Fet Hud

Fet Hud

Läs vidare för att upptäcka vad som orsakar fet hud och hur man kan bli av med det.

VAD ORSAKAR FET HUD

Fet hud i orsakas av överproduktion av talg - hudens naturliga oljor. Det finns en mängd olika orsaker till detta - men enkla livsstilsförändringar kan bli av med fet hud i ansiktet eller göra det mer hanterbart, medan det andra i fall kan det vara lite mer utom kontroll.

FET HUD & GENETIK 

Precis som din ögon- och hårfärg överförs från dina föräldrar, är de också vanligtvis att tacka/beskylla för din hudtyp. Faktum är att dina genetiska anlag sannolikt spelar en roll i om du är mer eller mindre benägen för stora talgkörtlar och fet hud. 

Även om du har genetiska anlag finns det sätt att försöka kontrollera fet hud, utveckla en hudvårdsrutin för fet hud i ansiktet genom att försiktigt exfoliera (några gånger i veckan). Se också till att bära solskydd - överexponering för solen kan leda till skadad hud vars resultat kan innebära att huden går in i defensivt läge och ger dig fet hud.

Inte säker på om det låter som dig - ta reda på vilken typ av hud du har här.

MILJÖ - HUR VÄDRET PÅVERKAR FET HUD

Vädret kan påverka huden - till exempel är torr hud vanligt under de hårda vintermånaderna och dina oljekörtlar kan producera massor av överskott av talg för att kompensera. När det är fuktigt och varmt eller torrt och kallt kan vädret orsaka problem på huden. Heta, svettiga förhållanden kan också uppmuntra utsöndringen av talg. Båda situationerna kan innebära att du får fet hud.


ANDRA ORSAKER TILL FET HUD

Det finns gott om andra skäl som kan ge dig fet hud, och några av dem har vi kontroll över. 

ÖVER-RENGÖRING

I ett försök att bli av med din feta hud kanske du tror att tvätta ansiktet upprepade gånger kan få styr på din oljiga T-zon (eller hela ansiktet). Men över-rengöring kan vara en vanlig orsak till fet hud. Det kan kännas intuitivt att skrubba ditt ansikte när du ser att det skiner men det är verkligen lätt att gå överstyr med dina favorithudprodukter.

Att skrubba huden för hårt och alltför ofta med vissa material, verktyg eller hårda exfoliatorer tar bort fukt från huden, och gör att dina körtlar överproducerar olja. En mild exfolierande skrubb några gånger i veckan gör underverk för fet hudvård, och att följa upp med en fuktighetskräm för att låsa in fukt och hålla huden vid rätt nivåer fungerar underbart bra. Oavsett din hudtyp är din hud trots allt ett känsligt organ som bör behandlas med försiktighet.

HORMONER & MEDICIN

  • Det finns vissa läkemedel som kan öka oljeproduktionen och orsaka fet hud. Å andra sidan kan att sluta med några av dessa mediciner orsaka att din hud förändras när din hormonbalans återställer sig. På samma sätt har vissa steroider rapporteras kunna orsaka fet hud. Andra läkemedel kan orsaka uttorkning som en bieffekt - vilket kan leda till överskott av talg. Se till att kontrollera med din läkare om eventuella biverkningar av medicinering.
  • Hormoner kan fluktuera speciellt under tonåren (läs vår guide om tonårshud). Detta kan ofta stimulera olja. Pubertet, menstruation, graviditet och klimakteriet är faser av livet i samband med fet hud som skapar stunder av extrem stress eller sjukdom.

KOST

Ett av de områden du definitivt kan kontrollera är din kost. Att se till att du äter en hälsosam, balanserad kost som innehåller viktiga vitaminer och mineraler (förhoppningsvis från frukt och grönsaker) kan göra din hud mindre fet. Att konsumera oljiga, feta livsmedel är inte bara dåliga för din hälsa utan kan vara en av orsakerna till din feta hud.


Behandling mot fet hud

Så nu har vi etablerat några vanliga orsaker till fet hud - Vad kan du göra för att fixa det? Tja, att föreslå att det finns ett botemedel för all sorts fet hud som för alltid kommer att befria dig från detta problem är helt orealistiskt och felaktigt. Det finns dock gott om hälsosamma vanor, förebyggande åtgärder och Nivea-produkter som kan lindra det. Följ våra tips om hudvård för fet hud nedan för fantastisk, glansfri hud.

BEHÅLL EN GOD VÄTSKENIVÅ

Ett topptips för din hudhälsa i allmänhet, inte bara för dem som lider av fet hud i ansiktet, är att se till att hålla sig återfuktad. När allt kommer omkring är din hud ett organ som består av celler, och celler består av vatten och utan vatten, kan inte huden fungera på bäst sätt! I slutändan kommer uttorkad hud att producera överskott av talg i ett försök att hålla sig återfuktad. Så se till att du håller din vattenflaska påfylld!

Sluta inte med fuktkräm

En vanlig missuppfattning med fet hud är att en fuktighetskräm eller serum bara kommer att göra den oljigare. Som tidigare nämnts, om din hud är uttorkad kan detta orsaka att den överkompenserat och producerar mer talg än den brukar - så ett enkelt sätt att försöka minska fet hud är att hålla huden återfuktad. En lätt återfuktande dagkräm är idealisk för att hålla hudens fuktnivåer i topp.

Blottingpapper

Som de flesta människor som lider av fet hud kommer att intyga, kan blottingpapper vara din bästa vän! Om du inte känner till dem redan, kan blottingpapper vara en mycket bra tillfällig åtgärd för att minska glans och olja. De är speciellt utformade, absorberande papper som absorberar olja på huden. Var försiktig så att du inte köper parfymerade papper eftersom de kan skapa en reaktion eller ge dig utslag.

Tvätta dina makeupborstar

Kom ihåg att dina sminkborstar och svampar kan vara en fristad för bakterier. De lockas ofta till död hud och oljor, som sprider sig till ditt ansikte när du använder dem. Tvätta dem regelbundet eller byt ut dem så ofta du kan, för att undvika att överföra bakterier till ditt ansikte.

Rutin mot fet hud

  • Rengör ansiktet två gånger om dagen för att ta bort smuts och överflödig olja från ansiktet, utan att ta bort för mycket oljor. Vi älskar NIVEA Anti-Blemish Daily Wash Scrub eftersom det rengör huden på djupet och arbetar för att förhindra att finnar bildas.
  • Se till att tvätta ansiktet två gånger om dagen för att ta bort överflödig olja.
  • Om du torkar ut huden för mycket kommer den att producera extra talg för att kompensera, så även om du har fet hud bör du fortfarande se till att återfukta den. Vi älskar NIVEA Mattifying Day Care
  • Att använda en ansiktsmask minst en gång i veckan kommer djuprengöra ansiktet och ta bort smuts från tilltäppta porer, såsom NIVEA Urban Skin Detox Peel Off Sachet Mask.