vad är min hudtyp

Vilken hudtyp har jag?

Upptäck de olika hudtyperna och ta reda på vilken din egen hudtyp är nedan!

VILKEN HUDTYP HAR JAG? LÄS MER OM DE SEX OLIKA HUDTYPERNA

Vi hos NIVEA förstår att det kan vara knepigt att ta reda på vilken hudtyp man har och hur man vårdar olika hudtyper på bästa sätt. Hudtyper kan ha en rad olika egenskaper: blandhy, torr, känslig, blemmig eller mogen; listan kan kännas lång och förvirrande. Dessutom är det nästan aldrig så entydigt. Vi har skapat ett enkelt sätt för dig att få svar på den stora frågan: ”Vilken hudtyp har jag?

BLANDHY, TORR HUD, NORMAL HUD ... VILKEN HUDTYP HAR JAG?

NIVEA har både produkter och råd för alla olika hudtyper. Utforska hela urvalet nedan och se hur du kan dra fördel av våra produkter.
  
 Alla mår bra av en regelbunden daglig hudvårdsrutin som passar den egna huden, oavsett vilken hudtyp man har. Att förstå vilken hudtyp du har är avgörande för att kunna anamma den hudvårdsrutin som passar just din hudtyp. Ibland är det knepigt att bestämma sin hudtyp, kanske har du flera olika hudtyper eller så förändras huden beroende på årstid, yttre faktorer och livsstilsförändringar. Läs vidare för att utforska olika hudtyper, se om det finns något hudtyp test och lär dig mer om hur du vårdar din hud på bästa sätt med vårt hudtypstest.
TA FRAM EN RUTIN

GÖR VÅRT TEST: VAD HAR JAG FÖR HUDTYP?

Vår enkät för att ta fram en hudvårdsrutin är perfekt för alla oavsett hudtyp, defekter eller annat som oroar. Få en verkligt personlig och fungerande rutin. Du behöver bara svara på några enkla frågor om din hud och din livsstil för att ta reda på vad du har för hudtyp. Sedan analyserar vårt verktyg din huds unika egenskaper och tar fram en personlig rutin för just din huds behov.

Det här kan du förvänta dig av NIVEA:s enkät:

  1. Personligt anpassad hudvårdsrutin för din hudtyp
  2. Skräddarsydda produktförslag
  3. Analys av problemområde
  4. Livsstilsförslag

två kvinnor ler
VILKEN HUDTYP HAR JAG?

HUDTYP 1: BLANDHY

Blandhy tenderar att ha två hudtyper i ansiktet: normal till torr hud runt kinder och haka samt fet och acnebenägen hud runt panna och näsa. Blandhy blir lätt glansig och kan bli blemmig, särskilt i oljiga T-zoner. I motsats till detta har kindpartiet normal till torr hud. Detta kan göra det svårare att hitta en lämplig hudvårdsrutin, eftersom du behöver vårda alla delar av ansiktet.
 
Tips till dig som har blandhy
 
För att rengöra din hud behöver de oljiga partierna rengöras från olja, samtidigt som du måste se till att torrare hudpartier inte blir ännu torrare. Detta kan du ordna genom att börja din hudvårdsrutin med en lätt rengöringsprodukt och avsluta den med en oljefri återfuktningsprodukt. En klick fuktkräm stor som en hasselnöt räcker. Använd produkten sparsamt på den oljigare T-zonen och koncentrera dig på de torrare hudpartierna. Mattifying Day Cream är utvecklad för blandhy och minskar glansigheten samtidigt som den återfuktar de partier som behöver det. 

Om du är osäker, välj en produkt som är särskilt inriktad på blandhy. Vi har ett stort urval av produkter som är utvecklade för blandhy.


VILKEN HUDTYP HAR JAG?

HUDTYP 2: TORR HUD

Om din hud ser torr och flagig ut har du förmodligen torr hud. Torr hud saknar fukt och lipider – dvs. fett. Det gör den mindre elastisk och därför känns den stramare. Detta kan leda till att torr hud börjar klia och den kan t.o.m. bli sårig. Torr hud är extra känslig för miljöfaktorer såsom solljus eller blåst. Det är viktigt att du skyddar dig med solskydd och lämplig klädsel som t.ex. en solhatt. Reparerande och återfuktande krämer kan användas för att bidra till att återställa fuktförråden och stärka hudens skyddande barriärer. 
 
Så här är torr hud: 
- stram och tenderar att klia 
- ojämnt och flagigt utseende 
- reagerar snabbt på yttre faktorer som t.ex. temperatur.
 
 
 

Tips till dig som har torr hud 
Många livsstilsfaktorer kan hjälpa dig att lindra de oönskade symptomen på torr hud.
 
-
Börja med att säkerställa att din hudvårdsrutin är optimerad för att vårda torr hud, undvik t.ex. uttorkande rengöringsprodukter och använd djupt återfuktande återfuktningsprodukter. Vi har ett urval av dagkrämer som är berikade med naturlig mandelolja och som är lindrande och återfuktande för torra och känsliga hudtyper. 

- Att dricka minst två liter stilla vatten om dagen gör också underverk för din hud.

- Dagkrämer med solskyddsfaktor bidrar till att skydda din hud mot UV-strålning, som kan torka ut huden ytterligare.

- Ett serum är ett perfekt tillskott till din återfuktande rutin. Hudvårdsprodukter med naturliga oljor kan göra din hud mer avspänd. Serum är ett suveränt sätt att inrikta sig på specifika hudproblem och bidrar även till att förbereda huden inför fuktkrämen, eftersom det låter huden absorbera mer av dess återfuktande egenskaper. Hyaluronsyra ger en kick åt alla hudtyper och är extra bra för torr och känslig hud. Hyaluronsyra är ett fuktbindande ämne som har förmågan att dra in vattenmolekyler i huden och som kan lagra vatten upp till 1 000 gånger den egna vikten. Detta innebär att den kan hålla huden återfuktad längre och är därmed ett måste i badrumsskåpet hos alla som har torr hud.


VILKEN HUDTYP HAR JAG?

HUDTYP 3: NORMAL HUD

kvinna skrattar

Om du är lycklig nog att ha en finporig och jämn hy har du förmodligen normal hud eller så är din hudvårdsrutin perfekt för just din huds behov. Men det är ändå viktigt att bevara hudens friska utseende. Normal hud behöver också fukt och det är viktigt att du har en regelbunden hudvårdsrutin. Ju bättre du tar hand om din hud nu, desto mer sannolikt är det att den håller sig balanserad och frisk. Rengör och återfukta ansiktet varje dag, och djupexfoliera huden minst en gång i veckan för att avlägsna smuts och döda hudceller.
  
Så här är normal hud: 
- Finporig, oproblematisk 
- Har god cirkulation och är elastisk
- Känns inte stram eller obehaglig efter tvätt
- Inga synliga oljiga eller flagiga hudpartier
 

 Tips till dig som har normal hud

 

- Regelbunden omvårdnad morgon och kväll håller din hud fräsch, t.ex. en bra ansiktsrengöringsprodukt med micellärt vatten som ger dig en frisk och fräsch hud. 

- Varsam exfoliering avlägsnar orenheter och döda hudceller så att ditt ansikte blir rent och redo för applicering av kräm.

- Massera varsamt in din ansiktskräm för att även öka cirkulationen. Satsa på en lätt dagkräm med extra SPF. Om du har normal hud behöver du förmodligen inte ändra din morgon-/kvällsrutin eftersom du inte behöver de där specialnattprodukterna för att vårda huden. Men oavsett vad du än har för hudtyp så älskar huden att känna sig återfuktad, så använd en närande nattfuktkräm.

- Ögonvård – även normal hud känner av stress, trötthet och åldrande runt ögonen och kan må bra av en återfuktande dos ögonkräm.


VILKEN HUDTYP HAR JAG?

HUDTYP 4: ACNEBENÄGEN HUD

Personer med acnebenägen hud tenderar även att ha känslig hud som producerar mer talg än nödvändigt. Talg är ett oljesekret från talgkörtlarna. Detta kan resultera i pormaskar, finnar och acne. Detta beror ofta på genetiska anlag och är kopplat till stress och hormonsvängningar. Med antibakteriella rengörande och vårdande produkter kan du återställa hudens naturliga balans. Om du har extra känslig hud bör du försöka hitta och prova skonsamma och lindrande produkter för ansiktet.
 
 Så här är acnebenägen hud:
 - storporig 
 - glansig 
 - tenderar att utveckla orenheter.

kvinna som tar bort smink

Tips till dig om har acnebenägen hud

- Det är mycket viktigt att du rengör huden innan du går till sängs, i synnerhet om du har blemmig eller acnebenägen hud. Om du har denna hudtyp bör du vara extra noga med att sminka av dig på kvällen. Annars täpper sminket igen dina porer under natten, vilket ökar problemen med acnebenägen hud. Acnebenägen hud kan må bra av en dubbel rengöring, men var försiktig och använd inte för många ingredienser eftersom det kan framkalla acneutbrott. Ta bort smink och orenheter med micellärt vatten och följ upp med en mild rengöringsprodukt, t.ex. en ansiktstvättgel med micellärt vatten.


- Skäm bort din hud med en mild skrubb och en ansiktsmask en gång i veckan som motverkar blemmor och öppnar upp igentäppta porer.


- Gör inte detta: kläm inte ut pormaskar eller finnar! Det kan leda till acneärr eller sprida ut bakterier i ansiktet.


- Acnebenägen hud kan förvärras av att vara torr, så låt dig inte frestas att hoppa över detta steg. För att eliminera eventuella glansiga partier i ansiktet, prova en dagkräm med matt effekt.


VILKEN HUDTYP HAR JAG?

HUDTYP 5: KÄNSLIG HUD

kvinna med känslig hud

Känslig hud reagerar mer på yttre påverkan såsom stress, torr luft från värmesystem, stark blåst eller UV-ljus. Om denna känsliga hudtyp hamnar i obalans känns den stram, den kliar, är torr och blir röd. Känslig hud kan även vara en starkt bidragande orsak till torr hud, acnebenägen hud, acne eller pormaskar. Därför behöver känslig hud lite extra omvårdnad som lugnar den och stärker dess barriärer, så att den blir mer motståndskraftig. 
  
 Så här är känslig hud:
- Känslig för miljöpåverkan från t.ex. solen
- Stram och kliande
- Ofta röd eller har brustna blodkärl 
- Rodnar lätt 
- Torra partier
- Känslig för parfymerade produkter
- Drabbas lätt av acneutbrott

Tips till dig som har känslig hud
 
- Välj en kräm som skyddar mot skadlig miljöpåverkan och använd SPF. Torka ansiktet rent med en rengöringsmjölk som är speciellt framtagen för känslig hud, vilket bidrar till att minska de tre huvudsakliga tecknen på känslig hud – rodnad, stramhet, torrhet – och följ upp med en lindrande dagkräm. På soliga dagar eller när du ska vistas utomhus längre, skydda dig med en dagkräm som innehåller SPF.

- Badda ansiktet försiktigt med en handduk efter rengöring, gnugga inte häftigt.

- Välj parfymfria produkter: parfym kan orsaka hudirritation. 

- Tänk på vad du äter – starka kryddor är inte bra för huden.


VILKEN HUDTYP HAR JAG?

MOGEN HUD

I takt med att vi blir äldre sker massor av olika processer i huden som förändrar dess utseende, struktur och t.o.m. hur den känns. Detta inkluderar minskad cellaktivitet, långsammare hudförnyelse, lägre kollagenproduktion eller skada orsakad av UV-strålning. Mogen hud kan sakna fukt och elasticititet, vilket ofta orsakar torr hud senare i livet. Med innovativa skötselprodukter kan du reducera linjer, rynkor och pigmentfläckar. Du kan bidra till att motverka de oönskade effekterna av mogen hud genom att börja använda anti-ageing-produkter såsom dag- och nattkrämer så tidigt som möjligt. 
  
Så här är mogen hud: 
- Mindre elastisk
- Saknar fukt 
- Synliga linjer, rynkor eller pigmentfläckar.

kvinna med mogen hud

Tips till dig som har mogen hud
 
- Var noga med att använda solskydd: alltför mycket UV-strålning får din hud att åldras i förväg. Applicera solskydd eller en fuktkräm med SPF dagligen. Även om du inte ska vistas utomhus kan det blå ljuset från skärmar ha en uttorkande och skadlig effekt på huden. Denna extra barriär kan förhindra skador som uppkommer i förtid. 

- Undvik livsstilsvanor som påskyndar hudens åldrande så långt det går, som t.ex. rökning, överdrivet alkoholintag och alltför mycket socker eller fet mat.

- Använd en speciell vårdande ögonkräm: uttryckslinjer runt ögonen är de första som framträder och kallas ofta för ”skrattrynkor”. Dutta försiktigt på anti-rynk-ögonkräm på kvällen för att återfukta och lugna huden. 

- Återfuktande masker med högkvalitativa oljor ger näring åt huden och får den att känna sig ompysslad och mer avspänd.

- Välj krämer som främjar cellförnyelse i huden och var extra noga med din kvällsrutin. Huden reparerar sig medan du sover och det är då du drar störst nytta av hudvårdsingredienser.


HUR VET JAG VILKEN HUDTYP JAG HAR?

Om du fortfarande är tveksam gällande de olika hudtyperna och inte kan besvara frågan ”vilken hudtyp har jag?”, kan ett snabbt hudtyp test hjälpa dig att förstå din hudtyp bättre. Allt du behöver är en spegel, en rengöringsprodukt och 30 minuter: 
  
 Tvätta ditt ansikte med en mild rengöringsprodukt. Klappa ansiktet torrt och applicera inte några serum, fuktkrämer osv. Titta dig i spegeln efter 30 minuter:
 
 - Om hela ditt ansikte är glansigt har du förmodligen oljig hud.
 - Om din T-zon – dvs. din panna, näsa och haka – är glansig, har du förmodligen blandhy.
 - Känns huden stram eller är flagig? Det låter som torr hud.
 - Och om din hud inte är märkbart glansig, känns väl återfuktad och ser slät ut, har du förmodligen normal hud.

 
 Läskpappermetoden är ett annat sätt att ta reda på vilken hudtyp man har, särskilt när det gäller oljig och torr hud. Du behöver ett läskpapper (som är en suverän snabbfix om du har oljig hud). Klappa varsamt fast läskpapperet på ditt ansikte. Håll sedan upp papperet mot ljuset. Om det inte finns någon eller bara lite olja på papperet, har du förmodligen torr hud. Om läskpapperet har sugit upp olja från T-zonen har du förmodligen blandhy, och om papperet är mättat med olja har du förmodligen oljig hud.