kvinna leende

Få bort bruna fläckar: Orsaker, hudvård och förebyggande

Har du upptäckt stora bruna fläckar på huden? Här är allt du behöver veta om mörka fläckar i ansiktet och på kroppen. Du lär dig även vad de vanligaste orsakerna till mörka fläckar är och vilken hudvårdsrutin du kan använda för att göra dem mindre synliga.

Mörka fläckar – översikt

Mörka märken, som ofta kallas hyperpigmentering eller bruna märken, är ett vanligt hudproblem som kan drabba vem som helst. Oavsett om de mörka fläckarna har orsakats av solexponering, hormonella förändringar eller åldrande, kan de minska hudens naturliga lyster. För att få bort mörka fläckar på huden bör du använda en hudvårdsrutin som innehåller ingredienser som inriktar sig speciellt mot dem. Undvik att mörka fläckar utvecklas eller blir ännu mörkare genom att använda solkräm, bära skyddande kläder och vistas i skuggan under dagens varmaste timmar.
 
I denna omfattande guide utforskar NIVEA orsakerna till mörka fläckar och beskriver hur man får bort mörka fläckar i ansiktet och hur man förebygger dem, vilket är vägen till en klarare och jämnare hudton.


Att förstå mörka fläckar

Vad är mörka fläckar?

Mörka fläckar eller bruna partier är pigmenterade områden som bildas på huden. De uppstår när melanin – som är det pigment som bestämmer din hudton – överproduceras. Detta resulterar i att ett parti av huden blir mörkare än den omgivande huden. Mörka fläckar i ansiktet är särskilt vanliga, även om många också drabbas av mörka fläckar på kroppen.

Att förstå mörka fläckar

Fyra vanliga ställen där mörka fläckar dyker upp

Mörka fläckar kan dyka upp på olika ställen på kroppen på grund av faktorer såsom solexponering, åldrande, hormonförändringar och hudtrauma. Här är fyra ställen där mörka fläckar ofta dyker upp:

 1. Ansikte:
  Mörka fläckar i ansiktet är mycket vanligt eftersom ansiktet är så exponerat för solljus och huden i ansiktet är känslig. Mörka fläckar, hormonförändringar och post-inflammatorisk hyperpigmentering kan bidra till en ojämn hudton och missfärgning i ansiktet.

 2. Händer:
  Våra händer utsätts regelbundet för aggressiva miljöfaktorer, inklusive UV-strålar och föroreningar. Huden på händerna är tunn, vilket gör den mer benägen att drabbas av hyperpigmentering från solfläckar och åldersfläckar.

 3. Bröstkorg:
  Den känsliga huden på bröstkorgen exponeras regelbundet för sol, vilket gör den benägen att få mörka fläckar. Lågt skurna kläder och den sammanlagda effekten av solexponering över tid bidrar till att det utvecklas mörka fläckar på detta område.

 4. Rygg:
  Huden på ryggen kan vara känslig för friktion, kläder och miljöfaktorer, vilket gör att den är mer benägen att drabbas av hudtrauma och acne. Detta kan leda till post-inflammatorisk hyperpigmentering och att det bildas mörka fläckar.

Sex orsaker till mörka fläckar

Vad orsakar mörka fläckar i ansiktet och på kroppen?

Att känna till de främsta orsakerna till bruna hudpartier kan hjälpa dig att förstå hur du kan motverka att du alls får dem. Även om vissa orsaker är oundvikliga, är det ändå viktigt att förstå varför de mörka fläckarna utvecklas, eftersom du då kan förebygga dem på ett bättre sätt. Här är de vanligaste orsakerna till mörka fläckar på huden:

 
kvinna som håller en Nivea Luminous630 Antispot Advanced Hand Cream
 1. Solexponering:
  Långvarig exponering för solens ultravioletta (UV) strålar sätter igång en förhöjd melaninproduktion, vilket i sin tur leder till att mörka fläckar uppstår. Detta gäller i synnerhet de hudområden som regelbundet exponeras för solljus, såsom ansikte, händer, armar och axlar.

 2. Hormonella förändringar:
  Hormonella svängningar kan bidra till att det utvecklas mörka fläckar. Åkommor som exempelvis melasma uppstår ofta beroende på hormonell obalans, vilket leder till hyperpigmenterade partier och mörka fläckar i ansiktet.

 3. Post-inflammatorisk hyperpigmentering (PIH):
  Inflammation orsakad av acne, insektsbett eller annat hudtrauma utlöser en överproduktion av melanin. När huden läker kan mörka fläckar dyka upp, särskilt hos personer med mörkare hudton.

 4. Genetik:
  Genetiska anlag kan påverka hudens mottaglighet för mörka fläckar. Personer som har släktingar med hyperpigmentering kan vara mer benägna att utveckla mörka fläckar, oavsett yttre faktorer.

 5. Friktion och gnidande:
  Hudområden som ständigt utsätts för friktion, såsom insidan av låren eller underarmarna, kan utveckla mörkbruna fläckar som en hudrespons på upprepad irritation.

 6. Åldrande:
  När vi åldras kan hudens naturliga processer bli mindre effektiva, däribland distributionen av melanin. Detta kan resultera i att pigment ansamlas på vissa områden, vilket får mörkbruna till svarta fläckar att dyka upp.
 
Sex sätt att få bort mörka fläckar

Hur blir jag av med mörka fläckar?

Att avlägsna eller få bort mörka fläckar på huden kan vara ganska besvärligt, men det finns några metoder du kan använda för att reducera dem. Här är några effektiva metoder för att minimera uppkomsten av mörka fläckar. Tänk på att några av dessa lösningar kan vara invasiva och vid behov bör du rådfråga din dermatolog:
 
 1. Laserbehandling:
  Laserbehandling såsom IPL (intensivt pulsljus) eller fraktionerad laserterapi, kan inriktas på melanin i områden med hyperpigmentering, vilket gör mörka fläckar mindre framträdande. Dessa behandlingar utförs oftast av dermatologer eller utbildade hudspecialister.

 2. Kemisk peeling:
  I kemisk peeling används en kemisk lösning för att avlägsna de yttersta hudlagren, hjälpa ny hud att växa och minska synligheten för mörka fläckar.

 3. Kryoterapi:
  I denna process används flytande kväve för att frysa och eliminera överskottet av melanin i mörka fläckar, vilket får dem att gradvis blekna bort.

 4. Mikrodermabrasion: 
  Vid mikrodermabrasion avlägsnas de yttre hudlagren på mekanisk väg. Detta åstadkoms genom att man låter små kristaller virvla mot huden med hög hastighet, för att därefter snabbt avlägsna dem med hjälp av sugkraft. Som ett resultat försvinner djupa missfärgningar och huden förnyas.

 5. Huskurer: 
  Vissa naturliga huskurer såsom citronjuice, aloe vera, äppelcidervinäger och grönt teextrakt kan bidra till att ljusa upp mörka fläckar när de appliceras direkt på huden. Dock är det viktigt att använda dessa huskurer med försiktighet och att först testa dem på ett litet hudparti för att undvika eventuell hudirritation.

 6. Hudvårdsrutin:  
  Anamma en hudvårdsrutin som specifikt inriktar sig på detta problem genom att välja rengöringsprodukter, serum, återfuktningsprodukter och solskydd som kan bidra till att bleka och minska synligheten för mörka fläckar över tid.

  Innan du påbörjar någon behandling, rådfråga en dermatolog för att komma fram till den lämpligaste metoden för just din hudtyp och allvarsgraden för dina mörka fläckar. Kom ihåg att konsekvent användning av solskydd är avgörande för att motverka att nya mörka fläckar dyker upp och för att upprätthålla den allmänna hudhälsan.
Behandla mörka fläckar i ansiktet

En hudvårdsrutin med NIVEA Luminous630 för att reducera mörka fläckar:

Rengör: Inled din hudvårdsrutin med en ansiktsrengöring som effektivt avlägsnar orenheter och förbereder din hud inför de nästa stegen. Detta inledande steg säkerställer ett rent, mottagligt underlag för resten av dina hudvårdsprodukter.
 

kvinna som använder Nivea Luminous630-produkter
Serum: Applicera ett serum som kan bidra till att ljusa upp dina mörka fläckar. NIVEA Luminous630 Anti Dark-Spot Serum-formulan innehåller Luminous630 som inriktar sig på befintlig pigmentering, ljusar upp fläckar och minskar deras storlek. Den är dermatologiskt testad och lämplig för alla hudtyper och är ett skonsamt och beprövat inslag i en hudvårdsrutin. 
 
Återfukta: Välj en återfuktningsprodukt som effektivt återfuktar din hud utan att täppa igen porerna. Att hålla huden ordentligt återfuktad kan avsevärt förbättra hudens allmänna utseende och känsla.
 
- En dagkräm erbjuder oumbärlig återfuktning under hela dagen och bidrar till att återställa hudens naturliga barriär. Den fungerar som en sköld mot yttre faktorer såsom UV-strålar, föroreningar och stressfaktorer, vilka kan påverka utvecklingen av mörka fläckar och andra hudproblem. NIVEA Luminous630 Anti-Dark Spot Day Fluid är en lätt återfuktningsprodukt som inte bara återfuktar huden på djupet, utan även verkar gradvis för att minimera synligheten för mörka fläckar.
 
- Under natten är det bra att främja hudens förnyelseprocess genom att använda en nattkräm. Välj en nattkräm som innehåller ingredienser som kan bidra till att minska synligheten för mörka fläckar medan du sover. NIVEA Luminous630 Anti-Dark Spot Night Cream innehåller cellaktiverande hyaluronsyra, vilket främjar hudens förnyelse. Denna kräm innehåller även Luminous630, som bidrar till att minska uppkomsten av mörka fläckar.
Solskydd: Det är viktigt att skydda huden mot solen och mot skadliga UV-strålar under hela dagen genom att använda en solskyddsprodukt med hög solskyddsfaktor. Solexponering kan göra dina mörka fläckar ännu mörkare. 
 
UV FACE LUMINOUS630 DARK SPOT CONTROL SPF 50+ bidrar till att förebygga och minskar synligt solframkallade fläckar genom att skydda din känsliga ansiktshud mot UV-strålar. Produkternas lätta och kladdfria flytande formula innehåller Luminous630 och är berikad med hyaluronsyra och vitamin E för att skapa en uppfräschande effekt och en känsla av slät hud. 
 
Maskbehandling en gång i veckan: Om du vill kan du använda en ansiktsmask en gång i veckan för att ge din hud en extra kick.
 
Exfoliering varje vecka: Exfoliera varsamt din hud 1–3 gånger i veckan för att få bort döda hudceller och förbättra effektiviteten för dina hudvårdsprodukter. Exfoliering kan hjälpa dig att påskynda hudens naturliga förnyelseprocess, vilket kan bleka mörka fläckar över tid.
 
Var noga med att inte överdriva exfolieringen, eftersom det kan irritera huden.
Genom att införliva NIVEA Luminous-hudvårdsprodukter i din rutin kan du förbättra dina mörka fläckar och bidra till att motverka att nya fläckar dyker upp.
tre kvinnor som använder Nivea Luminous630 Eye Treatment

Hur motverkar Luminous630 mörka fläckar?

Luminous630 är NIVEA:s banbrytande patenterade ingrediens som kan bidra till att bleka och förebygga mörka fläckar. Luminous630-serien är berikad med effektiva ingredienser såsom hyaluronsyra, som återfinns i avancerade behandlingsserum för att göra huden ljusare.
 
NIVEA Luminous630-produkterna är utvecklade för att på ett ofarligt sätt bleka mörka fläckar och motverka framtida pigmentering genom att verka på cellnivå för att balansera melaninproduktionen och behandla själva grundorsaken till mörka fläckar.

Hur kan jag förebygga mörka fläckar på huden?

Inte alla orsaker till mörka fläckar på huden kan förebyggas – vissa uppträder på naturlig väg på grund av åldrande och andra faktorer. Men det går ändå att förebygga och ta bort bruna fläckar på huden som orsakats av solskada. Vi har tagit fram några tips som hjälper dig att förebygga bruna partier på huden orsakade av solskada:
 
 1. Använd solkräm
  Att använda solkräm skyddar din hud mot de solskador som orsakar bruna fläckar. Genom att använda solskydd med hög solskyddsfaktor kan du förhindra att din hud tar skada och säkerställa att den är så frisk som möjligt för att motverka mörka fläckar på huden.

 2. Täck över
  Svarta eller bruna fläckar i ansiktet, på halsen och andra överexponerade områden kan undvikas genom att man täcker huden mot solen. Även om du använder solskydd är dessa områden mer benägna att få mörka fläckar än andra. Testa att använda en keps eller en bredbrättad hatt som skyddar ditt ansikte och hals från solen.

 3. Undvik middagssolen  
  Solen når sin högsta temperatur och är som mest intensiv mitt på dagen och tidigt på kvällen, vilket ökar risken för solskador och eventuell utveckling av svarta och små bruna fläckar på huden. För att skydda din hud bör du söka dig till skuggan under dessa timmar och hellre njuta av solen under de timmar då den inte är lika skadlig för din hud.

  Genom att anamma dessa försiktighetsåtgärder och alltid använda solskydd, kan du avsevärt minska risken för att utveckla mörka fläckar och du bevarar en friskare, ungdomligare hud på lång sikt.

Mörka fläckar – snabba fakta

Mörka fläckar är en vanlig hudåkomma som ofta uppträder på solexponerade ställen såsom ansikte, händer, rygg och bröstkorg. De kan dock hanteras effektivt med hjälp av en särskild hudvårdsrutin som minskar och förebygger mörka fläckar. 
 
Konsekvens är nyckelordet, eftersom det är regelbunden applicering av solskydd som skyddar huden mot skadliga UV-strålar som förhindrar att mörka fläckar blir ännu mörkare. 
 
Mörka fläckar är ofarliga för det mesta, men det rekommenderas ändå starkt att man låter en dermatolog undersöka missfärgningar av huden för att kunna utesluta allvarliga hudsjukdomar. 

Vanliga frågor och svar

Vad orsakar mörka fläckar?

Mörka fläckar kan orsakas av faktorer såsom UV-exponering, hormonförändringar, åldrande, genetik, hudskador och inflammation.

Går det att undvika mörka fläckar?

Ja, det går att undvika mörka fläckar genom att konsekvent använda solkräm. Att regelbundet applicera ett bredspektrumsolskydd, bära skyddande kläder och hålla sig i skuggan under solens hetaste timmar kan förebygga att nya mörka fläckar dyker upp eller att befintliga mörka fläckar förvärras.

Finns det naturliga huskurer mot mörka fläckar?

Några naturliga huskurer inkluderar citronjuice, aloe vera, honung och gurkmeja. Men deras effektivitet varierar och det rekommenderas att du rådfrågar en dermatolog innan du prövar dessa huskurer, eftersom de eventuellt inte är lika kraftfulla som medicinska procedurer.

Hur lång tid tar det innan man kan se resultatet av behandlingar mot mörka fläckar?

Resultaten varierar beroende på den behandling som används och allvarsgraden för de mörka fläckarna. I allmänhet kan det ta åtskilliga veckor till månader innan man kan se synliga förbättringar.

Är mörka fläckar farliga?

För det mesta är mörka fläckar ofarliga och utgör endast ett kosmetiskt problem. Men det är viktigt att rådfråga en dermatolog för att utesluta en allvarlig underliggande hudåkomma, särskilt om en fläck har oregelbunden form, förändras eller åtföljs av andra symptom.

Kan jag täcka över mörka fläckar med smink?

Ja, smink kan bidra till att täcka mörka fläckar på kort sikt. Men att använda hudvårdsprodukter som effektivt behandlar de mörka fläckarna ger mer långvariga resultat.

Kan personer med mörkare hudton utveckla mörka fläckar?

Ja, alla kan utveckla mörka fläckar, oavsett hudton. Faktum är att personer med mörkare hudtoner ofta är mer mottagliga för vissa typer av mörka fläckar, som exempelvis post-inflammatorisk hyperpigmentering (PIH).