kvinna med afro-texturerat hår

VAD ÄR PEPTIDER OCH VARFÖR ÄR DE BRA FÖR HUDEN?

Ta reda på mer om peptider och fördelarna med peptider för huden med NIVEA.

PEPTIDER OCH FÖRDELAR FÖR HUDEN

Vad är peptider och varför pratar alla om dem just nu? Här är allt du behöver veta om dessa mikroskopiska underverk, bland annat hur de kan lära din hud att producera fler proteiner, till exempel elastin och kollagen.
kvinna som håller en Nivea ansiktskräm

VAD ÄR PEPTIDER?

Om du har sökt på ”Vad är peptider?” och fått upp en rad olika förvirrande vetenskapliga svar, så finns NIVEA här för att reda ut begreppen.
  
 Peptider kan kommunicera med proteinerna i din kropp. När peptider får chansen att tränga in i huden kan de få igång andra naturliga proteiner, som naturligt minskar med åldern. Peptiderna i NIVEA:s hudvårdsprodukter är särskilt pigga på att samarbeta med de gamla vännerna elastin och kollagen, som båda har viktiga uppgifter. Elastin ansvarar för att minska uppkomsten av rynkor, medan kollagen får huden att se fast och fyllig ut för ett ungdomligt utseende med lyster. När de här proteinerna får jobba ordentligt bidrar de till att hålla huden frisk och stark. 
  
 I jämförelse med elastin och kollagen är peptidpartikeln oändligt mycket mindre, vilket gör att den verkligen kan absorberas av huden i stället för att bara lägga sig utanpå. När peptidpartikeln väl har absorberats av huden kan den skicka ut signaler till dina hudceller, så att de kan börja producera mer av de där välgörande proteinerna.

DE OLIKA TYPERNA AV PEPTIDER FÖR HUDEN

Även om vissa peptider förekommer naturligt i hudcellerna, börjar olika typer av peptider nu även dyka upp i hudvårdsprodukter. Och det finns goda skäl till det. De här innovativa, hudreparerande strängarna av aminosyror kan ge nytt liv åt äldre celler och proteiner, så att du både känner dig och ser frisk och fräsch ut. 
 
 Vi ska ta en närmare titt på några av de här typerna av peptider:
  
 – Polypeptider: Nu vet vi vad en peptid är, men vad är egentligen en polypeptid? På molekylär nivå består en peptid av en kort sträng av aminosyror. En polypeptid består i sin tur av massor av aminosyror. Det gör den längre och mer komplex, och den har en rad olika funktioner och fördelar.
  
 – Kollagenpeptider: Kollagen får huden att se ung, frisk och fyllig ut. Kort sagt bidrar kollagen till att fördröja åldrandeprocessen. Kollagen är en av de vanligaste typerna av protein i kroppen, och det tar även hand om ligamenten och bentätheten. 
 
 – Kopparpeptider fungerar som antioxidanter och är antiinflammatoriska, så de kan påskynda läkningen av små sår, rodnad, blemmor och ärr. De här små miraklen kan även stimulera kollagenproduktionen, så att huden blir fastare.

kvinna som applicerar Nivea-serum i ansiktet

VILKA ÄR FÖRDELARNA MED PEPTIDER?

kvinna som applicerar Nivea-kräm runt ögonen

Det finns en rad fördelar med att välja produkter med polypeptider, kollagenpeptider och kopparpeptider i hudvårdsrutinen. Här är bara några exempel: 
 
 – Extra skyddande lager: Peptider kan stärka hudcellerna och se till att proteinerna i dem jobbar ordentligt, samtidigt som de stänger ute UV-strålar, toxiner och bakterier.
  
 – Dämpar rynkor: När kollagenproduktionen främjas blir rynkorna mindre tydliga eftersom huden blir fylligare och då ser yngre ut. 
 
 - Förbättrar hudens elasticitet: Genom att stimulera produktionen av elastin kan peptiderna göra vävnaderna starkare och mer elastiska, så att de kan återfå sin fasthet när de har tänjts ut.
 
 Du kan bidra till att bevara en stark hudbarriär genom att inte exfoliera huden för ofta (högst 2–3 gånger i veckan), undvika rökning och försöka sova ordentligt så mycket som möjligt. Man ska inte underskatta vad bra sömn kan göra för huden. Det är en riktigt bra booster för huden eftersom sömnen ger kroppen en chans att reparera skador och producera mer kollagen, så att vi får en strålande hud.

PEPTIDER I HUDVÅRD

Idag finns det massor av hudvårdsprodukter som har peptider (i någon form) bland ingredienserna, så det kan kännas en smula överväldigande när man ska försöka hitta den produkt som passar bäst.
  
 Alla peptider har sina fördelar och specifika uppgifter, men när det gäller hudvård med peptider ska man komma ihåg att de måste kunna tränga in i huden. För att utnyttja fördelarna och få de bästa resultaten ska man hålla utkik efter peptidserum och återfuktande produkter med peptider som är utvecklade för att tränga in i huden, till skillnad mot rengöringsprodukter som sköljs bort.
 
 
 
NIVEA Q10 Power Expert Wrinkle Filler Serum använder peptider för att tränga in i huden på 10 lagers djup. I kombination med NIVEA Skin Identical Q10 minskar de synliga rynkorna inom fem minuter och på lång sikt. Tillsammans fyller de ut rynkor i pannan, på läpparna och runt munnen inom två veckor och erbjuder en synlig minskning på 50 % inom fyra veckor. Utforska fler ansiktsserum från NIVEA här.