kvinna leende

Vad är melasma?

Läs vår guide om allt du behöver veta om melasma och hur du behandlar melasma i ansiktet

Melasma

Melasma, även kallat kloasma, är ett tillstånd som orsakar mörka, missfärgade partier som vanligtvis är svarta eller gröna (namnet kommer från melas, det grekiska ordet för svart, eller cholas, från ordet grönaktig). De visar sig som platta eller fräkneliknande fläckar på huden. 


Det är ett vanligt tillstånd, särskilt under graviditet. Både män och kvinnor kan utveckla melasma, men det är mycket vanligare hos kvinnor, och det börjar vanligtvis när man är mellan 20 och 40 år.


Melasma är ofarligt. Det gör inte ont, kliar inte, vållar inte obehag och kommer inte att utvecklas till hudcancer, men det kan göra människor självmedvetna. Det kan behandlas, eller åtminstone reduceras och ibland försvinner det av sig självt.


Undrar du vad melasma är för något? Läs vidare för att lära dig mer om vad som orsakar melasma, melasma i ansiktet och vilken melasma behandling som finns.

Vad är melasma?

 

Melasma är en hudåkomma som orsakar missfärgade partier, vanligtvis bruna eller blågrå partier eller fräkneliknande fläckar. Melasma förekommer oftast i ansiktet, men kan även utvecklas på andra ställen av huden som regelbundet exponeras för solen, till exempel halsen och underarmarna.

Melasma är fortfarande något av ett mysterium för dermatologerna, men man tror att det orsakas av att hudens pigmentproducerande celler (melanocyter) producerar alltför mycket pigment (melanin). Det är denna överproduktion hos cellerna som definierar din hudton. 

Melasma kan likna åldersfläckar eller solfläckar, men melasmapartierna är oftast större.

kvinna leende

Vad är melasma i ansiktet?

kvinna leende
Melasma i ansiktet är symmetriskt, med matchande partier på båda sidorna av ansiktet. 

Melasma i ansiktet förekommer oftast på:
- kinder
- överläpp 
- panna
- näsa

Melasma i ansiktet uppkommer efter exponering för UV-ljus, från solen eller från solarium. Hudvårdsprodukter som irriterar huden kan förvärra melasma i ansiktet.

En bra hudvårdsrutin kan bidra till att reducera melasma i ansiktet. NIVEA Cellular Luminous 630 Day Fluid SPF 50 verkar på befintlig pigmentering för att göra mörka fläckar ljusare och mindre, samtidigt som den balanserar ny melaninproduktion för att motverka att nya fläckar uppkommer. 

Att applicera SPF är ditt bästa försvar mot melasma i ansiktet. Solskyddet skyddar den känsliga huden i ansiktet mot UVA- och UVB-framkallade hudskador, som till exempel melasma, samt mot att huden åldras i förtid.

Orsaker till melasma

  • Melasma blir vanligtvis mer framträdande på sommaren och förbättras under vintermånaderna. 
  • Trots att experterna inte är helt säkra på vad som orsakar melasma, känner man till att personer med mörkare hud löper större risk att utveckla melasma än personer med ljus hud.
  • Även östrogen- och progesteronkänslighet kan utlösa melasma.
  • Det innebär att om du äter p-piller, är gravid eller genomgår hormonterapi, ökar risken för att du ska utveckla melasma. 
kvinna i solen
Andra faktorer är bland annat:

 

- Familj: omkring 33 % till 50 % av personer med melasma uppger att någon mer i deras familj också har denna åkomma. De flesta enäggstvillingar har melasma båda två.
- Stress och sköldkörtelsjukdom tros också orsaka melasma
- Solexponering: ultravioletta strålar påverkar de celler som kontrollerar pigment (melanocyter).
- I sällsynta fall kan andra medicinska problem som påverkar hormoner (till exempel problem med sköldkörteln) orsaka melasma, samt vissa läkemedel såsom antiepileptika
- LED-skärmar: melasma kan orsakas av LED-ljuset från skärmarna på TV-apparater, bärbara datorer, mobiltelefoner och surfplattor


Melasma hos gravida

Hormonella förändringar, i synnerhet ett överskott av östrogen och progesteron, under graviditet kan utlösa melasma (som därför har fått smeknamnet ”graviditetsmasken”). Mörka partier eller hudfläckar kan uppkomma på pannan, kinderna, hakan eller runt munnen och kan bli mörkare efterhand som graviditeten fortskrider. Du märker kanske även att dessa partier blir mörkare i solljus.

solkräm

 

 

 

De mörka fläckar som framkommer under graviditet bleknar vanligtvis inom några månader efter förlossningen, när hormonnivåerna återgår till sitt normala tillstånd och kroppen slutar att producera lika mycket hudpigment (melanin).

 

Det här är mycket vanligt hos gravida kvinnor, och omkring 50 % av alla gravida drabbas. 


Melasma under graviditeten är ofarligt, men du kan reducera den genom att varje dag använda SPF, till exempel NIVEA SUN UV Luminous Dark Spot Control SPF50, och kanske utöka din hudvårdsrutin med ingredienser som minskar uppkomsten av melasma i ansiktet, till exempel vårt NIVEA Cellular Luminous630-sortiment.


Epidermisk melasma

 

 

Melasma delas in i tre typer: 

Epidermisk melasma
Dermal melasma
Blandad melasma

Epidermisk melasma innebär att pigment (melanin) finns i hudens ytligare lager, som kallas epidermis. Vid dermal melasma ökar hudpigmenten i hudens djupare lager (dermis). Blandad melasma är en kombination av epidermisk och dermal melasma och är den vanligaste typen.  
 
Epidermisk melasma definieras av:

avgränsade, väldefinierade pigment
mörkbruna partier
svarar vanligtvis bättre på behandling
syns tydligt under svart ljus

solkräm

Melasma behandling

 

Det finns ingen mirakelkur mot melasma, men det finns behandlingar som kan göra att det inte syns lika mycket.  
 
Melasma kan även försvinna helt av sig självt utan behandling, i synnerhet om det har utlösts av graviditet eller hormonläkemedel. 
 
Melasma kan reagera långsamt på behandling och, även om det behandlas, återkommer det ofta när behandlingen upphör, särskilt om det drabbade området exponeras för solen. I de flesta fall av melasma kommer det att blekna bort med tiden, särskilt med ett bra skydd mot solen och andra ljuskällor. Det finns även metoder som bidrar till att ta bort melasma, eller minska det, på lång sikt.

kvinna leende
dagkräm
Minska melasma:
Minska din solexponering och använd solskyddsmedel dagligen. Hud som drabbats av melasma mörknar mer än den omgivande huden vid exponering för ljus, så det är viktigt att undvika solen, särskilt när den är som starkast, och att använda solskydd. Du kan förebygga melasma genom att varje dag använda en ansiktskräm med SPF för att skydda huden mot skadliga UV-strålar. Testa vår NIVEA Refreshing Moisture Day Cream SPF15 för att motverka melasma i ansiktet.
unga kvinnor i bikini
Minska melasma:
Bär skyddande kläder när Du är i solen och använd gärna en bred solhatt eller keps som skuggar ansiktet
kvinna tittar på spegeln
Minska melasma:
Behandling mot mörka fläckar, till exempel vårt Cellular LUMINOUS630 Anti Dark Spot-sortiment, riktar in sig på grundorsaken till de tre vanligaste typerna av mörka fläckar, nämligen exponering för solen, åldrande och hormonförändringar till exempel under graviditet eller klimakteriet. Du kan får synliga resultat på fyra veckor. Du hittar olika produkter i vår Face Treatment Serum och Night Moisturiser.
Vill du veta vad vårt senaste patent LUMINOUS630® egentligen är för något? Vill du veta ännu mer om detta sortiment och vilka mirakel det kan åstadkomma? Vi har allt du behöver! 

Hur ställer man diagnos?

En dermatolog eller allmänläkare kan vanligtvis ställa en klinisk diagnos efter en undersökning med en Wood-lampa och ett dermatoskop. Ibland kan man göra en hudbiopsi. 

Be alltid en allmänläkare om en undersökning om du känner dig orolig för dina hudförändringar.