sa-tvattar-du-dina-händer-ratt-header

Så tvättar du dina händer på rätt sätt: Guide och Tips

När och hur ofta borde vi faktiskt tvätta händerna? Läs vidare för att få reda på steg-för-steg hur man tvättar sina händer ordentligt och varför det är viktigt att göra det på rätt sätt.

STEG-FÖR-STEG: TVÄTTA DINA HÄNDER PÅ RÄTT SÄTT OCH SKYDDA DIG FRÅN INFEKTIONER

Att tvätta händerna är världens enklaste sak? Det är en vanlig missuppfattning - bakterier försvinner bara om du tvättar dig noggrant
hand-tvätt-tips-steg-1
Tvätta dina händer på rätt sätt: 7 steg

1. Sätt på vattenkranen

Håll dina händer under rinnande vatten och blöt dem rikligt. Den ideala temperaturen är så låg som möjligt, men ändå så pass att det känns bekvämt. Om vattnet är för varmt är risken större att huden skadas och torkar ut. 
hand-tvätt-tips-steg-2
Tvätta dina händer på rätt sätt: 7 steg

2. Skumma tvålen

Skumma tvålen mellan handflatorna. Om du använder flytande tvål räcker det med ett tryck. Att använda för mycket tvål skadar inte din hud, men det gör inte heller dina händer renare. 
hand-tvätt-tips-steg-3
Tvätta dina händer på rätt sätt: 7 steg

3. Tvåla in dina händer

Tvåla in dina händer ordentligt, i cirkelrörelser och med lätt tryck: mellan fingrarna, på fingertopparna, på naglarna och handflatorna. Tvåla in händerna i minst 20-30 sekunder för att få bort smuts och bakterier.
hand-tvätt-tips-steg-4
Tvätta dina händer på rätt sätt: 7 steg

4. Tvåla mellan fingrarna

Var extra noggrann att tvätta mellan dina fingrar. För att göra detta, haka i händerna i varandra och rör fingrarna fram och tillbaka. Glöm inte dina tummar!
hand-tvätt-tips-steg-5
Tvätta dina händer på rätt sätt: 7 steg

5. Skölj händerna noggrant

Skölj av tvålskummet. Förresten: det är en myt att tvätta händerna utan tvål inte har någon effekt. Men att tvätta utan tvål är mindre effektivt. Om du bara har alternativet att tvätta utan tvål, skölj händerna under varmt rinnande vatten i minst 30 sekunder. 
hand-tvätt-tips-steg-6
Tvätta dina händer på rätt sätt: 7 steg

6. Torka händerna ordentligt

Torka dina händer och mellan dina fingrar med en mjuk handduk. Gnugga inte, men torka dina händer ordentligt för att inte irritera huden. Kom ihåg att byta handduken ofta - minst en gång i veckan i ett  hushåll med en person. 
hand-tvätt-tips-steg-7
Tvätta dina händer på rätt sätt: 7 steg

7. Applicera handkräm

Det är idealiskt att använda handkräm efter varje handtvätt, detta då viktigt hudfett försvinner. Att använda återfuktande handkrämer hjälper hudens egen återuppbyggningsprocess.

SÅ TVÄTTAR DU OCH TAR HAND OM DINA HÄNDER: TIPS PÅ TVÅL OCH KRÄMER

För att förhindra torr hud är det viktigt att välja rätt tvål och intensiv återfuktning efteråt

Hur hittar jag rätt tvål och handkräm?

När du köper tvål, se till att den har en så mild formula som möjligt. Dessa produkter skadar inte den skyddande lagret på huden lika mycket. Det är bäst att välja en tvål som innehåller naturliga oljor för att förhindra dina händer att torka ut. Om du har extra känslig hud är det bra att titta efter märkningen "pH-neural".

Hårdtvål eller flytande tvål?

För din hud spelar det ingen roll om du använder flytande tvål eller hårdtvål. Men på offentliga platser där många människor tvättar händerna är det rekommenderat att använda flytande tvål, detta då mer bakterier tenderar att fastna på hårdtvål.

Vilken handkräm passar mig bäst?

Beroende på hur ofta du tvättar dina händer - exempelvis pga. ditt yrke - och hur torra de är, finns det olika varianter av handkräm:
- En extra intensiv handkräm för nariga händer har en återfuktande effekt och bidrar till hudens återuppbyggnad
- En handkräm för normal hud passar utmärkt för att bibehålla fukt på händer och naglar
- Om du jobbar vid datorn eller hanterar viktiga papper borde du välja en handkräm som snabbt absorberas av huden och inte lämnar kladdiga fingeravtryck
- En anti-age handkräm berikad med Q10 kan motverka händernas åldrade
applicera-handkräm

Varför är det så viktigt att applicera handkräm efter att du tvättat händerna?

När du tvättar dina händer tar du inte bara bort smuts, utan även skyddande oljor som finns i din hud. Det är därför viktigt att använda vårande handtvål och använda handkräm efter varje handtvätt. Genom att göra detta hjälper du hudens återuppbyggnadsprocess och håller dina händer mjuka. 

VARFÖR DET ÄR VIKTIGT ATT TVÄTTA DINA HÄNDER RÄTT

Alla vet att man ska tvätta sina händer. Men varför? Och hur ofta ska man tvätta händerna?

De rätta hygienprodukterna skyddar oss

Vi använder våra händer hela dagarna och är i kontakt med andra människor och olika föremål. Oavsett om vi är på bussen, skriver på telefonen eller snyter oss i ett papper - genom att vidröra olika ytor fastnar bakterier och smuts på våra händer. 

Genom att tvätta händerna regelbundet och ordentligt får vi bort bakterierna. Detta är viktigt för vår hälsa - nästan 80 % av alla sjukdomar smittar via händerna, speciellt magsjukor, ögonkatarr och influensa. 

Utöver detta kan bakterier och smuts från händerna hamna i ansiktet och orsaka finnar och orenheter. 

Oavsett, att tvätta händerna för ofta är ansträngande för huden och torkar ut den. Det är anledningen till att du borde använda handkräm på dina händer efter varje tvätt. 

Du borde tvätta dina händer när du…

 • … har varit på toaletten
 • … har nyst eller snutit din näsa
 • … har varit i kontakt med sjuka människor
 • … har klappat ett djur
 • … har rört djurmat
 • … har slängt soporna
 • … har sminkat dig
 • … varit i kontakt med mat, till exempel innan den är tillagad
 • … har lagat mat, speciellt om du har rört rått kött eller fisk
 • ... har arbetat i trädgården
 • ... kommer hem
barn-hand-tvätt-tips

Dubbelt så kul: Tvätta händerna tillsammans

Gör det till en vana för dina barn att tvätta händerna regelbundet och noggrant så tidigt som möjligt. Att tvätta händerna tillsammans är mycket roligare för dina barn!
nivea-hand-tvättning-products

Ska jag använda handsprit när jag är förkyld?

Oavsett om det är en förkylning eller influensa - när vi är sjuka sprider vi bakterier med våra händer. Men borde vi desinfektera händerna när vi är sjuka? Nej! Lita på att ordentlig handtvätt räcker och undvik att ta andra människor i hand. 

När borde jag använda handsprit?

Alla som tvättar sina händer regelbundet i sin vardag gör redan tillräckligt för sin handhygien. Antalet bakterier minskar avsevärt - och därmed även risken för infektioner. 

Så när och varför ens använda handsprit?

Inom vården är det nödvändigt att använda handsprit för att förhindra spridningen av bakterier. Det gäller framförallt vård- och medicinsk personal.

Men till och med som besökare skyddar du patienter på detta sätt - patienter har vanligtvis ett svagt immunsystem och är därför mottagliga av infektionssjukdomar.

Om du tar hand om en familjemedlem hemma, rådge dig med en allmänläkare om handsprit är nödvändigt. 


DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Välvårdad året om: Ta reda på hur du får den där känslan av mjuk hud både för dina händer och fötter.
torra-hander

Torra händer? Tips för mjukare händer

Frekvent handtvätt, handsprit eller kalla vindar - det finns flera faktorer som kan torka ut vår hud. Men det finns också tips på hur du kan behålla fuktbalansen.
hand-vård-tips

Omvårdnadstips för känsliga händer

När vi lär känna människor är det inte ovanligt att vi låter första intrycket styras av deras händer. Ännu en anledning att ta hand om händerna för mjuk hud och fina naglar! Läs mer om hur du gör en fin manikyr hemma. 
fot-vård-tips

Fräsch look: Gör-det-själv pedikyr

På sommaren, när vi ofta visar oss barfota, lägger vi mer fokus på att ta hand om våra fötter. Vi visar hur du kan göra en pedikyr hemma.