Flicka med lockigt hår

Vårda torra HÄNDER

Ta reda på vad som orsakar torr, flagig hud på händerna, hur man undviker det och få hjälp med NIVEA

Vårda torra HÄNDER

Torra händer är ett vanligt problem och innebär vanligtvis inte något allvarligt. Men eftersom vi använder händerna så mycket kan det vara irriterande och obehagligt och kanske t.o.m. göra dig lite självmedveten. Så om du vill ha några tips på hur du vårdar dina händer på bästa sätt eller till och med vill testa några huskurer mot torra händer, läs vidare för att få veta mer.

Symptom på torra, spruckna händer

Det är ganska enkelt att se om man har torra händer. Här är de vanligaste symptomen på hur torra händer ser ut och känns:

 · Huden på händerna är flagig och fjällig. 
 · Huden på händerna kan klia och vara sprucken.
 · Huden på händerna kan vara röd, och mörkare hud kan se grå ut.
 · Huden kan kännas stram.
 · Huden kan kännas grov vid beröring.
 · Det kan finnas små linjer som senare utvecklas till sprickor.
  
 Om din hud är mycket torr kan sprickorna på dina händer blöda och bli såriga. Detta innebär att t.o.m. de enklaste uppgifter som att skriva på tangentbord, knäppa kläder eller bara vända sig i sömnen kan bli mycket smärtsamma. Om bakterier tränger in i den såriga huden, finns det risk för att dina händer kan bli infekterade.


Vad orsakar torra HÄNDER?

Om du undrar varför dina händer är så torra, kan du läsa mer här om några vanliga faktorer som bidrar till torra händer.

1. Väder

En av de största bovarna som får händerna att kännas torra och kliande är vädrets makter. När luften blir kallare på vintern får bristen på fukt i luften huden på händerna att torka ut, och detta förvärras när det blåser. Men det handlar inte bara om den kalla luften. Den lägre fukthalten i den uppvärmda inomhusluften kan också stjäla fukt från huden. Under varma sommarmånader eller i torrare klimat kan även solen ha samma uttorkande effekt på händerna.

2. Handtvätt

Noggrann, regelbunden handtvätt är ett måste för att stoppa spridning av bakterier och virus och för att hålla sig frisk. Men handtvättandet kan ha sitt pris och få händerna att torka ut. Hett vatten och vissa tvålar kan beröva huden dess naturliga oljiga barriär som inte bara gör huden mjuk, utan även återfuktad. Tänk på alla gånger man tvättar händerna under en dag – när man diskar eller tar en dusch – och vad detta innebär för händerna. Lägg till de uttorkande effekterna av de enorma mängder handsprit vi alla använder, så är det inte undra på att händerna drabbas hårt.

3. Medicinska åkommor

Vanligtvis orsakas torra hander av en eller båda av de ovanstående faktorerna. Men ibland kan denna uttorkning bero på en underliggande medicinsk åkomma eller hudåkomma.
  
 Till exempel kan eksem och psoriasis göra huden torr, flagig, röd och kliande. Underliggande åkommor såsom atopisk dermatit kan få händerna att plötsligt kännas torra, grova och inflammerade. torra hander kan också vara ett symptom på sjukdomar såsom diabetes och sköldkörtelproblem. 
  
 Om din hud är extremt torr och smärtsam bör du söka medicinsk hjälp hos en läkare eller dermatolog.

4. Livsstilsfaktorer

Många av de vanliga livsstilsfaktorer som påverkar kroppen negativt kan även ställa till det för huden på händerna:
  
 · Att inte dricka tillräckligt mycket vätska kan orsaka torra, flagiga händer.
 · Alkohol torkar ut kroppen och får huden att se ut och kännas torrare och mindre fyllig. 
 · Åldrande hud förlorar fukt på naturlig väg och är i allmänhet torrare och mindre elastisk. 
 · Nikotin påverkar immunsystemet och kan få huden att bli inflammerade, vilket kan leda till att åkommor såsom psoriasis utvecklas.
 · Stress aktiverar svettkörtlarna, gör oss mer uttorkade och i kombination med åkommor såsom eksem eller psoriasis kan stress orsaka utbrott.


Hur motverkar jag torra HÄNDER?

Den goda nyheten är att det finns en hel del vi kan göra för att hålla händerna återfuktade och förhindra att de torkar ut. Här är några tips för torra händer.
Kvinna som applicerar Nivea handkräm

1. Investera i en återfuktande handkräm
 Det här är ett måste. NIVEA 3in1 Q10 Anti-Age Hand Cream har en närande formula för skyddande vård dygnet runt. Med hjälp av hudens eget koenzym Q10 och UV-filter ger den en synlig minskning av förekomsten av rynkor, bidrar till att förebygga UV-framkallade åldersfläckar med regelbunden användning och gör händerna underbart lena. 
  
 2. Skydda händerna mot solen
 Vi vet alla att solen kan torka ut huden. Kom ihåg att använda solskydd även på händerna och skydda dem mot solens uttorkande, skadliga effekter.
  
 3. Byt ut din tvål
 Även om handtvätt är en av de stora orsakerna till torra händer kan vi inte undvika att tvätta händerna. Att välja mildare tvålar som både rengör och lindrar händerna kan förebygga irritation.
  
 Vi glömmer ofta bort händerna i våra hudvårdsrutiner, men handvård är extra viktigt, särskilt om man är benägen att få torr hud. Upptäck hela urvalet av NIVEA's handkrämer. Med allt från tvålar med mild formula till paket som berikats med hudvårdande ingredienser, hittar du enkelt rätt produkt för att ge näring åt dina händer.

 4. Använd handskar
 Om du tillbringar mycket tid med händerna i vatten, är handskar idealiskt för att skydda händerna mot att torka ut.

 5. Undvik hetta
 Varmluftstorkar kan verkligen torka ut huden eftersom den heta luften kan göra händerna alldeles för torra. Använd pappershanddukar i stället och klappa försiktigt huden torr i stället för att gnugga den, vilket kan orsaka irritation. På samma sätt torkar hett vatten ut huden när du tvättar händerna eller duschar. Använd ljummet vatten i stället.


Så här behandlar du torra HÄNDER

Att förebygga är ofta den bästa behandlingen, men när det gäller händer som är extremt torra, spruckna och behöver läka, kommer några tips på behandlingar här:
 
 NIVEA Repair & Care Hand Cream med provitamin B5 ger omedelbar lindring för extra torra och spruckna händer. Dess koncentrerade formula reparerar även torr hud på djupet med intensiv återfuktning samt ger skydd dygnet runt så att händerna är väl omhändertagna under hela dagen. 
  
 Om du letar efter en huskur för torra händer är det bara att läsa vidare. Det finns nämligen även en hel uppsjö med lindrande huskurer som man kan pröva hemma för att lindra törstiga händer och återställa hudens naturliga fuktbarriär.

Handkräm

Tre huskurer mot torra HÄNDER

1. Havrebad

Rå eller tillagad havre kan verkligen ge nytt liv åt huden. Tillsätt lite havre till en skål med olivolja och stoppa ner händerna i blandningen en stund, eller stoppa ner händerna i en skål med havre och vatten – men kom ihåg att vattnet inte ska vara för varmt.

2. Exfoliera

Exfoliering kan verkligen bidra till att avlägsna död, torr och skadad hud. Prova en skonsam lösning hemma genom att blanda olivolja, kokosolja (eller någon annan bärarolja såsom jojoba, mandel eller druvkärnor) med 1–2 matskedar strösocker. Eller byt ut sockret mot salt för en skonsammare skrubb.

3. Applicera aloe vera

Med tanke på dess naturliga antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, är det inte undra på att aloe vera är en så vanlig hudvårdsingrediens. Aloe vera-gel är en suverän naturlig huskur för att lindra torra, grova och spruckna händer. Smörj in dina rena händer efter badet eller duschen för att låsa in fukten.


Ta hand om torra HÄNDER på vintern

Två flickor som ler

Vintern kan vara en tuff tid för händerna. Även om du vanligtvis har mjuka, lena händer, innebär det kalla vädret att huden förlorar sina naturliga oljor och blir torr, sprucken, grov och röd. Här kan du läsa om några sätt att förbereda och vårda händerna under årets kallare månader.
  
 1. Återfukta, återfukta, återfukta
 Nyckeln är att börja återfukta huden innan det har uppstått ett problem. Var generös med din favorithandkräm och var noga med att använda den ofta – omkring 5–6 gånger per dag för att låsa in fukten och se till att dina händer skyddas.
  
 2. Använd handskar
 På tal om skydd, att använda handskar på vintern håller dig inte bara varm när temperaturen sjunker utan är ett måste för att skydda händerna under kalla dagar. 
  
 3. Använd en luftfuktare
 Att använda en luftfuktare på vintern är en bra idé för att behålla fukten i luften. En högre luftfuktighet motverkar torra händer och ger även lindring om händerna kliar. Detta fungerar även på samma sätt om huden i ditt ansikte känns torr eller om du har fnasiga läppar.

Några avslutande tips för torra HÄNDER

I dagens hektiska liv glömmer man lätt bort att ta hand om sina händer, tills det är för sent. Var förberedd med dessa avslutande tips:
  
Fyll kundvagnen med handkrämer
Förvara skålar med handkräm bredvid vasken hemma och på jobbet och ta med dig en tub handkräm i väskan. Då har du alltid handkräm nära till hands och blir påmind om att smörja in dig. Att smörja in sig med handkräm efter att ha tvättat händerna är särskilt bra eftersom fuktig hud absorberar aktiva ingredienser snabbare.
  
Smörj in dig på kvällen
Innan du går till sängs, smörj in dina händer med din mest återfuktande handkräm och sätt sedan ett par mjuka handskar eller strumpor på händerna. Fukten absorberas under natten, så att du får mjukare, mer återfuktade händer på morgonen.
  
Sök råd
Kom ihåg, om dina symptom är allvarliga och orsakar dig massor av smärta och obehag – lid inte i tystnad. Det kan vara ett tecken på en mer allvarlig åkomma, så kontakta din läkare för att få hjälp och råd.