Att Svettas Mycket

Svettning är avgörande för kroppen - men överdriven svettning kan göra att du känner dig obekväm. Så här förhindrar du överdriven svettning och lukten som följer med det.


VARFÖR SVETTAS DU?

VAD ÄR SVETT?

Svett kan bestå av olika saker beroende på var den kommer ifrån, men mestadels består den av vatten.

Eckrinkörtlarna är den vanligaste typen av svettkörtel och finns över hela kroppen. Den svett som släppts från ekrinkörtlarna består mestadels av vatten, men blandas med andra material som finns på huden, såsom salt, protein, karbamid och ammoniak.

Svettkörtlarna under armhålorna och i skrevet är större och kallas apokrinkörtlar. De är vanligtvis placerade bredvid hårsäckar och skapar svett som vanligtvis luktar sämre. Själva svetten från dessa körtlar luktar inte egentligen, men bakterier som skapas bredvid apokrinkörtlarna sönderdelar svetten och skapar fettsyror som ger den lukt som vi skulle associera med kroppslukt.


NÄR SVETTAS VI?

Det finns flera anledningar till varför vi svettas.

Naturlig luftkonditionering

Att svettas är vår kropps naturliga sätt att kyla ner sig själv. Det fungerar på 2 sätt. För det första; när din hud är våt gör det att du känner dig svalare speciellt när det kommer en bris. För det andra kommer din svett att absorbera värmeenergi och sedan avdunsta från din hud och ta värmenergin med dig.

Alkohol

När vi dricker kan hjärtfrekvensen ibland öka och blodkärlen kan expandera, vilket gör att hjärnan tror att den tränar vilket utlöser en reaktion för att försöka svalka av genom svettning.

Stress

Som en del av kroppens fly eller kamp-respons kommer vår kropp att svettas mycket när vi befinner oss i situationer med "hög stress", denna respons kan ske före en arbetsintervju eller en första träff. Läs våra bästa tips för att minska stress.

Hormoner

Förändringar i hormonnivåerna kan få oss att svettas mycket, till exempel under klimakteriet. Detta beror på att hormoner är ansvariga för att reglera kroppstemperaturen.

Kost

Att äta vissa saker kan få dig att svettas mycket mer än andra, till exempel skickar en viss komponent i kryddiga livsmedel en signal till hjärnan vilket gör att den tror att kroppstemperaturen ökar. Ett annat exempel är kött; ibland använder kroppen mycket energi för att smälta köttet och då kan kroppstemperaturen gå upp, vilket kan orsaka svettning.


Hur man svettas mindre

Livsstilen spelar en stor roll för vår hud och hur mycket vi svettar. Speciell hudvård, rakprodukter och speciella antiperspiranter kan alla hjälpa till.

Vad du har på dig: vissa tyger gör att din kropp andas bättre, håller temperaturen nere och tillåter ventilation. Tyger som bomull, nylon, polyester och linne andas och kommer att hålla din kropp sval. Ibland kan du inte förhindra svettning, så om du har ett stort event att gå till, håll dig till färger som inte lämnar några svettmärken, dumpa ljusblått och gråtoner och håll dig till mörkare färger och svart.
Kost: Vissa livsmedel gör att du svettas mycket, vissa sorters kött, kryddiga livsmedel, friterad och fet mat, snabbmat, skräpmat och koffein kan alla göra att din kropp släpper ut mer svett. Å andra sidan är vissa livsmedel mycket bättre på att hjälpa till att minska svettningen; särskilt frukt och grönt och livsmedel som främjar hälsosam matsmältning - eftersom problem med matsmältningen leder till att din kropp kommer att producera mer svett. Håll dig till mat som gurka, selleri, spenat etc för att hjälpa till med hälsosam matsmältning. Vatten hjälper till att kyla ner din kärntemperatur, vilket gör att du svettas mindre eftersom du inte behöver släppa ut överskottsvärme, så se till att du dricker minst 2 liter om dagen! 


Vad är anti-perspirant?

Anti-perspiranter är det bästa mot att svettas mycket under armarna, de är utformade för att blockera svett, där typiska deodoranter bara täcker lukt - läs mer om att jämföra anti-perspiranter och deodoranter. För en stark anti-perspirant som gör att du blir supertorr under armarna, varför inte prova NIVEA Dry Comfort roll-on 48-timmars anti-perspirant? Och om aluminiumfri anti-perspirant är din grej varför inte testa NIVEA Fresh Natural 0% Aluminium Roll On.
Så, hur fungerar anti-perspiranter? De använder vissa produkter, oftast aluminiumsalter, som blockerar svett genom att förvandla svetten till en gel och sedan blockera dina svettkörtlar, vilket hindrar svett från att komma ut.

Ta reda på mer om vilken deodorant som är bäst för dig här. 


HUR DU ANVÄNDER ANTI-PERSPIRANT (KORREKT)

Det kan tyckas uppenbart men det finns rätt och fel sätt att applicera antiperspirant för att minska svettningen.

  1. Se till att du applicerar din antiperspirant på torr hud eftersom även den minsta mängden vatten kan hindra aluminiumet från att blockera dina svettkörtlar.
  2. Applicera på kvällen: de flesta använder antiperspirant på morgonen, men det bästa sättet att få ut det mesta av din antiperspirant är att applicera den på kvällen. Detta beror på att du svettas mycket mindre på natten och det ger medlet en chans att verkligen sjunka in, vilket hindrar svettkörtlarna från att frigöra mer svett.
  3. Vänta på att din antiperspirant torkar innan du klä på dig, om du drar på din t-shirt direkt efter applicering av antiperspirant kan det faktiskt helt enkelt gnuggas bort av tyget!
  4. Rakning! Ju närmare kontakt anti-transpiranten har med  huden desto bättre chans har den att blockera dessa svettkörtlar. 


Andra produkter som hjälper

Medan personlig hygien inte kommer hindra dig från att svettas mycket kan en bra dusch tvätta bort allt svett, vilket gör att du känner dig fräschare och bekvämare i din egen hud.

Att tvätta regelbundet med rengörande duschgeler som NIVEA Creme Aloe Shower hjälper till att rensa svettkörtlarna och förhindra uppbyggnad i porerna.

En av de viktigaste saker du inte bör göra för hud som svettas mycket är oljiga hudvårdsprodukter. Lämna oljebaserade produkter och fuktgivare till  personer med torr och känslig hud. Lätta fuktgivare som NIVEA Body Lotion Express Hydration är speciellt utformade för att fylla på hudens naturliga fuktnivå, vilket ger dig mjuk, len hud.

Satsa istället på starka antiperspiranter som innehåller aluminiumsalter. Dessa kan användas på händer, underarmar, rygg och andra problemområden.