man undviker svett

ORSAKER OCH ÅTGÄRDER OM DU SVETTAS MYCKET

Allt du behöver veta om hur du behandlar överdriven svettning

ORSAKER OCH ÅTGÄRDER OM DU SVETTAS MYCKET

Att svettas är kroppens sätt att kyla ner oss när vi blir alltför varma. Exempelvis när vi tränar, besöker varma länder eller t.o.m. gör ett hot yoga-pass. I de flesta fall kan man räkna med man kommer att svettas och det är helt normalt. Så varför svettas jag så mycket, undrar du kanske? Här är de tre huvudorsakerna till att vi svettas:

- Det reglerar vår kroppstemperatur när vi blir för varma.
- Det skyddar vitala organ mot överhettning.
- Det upprätthåller homeostas (37 °C) – den temperatur när din kropp fungerar bäst.

VAD ÄR ÖVERDRIVEN SVETTNING?


kvinna som håller en Nivea kroppsspray

Vad innebär det egentligen att lida av kraftig svettning? Överdriven eller kraftig svettning är när din kropp svettas trots att den inte behöver kyla ner sig. Detta är en vanlig åkomma som kan vara en reaktion på läkemedel, bero på en sjukdom eller helt enkelt bara förekomma utan någon uppenbar anledning – till och med när vi inte är varma.

VAD ORSAKAR ÖVERDRIVEN SVETTNING?

Det finns två huvudtyper av överdriven svettning – primär och sekundär. De har olika orsaker. Primär hyperhidros är ärftligt och det finns ofta en släkting som har samma åkomma. Utöver det rent genetiska finns det ofta inga andra uppenbara orsaker. Det förekommer vanligtvis på händer, fötter och ansikte.

Däremot har sekundär hyperhidros många kända orsaker – hjärtsjukdom, diabetes, fetma och ångest är några av dem. Denna typ av överdriven svettning påverkar hela kroppen.

Hyperhidros kan även orsaka nattliga svettningar. Effekterna är mycket snarlika sekundär hyperhidros, men inträffar medan du sover.


FÖREBYGGA ÖVERDRIVEN SVETTNING

Oavsett orsak kan det vara en riktig räddare i nöden att veta hur man motverkar att svettas mycket och hur man behandlar det. Även om du svettas mycket finns det många saker du kan göra åt det – allt från att byta ut dina kläder och ändra din kosthållning till att använda läkemedel och medicinska lösningar:
FÖREBYGGA ÖVERDRIVEN SVETTNING

1. BÄR LÖST SITTANDE, ABSORBERANDE KLÄDER

Att bära löst sittande kläder (t.ex. stora T-shirts) kan bidra till att minimera tecknen på hyperhidros. Strumpor och svettband suger också upp fukt och kan enkelt bytas ut under dagen. Att välja kläder i material som andas såsom bomull i stället för material som inte andas kan också vara bra. Detta gäller även när du ska gå och lägga dig. Om du svettas mycket på natten, se till att alla dina sängkläder verkligen andas och öppna gärna ett fönster så att den svala nattluften kan cirkulera.

FÖREBYGGA ÖVERDRIVEN SVETTNING

2. HÅLL DIG SVAL

Att försöka hålla sig så sval som möjligt kan också bidra till att minska svettnivåerna. När det är riktigt varmt ute kan det hjälpa att ha en fläkt i närheten samt att undvika direkt solljus. Förvara dina hudvårdsprodukter i kylen så att de har en svalkande effekt när du applicerar dem på huden.

FÖREBYGGA ÖVERDRIVEN SVETTNING

3. UNDVIK VISSA LIVSMEDEL OCH BÖRJA ÄTA ANDRA

Att hålla sig borta från vissa livsmedel som du vet kan öka svettningsnivåerna är också klokt. Om du avstår från kryddstark mat (som vanligtvis innehåller kapsaicin) och alkohol kan det bidra till att hålla svettnivåerna i schack. Även koffein ökar svettning eftersom det påverkar våra binjurar. Det finns även vissa livsmedel som kan hjälpa mot att svettas mycket. Antioxidantrik olivolja och lugnande grönt te är bra att börja med.

Det är även smart att äta mindre måltider. Att äta mindre och oftare gör att din kropp inte behöver alstra lika mycket värme under matsmältningsprocessen.

FÖREBYGGA ÖVERDRIVEN SVETTNING

4. LÄKEMEDELSLÖSNINGAR

Utöver de praktiska lösningarna finns det även receptfria lösningar mot svettning på apoteken. De flesta apotek säljer svettkuddar som placeras på extra svettiga ställen (t.ex. under armarna), erbjuder receptfria tabletter (som t.ex. salvia) och mycket kraftfulla antiperspirantprodukter.

Att uppgradera från en deodorant till en kraftfull antiperspirant är en enkel men effektiv åtgärd. Utforska vårt urval av NIVEA antiperspiranter för att hitta den produkt som passar just dig bäst.

Pröva en kraftfull antiperspirant såsom NIVEA Dry Comfort Spray, som är suverän när det gäller att maskera oönskad lukt i upp till 72 timmar.

Att använda en antiperspirant blockerar dina svettkanaler, vilket innebär att du svettas – men svetten når inte hudens yta. Deodoranter påverkar inte själva svettnivåerna, utan får dig bara att dofta godare.

FÖREBYGGA ÖVERDRIVEN SVETTNING

5. APPLICERA ANTIPERSPIRANT INNAN DU GÅR OCH LÄGGER DIG

Det kan dröja innan man märker effekterna av en bra antiperspirant. Vi rekommenderar att man applicerar antiperspirant på kvällen eftersom svettnivåerna tenderar att vara lägre då. Vi tenderar att svettas mindre på natten eftersom våra kroppar är mindre aktiva då, och därför är det den perfekta tiden för att låta ingredienserna påverka svettkanalerna och begränsa svettnivåerna.

FÖREBYGGA ÖVERDRIVEN SVETTNING

6. LÅNGSIKTIGA MEDICINSKA LÖSNINGAR

Om du svettas mycket och det är svårt att hantera med praktiska åtgärder eller läkemedel finns det mer långsiktiga behandlingar mot överdriven svettning. Eftersom överdriven svettning kommer från dina svettkörtlar, kan de behandlas på medicinsk väg. Din läkare kan exempelvis behandla svettkörtlarna med jontofores – en svag elektrisk ström via en våt kudde som tillfälligt inaktiverar svettkörteln. 

Se till att tala med en läkare innan du överväger något av dessa långsiktiga alternativ.