Itchy Armpits

VAD ORSAKAR UTSLAG I ARMHÅLAN?

Lär dig mer om vad som orsakar utslag i armhålan och hur du kan lindra problemet.

VAD ORSAKAR UTSLAG I ARMHÅLAN?

Många av oss drabbas av klåda i armhålan och det kan kännas ganska obehagligt. Lär dig om vad som kan orsaka klåda i armhålorna och hur du kan lindra den.

ORSAKER TILL KLIANDE ARMHÅLOR

Armhålorna är en ganska känslig del av kroppen, och därför är det inte konstigt att de ofta drabbas av irritation i form av utslag eller eksem i armhålan. Vi har svaren om vad som kan orsaka utslag under armarna så att du kan lindra och förstå varför du har kliande armhålor.
Utslag i armhålan

SVETTUTSLAG I ARMHÅLAN

När din kropp svettas blandas svetten med den smuts som samlats på huden under dagen vilket orsakar klåda i armhålan. För att undvika svettutslag i armhålan ska du tvätta armhålorna regelbundet för att undvika den ansamling som orsakar svettutslag på huden. När du har duschat, se till att dina armhålor blir helt torra genom att klappa dem med en handduk snarare än att gnida dem torra. När du tränar bör du bära löst sittande kläder så att dina armhålor får möjlighet att andas och så att kläderna inte skaver mot huden.
Utslag i armhålan

BAKTERIER

En annan anledning till varför du bör se till att dina armhålor både är återfuktade och helt torra efter att du har duschat, är för att undvika att armhålorna ska råka ut för exempelivs jästinfektioner. När din hud är blöt är det mycket enklare för bakterier att samlas och spridas, och när detta väl händer blir din hud mottaglig för infektioner som orsakar till exempel klåda under armarna.
Utslag i armhålan

EKSEM I ARMHÅLAN

Eksem i armhålan – eller atopisk dermatit – är en annan vanlig orsak till irritation i armhålan. Denna hudåkomma upptäcks ofta i barndomen och påverkar vanligtvis armhålorna och knävecken. Det uppträder som ett rött, fjälligt utslag som kan klia.
Utslag i armhålan

RAKNING

Det finns flera misstag man kan göra när man rakar sig och alla dessa leder troligtvis till kliande armhålor och röda små bulor efter rakning. Här följer några enkla tips kring hur du kan förbättra din rakningsrutin för att motverka klåda i armhålan:

  • Använd inte en rakhyvel fler än 7 gånger, eftersom rakbladen blir slöa tvingas du raka samma område flera gånger.
  • Undvik alltid torrakning – din hud gillar att vara återfuktad och därför är det ingen bra idé att gnida ett vasst föremål över torra armhålor. Passa på att raka dig medan du duschar eller badar eftersom det varma vattnet mjukar upp hårsäckarna och underlättar rakningen, samtidigt som din hud är fuktad och nöjd.
  • Använd en speciell rakkräm – den är omsorgsfullt framtagen för att ge näring åt dina armhålor och för att göra rakningen så varsam som möjligt.
  • Raka inte armhålorna alltför ofta – din hud behöver tid för återhämtning, särskilt om det kliar i armhålan. Fortsatt rakning kommer bara att förlänga irritationen.
Itchy armpits detergent
Utslag i armhålan

TVÄTTMEDEL

Tvättmedel innehåller olika typer av tvål som är avsedda att avlägsna hårt sittande fläckar och smuts från kläderna, och därför innehåller de ofta starka kemikalier som kan reagera med din hud och orsaka klåda under armarna. Pröva att byta till ett naturligt, parfymfritt tvättmedel som inte innehåller färgämnen, eftersom de är välkända faktorer som irriterar huden.
Utslag i armhålan

KÄNSLIG HUD

Vissa människors hud blir lätt irriterad, inte bara på grund av starka kemikalier utan av en rad olika anledningar, däribland deodoranter. Om du har känslig hud och vill undvika klåda i armhålan bör du använda en parfymfri deodorant som helst inte ska innehålla aluminium då det täpper igen porerna för att motverka svett. Låt din hud andas istället för att minska irritation. 
Utslag i armhålan

TVÅL

Vissa tvålar innehåller starka kemikalier som gör din hud torr och irriterad, i synnerhet på känsliga områden som dina armhålor. Undvik duschtvål och tvålar som innehåller starka parfymer och ingredienser som kan irritera huden och orsaka kliande armhålor, och byt ut dem mot milda formler som ger näring åt din hud och vårdar den. Ta en titt på NIVEAs urval av duschgel för att hitta en perfekt lösning för just dig.

BEHANDLING AV KLÅDA ARMHÅLA

Nu har vi identifierat vad som kan orsaka kliar i armhålan – men vad kan man göra för att lindra utslag under armarna? Vi har belyst några viktiga behandlingstips som du kan testa för att lindra kliar i armhålan.

Klia inte

Vi förstår att det nästan kan kännas omöjligt att låta bli att klia irriterande armhålor om man har klåda och vill få kortvarig lindring – men om man kliar sig i armhålor med klåda irriteras huden bara ytterligare. Detta kan få de kliande utslagen i armhålorna att bli ännu större och göra huden ännu känsligare.

Ta dig tid att koppla av

Att vara stressad kan leda till utbrott av kliande utslag under armarna eller till och med förvärra dem. Oavsett om du är stressad på jobbet eller har fullt upp med vardagens livspussel, försök att ta dig tid att koppla av och låta din kropp läka sig själv.

HUSKURER

Det finns snabba och enkla huskurer för att behandla kliande armhålor:

  1. Isbitar är ett suveränt sätt att kyla och lindra den irritation som uppstår vid klåda under armarna. Testa att linda in några isbitar i hushållspapper eller en liten kökshandduk och placera den i armhålan. Detta hindrar dig även från att komma åt att klia i armhålorna.
  2. Återfuktning skyddar dina armhålor från att bli torra och ännu mer känsliga. Testa NIVEA Rich Nourishing Body Lotion som förser huden med 48 timmars återfuktning och lindrar den irritation som orsakas av utslag i armhålan.
  3. Vitamin C är en kraftfull antioxidant som kan motverka kliande armhålor. Införliva den i din kost för att motverka hudirritation. Vitamin C återfinns i alla möjliga typer av livsmedel, exempelvis apelsiner, citroner, jordgubbar och broccoli. Du kan även pröva NIVEA Q10 Vitamin C Body Lotion som ger din hud intensiv återfuktning med kraften hos vitamin C i 48 timmar.

DET HÄR KAN NIVEA GÖRA FÖR ATT MOTVERKA KLIANDE ARMHÅLOR

Alla ingredienser i NIVEAs produkter är framtagna för att vårda och ge näring åt din hud. Här är några produkter som du bör testa ifall du ofta drabbas av klåda under armarna.
NIVEA PEARL & BEAUTY ROLL-ON
NIVEA Pearl & Beauty Roll-On är alkoholfri och innehåller pärlextrakt för en mjuk och sammetslen känsla – dess milda formula skyddar effektivt mot svettning och kroppslukt samtidigt som den är skonsam mot huden.
NIVEA MAGNESIUM DRY ROLL-ON
NIVEA Magnesium Dry Roll-On är berikad med naturligt magnesium som ger ett naturligt skydd mot svett och kroppslukt. Denna milda aluminiumfria formula innehåller inte alkohol och är skonsam mot huden.
Det är i allmänhet klokt att hålla huden återfuktad, inte bara för att motverka kliande armhålor utan även för att bekämpa kroppens ålderstecken och göra huden nöjd. Testa NIVEA Repair & Care Body Lotion för att ge huden näring och fukt.