två vänner skrattar

Vad är salicylsyra? Användning och fördelar för huden

Salicylsyra är en aktiv ingrediens som är suverän för att förbättra acnebenägen hud. Lär dig mer om vad salicylsyra är, vad det gör för huden, dess fördelar och hur du kan införliva det i din hudvårdsrutin.

Vad är salicylsyra?

Salicylsyra är en typ av betahydroxisyra (BHA) som används som en aktiv hudvårdsingrediens för att exfoliera hud, reglera alltför stor talgproduktion och hålla porer rena. Syran är suverän för acnebenägen hud och kan vid daglig användning förbättra och fräscha upp huden på så kort tid som sju dagar.
 
Denna ingrediens återfinns i många hudrengöringsprodukter och acnebehandlingsprodukter, men den återfinns också i acnevänliga sminkprodukter och mjällschampo.
 
Salicylsyra finns i olika koncentrationer, och varje koncentration passar för olika ändamål. Mer koncentrerad salicylsyra används som peelingmedel, vilket kan minska förekomsten av acne, melasma och mörka fläckar, medan lägre koncentrationer kan användas dagligen i form av hudrengöringsprodukter och tonerprodukter.

salicyliskt serum
Översikt över fakta

Salicylsyra

Fördelar: Skydd mot bakterier som orsakar acne, exfoliering av huden, lindring av inflammation, minskning av talgproduktionen.
 
Applicering: Behandling av symptom på mild acne, alla typer av pormaskar och kvisslor.
 
Användning: Produkter som innehåller lägre koncentrationer av den aktiva ingrediensen kan införlivas i den dagliga hudvårdsrutinen.
 
Speciella egenskaper: Salicylsyra är en BHA-syra (betahydroxisyra), en ekologisk ingrediens som återfinns i växter såsom pilträd.

Är salicylsyra en BHA-syra?

Salicylsyra är mycket riktigt en typ av betahydroxisyra (BHA), vilket är organiska sammansättningar som ofta används i kosmetika. Trots att namnet tycks antyda att salicylsyra är helt och hållet konstgjort, förekommer ämnet naturligt i växter såsom pilträd på grund av dess naturliga förmåga att främja exfoliering, vilket bidrar till att skydda växten mot bakteriell infektion. 
 
Hudvårdsprodukter tenderar att använda syntetisk salicylsyra, men denna form är godkänd av kosmetikabranschen och FDA, och den lyfts fram för sina acnebekämpande egenskaper.

Vad är salicylsyra bra för?

Fördelar med kräm med salicylsyra för huden

Tack vare dess naturliga exfolierande egenskaper är salicylsyra i hudvård suveränt för att behandla symptom på lindrigare acne, såsom svarta pormaskar, vita pormaskar och kvisslor. Salicylsyra tränger in djupt i huden där ämnet bryter ner döda hudceller som annars skulle ha täppt igen porerna. Men vad mer är salicylsyra bra för? Här är de sju största fördelarna med salicylsyra:

1: Skyddar mot acnebakterier

Är det bra att använda salicylsyra mot acne? Absolut. Acnebakterier frodas i syrefria miljöer och därför är igentäppta porer en perfekt grogrund för dem. Salicylsyra tar bort överskottstalg och döda hudceller från igentäppta porer, så att miljön blir mindre gynnsam för bakteriell tillväxt. Detta eliminerar i sig inte bakterierna helt, men det gör verkligen skillnad om du har acnebenägen hud.

2: Exfolierar

Salicylsyra marknadsförs ofta som peeling och mjukar varsamt upp hudceller i det översta hudlagret för att rena huden och ta bort döda hudceller utan att orsaka irritation. Detta kan bidra till att motverka kvisslor.

3: Lindrar inflammation

Salicylsyra innehåller en kemisk förening som kallas salicin och som har anti-inflammatoriska egenskaper. När salicylsyra appliceras på huden kan detta minska den rodnad och ömhet som ofta uppstår när man har acne.

4: Minskar produktionen av talg och sekret

Salicylsyra kan hämma de talgkörtlar som producerar talg (olja). Det sker genom att salicylsyran bryter igenom hudens fettbarriär och rensar bort överskottsolja som i annat fall skulle täppa igen porerna och orsaka acne. Genom att reglera produktionen av talg, kan salicylsyra bidra till att kontrollera glansighet och bidra till en mer balanserad hudton.

5: Förbättrad hudinträngning

Tack vare sina exfolierande egenskaper kan salicylsyra förstärka absorptionen av andra hudvårdsprodukter, vilket låter dem tränga in djupare och verka mer effektivt.

6: Slätare hudton och textur

Regelbunden användning kan leda till slätare hud tack vare en förbättrad cellförnyelse och att grova, döda hudceller avlägsnas. Genom främja cellförnyelsen kan skönhetsfläckar, såsom mörka märken efter acne, bli mindre synliga.

7: Rensar porer och förhindrar utbrott av finnar

Salicylsyran löser upp olja, vilket gör att den effektivt kan tränga in i och rensa porerna, och detta minskar risken för att de ska täppas igen. Detta kan bidra till att minimera utbrott av finnar och främja en klarare hud.a

Så här använder du hudvård med salicylsyra

Hudvårdsrutin med salicylsyra för att motverka kvisslor

Hur du bör använda salicylsyra i hudvård beror till stor del på typen av produkt – högre koncentrationer bör användas sparsamt. Andra produkter som t.ex. serien NIVEA Vårdande Akne Produkter är dock utvecklade för daglig användning. Nedan hittar du vår steg-för-steg-guide till hur du använder salicylsyra i en hudvårdsrutin för att motverka kvisslor.

Rengör

Börja med att tvätta ansiktet med en mild men effektiv rengöringsprodukt med salicylsyra som t.ex. NIVEA Derma Skin Clear Wash Gel. Den avlägsnar allt smink och orenheter samtidigt som porerna rengörs på djupet för att förhindra att finnar kommer tillbaka. Massera varsamt in produkten i ditt fuktiga ansikte. Undvik det känsliga området runt ögonen. Skölj därefter av ansiktet.

Nivea DermaSkin Wash Gel

Skrubba

För att få ännu mer lyster kan du byta ut rengöringsprodukten mot en skrubb 2–3 gånger i dina dagliga kvällsrutiner. NIVEA Derma Skin Clear Anti-Blemish Scrub kan öppna upp igentäppta porer och förbättra huden utan att torka ut den, och är därmed idealisk för oljiga hudtyper. På samma sätt som med rengöringsprodukten masserar du in skrubben i ditt fuktiga ansikte och sköljer sedan varsamt bort den.

Tona

Följ upp rengöringen genom att varsamt applicera en tonerprodukt med salicylsyra. NIVEA Derma Skin Toner är ett fantastiskt alternativ eftersom den återställer balansen för hudens pH-nivå och avlägsnar all överskottsolja, smink eller smuts utan att täppa igen porerna ytterligare. Detta förbereder även din hud inför återfuktningen.

 
Nivea DermaSkin Toner

Exfoliera

Avsluta din dagliga kvällsrutin med en kemisk exfolieringsprodukt som exempelvis NIVEA Derma Skin Clear Chemical Exfoliator, som ska appliceras som det sista steget och sitta kvar över natten. Denna anti-bakteriella, renande formula kombinerar salicylsyra, niacinamid och  & glykolsyra för att främja hudens naturliga förnyelseprocess, samtidigt som den kan ge en synlig förbättring av hudens lyster på så kort tid som sju dagar.

Så här använder du hudvård med salicylsyra

Avsluta din salicylsyrebaserade hudvårdsrutin

NIVEA Derma Skin Clear-serien kan användas både i din morgon- och kvällsrutin, och i likhet med alla hudvårdsrutiner är det bäst att avsluta med en närande återfuktningsprodukt. NIVEA Mattifying Day Cream är det perfekta komplementet eftersom denna produkt ger huden intensiv återfuktning, samtidigt som den avlägsnar eventuell överskottsolja så att huden ser uppfräschad och glansfri ut inför den väntande dagen. Var även noga med att applicera solskyddsfaktor efter din återfuktningsprodukt på morgonen så att din hud skyddas under hela dagen.
 
När det gäller din kvällsrutin kan du helt enkelt avsluta med NIVEA Derma Skin Clear Chemical Exfoliator.
 
Kanske upplever du en lätt stickande känsla första gången du använder salicylsyra, men det är helt normalt och något man kan förvänta sig. När du använder en ny produkt för första gången ska du alltid följa instruktionerna på förpackningen. Om du märker att irritationen håller i sig bör du avbryta användningen och rådfråga en dermatolog. NIVEA:s produkter är dermatologiskt testade och säkra för alla hudtyper.

man som använder Nivea DermaSkin exfoliator
NIvea DermaSkin produktsortiment

NIVEA Derma Skin Clear-serien

Acnebenägen hud är förvisso något helt naturligt, men det kan vara knepigt att hålla den i schack och det kan påverka din självkänsla. NIVEA bryr sig om din hud. Så om det finns något du vill förbättra kan NIVEA hjälpa dig.
 
Den innovativa NIVEA Derma Skin Clear-serien är utvecklad för att hjälpa till att förbättra huden och ge den mer lyster. Serien innehåller den rengörande kombinationen av salicylsyra och niacinamid som öppnar upp igentäppta porer och minskar förekomsten av svarta och vita pormaskar vid regelbunden användning. Om din hud ofta drabbas av kvisslor och finnar kan denna högkvalitativa serie vara den lösning du letat efter.
 
Som alltid ska du följa instruktionerna på etiketten när du provar en ny hudvårdsprodukt. Om du upplever en ihållande irritation, avbryt användningen och kontakta en dermatolog för att få råd.

Hjälper salicylsyra mot mörka fläckar och märken efter acne?

Tack vare dess exfolierande egenskaper kan salicylsyra vara bra när det gäller att bleka mörka fläckar och märken efter acne. Det beror på att salicylsyra bidrar till att avlägsna döda hudceller och främjar hudförnyelse så att nya, friska celler kan komma fram. Med tiden kan detta leda till en slätare hudton och göra sådana märken mindre framträdande.
 
NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Post-Acne Marks Serum kombinerar effektivt NIVEA:s patenterade Luminous630-ingrediens mot mörka fläckar med salicylsyra för att minska synligheten för mörka fläckar efter acne, släta ut huden och ge den en matt lyster. Med daglig användning kan man se synliga resultat på bara två veckor, eftersom de mörka fläckarna efter acne blir ljusare.

Sammanfattning

Snabba fakta om salicylsyra

Salicylsyra är en aktiv ingrediens i hudvårdsprodukter som exfolierar huden, reglerar produktionen av överskottstalg och rensar porer. Salicylsyra är idealisk för acnebenägen hud och kan med daglig användning förbättra och fräscha upp huden på bara sju dagar. Fyra fördelar med salicylsyra:

  • Skyddar mot de bakterier som orsakar acne.
  • Exfolierar huden.
  • Lindrar inflammation.
  • Reglerar produktionen av överskottstalg.

    Med tiden kan salicylsyra även bidra till att bleka märken efter acne och mörka fläckar. NIVEA:s Derma Skin-serie och Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Post-Acne Serum utnyttjar salicylsyrans fördelar i effektiva hudvårdslösningar.

Further Salicylic Acid FAQs

Kan jag använda salicylsyra dagligen?

Det går bra att använda salicylsyra i din dagliga hudvårdsrutin. Detta kommer att bidra till att hålla din hud klar och fräsch samtidigt som det begränsar överskottsproduktion av olja. Men på samma sätt som när du börjar med en ny exfolierings- eller hudpeelingsingrediens, rekommenderar vi att du vänjer dig gradvis genom att bara använda produkten två gånger per vecka under de första veckorna.

Kan jag använda salicylsyra tillsammans med niacinamid?

Ja, det går utmärkt att använda salicylsyra och niacinamid samtidigt. 
 
Faktum är att dessa båda ingredienser kompletterar varandra och de kan vara extra effektiva för oljig hud. Salicylsyran tränger djupt in i huden för att rensa bort överskottsolja och döda hudceller, medan niacinamid ger ett tillskott av närande återfuktning. Tillsammans kan dessa båda ingredienser få huden att kännas renad, klarare och återfuktad, vilket gör dem till det idealiska valet för en daglig hudvårdsrutin som motverkar kvisslor och finnar.

Orsakar salicylsyra purging?

Inom hudvård innebär purging en ökad frekvens av hudcellsomsättning. Denna process kan förekomma när en aktiv ingrediens såsom salicylsyra kommer i kontakt med huden och exponerar ett nytt lager hudceller. När detta sker kommer alla olika möjliga orsaker till finnar upp till ytan tillsammans med hudcellerna, inklusive överskottsolja och döda hudceller som i annat fall skulle täppa igen porerna. 
 
Till följd av detta kan det komma en ny våg av finnar. Men till skillnad från en negativ reaktion på en ny produkt – vilket kan orsaka utbrott av finnar på hudområden där man inte brukar få finnar – bildas finnar orsakade av purging på de vanliga ställena och tenderar att försvinna snabbare än normalt.

Förvärrar salicylsyra acne innan det blir bättre?

Trots att salicylsyra fungerar bra mot acne och de bakterier som orsakar acne, kan purgingprocessen till en början förvärra symptomen på acne. Denna eventuellt oroande process bör inte vara längre än sex veckor, och det är värt denna väntan eftersom din hud därefter kommer att vara klarare och ha mer lyster än förut. 
 
Men om processen varar längre än sex veckor eller om du tror att du drabbats av en negativ reaktion, avbryt användningen av produkten och konsultera genast en dermatolog.

Kan salicylsyra användas på känslig hud?

Salicylsyra kan vara bra för många hudtyper, inklusive känslig hud. Personer med känslig hud måste eventuellt börja med lägre koncentrationer och använda salicylsyra mer sällan. Alla NIVEA-produkter är ofarliga att använda. Läs alltid etiketten på alla produkter innan du använder dem.

Är salicylsyra bra mot ärr efter acne?

Ärr efter acne är något helt annat än märken efter acne och det är mycket svårare att göra dem mindre framträdande. Tack vare sina exfolierande egenskaper som främjar hudens förnyelse och en slätare textur, kan salicylsyra bidra till att bleka märken efter acne. Resultatet när det gäller ärr efter acne blir troligtvis inte lika tydligt. Salicylsyra kan även minska rodnad och inflammation i samband med vissa typer av ärr. Resultaten varierar dock beroende på typ av ärr och allvarsgrad.