Celluliter på låren: tips och råd

Celluliter är mycket vanligt bland kvinnor och tyvärr finns det inget hemligt botemedel men det finns sätt att minska synligheten så att du känner dig mer bekväm i din kropp.

Celluliter: Fakta

Ta reda på vad celluliter är, vad som orsakar det och vem som är mest utsatt.

Vad är celluliter och vad orsakas de av?

Celluliter bildas när fettet under huden pressas mot bindväven. Det är det som gör att huden ovanpå ser mörk och ojämn ut – vissa säger t.o.m. att det liknar apelsinskal. Det finns olika grader av celluliter. De kan vara knappt märkbara till mer framträdande och spridda över ett större område. 

Uppkomsten av celluliter är en naturlig och ofarlig process men många kvinnor tycker inte om hur det ser ut och vill bli av med det eller åtminstone minska celluliternas synlighet. 

Det är ibland svårt att veta vad som orsakar celluliter eftersom det ofta är olika faktorer som spelar in, bl.a.: 

 • Uttorkning- En ohälsosam kost
 • En långsam ämnesomsättning
 • Otillräcklig fysisk aktivitet- Förändringar i hormonnivåer
 • En hög kroppsfettprocent
 • Vissa genetiska faktorer
 
kvinna-med-apelsiner-bredvid-sig

Områden där celluliter är vanligt förekommande

Celluliter är vanligast kring låren, rumpan, nedre delen av magen och höfterna. Alla kroppstyper kan utveckla celluliter även om det är vanligare bland överviktiga personer. 9 av 10 kvinnor kommer att utveckla celluliter någon gång under sin livstid.
 

Hur din livsstil kan påverka dina celluliter

Många människor är inte medvetna om det men celluliterna påverkas mycket av din livsstil. Att vara en aktiv person och äta en hälsosam kost kan ha en betydande effekt på hur synlig dina celluliter är – eller om du över huvud taget får dem! 

En stressig livsstil har visat sig öka de faktorer som är förknippade med utvecklingen av celluliter, medan regelbunden träning och en hälsosam kost kan bidra till att göra celluliterna mindre märkbara och till och med förhindra dem i vissa fall.
 
kvinna-som-kollar-sina-lår

Kvinnor har större tendens att drabbas av celluliter än män

På grund av det faktum att kvinnor tenderar att ha mer fett runt sina höfter och lår löper de större risk att drabbas av celluliter än män. Dessutom har kvinnor mindre bindväv, vilket också gör att de löper större risk att utveckla celluliter.
 

Vem är mer utsatt för celluliter?

 • Kvinnor
 • Personer med celluliter i släkten
 • Personer med en inaktiv livsstil
 • Gravida kvinnor
 • Äldre människor, eftersom huden tenderar att förlora en del av sin elasticitet
 • Överviktiga personer
 
background

Tips för att minska celluliternas synlighet

Deppa inte för att du har celluliter – här är några tips på hur du minskar celluliternas utseende på lår och andra kroppsdelar.

Vilka produkter kan jag använda för att minska celluliternas synlighet på låren?

Det finns ingen kräm som gör att celluliterna försvinner omedelbart, men genom regelbunden återfuktning och exfoliering av huden kan du bidra till att celluliterna blir mindre synliga.

Genom att exfoliera det drabbade området en eller två gånger i veckan med en bra skrubb, såsom NIVEA Smooth Sensation Body Scrub, påskyndar du förnyelsen av hudceller och tar bort alla döda celler som framhäver celluliterna.
Genom att dessutom hålla huden återfuktad med en näringsrik och återfuktande kroppscreme som NIVEA Smooth Sensation Body Milk bidrar du till att hålla hudens yta jämn och gör groparna mindre märkbara.
 

4 enkla metoder för att minska celluliternas synlighet

 • Använd en torr kroppsborste för att öka cirkulationen
 • Drick mycket vatten för att hålla dig själv och dina hudceller så återfuktade som möjligt
 • Koppla av – minskad stress har visat sig ha positiv effekt på celluliter
 • Använd en produkt avsedd för celluliter, som NIVEA Firming Cellulite Gel-Cream, för att släta ut och tona huden – se resultat på bara två veckor!
 
kvinna-utför-squat
5 toning exercises for cellulite

Squat

Stå med fötterna i höftbredd och böj knäna tills låren är parallella med golvet. Ställ dig långsamt upp igen och upprepa rörelsen. För extra intensitet, välj en vikt du är bekväm med och håll en hantel i varje hand medan du utför din squat.
 
kvinna-utför-step-up
5 toning exercises for cellulite

Step-up

Använd ett trappsteg eller en bänk och kliv upp på den, innan du kliver ner igen på samma ben. Upprepa denna rörelse och lägg gärna till hantlar så att dina ben får jobba lite hårdare.
 
kvinna-utför-yoga-övning
5 toning exercises for cellulite

Höftbrygga

Ligg på rygg med böjda knän och lyft dina höfter så att dina knän, höfter och bröst är i rak linje. Spänn rumpmusklerna och håll i några sekunder innan du sänker ner höfterna och upprepar.
 
kvinna-utför-utfall
5 toning exercises for cellulite

Omvänt utfall

Stå med fötterna i höftbredd från varandra och gör utfall så att båda knäna är i 90 graders vinkel. Håll i några sekunder och återgå till startpositionen innan du gör detsamma med det andra benet.
 
kvinna-utför-vad-lyft
5 toning exercises for cellulite

Vadlyft

Stå på ett trappsteg med båda hälarna hängande över kanten. Stå på trampdynorna, håll i några sekunder och sänk dig nedåt till dess att hälarna hamnar något under trappsteget. Upprepa denna rörelse.
 
kvinna-håller-en-avokado
Kosten är allt: Kostråd för att minska celluliter

Nyttiga fetter är bra för dig

Undvik inte alla livsmedel som innehåller fett om du vill minska celluliternas synlighet. Nyttiga fetter som finns i bl.a. oliver, fet fisk och avokado återfuktar faktiskt huden och gör den mjukare och groparna mindre synliga.
 
fem-grönsaker-om-dagen
Kosten är allt: Kostråd för att minska celluliter

Glöm inte dina fem om dagen!

Det är viktigt att äta minst fem frukter och grönsaker om dagen för att hålla din hud frisk och minska celluliternas synlighet.
 
kvinna-på-diet-äter-sallad
Kosten är allt: Kostråd för att minska celluliter

Håll dig till ett måltidsschema

Om du försöker bekämpa celluliter är det viktigt att du äter regelbundet. Detta lär din hjärna att förvänta sig mat vid vissa tillfällen och hjälper dig att rensa bort söta mellanmål mellan måltiderna.
 
hemlagad-nyttig-havregrynsgröt
Kosten är allt: Kostråd för att minska celluliter

Fullkorn är alltid bättre

Livsmedel med fullkorn får dig att känna dig mätt längre och kommer att minska mängden överskottsfett på kroppen. Detta kommer i sin tur att göra celluliter till ett mycket mindre problem på lång sikt.
 
salt-ströare-blå-bakgrund
Kosten är allt: Kostråd för att minska celluliter

Skär ner på saltet

Minskat saltintag hjälper till att eliminera överskottsvätska från dina fettceller, vilket minskar celluliternas synlighet drastiskt. Det hjälper också att dricka mycket vatten.
 
osteopatisk-vad-massage

En massage kan vara precis vad din celluliter behöver

En kraftfull massage av områden som drabbats av celluliter bidrar till att öka blodcirkulationen och gynnar även lymfsystemet. Detta bidrar till att ta bort gifter och minskar vätskeansamlingar i det drabbade området. Använd en återfuktande kroppsolja som t.ex. NIVEA Indulging Body Oil.