kvinna som sover

Så här förebygger du nattlig svettning

Läs vår guide med allt du behöver veta om kraftig svettning på natten, vad som orsakar det och hur du kan förebygga det.

Så här förebygger du nattlig svettning

Nattlig svettning, att regelbundet svettas mycket medan du sover, kan vara obehagligt och irriterande. Att svettas på natten kan påverka din sömn och din vardag. Du vill säkert gärna sluta svettas på natten klimakteriet.

Att regelbundet vakna upp på fuktiga lakan kan också vara oroande – även om nattlig svettning oftast inte är något att bekymra sig över, kan det ändå vara klokt att fundera över varför du svettas överdrivet mycket på natten.

Nedan tittar vi närmare på orsaker till att man svettas på natten, hur man kan förhindra att man svettas på natten och behandling mot värmevallningar och överdriven nattlig svettning. 

Vad får oss att svettas på natten?

Att svettas är kroppens sätt att reglera sin kärntemperatur – och det är därför som vi svettas när det är varmt ute eller när vi tränar. Vi kan även svettas av andra anledningar – till exempel om vi är nervösa, stressade eller sjuka. 

Det finns många orsaker till att vi svettas överdrivet mycket när vi sover och många av oss har någon gång upplevt en het, svettig natt – kanske är det en varm natt, kanske har du på dig för varma kläder eller ligger under ett tjockt täcke. 

Att regelbundet svettas kraftigt medan man sover och vakna upp med fuktiga lakan och nattkläder, är något annat, och det kan finnas en rad olika orsaker till dessa regelbundna nattliga svettningar. Orsakerna till överdriven svettning på natten kan vara kortvariga (t.ex. om du har feber), medan andra, som till exempel sluta svettas på natten klimakteriet, sannolikt kommer att få dig att svettas på natten under en längre period.
kvinna tränar

Vilka är symptomen på att svettas på natten?

Som namnet antyder handlar nattlig svettning om att du svettas för mycket medan du sover. Nattlig svettning kan få dig att bada i så mycket svett att du måste byta sängkläder och pyjamas. 

Nattlig svettning skiljer sig från att vara lite varm på grund av en varm kväll eller ett kvavt rum.

Vanliga orsaker till att man svettas på natten:

Alkohol och koffein

Både alkohol och kaffe är stimulerande ämnen som kan få ditt hjärta att slå snabbare, vilket i sin tur förhöjer din kroppstemperatur.

Infektion

Din kroppstemperatur kan förhöjas om din kropp bekämpar en infektion. En feber bör inte hålla i sig mer än en eller två nätter.

Klimakteriet

Kvinnor som genomgår klimakteriet eller står i begrepp att göra det, kan börja svettas på natten. Förändringar i kroppens produktion av hormonerna östrogen och progesteron tros orsaka överdriven svettning och värmevallningar. Värmevallningar påverkar de flesta kvinnor som genomgår klimakteriet eller förstadiet till klimakteriet – övergångstiden före klimakteriet. Klimakterieorsakade värmevallningar kan förekomma under hela dagen och varar oftast i några minuter. De förekommer även ofta på natten och kan störa sömnen.

Läkemedel

Vissa läkemedel kan orsaka överdriven svettning medan du sover. De vanligaste är:
Antidepressiva läkemedel
Läkemedel mot högt blodtryck 
Hormonbehandlingsläkemedel 

Om du tror att ditt läkemedel får dig att svettas på natten, tala med din läkare.

kvinna poserar med Nivea Roll-On
kaffe

Hyperhidros

Hyperhidros är en svettåkomma som får din kropp att svettas trots att den inte behöver kyla ner sig. Överdriven svettning kan förvärras av vissa faktorer såsom kraftig övervikt, alkoholintag, sjukdomar som exempelvis diabetes eller en överaktiv sköldkörtel, klimakteriet och vissa läkemedel.

Hormonproblem

Hypotalamus, den del av hjärnan som reglerar kroppstemperaturen, är också inblandat i det endokrina systemet som styr hormonnivåerna. Till följd av detta kan en obalans i det endokrina systemet påverka kroppens temperaturreglering. 

Hormonproblem som kan utlösa nattlig svettning inkluderar hypertyreos – överaktivitet hos sköldkörteln – eller diabetes.

Ett underliggande medicinskt tillstånd

För de flesta av oss är överdriven svettning bara en ofarlig irritationskälla, men i vissa fall kan nattlig svettning vara tecken på ett underliggande tillstånd. Om du regelbundet vaknar upp badande i svett, upplever andra symptom såsom viktminskning, feber eller smärta under en längre period eller om den nattliga svettningen stör din sömn, kontakta din läkare.

Stress

Stress kan utlösa överdriven svettning under dagen (svettiga handflator och fuktiga armhålor är vanligt) och detta gäller även på natten. När du är stressad frigör din kropp stresshormonerna adrenalin och kortisol, som utlöser en ”flykt- eller kamp”-respons som skickar en signal till dina apokrina körtlar, svettkörtlarna i armhålor och skrev, om att börja svettas.


Varför svettas jag på natten innan jag ska ha mens?

kvinna leende
Vissa kvinnor svettas på natten innan eller under sin menstruationscykel. Detta beror på de hormonsvängningar som utgör en normal del av menstruationscykeln. 

När du menstruerar ökar dina progesteronnivåer, vilket får dina östrogennivåer att sjunka. Denna obalans påverkar hypotalamus, den del av hjärnan som reglerar kroppens inre temperatur. Detta utlöser i sin tur en respons i hjärnan som säger åt din kropp att kyla ner sig. 

Eftersom svettning är kroppens sätt att reglera sin temperatur, kan denna respons orsaka värmevallningar eller nattlig svettning. Ibland kan detta hålla i sig under hela menstruationen, men oftast lugnar det ner sig efter några dagar.

Varför svettas män på natten?

På samma sätt som en hormonell obalans hos kvinnor kan utlösa nattlig svettning, kan en låg testosteronnivå hos män få dem att svettas överdrivet mycket när de sover. När män åldras sjunker deras testosteronnivåer naturligt. Nattlig svettning kan förekomma om testosteronnivåerna sjunker snabbare än normalt. 

Ökat kroppsfett, erektil dysfunktion och minskad sexlust kan också vara symptom på nattlig svettning hos män över 40. Nattlig svettning kan också vara ett symptom på sömnapné – när man får andningsuppehåll i sömnen – hos män. Om du är onormalt trött under dagen och ofta vaknar till på natten – och kanske flämtar efter luft – eller om du snarkar, kontakta din läkare.
man som applicerar antiperspirant

Så här förebygger du nattlig svettning

På samma sätt som det inte finns en enda given orsak till att man svettas på natten, finns det inte någon given bot mot överdriven svettning. 

Det är viktigt att utesluta att nattlig svettning inte beror på en allvarlig sjukdom, så om du känner dig orolig eller om din nattliga svettning stör din sömn och din vardag, kontakta din läkare. 

Det finns några knep du kan ta till för att minska påverkan av nattlig svettning:
- Sov i ett svalare rum med fönstret öppet.
- Skaffa en madrass som andas och inte ansamlar värme. 
- Satsa på sängkläder i bomull som andas i stället för syntet.
- Byt sängkläder ofta – minst en gång i veckan. Avflagade hudceller och smuts kan minska andningsförmågan hos dina sängkläder.
- Bär löst sittande nattkläder i naturfibrer såsom bomull eller linne.
- Duscha före sänggåendet och applicera en antiperspirant. 


Finns det behandlingar mot nattlig svettning och värmevallningar?

Att applicera en antiperspirant före sänggåendet kan bidra till att minska ditt svettande. Antiperspiranter blockerar de svettkanaler som styr hur mycket du svettas. 

Du kan applicera antiperspirant i armhålorna och, om du använder en spray, på din överkropp. Utforska vårt sortiment med antiperspiranta deodoranter, inklusive produkter som lämpar sig för känslig hud, stift, spray eller roll-on, som alla är utvecklade för att hålla dig torr och bekväm.