de allra bästa anti-aging-hudvårdsingredienserna.

9. Kan jag använda hyaluronsyra tillsammans med retinol?

Ja, att kombinera hyaluronsyra och retinol kan bidra till att dämpa retinols biverkningar såsom irritation och torrhet. Att införliva hyaluronsyra i din hudvårdsrutin efter applicering av retinol kan tillföra extra fukt till din hud och minska risken för att huden ska bli irriterad.

10. Finns det några kontraindikationer eller biverkningar av hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är generellt säker för alla hudtyper när den appliceras utvärtes. Men om du genomgår medicinska behandlingar eller injektioner, måste du definitivt rådfråga en läkare eller sjuksköterska.