kvinna utan åldersfläckar

Ta bort åldersfläckar

Lär dig allt om åldersfläckar, allt från vad det är, vad som orsakar dem och hur man kan ta bort åldersfläckar.

Ta bort åldersfläckar

Har du bruna fläckar på händerna? Börjar du se små, mörka missfärgningar i ansiktet? Ingen fara, så kallade åldersfläckar är en helt naturlig och ofarlig hudreaktion. Men det är ändå många som vill bli av med sin åldersfläckar. Vad är då åldersfläckar? Vi visar vad som hjälper och ger dig råd om hur man kan ta bort åldersfläckar.

Vad är åldersfläckar?

Åldersfläckar i ansiktet eller på händerna dyker vanligtvis upp i 40-årsåldern och är ett naturligt tecken på åldrande. Huden har trots allt stått ut med mycket under åren. Människor med alla möjliga hudtyper kan få åldersfläckar, men de är vanligast hos vuxna med ljus hy.

Åldersfläckar är ljusbruna till svarta missfärgningar på huden. Eftersom de ökar i antal och intensitet med åren, kallas de för ”åldersfläckar”. Men i princip handlar det om pigmentfläckar som dyker upp när huden åldras och efter många års exponering för solen. 

Det finns många olika typer av hudfläckar, så hur vet man att det handlar om åldersfläckar? Du känner igen åldersfläckar genom att huden missfärgas, men höjer sig inte (som exempelvis när det gäller leverfläckar). Fräknar höjer sig inte heller, men förväxlas med åldersfläckar. Men du kan känna igen åldersfläckar genom att de vanligtvis är större än fräknar. Dessutom är fräknar genetiskt bestämda pigmentfläckar på överhuden som vanligtvis har funnits där sedan barndomen.

Läs vidare om vad som orsakar åldersfläckar och hur man kan ta bort åldersfläckar.

Vad orsakar åldersfläckar?

Åldersfläckar orsakas främst av långvarig exponering för solen. Dessutom kan även hormonella faktorer och genetiska anlag orsaka åldersfläckar. För att förstå hur hudmissfärgning uppstår skiljer man mellan lentigo seniles (åldersfläckar) och lentigo solaris (solfläckar).

 De här är skillnaderna:


Lentigo seniles: Med tiden ansamlas det gulaktiga pigmentet lipofuscin (även kallat ålderspigment) på överhuden. Det kan då missfärga huden på olika ställen. Denna process är en del av hudens naturliga åldrande, men UV-strålar och oxidativ stress kan påskynda den.


Lentigo solaris: När huden exponeras för solljus, producerar den pigmentet melanin för att skydda sig. År av exponering för solen kan så småningom leda till överaktiv melaninproduktion, så att pigmentet ansamlas och visar sig i form av en fläck.

 
kvinna som ligger i solen

Är åldersfläckar farliga? 

 

Åldersfläckar är vanligtvis ofarliga. De är ett naturligt tecken på hudens åldrande. Men det finns en risk att man förväxlar dem med melanom. Låt en hudläkare undersöka missfärgningen på huden om du är osäker.

Åldersfläckar förekommer huvudsakligen i ansiktet och på händerna.

 

Utvecklingen av åldersfläckar är nära kopplad till den sammanlagda exponeringen för solen över tid, så åldersfläckar förekommer främst på hud som exponerats mycket för solen. Därför förekommer åldersfläckar huvudsakligen i ansiktet och på händerna. Men andra områden kan också drabbas: åldersfläckar förekommer ofta på ovansidan av underarmarna eller i dekolletaget.


Vad är åldersfläckar i ansiktet?

brunett kvinna leende

Det är mycket vanligt med åldersfläckar i ansiktet eftersom det är område som ofta exponeras för solen, och det är en av de främsta orsakerna till åldersfläckar.

 
Solfläckar uppstår när melanin (som ger huden sitt pigment) produceras i höga koncentrationer, så kallad hyperpigmentering. Det är anledningen till att åldersfläckar är vanligare på de här exponerade områdena. 


Åldersfläckar i ansiktet eller på händerna varierar i storlek, och växer ofta med tiden. 

 

De är oftast större än fräknar (som de ibland förväxlas med) redan från början, men åldersfläckar i ansiktet bleknar inte utan behandling.


Ta bort åldersfläckar i ansiktet

Det bästa sättet att behandla åldersfläckar i ansiktet är att minimera hudens exponering för UV-ljus, vilket betyder att du måste använda solskydd (SPF) varje dag, även när det är svalt och mulet.

Om du är orolig för åldersfläckarna i ansiktet, är det viktigt att du låter en hudspecialist undersöka dem för att utesluta att det inte rör sig om eventuella andra åkommor. 

Om du störs av åldersfläckarna, finns det behandlingar mot åldersfläckar i ansiktet, till exempel laser och kryoterapi. Det är viktigt att man söker specialisthjälp innan man påbörjar en invasiv (och ofta dyr) behandling.

 
Testa med en vanlig hudvårdsrutin innan du ger dig i kast med en invasiv och dyr behandling. En rutin med ingredienser som riktar sig mot åldersfläckar i ansiktet kan räcka långt för att minska förekomsten av åldersfläckar och jämna ut hudtonen.

Morgon: Nya Cellular LUMINOUS630 Anti Dark Spot Fluid är vår banbrytande behandling mot mörka fläckar som, om den används regelbundet, samverkar med huden och minskar förekomsten av åldersfläckar i ansiktet inom fyra veckor. Applicera först och främst vårt serum på rengjord hud innan du masserar in SPF som förhindrar att befintliga fläckar blir mörkare och att de återkommer.

Kväll: Applicera först Cellular LUMINOUS630 Serum på rengjord hud och massera sedan in en nattkräm som låter huden återhämta och förnya sig.


Vad är åldersfläckar på händerna?

kvinna som applicerar handkräm

Dina händer är precis lika känsliga för solen och annat som ditt ansikte - och vi är ofta inte särskilt snälla mot dem. Vi glömmer ofta händerna när vi applicerar solskydd, vilket gör dem extra utsatta för åldersfläckar. 

 

Åldersfläckar på händerna förekommer vanligtvis på handryggen och kan, i likhet med åldersfläckar i ansiktet, bli större och växa samman. 

 

Åldersfläckar på händerna kan se platta ut och ha en brunaktig färg. Ibland kan åldersfläckar på händerna förekomma som upphöjningar, vilket kallas för seborroisk keratos.  

 

Hur man blir av med åldersfläckar på händerna

 

 

 

 

Applicera solskydd på handryggarna lika ofta som du gör det i ansiktet för att undvika solfläckar på händerna. 

 
Ta för vana att smörja in dig med handkräm mot åldersfläckar på händerna. Använd en stärkande lotion som synbart minskar förekomsten av rynkor och som bidrar till att motverka UV-framkallade åldersfläckar och jämnar ut hudtonen. Använd krämen regelbundet, särskilt innan du går och lägger dig för maximal effekt.

NIVEA 3IN1 Q10 ANTI-AGE CARE HAND CREAM

Vad är åldersfläckar på benen?

kvinnans ben

Det är vanligt med åldersfläckar i ansiktet och på händerna, men åldersfläckar kan även dyka upp på andra ställen, till exempel benen. Åldersfläckar är den vanligaste orsaken till missfärgningar på benen och precis som åldersfläckar i ansiktet utvecklas den här pigmenteringen av exponering för solen, hormonella förändringar, graviditet eller vissa typer av läkemedel.


Åldersfläckar på benen, precis som åldersfläckar i ansiktet eller på händerna, är inte ett medicinskt problem, men ibland kan dessa bruna fläckar vara ett tidigt symptom på underliggande tillstånd, till exempel kronisk venös insufficiens. Uppsök en läkare om du är orolig för att det plötsligt har dykt upp bruna fläckar. 


Förebygga åldersfläckar

Har du upptäckt dina första åldersfläckar? Om du vill kan du göra något åt saken med rätt behandling. Här är några tips och knep på hur man blir av med åldersfläckar.


Tips på hur man förebygger åldersfläckar och hur man blir av med åldersfläckar:


När det gäller att ta bort åldersfläckar finns det flera tips på hur man blir av med åldersfläckar:
Q10 ENERGY HEALTHY GLOW DAY CREAM

Använd en kräm mot åldersfläckar

En kräm mot åldersfläckar kan bidra till att åldersfläckar inte syns lika mycket och förhindra att nya åldersfläckar uppstår. Det bästa är recept med cellskyddande aktiva ingredienser, till exempel C-vitamin och E-vitamin. - De skyddar dig dessutom från åldersfläckar i ansiktet.
 
Tips: Använd krämen mot åldersfläckar varje dag under en längre tid för att åstadkomma en tydlig effekt.

Använd serum mot åldersfläckar

Serum har en mer intensiv formula än dag- och nattkrämer. Därför är de perfekta för att tillgodose hudens unika behov och är ett suveränt tillskott till din hudvårdsrutin, särskilt om du är ute efter att bli av med åldersfläckar. Speciella serum mot åldersfläckar kan bidra till att göra mörka missfärgningar ljusare och aktivt förfina hudtonen. 
 
Tips: Dutta försiktigt in ditt serum i huden.

Använd en kemisk peeling

Peeling med fruktsyra får hudens yttersta skikt att peelas av och därefter nybildas. Ytlig pigmentering kan blekna efter åtskilliga behandlingar. Men om du vill avlägsna djupare åldersfläckar, måste den kemiska peelingen vara mer koncentrerad. Vad du än väljer, ska behandlingen alltid utföras av en dermatolog för att inte riskera att få hudskador. 
 
Viktigt: Efter en peeling med fruktsyra blir huden irriterad och mer ljuskänslig än tidigare.

Gör en behandling med microdermabrasion

Med en sådan behandling koncentrerar man sig på hudens översta lager avlägsnar den på mekanisk väg. Det görs med hjälp av fina kristaller som blästrar huden i hög hastighet och därefter sugs bort igen. Resultatet: Djupa missfärgningar avlägsnas och huden förnyas.
 
Viktigt: Microdermabrasion utförs av kosmetologer och dermatologer. Vi rekommenderar att du först noga tar reda på om en behandling lämpar sig för just din hudtyp.
age-spots-clean-face

Avlägsna åldersfläckar med laser

Åldersfläckar kan även avlägsnas med laser. Med den här metoden förstör man överskottspigment med ljusenergi och den anses vara extra effektiv. Det är dock inte ovanligt med svullnad och en brännande känsla efter behandlingen. Dessutom måste man undvika UV-strålning på det berörda hudområdet under några veckor.

Testa huskurer

Citroner anses vara en naturlig huskur mot åldersfläckar. Skalets eteriska oljor och fruktens C-vitamin, sägs bidra till att hämma melaninproduktionen och bryta ner mörkt pigment i huden. Om du vill testa kan du helt enkelt dutta på lite citronolja eller citronsaft på de berörda områdena och låta det verka. Andra huskurer mot åldersfläckar är bland annat äppelcidervinäger eller potatissaft. Det kan också göra hyn ljusare effekt när det duttas på huden. 
 
Viktigt: Dessa huskurer ersätter inte den dagliga skönhetsrutinen.
kvinna som applicerar ansiktskräm

Concealer

Om du vill dölja åldersfläckarna kan du delvis eller helt täcka dem med en concealer, foundation eller färgad dagkräm. 
 
Tips: Ju mörkare åldersfläckarna är, desto mer täckande måste sminket vara. Dessutom förebygger produkter med vårdande komponenter och en integrerad solskyddsfaktor utvecklingen av nya åldersfläckar.

Glöm inte solskyddet

Solskydd är det bästa sättet att förebygga och bli av med åldersfläckar. Med ett tillräckligt högt UV-skydd är det inte lika lätt att man får mörka  missfärgningar på huden.

Hur förebygger jag åldersfläckar? Skydda dig mot solen

Åldersfläckar i ansiktet och på andra ställen är ett fint tecken på mogen hud. Men olika faktorer kan få huden att åldras mycket snabbt och tydligt. För att undvika detta finns det framför allt ett sätt som låter din hud åldras på ett hälsosamt och långsamt sätt: solskydd. Här följer några tips på hur man blir av med åldersfläckar och dessutom fördröjer att de framkommer.

Applicera lotion: De personer som konsekvent skyddar sin hud från solens strålar och använder rätt solskyddsfaktor, kommer att undvika uppkomsten av åldersfläckar – eller åtminstone fördröja dem. Solkräm är ett måste, särskilt under soliga månader. Detta gäller i synnerhet de hudområden som inte skyddas av kläder, som exempelvis ansikte, dekolletage, underarmar och händer. 
Tips: Undvik solen mitt på dagen under sommaren, när den lyser som starkast. Försök att hitta en plats i skuggan. Solhattar och parasoll kan också ge ett ytterligare skydd mot UV-strålning.

Undvik solarium: Konstgjord UV-strålning i solarium bidrar också till bildandet av åldersfläckar och hudens åldrande i allmänhet. Bara ett tips: Ett enda besök i solariet ökar risken för hudcancer.

Förlita dig på antioxidanter: UV-strålning skapar fria radikaler. Dessa leder i sin tur till oxidativ stress, som får huden att åldras och gör att det bildas åldersfläckar. Motverka detta med antioxidanter. Ingredienser i hudkrämer bidrar till att neutralisera fria radikaler med till exempel C-vitamin och Q10 . 
Tips: Du kan även gynna hudens återhämtningsförmåga med en hälsosam kost. I synnerhet bidrar mat som är rik på antioxidanter till en frisk hy med lyster. Ät därför mycket frukt, grönsaker och baljväxter.