flicka som rengör hennes ansikte

Hudvård för fet hud

Allt du behöver veta om vad som orsakar fet hud, hur du förebygger fet hud och vår hudvårdsrutin för fet hud.

Hudvård för fet hud

Oljig hud är glansig och orsakas av överskottsproduktion av talg från talgkörtlarna – de körtlar i huden som producerar oljan som skapar den där typiska glansigheten.  

Talg håller vår hud fuktig och frisk, men alltför mycket talg kan göra huden för fet, täppa igen porer och öka risken för pormaskar och finnar. 

Rätt hudvårdsrutin gör inte bara att du kan få bort oljig hud, utan framhäver även dess positiva egenskaper.  Här kikar vi på vad som orsakar oljig hud och hur du kan förebygga det. 

woman applying serum on her face

Vilka egenskaper har oljig hud?

Det finns ett par tydliga tecken som signalerar att du har oljig hud, inklusive:

- Stora, synliga porer 
- Glansig hud
- Återkommande utbrott av svarta och vita pormaskar
- Akne 

Vad orsakar fet hud?

Fet hud är resultatet av att talgkörtlarna producerar alltför mycket olja, det som kallas talg. 

Talg är egentligen något bra: den skyddar epidermis och håller huden elastisk och återfuktad, så att den behåller sin spänst och ser frisk ut. Därför åldras oljig hud oftare långsammare än torr hud. Men som med allt annat, kan det bli för mycket av det goda. 

Alltför mycket talg kan ge plötsligt fet hud i ansiktet och ge bakterier en grogrund. Överskottstalgen blandas med döda hudceller och bakterier som täpper igen dina porer. Till följd av detta är pormaskar, finnar och andra hudinflammationer vanligt förekommande hos fet hud.
 
Fet hud kan kontrolleras med rätt hudvård. Milda krämer, foundation för fet hud och behandlingar med rätt aktiva ingredienser lockar fram de bästa egenskaperna hos fet hud, samtidigt som de minskar igentäppning av porer och inflammation. 

blond flicka med slutna ögon

Det finns andra faktorer som kan orsaka oljig hud, inklusive:

- Gener 
- Ålder 
- Årstiden – fet hud förekommer oftast på sommaren
- Att använda hudvårdsprodukter som är för kraftfulla eller kraftiga
- Brist på återfuktning 
- Klimatet där du bor – återigen, ju varmare det är, desto större risk för att du får fet hud


Så här förebygger och reducerar du oljig hud

Du kan inte bli av med oljig hud, men genom att ge den näring och se till att den får vad den behöver, kan du hålla oljigheten i schack. En bra hudvårdsrutin för fet hud bör vara det första steget. 

En bra hudvårdsrutin tar också tillvara fördelen med fet hud – dess spänst och mjukhet. 

Rätt skönhetsrutin för fet hud är mycket viktigt, och det är därför man alltid bör välja produkter för fet hud med största omsorg. Sådana produkter respekterar ansiktets normala pH-värde och skapar inte överdriven återfuktning – eftersom de har en lätt konsistens – och upprätthåller rätt balans mellan djuprengöring och återfuktning.

flicka röra hennes ansikte
Så här förebygger och reducerar du oljig hud

STEG 1 – Ansiktstvätt för fet hud

Låt oss börja med det grundläggande steget i en skönhetsrutin för fet hud: rengöring. Undvik oljiga eller bifasiska rengöringsprodukter och välj i stället rengöringsgel eller skonsamma sminkborttagningsservetter. 

Välj en mild rengöringsprodukt – det är frestande att tro att man måste ”skrubba bort” oljan från oljig hud, men det är viktigt att bibehålla pH-balansen för att lugna oljig hud. Välj en ansiktstvätt som djuprengör och fräschar upp huden, och som avlägsnar på all överskottstalg och alla bakterier. Rätt ansiktstvätt för oljig hud ska göra huden oklanderligt ren och återfuktad. Utforska vårt sortiment med NIVEA Ansiktsrengörning för en effektiv och skonsam rengöring.

På kvällen kan du välja en dubbel rengöring, eventuellt med en oljebaserad rengöringsprodukt såsom rengöringsolja eller micellärt vatten, följt av en vattenbaserad rengöringsprodukt. Eller kan du ta bort smink med skonsamma ansiktsservetter innan du använder din utvalda rengöringsprodukt. För att optimera din oljiga hud är det avgörande att du tvättar bort smink, talg och andra orenheter som kan ansamlas på huden under dagen, för att undvika fler utbrott. 
flicka med gul handduk
Så här förebygger och reducerar du oljig hud

STEG 2 – Skonsam skrubb

Skrubb är en av de viktigaste produkterna för fet hud, men vi råder dig att inte överdriva exfolieringen, eftersom det kan få huden att reagera och öka talgproduktionen. Använd din skrubb en eller två gånger per vecka för att förfina huden och grundligt rengöra porerna.
flicka som håller en flaska Nivea-toner
Så här förebygger och reducerar du oljig hud

STEG 3 – Toner

Toner är ett grundläggande steg för oljig och känslig hud för att avlägsna rester av fett och smink.
flicka med ansiktsmask på
Så här förebygger och reducerar du oljig hud

STEG 4 – Ansiktsmask

Att regelbundet applicera en ansiktsmask kan bidra till att rena och djuprengöra igentäppt hud och du bör definitivt fundera på att införliva en ansiktsmask i din hudvårdsrutin, om du inte redan gör det. 
flicka leende
Så här förebygger och reducerar du oljig hud

STEG 5 – Återfuktning för fet hud

Även fet hud behöver återfuktas, så frestas inte att hoppa över detta steg – faktum är att uttorkad oljig hud överkompenserar genom att producera mer olja och blir därmed oljigare och mer benägen att få finnar. 

Återfuktningsprodukter för oljig hud ska både vara skonsamma, återfuktande och ge en matt effekt. För just din hudvård bör du välja lätta, vattenbaserade krämer, serum eller gel som varken tynger ner ansiktet eller gör det glatt, men som ändå ger huden all den återfuktning den behöver.

Utforska hela vårt sortiment med fuktgivande dagkrämer från NIVEA för att hitta den produkt som passar just dig.

Nattkräm för oljig hud

Personer som lätt får fet hud kan tendera att undvika nattkrämer, som traditionellt är kraftigare och tjockare än dagkrämer. Men oljig hud bör få chansen att ta till sig de lugnande, återställande fördelarna hos nattkrämer som verkar medan du sover, så att du får ut så mycket som möjligt av din valda produkt. Dessutom, om du använder aktiva ingredienser för att behandla finnar eller akne, kommer en närande nattkräm att fungera som en tröstfilt för din hud. 
kvinna vidrör hennes ansikte

Att vårda fet hud när man åldras

Oljig hud drabbar inte bara tonåringar. Vanligtvis åldras fet hud långsammare än torr hud, men en obalanserad oljeproduktion kan drabba alla, oavsett ålder.

 

 

Trots att t.o.m. fet hud blir torrare när vi åldras, behöver den ändå rätt hudvård såväl vid 40 som vid 30, men hudens behov kan förändras. 

Oavsett din ålder är målet att balansera upp talgproduktionen för ett synligt och långvarigt resultat över tid. Ung, aknebenägen hud bör fokusera på specifika produkter samt milda och lätta rengöringsprodukter. Å andra sidan bör äldre personer välja skonsamma hudvårdsprodukter som vårdar den mogna huden utan att överbelasta den.

kvinna leende