women-using-q10-cream

Vad är Q10?

Vad är Q10? Läs vår guide med allt du behöver veta om coenzym Q10 för ansiktet, vad det är bra för och upptäck våra produkter med Q10.

Vad är Q10 och vilken effekt har det på huden?

Q10 finns naturligt i alla kroppens celler. Det behövs för energiproduktionen och är därmed en av de faktorer som ansvarar för hudens grundläggande funktioner, bland annat återhämtning, tillväxt och reparation. 

Vi ska ta en närmare titt på vad Q10 är och fördelarna med coenzym Q10 för ansiktet.

q10 ingrediens

Vad är Q10 och hur fungerar det?

Coenzym Q10 (kallas även ubikinon) är ett vitaminliknande ämne. Det finns naturligt i alla kroppens celler och har viktiga funktioner. Det behövs för energiproduktionen för att huden ska kunna återhämta, reparera sig och fungera som den ska. 

Huden är kroppens yttersta lager och den utsätts ständigt för olika yttre faktorer, bland annat oxidativ stress som orsakas av solens UV-strålar. Dessutom kan interna processer frigöra fria radikaler som kan orsaka ytterligare skada på alla våra celler och påskynda tecken på åldrande.


Vilken roll spelar coenzym Q10?

Vilken roll spelar coenzym Q10 och varför är det så effektivt för hudvård? Q10 gör två jobb samtidigt: Det ger energi och skyddar cellerna i sin roll som antioxidant. 


- Energi: Q10 är extra viktigt för cellernas energiproduktion i mitokondrierna, våra cellers ”energifabriker”. På så sätt stärker det hjärtat, musklerna och nerverna.

- Försvar: I sin roll som antioxidant bekämpar Q10 även fria radikaler i och utanför cellerna. Enkelt uttryckt handlar det om aggressiva molekyler som förekommer naturligt i kroppen. I synnerhet kan UV-strålning, stress och miljötoxiner öka antalet fria radikaler. Om koncentrationen blir för hög, leder fria radikaler till oxidativ stress. Detta kan skada cellerna och framkalla inflammation, men även påskynda hudens åldrande. Därför är Q10 så viktigt för en mjuk och frisk hud.
brunette woman smiling

Vad är Q10 bra för?

Fördelarna med Q10:

Vad är Q10 bra för? Här är 6 fördelar med 100 % coenzym Q10 för ansiktet:

- Det ger huden den energi som den behöver för naturlig reparation och återhämtning
En av de viktigaste fördelarna med Q10 är att det förser hudens celler med viktig energi som behövs för att huden ska kunna reparera och återhämta sig och bli bättre på att utföra sina grundläggande funktioner.

- En hud med energi ger en mer strålande lyster 
Hud som ser ungdomlig och frisk ut innehåller i allmänhet höga halter av Q10. Det beror på att Q10 ger huden energi som låter den reparera och återhämta sig i snabbare takt och därmed se yngre och friskare ut. Men när huden börjar åldras minskar dess naturliga halter av Q10, vilket betyder att den inte reparerar och föryngrar sig lika snabbt utan kan se matt och trött ut. Därför kan Q10-produkter vara ett bra tillskott till hudvårdsrutinen så att huden behåller sin lyster när du åldras.

- Coenzym Q10 kan bidra till att minska solskador
Coenzym Q10 är en kraftfull antioxidant som bidrar till att skydda huden mot de negativa effekterna av solexponering som orsakas av fria radikaler. Genom att förebygga solskador bidrar du även till att motverka ålderstecken som orsakats av solexponering.

- Q10 bidrar till produktionen av kollagen
Kollagen utgör nästan 80 % av vår hud och nästan en tredjedel av alla proteiner i vår kropp. Coenzym Q10 främjar produktionen av kollagen, vilket bidrar till att öka cellernas återbildning, skydda känsliga organ, stärka skelett, senor och leder och bibehålla hudens elasticitet.

- Q10 bidrar till att motverka fina linjer och rynkor
Med all den energi som coenzym Q10 ger huden och dess främjande av produktionen av kollagen, är det en mycket effektiv ingrediens i krämer som bidrar till att motverka tecknen på åldrande hud, till exempel fina linjer och rynkor.

- Q10 bidrar till en jämnare hudton
Coenzym Q10 kan bidra till att motverka hyperpigmentering och mörka fläckar som orsakas av en alltför stor produktion av melanin. Coenzym Q10 gör det genom att bidra till att stoppa produktionen av tyrosinas, som driver på melaninproduktionen.
 

woman smiling

Åldrande och Q10

Kroppen kan själv producera Q10, till skillnad från de flesta andra vitaminer. När vi är unga har huden tillräckligt med Q10. Dessutom tar vi upp Q10 genom maten. Till exempel är nötter, kött, gröna grönsaker och kallpressade vegetabiliska oljor rika på coenzym Q10. Men när vi åldras minskar halten av naturligt coenzym Q10 i huden. Eftersom Q10 är en så viktig antioxidant och så viktig för energiproduktionen, gör en minskad Q10-halt huden mer sårbar för ökad stress och skada. 

Det gör huden mer benägen att utveckla fina linjer och rynkor, och det är därför som produkter med Q10 i hudvårdsrutinen kan bidra till en hud som ser yngre ut längre.


Vårdande formler med Q10 för en ungdomligare hud:

- När man blir äldre försämras hudens eget försvar och den blir mer känslig för oxidativ stress. Det är en av orsakerna till de första fina linjerna och rynkorna. För en ungdomligare hud med vacker lyster, prova vår NIVEA Q10 Energy Day Cream, som motverkar tecken på trötthet och matt hud.

- Vårdande formler med Q10 i anti-ageing-produkter kan hjälpa hudens naturliga försvarsmekanismer och hudcellernas energimetabolism. Huden kan ta upp antioxidanten från en kräm, serum eller kroppslotion. Väl i huden kan den bidra till att fånga upp de fria radikalerna och göra dem ofarliga, vilket motverkar tidiga tecken på åldrande.

Q10 för ansiktet - använda Q10 i din ansiktsvårdsrutin

Vårt Q10-sortiment erbjuder en komplett hudvårdsrutin, från ansiktstvätt till serum och återfuktare. Produkterna innehåller alla fördelar med coenzym Q10 och gör det enkelt att använda dem steg för steg. 

Genom att regelbundet använda våra Q10-produkter reducerar du inte bara befintliga fina linjer och rynkor, utan motverkar även uppkomsten av nya, så att huden kan bibehålla ett ungdomligt utseende längre. Den unika formulan med hyaluronsyra och kreatin mjukar inte bara upp hudens yta, utan ger även ditt ansikte ett fräschare och mer ungdomligt utseende.

Vi har några enkla tips på hur du kan se till att din hud vårdas med fördelarna av coenzym Q10.
 
Tips för att använda Q10 i din ansiktsvårdsrutin:

- Se till att din hur är ren och torr före appliceringen.
- Applicera alltid ditt serum före din fuktkräm för att se till att formulan kan tränga ner på djupet och göra sitt fantastiska jobb.
- Arbeta varsamt in serumet i huden med hjälp av fingertopparna och massera ut det över hela ansiktet.
- Kombinera serumet med en Q10 Plus-fuktkräm för att intensifiera de rynkförebyggande fördelarna.

Q10 för huden: Beiersdorf är ett ledande forskningsinstitut

Beiersdorfs forskare var bland de första som undersökte användningen av Q10 i hudvård. Numera efterfrågas Q10-produkter över hela världen.

Q10 i hudvård: Forskningens resultat

NIVEA:s forskningsteam har undersökt effekterna av Q10 sedan 1990-talet. Forskare har utfört omfattande studier av den roll som coenzym Q10 spelar för människans hud och det har ingått i hudvårdsprodukter sedan 1998. 


Viktiga fakta om utvecklingen av Q10 

- 1957: Den amerikanska vetenskapsmannen Frederick L. Crane upptäcker detta coenzym.
- 1978: Den brittiske kemisten Peter Dennis Mitchell får Nobelpriset i kemi. Han hade upptäckt hur Q10 verkar inuti kroppens celler. 
- 1990-talet: Beiersdorfs forskare var bland de första som undersökte effekterna av Q10 på huden och har framgångsrikt använt denna anti-ageing-ingrediens i NIVEA:s hudvårdsprodukter sedan 1998.
- Idag: Coenzym Q10 är en av de viktigaste aktiva ingredienserna i anti-ageing-hudvård. Det används i kroppslotioner, ansiktskrämer, serum och i kombination med C-vitamin och andra antioxidanter.

Vilka NIVEA-produkter innehåller coenzym Q10?

Q10 har använts som en viktig ingrediens i NIVEA:s anti-age-produkter sedan 1998. Sedan dess har detta coenzym varit en viktig komponent i många av NIVEA:s hudvårdande formler.

1. ANSIKTSVÅRD MED Q10

Huden i ansiktet är extra känslig och utsätts dagligen för miljöpåverkan. Förbered din hud för detta med en dagkräm med Q10 från NIVEA. Kraftfulla nattkrämer hjälper huden att återhämta sig under natten och bidrar till att motverka rynkor och fina linjer.

2. SERUM OCH ÖGONVÅRD

Serum ger huden en extra boost på djupet. NIVEA Q10 Serum ger huden fukt och tack vare formulan med Q10, motverka fria radikaler. Anpassade produkter för det känsliga området runt ögonen är att rekommendera. Q10 Power Firming Eye Cream minskar synligheten av fina linjer runt ögonen. 

3. SOLSKYDD

80 procent av hudens förtida åldrande beror på effekterna av UV-strålning. Därför är solskydd extra effektivt för att motverka att huden åldras och pigmentfläckar uppstår på grund av solen. Ett särskilt solskydd för ansiktet med Q10 är perfekt för mogen hud.
 

4. ANTI-AGE HANDKRÄM

Tecken på åldrande brukar tidigt dyka upp på händerna, delvis på grund av att vi ofta slarvar med att vårda våra händer och smörja in dem med solskydd. Q10 Hand Cream Handkräm med en vårdande Q10-formula och UV-filter förebygger solrelaterade åldersfläckar och rynkor i förtid. 

5. Q10-PRODUKTER FÖR KROPPEN

När vi åldras förlorar huden sin fasthet och elasticitet över hela kroppen. Anpassa din hudvård med samverkande anti-ageing-produkter. Vår NIVEA Q10-serie innehåller även body milk och kroppslotion. Q10 Vitamin C Body Lotion är berikad med två kraftfulla antioxidanter: koenzym Q10 och vitamin C som ger huden energi och fukt. 
 
NIVEA SKIN GUIDE

TA REDA PÅ DIN HUDS ÅLDER MED EN SELFIE

Det är inte många som har en hudvårdsrutin som faktiskt passar deras huds behov. Det vill vi ändra på. NIVEAS HUDGUIDE gör en ansiktsanalys för att erbjuda dig individanpassad hudvård och personliga produktrekommendationer. Allt du behöver göra är att ta en selfie. Analysen tar fram skräddarsydda resultat utifrån din huds ålder och hur fast och jämn den är.