micellärt vatten

Vad är micellärt vatten och hur använder man det?

Vad är micellärt vatten? Ta reda på det, vad fördelarna är och de bästa sätten att använda och göra micellärt vatten till en del av din hudvårdsrutin.

Vad är micellärt vatten och hur använder man det?

Micellärt ansiktsvatten tar allt större plats i skönhetsvärlden, så du kanske undrar vad micellärt vatten är och hur du kan göra det till en del av din rutin? Läs vidare för att upptäcka allt du behöver veta om skonsam ansiktsrengöring med micellära rengöringsprodukter och hur man använder micellärt vatten för att avlägsna smutspartiklar snabbt och grundligt. Tack vare att micellärt vatten är så skonsamt mot huden, lämpar det sig extra väl för känsliga ögonpartier och micellärt vatten har även många andra fördelar.

woman cleansing face
VAD ÄR MICELLÄRT VATTEN?

Vad är micellärt rengöringsvatten?

Du har säkert hört termen micellärt vatten, men du kanske fortfarande undrar: ”Vad är micellärt vatten?” egentligen. Micellärt vatten, till exempel NIVEA Micellar Cleansing Face Water, är en rengöringsprodukt som innehåller miceller. Dessa suspenderade surfaktantmolekyler är hydrofila och oleofila, vilket innebär att de drar till sig vatten, olja och den smuts som de innehåller. När de kombineras med en bomullsrondell eller en rengöringsservett är det enkelt att ta bort envist smink. 

Det micellära rengöringsvattnets unika egenskaper innebär att det kan användas för ansiktstvätt, sminkborttagning och återfuktning, beroende på din hudtyp. Nu när du har fått svar på frågan Vad är micellärt vatten?, så kanske du undrar vad miceller är? 


VAD ÄR MICELLÄRT VATTEN?

Vad är miceller?

Miceller är välkända i skönhetsbranschen, oavsett om det handlar om sminkborttagningsprodukter eller ansiktstoner. 

- Miceller är aggregat av mikroskopiska surfaktantmolekyler som är både hydrofila och lipofila, det vill säga de älskar både vatten och fett.
- Miceller kan avlägsna såväl vattenlösliga som fettlösliga rester av smink eller smuts.
- Tack vare hur miceller fungerar är ett riktigt bra micellärt vatten det enda du behöver för att rengöra ditt ansikte grundligt. 
- Micellärt vatten är både skonsamt och effektivt, så du behöver du inte gnugga dig i ansiktet, vilket kan irritera huden. 
 
Nu vet du vad micellärt ansiktsvatten och miceller är. Läs vidare för att ta reda på hur man använder micellärt vatten.

 miceller

kvinnor som använder micellärt vatten
kvinna rengöring ansikte
VAD ÄR MICELLÄRT VATTEN?

Använda micellärt vatten

Du behöver inte vara någon skönhetsexpert för att applicera micellärt vatten i ansiktet, det är bara att ta en ren bomullsrondell och fukta den med micellärt vatten. Svep sedan varsamt bomullsrondellen över ansiktet för att enkelt avlägsna smuts, smink och  till och med mascara. 

 
Steg för att använda micellärt vatten

1. Tvätta händerna: Det är viktigt att börja med att tvätta händerna innan man använder någon ansiktsprodukt för att se till att man inte gnuggar in mer smuts i ansiktet och porerna.

2. Välj rätt rengöringsprodukt: Nästa steg är att välja ett micellärt vatten som passar just din hudtyp (torr, känslig, normal). Olika produkter med micellärt vatten kan ha olika formler för din specifika hudtyp.

3. Fukta en bomullsrondell eller rengöringsservett: Häll rikligt med micellärt vatten på bomullsrondellen och låt det snabbt absorberas. När rondellen är ordentligt fuktig kan du varsamt svepa den över ansiktet.

4. Avsluta med en återfuktande produkt: Det sista steget är att lugna huden med en återfuktande produkt eller lugnande ansiktskräm som ger lite extra återfuktning.
Många undrar om man måste skölja bort det micellära vattnet: Svaret är nej! Micellärt vatten är en rengörande vätska som inte behöver sköljas av, så använd produkten och fortsätt med din vanliga rutin.


VAD ÄR MICELLÄRT VATTEN?

Toner eller micellärt vatten?

Det kan råda viss förvirring om huruvida man bör använda toner eller micellärt ansiktsvatten, och ”vad är micellärt vatten och hur skiljer det sig från en toner?”. Det finns flera avgörande skillnader mellan en toner och micellärt vatten. Vilka är då skillnaderna och ska man använda toner eller micellärt vatten?
 
Micellärt vatten är en ypperlig allround-produkt som oftast används som  rengöringsprodukt, det första steget för att avlägsna alla orenheter, smink och smuts som byggts upp under dagen. Tack vare dess formula återfuktar micellärt vatten även huden, på samma sätt som en fuktkräm, och bidrar dessutom till att återställa hudens pH-balans, på samma sätt som en toner. 
 
Micellärt vatten kan användas som ansiktstvätt, sminkborttagning, toner och återfuktare, men samma sak gäller inte för en toner. Tonerprodukter kan gärna användas efter rengöring för att återställa hudens pH och förbereda den inför ytterligare produkter. En toner kan dock inte användas som rengöringsprodukt eller till sminkborttagning. Det är alltså skillnaden mellan en toner och micellärt vatten.

5 fördelar med micellärt vatten

Skonsammare än traditionella rengöringsprodukter: Det betyder att micellärt vatten passar alla hudtyper, och särskilt personer med känslig hy. Det beror delvis på att de flesta av de bästa produkterna med micellärt vatten är alkoholfria.

Främjar återfuktning och fukthalt: De flesta typer av micellärt vatten innehåller ingredienser såsom glycerin, som har visat sig bibehålla fukten i huden. Därför är micellärt vatten mer återfuktande än vanliga sminkservetter.

Motverkar finnar: Det bästa micellära vattnet för hud som har problem med finnar är en produkt som inte lämnar kvar rester på huden. Det beror på att kvarlämnade rester kan täppa igen porerna och göra det svårare för toxiner att lämna huden, vilket leder till i finnar, blemmor och pormaskar.

Drar ut oljor och smuts som täpper igen porerna: Miceller kan även öka hudens genomtränglighet, så att rengöringsprodukter kan nå de djupare hudlagren.

Bärbar och praktisk: Denna allround-produkt kan även användas till sminkborttagning, rengöring och som toner, så att man slipper använda flera olika produkter. Det ger även svar på den tidigare frågan om ”toner eller micellärt vatten?”. Ansiktsservetter med micellärt vatten är suveräna att använda när du är ute och kan användas när som helst under dagen.
 
Micellärt vatten erbjuder helt klart en rad olika fördelar. Alla dessa fördelar med micellärt vatten kan enkelt göras till en del av alla skönhetsrutiner. Dessutom har micellärt vatten den fördelen att man inte behöver skölja huden före eller efter användning!

nivea-micellärt-vatten
VAD ÄR MICELLÄRT VATTEN?

De bästa tipsen för att ta bort ögonsmink med micellärt vatten

En av de största fördelarna med micellärt vatten är att det är perfekt för att ta bort ögonsmink tack vare de egenskaper som vi tog upp under ”Vad är micellärt vatten?”. Det är dessutom skonsamt mot huden, särskilt mot de känsliga hudpartierna runt ögonen.

- Håll bomullsrondeller som doppats i micellärt vatten mot dina slutna ögon för att mjuka upp sminket innan du torkar av ansiktet och ögonen.
- Var noga med att inte gnugga den känsliga huden runt ögonen alltför mycket.
- Torka försiktigt av huden tills rondellen eller servetten är helt ren. Du behöver inte trycka hårt mot huden.
- Var noga med att avlägsna allt ögonsmink innan du rengör resten av ansiktet.
- När det gäller envist smink, till exempel vattenfast mascara, fungerar servetter med micellärt vatten som en magnet för att snabbt, varsamt och enkelt torka bort sminket från det känsliga ögonpartiet.

VAD ÄR MICELLÄRT VATTEN?

Vilken typ av micellärt vatten passar dig och din hud bäst?

Efter att ha läst mer i ”Vad är micellärt vatten?”, vill du förmodligen ta reda på vilket micellärt vatten som passar just dig bäst. Det finns så många olika och det kan vara svårt att välja. För att hitta ett micellärt vatten som passar just dig perfekt, är det viktigt att du tänker på vilka fördelar du vill att det ska ha. Är du på jakt efter micellärt vatten som motverkar finnar, är bra för känslig hy eller som ger din hud energi? 

Om du är ute efter den bästa produkten med micellärt vatten som föryngrar och ger huden energi, rekommenderar vi vår nya veganska formula Nivea Energy Micellar Water 3X Antioxidants, som innehåller C-vitamin, B3-vitamin och tranbär som ser till att huden får ny spänst och rengörs på djupet.