Kokosolja för huden: Fördelar med kokosolja

Vad är kokosolja bar för? Kokosolja för huden är väldigt återfuktande och rik på mättade fetter och essentiella aminosyror som kan vara bra för huden. Läs vidare för att upptäcka mer om fördelarna och användningsområdena för kokosolja.

Vad är kokosolja? Vad kan man använda kokosolja till?

Kokosolja är en olja som är utvunnen ur kokosnötens kött eller kärna. I rumstemperatur är den fast, men blir mjuk och flytande när den hettas upp. Den är särskilt rik på mättat fett och används bland annat till: matlagning, kosmetika och för industriella ändamål (biodiesel).

Kokosolja för huden

Kokosolja är både populärt som del av hudvårdsprodukter och som råvara. När man använder det som råvara kan det vara tungt för huden, men har fortfarande många fördelar och ger näring. Kokosolja består tills tor del av mättat fett som har många fördelar för hudens försvarsbarriär. Fetterna och de essentiella aminosyrorna i kokosolja hjälper hudens barriär att förbli stark, återfuktad och gör huden snygg!

Fördelar med kokosolja hud: Vad är kokosolja bra för?

All hype kring vad kokosolja är bra för är väl förtjänat. Den är rik på ämnen som är virushämmande samt motverkar svamp och bakterier. Fördelarna med kokosolja för huden innefattar:

  1. Försvarar huden mot skadliga mikroorganismer
    Fettsyrorna som kokosnöten innehåller, främst laurinsyra och kaprinsyra, är fantastiska när det kommer till att hålla huden hälsosam tack vare deras antimikrobiella egenskaper som dödar skadliga mikroorganismer som kan växa på huden. Vänliga hudinfektioner såsom acne, follikuliter och celluliter orsakas av svampar och bakterier som laurinsyra och kaprinsyra i kokosolja hjälper till att motverka.

  2. Kokosolja för torr hud är väldigt återfuktande
    Kokosolja på ansiktet har visat sig vara en väldigt effektiv återfuktare för torr och sprucken hud. Kokosolja hjälper till att återfukta huden och återställa dess naturliga barriär för att i större utsträckning bibehålla fukten, vilket betyder att kokosolja för torr hud är fantastiskt.

  3. Kokosolja kan hjälpa motverka acne
    De anti-inflammatoriska egenskaper som kokosolja har innebär att den kan hjälpa till att motverka acne, som är ett inflammatoriskt tillstånd. Utöver det så har laurinsyra och kaprinsyra i kokosolja visat sig kunna motverka de bakterier som orsakar acne.

  4. Kokosolja kan främja läkande
    Studier har bevisat att kokosolja har förmågan att öka mängden antioxidanter och kollagen i vår kropp, vilka båda spelar en viktig roll i det naturliga återskapandet och reparation av huden.

  5. Kokosolja kan hjälpa till att minska inflammation
    En annan fördel med kokosolja hud är att det kan hjälpa till att minska inflammation genom att förbättra antioxideringen. Antioxidanter hjälper till att bekämpa fria radikaler (ostabila atomer som fäster sig på huden)som kan vara inflammatoriska.

  6. Kokosolja bidrar till en jämnare hudton
    Kokosolja i ansiktet och huden är känt för att motverka fläckar, minska rödhet och hjälpa mot ojämn hudton.

  7. Kokosolja kan motverka tecken på åldrande
    Som en av fördelarna med kokosolja hud är att det hjälper till att främja den naturliga produktionen av kollagen, som ökar hudens elasticitet för fastare hud. Förbättrad elasticitet betyder att man minskar risken för linjer och rynkor.

  8. Kokosolja kan hjälpa till att göra huden mjukare
    Flera av fettsyrorna som kokosolja innehåller, såsom kaprinsyra är otroligt mjukgörande och gör huden mjuk.

Fördelar med kokosolja för huden: Kokosoljans sammansättning

Kokosolja består helt och hållet av olika fetter och är främst rik på mellankedjiga mättade fettsyror.

Det gör den effektiv mot ett flertal olika hudåkommor.

  • Kaprinsyra 
    Är en otrolig exfoliant som kan hjälpa till att återfukta huden. Kaprinsyra utgör ungefär 7% av kokosoljan.
  • Laurinsyra
    Laurinsyra utgör ungefär 49% av kokosoljan och har kopplats till att vara den främsta anledningen till många av kokosoljans fördelar. Viss forskning antyder att den här syran kan främja viktnedgång, minska risken för Alzheimers och mycket mer.
  • Myristinsyra
    Oftast används myristinsyra i kosmetika för dess rengörande egenskaper, och utgör ungefär 8% av kokosoljan.
  • Palmitinsyra
    Den utgör ungefär 8% av kokosoljan, och palmitinsyra används oftast som mjukgörare för att göra huden mjuk eller för dess återfuktande egenskaper.
  • Stearinsyra
    Denna syra används ofta inom hudvården som emulgeringsmedel, men även i hårprodukter då det har förmågan att skydda och konditionera året. Stearinsyra utgör ungefär 2% av kokosoljan.
  • Oljesyra
    Oljesyra utgör ungefär 6% av kokosoljan och används i många hudvårdsprodukter som fokuserar på torr och åldrande hud, då den tas lätt upp av huden och är väldigt återfuktande.
  • Linolsyra 
    Linolsyra utgör ungefär 2% av kokosolja och är otroligt bra på att stärka hudbarriären så att huden kan bibehålla fukt och skydda huden mot skadliga irritanter.

Var kommer kokosolja från?

Kokosolja extraheras från kokosnötens kärna via en endera våt eller torr process. Den torra processen för att tillverka kokosolja omfattar att man extrahera fruktköttet innan man torkar det och pressar eller löser upp höljet för att komma åt oljan. Den våta processen innefattar att man använder extraherad kokosmjölk och separerar vatten och olja. Torrprocessen är vanligtvis att föredra då den ger större mängd och är billigare.

Ungefär 70% av världens kokosolja produceras i Filippinerna och Indonesien.

Kokosolja för torr hud

En av fördelarna med kokosolja är att den har visat sig kunna öka hudens fuktnivå lika effektivt som andra mineraloljor, och hålla den återfuktad längre. Kokosolja för torr hud kan användas som en djupgående behandling för att ge näring åt torr och sprucken hud, samt återfukta och stärka hudens barriär.

Kokosolja har också visat sig kunna behandla eksem och minska symptomen av torr, fjällig och kliande hud som ofta får utslag.

Vad kan man använda kokosolja till

Kokosolja i ansiktet

Kokosolja i ansiktet är populärt då det är väldigt återfuktande och även minskar inflammation, motverkar skada från fria radikaler och hindrar infektioner. Utöver det så kan kokosolja i ansiktet främja produktionen av kollagen, som hjälper till att göra huden mer fast och minska synliga ålderslinjer och rynkor.

Kokosolja hud

Kokosolja kan användas över hela kroppen, och inte bara ansiktet! Några av de populära användningsområdena är: som naturlig rakkräm, för att behandla torra händer och mjuka upp förhårdnader, istället för kroppslotion för att mjukgöra & återfukta huden eller som massageolja. Kokosolja för torr hud är särskilt återfuktande.

Kokosolja för hår

Hårbalsam innehåller ofta kokosolja för dess otroliga egenskaper när det kommer till hår. Några saker som kokosolja kan göra för håret är: på ett djupgående sätt konditionera & motverka hårbortfall, tämja krulligt hår, minska mjäll och ge lyster.

Kokosolja i matlagning

Att laga mat med kokosolja istället för andra oljor har på senare tid blivit allt mer trendigt på grund av dess påstådda hälsoeffekter och goda smak. Men det råder fortfarande kontrovers gällande huruvida det är hälsosamt, då oljan innehåller höga nivåer av mättat fett som kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De flesta håller med om att måttlighet är den bästa regeln när det kommer till matlagning med kokosolja.

Gör det själv kokosolja i ansiktet

Att använda obehandlad, rå eller jungfruolja på ansiktet över natten kan göra under, och dessa sorters kokosolja är populära behandlingsalternativ.

Så här gör du egen kokosolja för ansiktet:

  1. Ta ungefär 1 matsked kokosolja i handen, och smält det genom att varsamt klämma det mellan dina handflator
  2. Massera försiktigt ut kokosolja över det ansikte och nacke
  3. När du har fått ett jämnt lager, ta bort överflödet från din hud med hjälp av en servett
  4. Låt resten av kokosolja vara kvar på huden för att långsamt sjunka in i ditt ansikte och nacke över natten

    Du behöver inte begränsa användandet till bara ditt ansikte, du kan använda den här metoden för att fördela kokosolja över hela kroppen för återfuktning. De flesta som använder kokosolja gillar att göra det sparsamt en gång om veckan, då det kan vara påfrestande för huden och täppa igen porer – särskilt om du redan har oljig hud.

NIVEA & Kokosolja

Övertygad om fördelarna med kokosolja för huden? Det är vi med. Här är några av de NIVEA-produkter som vi älskar och som har tagit tillvara på kraften från kokosoljan, men är mindre påfrestande än rå kokosolja:

NIVEA Oil in Lotion Coconut & Monoi Oil

Denna återfuktande kroppslotion som innehåller kokosolja låter dig uppleva hängiven vård för din hud. Den tas upp snabbt och återfuktar huden i över 24 timmar, vilket ger ett oemotståndligt mjukt och vackert resultat. Den tropiska doften av kokosolja väcker även dina sinnen till liv.

Caring Shower Cream Coconut & Jojoba Oil

NIVEA Caring Shower Cream Coconut & Jojoba Oil blandar på ett vackert sätt kokosolja med naturlig jojobaolja för att skämma bort din hud. För vardaglig njutningsbara duschögonblick så lämnar huden mjuk och len, och även ren med en lätt doft av kokos.

BODY SOUFFLÉ COCONUT & MONOI OIL

För äkta hängivenhet, varför inte testa NIVEA Body Souffle Coconut & Monoi Oil? Denna lätta och återfuktande kroppskräm ser till att du har silkeslen mjuk hud varje dag, med en delikat doft av kokos.